De Sirtaki

De bekende Griekse volksdans, die eigenlijk geen volksdans is, maar toch zo kenmerkend verbonden is aan het feestelijk Griekse tafelen. Mikis Theodorakis.

Iedereen die ooit iets met Griekenland te maken heeft gehad kent de sirtaki. Een avondje uit eten in Griekenland of een Griekse taverna in Nederland gaat vaak gepaard met de muziek en/of dans van de sirtaki. Sinds Machlas in Nederland voetbalt is de muziek ook overbekend bij de voetbal supporters.
Toch bestaan er een aantal misverstanden rondom de sirtaki. Er wordt meestal aangenomen dat de sirtaki een Griekse volksdans/muziek is, niets is minder waar, hoewel het nu wel de meest kenmerkende dans/muziek van Griekenland is. Ook ik, die al meer dan 20 jaar in Griekenland woon, wel wetende dat de muziek speciaal voor de film was gecomponeerd, nam klakkeloos aan dat het een volksdans betrof, tot ik vorige week een interview met Mikis Theodorakis (een van de grotere Griekse componisten) hoorde.
De muziek is n.l. geschreven door deze componist voor de Film Zorba the Greek (1964), met Anthony Quinn in de hoofdrol. Ook de choreografie voor de dans werd voor deze film ontworpen en is afgeleid van de dans Syrto Kritikos, een Kretenzische volksdans, dit omdat de schrijver van Zorba the Greek, een Kretenzer was n.l. Kazantzakis. De naam is dan ook afgeleid van Syrto en het aki is een kretenzische uitgang voor namen, vandaar dat de meeste Kretenzische namen eindigen op akis (mnl) of aki (vrl).
Na de film zijn muziek en dans een eigen leven gaan leiden en werd dit langzaamaan een van de meest bekende en markantste dansen van Griekenland.

6 Reacties

 1. Capellenaartje

  4 maart 2012 at 15:45

  Wist dit ook niet Diny en neem je artikel dan ook graag mee. Interessant!

 2. bedankt diny..liefs Cleo.

 3. Je artikel, ik neem het mee, groetjes Jozianne

 4. deze informatie boeit mij enorm omdat ik van kreta hou, bedankt

 5. en interessant artikel, bedankt.
  Carla

 6. Dit neem ik natuurlijk ook weer mee. Jij schrijft en ik vul mijn pagina wel met jouw artikelen. ;-) Je kunt het natuurlijk ook zo bekijken dat ik op mijn pagina reclame maak voor de jouwe! Ik vind dit een ontzettend leuk en interessant artikel. Bedankt.

  Groetjes,
  Nelly

Geef een reactie