Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

De Trappistenbieren.

In Belgie zijn er slechts 6 trappistenbieren die binnen de kloostermuren gebrouwen worden, nl. Westmalle, Rochefort, Chimay, Orval en West-Vleteren en nieuw Achel. In Nederland was er een of geen trappistenbier naargelang de bron, nl. Koningshoeven. Er zijn zes abdijen in Belgie waar nog bier gebrouwen wordt. Het zijn allen kloosters, dit wil zeggen, mannelijke, gesloten gemeenschappen. Ze zijn allen van de Orde der Trappisten. Het zijn Orval, Chimay, Rochefort, Westvleteren, Westmalle en onlangs opnieuw opgestart in Achel. Elke abdij heeft haar eigen brouwerij, binnen haar muren. Er was nog een Trappistenbrouwerij, de Schaapskooi genaamd, net over de grens in het Nederlandse Brabant, vlakbij Tilburg, in de abdij van Koningshoeven.Deze zes zijn de enige Trappistenbrouwerijen in de hele wereld. Het zijn tegelijkertijd de enige brouwerijen die het recht hebben om hun bier "Trappistenbier" te noemen, als een appellation controlee. Uiteraard draagt elk bier ook het etiket met de naam van de individuele abdij. Dit zijn zeer aparte bierstijlen. Orval heeft slechts een bier, al is het wel in de hoogste mate uitzonderlijk. De andere hebben elk een gamma van twee of drie, misschien met nog een paar speciale aftrokken. Als men deze laatste speciale series meetelt, bezitten de zes Trappistenkloosters samen wel tussen het dozijn en de twintig verschillende bieren.Sommige Trappisten zijn zeer "sec", zoals de Orval en een bier van het Chimay-gamma. Velen zijn echter zijn relatief zoet. De meeste zijn donker, een of twee hebben een gouden kleur, zoals de Westmalle Tripel. Ondanks al hun verschillen, hebben ze toch enkele gemeenschappelijke trekken : het zijn allemaal zware bieren, van verschillende graden; het zijn allen bieren van hoge gisting, ze hebben allen een tweede, soms een derde gisting in de fles en ze zijn allemaal fruitig van smaak.Verschillende Trappisten gebruiken een proportie donkere kandijsuiker in de brouwketel, vanwaar de gedistingeerde rumachtige smaak. In feite hebben de Trappisten, alhoewel ze conventionele hoge gisting-brouwsels maakten, toch een herkenbare familie van bieren gemaakt, die een belangrijke bijdrage leveren tot het Belgisch Pantheon van bierstijlen.

Home Recepten