Eten in griekenland

Eten in het buitenland.
Vreemde namen, een menu met weinig uitleg, een ober die geen buitenlandse talen spreekt.
Veel goeds gaat zo verloren!
Daarom heb ik een uitleg en vertaling van de Griekse menukaart gemaakt. Appetizers ofwel mezzedes

Bijna elke Griekse Taverna heeft een uitgebreide lijst van mezzedes. Wil je graag een nieuw gerecht proberen of van alles wat eten, dan kun je het beste verschillende mezzedes kiezen en dit aanvullen met patates tiganites (frietjes) en b.v. keftedes (gehaktballetjes). Bega niet de fout ook meteen een hoofdgerecht te kiezen, want dat is veel te veel, tenzij je een enorme eter bent. Bedenk dat je eventueel later altijd nog bij kunt bestellen. De mezedes worden op schaaltjes midden op tafel geplaatst en ieder pikt hieruit naar keuze. Brood wordt automatisch geserveerd en is bij de couvertprijs inbegrepen.

Wat drinken we erbij:
Er wordt veel bier bij het eten gedronken in griekenland en ook de ons bekende merken zijn vertegenwoordigd.
En natuurlijk ook wijn. Vele Taverna's hebben ook wijn uit het vat. Aangezien dit veel goedkoper is (wel lekker) wordt hier meestal geen reclame mee gemaakt en staat dus niet op de prijskaart. Vraag of ze Krasi-chima hebben. Het wordt geserveerd in maat kannetjes.

Witte wijn: Aspro krasi
Rode wijn: Kokino krasi
Rose: Rose
Harswijn: Retsina
Maten:
Kwart liter: ena tetarto
Halve liter: miso kilo

Water: Nero, een nationale drank die overal bij geserveerd wordt. Je kunt hier overal (zelfs in bars) een glas water vragen, geen Griek die dat gek vind. Kraanwater is drinkbaar in Griekenland.

Mezzedes

Melitzanasalata: gepureerde gerookte aubergine
Taramosalata; een puree van viskuit (rose van kleur)
Fava: Gepureerde gele spliterwten
Tzatziki: Yoghurt-komkommmer saus
Skordalia: Knoflook saus
Marides: Kleine gebakken visjes
Gavros: Kleine gebakken ansjovisjes
Sardelles: Sardientjes
Kalamarakia: Gefrituurde pijlvisjes
Oktapodi: Inktvis
Bakaliaros: Kabeljauw kroketten (wordt traditioneel gegeten met skordalia)
Midia: Mosselen
Garides: Garnalen
Garides Youvetsi: Ovenschotel van garnalen in tomatensaus bedekt met plakjes feta
Salingaria: Slakken (niet overal verkrijgbaar,specialiteit van kreta)
Kolokithia tiganita: Gefrituurde courgette schijven
Melitzanes tiganita: Gefrituurde aubergine schijven
Papoetsakia: Uitgeholde gehalveerde aubergines gevuld met puree, al dan niet afgedekt met bechamelsaus
Dolmadakia: Opgerolde wijnbladeren, gevuld met een rijst/gehakt mengsel en overgoten met ei/citroen saus
Domates jemistes: Gevulde tomaten
Piperies jemistes: Gevulde paprika
Gigantes: Grote witte bonen geserveerd als salade met olie en azijn of in tomaten saus.
Elies: Olijven (Uitspreken eli-es)
Bamies: Okra
Fasolia: boontjes
Batzaria: Gekookte rode biet
Rapanakia: Radijsjes
Chorta: Gekookte bladgroente koud geserveerd met olie en azijn/citroen
Anginares: artisjokken
Tiropitakia: Kleine driehoekjes cheesepie
Spanakopita: Spinaziepie
Kreatopita: Vleespie
Patatokeftedes: Aardappel kroketjes
Feta: Geitekaas
Tiri: Kaas
Saganaki: Gefrituurde plakken kaas
fasolada: Bonensoep (witte)
Fakes: Linzensoep
Laganosalata: koolsalade
Marouli: groenebladsalade iets grover van structuur dan onze kropsla
Choriatikosalata: gemengde salade

(Wat op ies eindigd, dat spreek je niet als ies uit, maar als i-es dus eli-es, bami-es, de uitspraak van het Grieks is helder, net als de Nederlandse taal, dus onze i,a,e,o, de ou wordt als oe uitgesproken, onze ou, au en ui kent de Griekse taal niet).

