Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Griekse Kerstkoekjes

Kerst lekkernijen die in geen enkel Grieks gezin ontbreken Kerst in Griekenland is ondenkbaar zonder de traditionele kerstkoekjes.

KOERABI-EDES: koekjes van zandgebak met of zonder stukjes amandel en met poedersuiker bestrooid.

MELOMAKARONA: Koekjes van zandgebak met honing en bestrooid met amandelstukjes

DIPLES: bladerdeegachtige vellen gebakken in olie, overgoten met honing en bestrooid met amandelstukjes.

TSOEREKI: Zoet brood dat meestal verkocht wordt in de vorm van een vlecht of rond (wordt ook nog wel zelf gebakken). Dit brood wordt traditioneel gegeten zowel met kerst als oudjaar, maar ook met pasen, bij die gelegenheid wordt het echter met een rood ei erin gebakken.

VASILOPITA: De oud en nieuw traditie die in geen enkel gezin ontbreekt! Een grote ronde platte koek, die gemaakt word ofwel van tsoereki of (homemade in een grote ronde springvorm) cake. De bovenkant wordt versierd met amandelen of poedersuiker en het jaartal van het komende jaar wordt met amandelen ingelegd of met chocolade erop gespoten. In de koek wordt een munt verborgen. Bij het ingaan van het nieuwe jaar wordt de vasilopita in stukken verdeeld, voor elk van de gezinsleden en de deelnemende aanwezigen een stuk, plus 3 extra. De eerste 3 stukken zijn voor: (1) Christus, (2) de moeder Gods, (3) het Huis, dan de andere stukken te beginnen met de ouders etc.. Altijd weer spannend wie de munt treft. Traditie wil dat die een gelukkig jaar tegemoet gaat.

KOERABI-EDES:

1 kop ongezouten boter

1 kop poedersuiker

1 eidooier

1 eetlepel brandy

3 koppen bloem

1/2 theelepel bakpoeder

450 gr. poedersuiker

Klop boter en suiker tot het licht en luchtig is. Klop er de dooier door en de brandy. Voeg de gezeefde bloem en de bakpoeder beetje bij beetje toe. Kneed het tot een soepel deeg. Als het deeg plakt wat bloem toevoegen. Neem kleine beetjes deeg en vorm er kleine balletjes van of langwerpige rolletjes. Op ingevet bakblik leggen en ongeveer 20 minuten bakken op 175 graden (hete lucht) Strooi er flink poedersuiker over terwijl de koekjes nog heet zijn, af laten koelen. Voor koerabi-edes met amandelen, voeg dan 1/2 kop gepelde en gehakte amandelen toe aan het deeg.

MELOMAKARONA'S

2 koppen olijfolie

3/4 kop suiker

3/4 kop sinasappelsap

1/4 kop brandy

7,5 - 8 koppen bloem

2 theelepels bakpoeder

1 theelepel baksoda

Voor de siroop:

2 koppen honing

2 koppen suiker

2 koppen water

1 kop gepelde, gehakte amandel

kaneel

Klop olie, suiker, sinasappelsap en brandy tesamen goed door. Zeef bloem en bakpoeder en voeg het geleidelijk toe aan het oliemengsel, kneed het tot een soepel deeg. Neem kleine beetjes deeg en vorm ze in langwerpige rolletjes. Plaats op een NIET ingevet bakblik (de olie in de koekjes geven voldoende vet af) en bak ongeveer 30 minuten op 175 graden (hete lucht).

Siroop:

Breng het water met de suiker en de honing aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken. Giet de siroop over de hete koekjes en laat het 15 minuten intrekken.

Haal de koekjes uit de siroop, wentel ze door de gehakte amandel, vermengd met kaneel, en plaats ze op een grote schaal.

Home Recepten Kookboeken