Vlees

Verkrijgbaar in bijna elke Griekse Taverna:
Brizola chirini: gegrilde varkenskotelet
Brizola moscharisio: gegrilde rundskotelet
Paidakia: Geroosterde lamskoteletjes.
Biftekia: gegrilde tartaartjes
Keftedes: Gehaktballetjes
Arni: Lamsvlees
Sikotie: Lever
Kotopoulo: Kip
Souzoukakia (Uitspreken Soezoekakia): Rolletjes gehakt in tomaten saus.
moscharisio psito:Rundsvlees in oven bereid (met saus)
moscharisio katsarola: gebraden (met saus)
” ” lemonata: gebraden (met avgolemono saus=geklopt ei/citroensaus)
Stifado: Gestoofd rundsvlees (soms konijn-kouneli). Staat stijf van de uien, dus weet waar je aan begint.
Fricassee: Gestoofd lamsvlees met bladgroente
Youvetsi: Rundsvlees met macaroni (macaroni in rijstvorm)
Pastitsio: Gehakt met spagetti overdekt met bechamelsaus

Vis

De gewone taverne heeft meestal geen grote viskeuze, het aanbod bestaat meestal uit kleinere, goedkopere maar erg lekkere vissoorten. Buiten de bij mezzedes genoemde kleine vissoorten (en zelfs die zijn niet overal verkrijgbaar) is er vaak nog de keuze uit:
Goppes: gebakken vissen ter grote van de haring
Ksifia: zwaardvis die wordt geserveerd als gegrilde kotelet of souvlaki (spies).

Voor een uitgebreidere keuze aan verse vis moet je naar een visrestaurant: Psarotaverna die zich meestal aan de zeekant bevindt.
Hier heb je de keus uit barboeni (rode poon), lithrini, tsipoera etc..
Zie hier de verschillende vissen

http://www.world-fish.gr/fish_gr.htm
De prijs van de vis wordt practisch altijd per kilo uitgedrukt. In de keuken kan je eenkijkje nemen in de koellades en je eigen vis(sen) uitzoeken, die ter plekke gewogen worden, zodat je meteen zelf de prijs kan bepalen.
Tast hier wel wat dieper in de beurs, want vooral deze vissoorten zijn niet goedkoop.

Souvlaki

In Griekenland worden 2 soorten souvlaki geserveerd. Souvlaki-gyros en souvlaki-kalamaki.
Souvlaki-kalamaki: brokjes geroosterd varkensvlees aan een spies (zoals sate) wat bijna elk restaurant serveert.
Souvlaki-gyros: meestal alleen verkrijgbaar in de speciale souvlaki zaken. Een grote bal varkensvlees (tegenwoordig ook kippevlees) die staande op een spit geroosterd wordt en waar dunne schijfjes van worden afgesneden, ook wel bekend onder de (Turkse) naam donner. Het wordt geserveerd met of zonder pita (kleine brood-pannekoek) en aangevuld met ui, tomaat en tzatziki.
In de souvlaki zaken zijn beide souvlaki soorten als vulling van de pita verkrijgbaar.

Kokoretsi

Orgaanvlees (lever, hart en nieren) van het lam dat als een flinke worst (6 cm doorsnede) wordt omwonden met darmen en een lengte heeft van 50 cm tot 1.5 meter. (Sta je hier wat huiverig tegenover, als je van orgaanvlees houd toch maar eens proberen, want het is erg lekker). Het wordt aan een spies geroosterd waardoor de darmen een knapperige korst vormen rond het orgaanvlees. Verkrijgbaar het hele jaar door in de meer uitgebreide souvlaki taverna (serveren porties).

25 Reacties

  1. Capellenaartje

    4 maart 2012 at 16:30

    Ook deze neem ik van je mee Diny!

  2. Heb dit meegenomen naar mijn favorieten. Ben jammer genoeg nog nooit in Griekenland geweest, maar op de een of andere manier voel ik me erg aangetrokken tot dat land.
    OOIT zal ik er nog eens komen !
    Groetjes en bedankt voor dit artikel,
    Marijke

  3. Ik neem dit mee,wij gaan ieder jaar naar Griekenland,maar zoveel kende ik nog niet,in hotels gebruiken ze de Engelse namen
    Bedankt,
    Jeannine

  4. Ik heb je artikel meegenomen!
    Groetjes van Sonja

  5. Wij zijn vorig jaar voor de eerste keer in Griekenland geweest (heerlijk), wij gaan zeker een keer terug (wij gaan eigenlijk altijd naar Engeland (Cornwall/ Kent/Midlands/)ik neem dit artikel mee want wij gaan zeker terug naar Griekenland.
    Groetjes,
    Louise

  6. je artikel mee. leuk!
    groeten, Heleen

  7. De Verstegen Gyroskruiden komen in die richtig,want ik heb zelf een grillrestaurant gehad en die gebruikte toen ook.Maar niet teveel anders overheerst het de smaak van het vlees.En de grill goed heet want dan krijg je dat krokante korstje.
    Liefs Marianne

  8. Diny, en bedankt voor je duidelijke omschrijving.
    We hebben a.s. zaterdag iets te vieren en hebben hier sinds kort een volgens anderen een goede Griek – gaan we proberen.
    Groet, Lida

  9. Dank je wel voor dit artikel, ik neem het graag van je mee. groetjes Jozianne

  10. hele goede pagina duidelijk heel herkenbaar voor de mensen die in griekenland geweest zijn.
    Ik zal even voor je zoeken want ik heb ooit met gyroskruiden (perfect precies de griekse smaak die op kreta gebruikt wordt)gewerkt maar ben het merk vergeten komt uit Duitsland dat weet ik nog

  11. Kom al vanaf 1967 bijna elk jaar in Griekenland.
    Dit jaar naar Indonesie geweest, maar heb nu het idee, dat ik niet op vakantie ben geweest.
    Kompleet heimwee naar dit heerlijke land.
    Volgend jaar zeker weer, het water loopt me nu al uit de mond.
    Een kilo paidakia bestellen en dan maar schransen.

  12. Ik heb dit artikel (en al je andere artikelen over Griekenland) meegenomen naar mijn pagina. Bedankt.

    Groetjes,
    Nelly

  13. Aangezien ik volgend jaar naar Kreta ga en overigens stapelgek ben op Grieks eten, moet ik dit artikel eventjes bij mijn favorieten zetten. Groetjes, Marcella.

  14. Dit heb ik alvast meegenomen. Erg bruikbaar. Bedankt
    Truus

  15. Hoi Diny,

    Heel leuk artikel, neem het mee naar mijn pagina.
    Groetjes Jenny.

  16. Dit artikel neem ik mee naar mijn pagina, bedankt en groetjes, Adiet

  17. zolderkamertje

    15 december 2000 at 18:32

    dat ook dit artikel een plaatsje tussen mijn favorieten verdient!

  18. Oh, wat jammer dat ik niet weer naar Griekenland ben geweest dit jaar. Ben er nu al 3 keer geweest en vind het er heerlijk.
    Kom van jouw pagina en dit artikel helemaal in de vakantiesfeer. Kom zeker nog eens langs.
    Joke

  19. Oh, wat jammer dat ik niet weer naar Griekenland ben geweest dit jaar. Ben er nu al 3 keer geweest en vind het er heerlijk.
    Kom van jouw pagina en dit artikel helemaal in de vakantiesfeer. Kom zeker nog eens langs.
    Joke

  20. Ik ga deze week op vakantie naar Griekenland en ik zal dit artikel zeker meenemen. Ik ga drie weken absoluut genieten van al het lekkers…

  21. jannyskookboek

    1 augustus 2000 at 22:26

    heb ook deze pagina gelezen en vind het hartstikke tof dat er eindelijk eens wat van griekenland verteld wordt, we gaan al tien jaar naar Griekenland, met name naar de eilanden Leros, Patmos, Kalimnos, Lesbos, Chios, Samos, Karpatos, Kreta, Ikaria.
    We eten er altijd weer even lekker en op ieder eiland smaakt de Mouusaka en het broodje Pita Giros weer anders. Dit jaar gaan we naar Paros en Naxos en hopen we als we daar zijn ook naar Santorini te gaan en op alle eilande zullen we weer wat van de echte Griekse gerechten proeven en zijn weer benieuwd hoe het daar smaakt.

  22. Hoi, wat een leuke pagina ! Kun jij me ook vertellen hoe ik zelf een lekkere auberginesalade maak ? Ik heb het een paar keer geprobeerd maar het resultaat was een wat waterig goedje. En ik vind het zooooo lekker, en helaas niet bij mij in de buurt te koop.
    Groetjes.

  23. Hallo, hier weer even een reactie van Tanjama. Ik heb weer wat verder zitten bladeren en kwam dus nu hier terecht, ik had al een gedeelte van je pagina bij mijn favorieten gezet en dit komt er zeer zeker bij! Overmorgen ga ik naar Kreta, ik heb dit bovenstaande uitgeprint en dat gaat zeker mee de koffer in, zodat ik helemaal weet wat ik bestel! Okay, groetjes van Tanjama…..

  24. Een heel goede weergave van de Griekse keuken en goede tips !
    Vis hoeft helemaal niet duur te zijn. Ga naar een echte vistaverna, maar bestel niet van de kaart. Ga je vis in de keuken zelf kiezen ! Je betaalt hem per kilo en hij wordt voor jouw gegrild of gebakken naar keuze.
    Enne, kraanwater is inderdaad drinkbaar in Griekenland. Het smaakt alleen een beetje naar chloor. Het tafelwater in de meeste taverna’s en restaurants komt trouwens recht uit de kraan. Hou je niet van de smaak, of betrouw je het toch niet zo, vraag dan een fles(je) water. Deze krijg je ook aan een spotprijs.

    Greet.

  25. Kraanwater drinkbaar in Griekenland? Het wordt altijd afgeraden door de hostes en misschien kan je maag er wel tegen maar het is gewoon hartstikke vies. Dus gewoon naar de supermarkt en water in flessen kopen…
    Als ik dit lees krijg ik wel vreselijke zin in vakantie! (moet nog tot september wachten).
    Groetjes,
    Alice
    ps: ik zet ‘m bij mijn favoriete artikelen.

Geef een reactie