Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

verzameling

VERZAMELING DIT EN DAT VAN ALLES WAT Dinogina

De kleinste aap ter wereld

De Pygmee oeistitie is het kleinste aapje ter wereld. Hij is zelf zo klein dat je goed moet zoeken wil je er werkelijk eentje zien. Met zijn 100 gram is het dan ook een teer schepseltje dat zich graag in bomen schuilhoudt.

Je kunt je bijna niet voorstellen dat dit diertje familie is van de gorilla en orang oetan. De Pygmee oeistitie kijkt vaak wat schichtig om zich heen, altijd beducht op gevaar. Als die er is, is dit aapje ook zo weer gevlogen. Zijn grotere familieleden zijn wat dat betreft een stuk rustiger aangelegd.

De Pygmee oeistitie leeft van sappen uit bomen en knaagt zich met zijn aangepaste gebit dan ook een ongeluk. Al met al is dit vertederende aapje hartstikke leuk om naar te kijken. Dit kun je doen in de Apenheul en bijvoorbeeld in Diergaarde Blijdorp, waar deze diertjes huizen.

RHENEN (ANP) - Werknemers van Ouwehands Dierenpark in Rhenen waren zaterdag getuige van een bijzondere gebeurtenis: een van de leeuwen in het dierenpark werd moeder van een wit leeuwtje! Leeuwen krijgen, na een zwangerschap van ruim honderd dagen, gemiddeld twee jongen. De moeder had al een jong geworpen met een 'gewone' huidskleur, maar tot de verbazing van de verzorgers volgde er een leeuwtje dat een maagdelijk witte kleur had. De moeder kreeg nog vier jongen,maar die hadden allemaal de gangbare huidskleur.

De witte leeuwensoort is erg zeldzaam. Voor zover bekend lopen er maar dertig op de hele wereld rond. Ze zijn in 1927 in het Afrikaanse reservaat Timbavati ontdekt. Het dominante gen dat zorgt voor de normale bruine vachtkleur is bij deze leeuwensoort niet aanwezig, waardoor ze wit worden. Hun vacht valt goed op in het landschap, waardoor exemplaren die in het wild leven weinig overlevingskansen hebben. Ouwehands Dierenpark heeft een Witte Tuin, waarin veel witte dieren, zoals albino's, wonen. Daar loopt ook het paartje witte leeuwen rond dat zaterdag de trotse ouders werd van het witte jong.

Kattestaart

kattestaart is inheems in Nederland. Wie deze rijke bloeier van de waterkant heeft zien bloeien, zal de overdaad aan bloemen niet snel vergeten. De intens donkerroze kleur is niet alleen een signaalkleur die mensen aanspreekt; bijen en hommels bezoeken de bloemen ook graag. Wie een natte veenbodem of een drassige oever langs z'n vijver heeft, kan van nabij de lange bloeitijd bewonderen.

Kattestaart (Lythrum salicaria) komt van nature algemeen voor in het 'populierenverbond' en in mindere mate in het 'grauwe elzenverbond'. In matig voedselrijke tot zeer voedselrijke milieus groeit de plant in grote aantallen. Smeerwortel en moeraskruiskruid vergezellen kattestaart in z'n natuurlijk biotoop. Daarbij horen bomen zoals populier, els, wilg en berk.

Hou kattestaart wel goed in de gaten: soms kan de plant behoorlijk gaan woekeren. Om die reden is de cultuur van deze plant in delen van de Verenigde Staten van Amerika verboden.

In het najaar verkleurt het blad geel. Aan het begin van de winter of vroeg in het voorjaar kunnen de stengels worden afgeknipt.

De Koog

Tussen De Koog en De Waal

ligt de vogelrijke oude polder Waal en Burg, die gedeeltelijk eigendom is van de Vereniging Natuurmonumenten. De onbemeste weilanden van dit gedeelte van het gebied worden 's winters onder water gezet. Als het niet vriest is het daardoor een ideale stek voor allerlei watervogels. Tijdens een vorst periode is Waal en Burg het domein van de Texelaars; het ondiepe water is snel geschikt voor schaatsers.

Drijvers Vogelweid De Bol ligt nabij de molen van Het Noorden en is eveneens een laaggelegen onbemeste weidegebied. Een interessant gebied voor vogelliefhebbers, met bovendien een speciale flora. Orchideeen en koekoeksbloemen komen hier veel voor

De Schorren is een aan de Waddenzee gelegen buitendijks kweldergebied met karakteristieke zoutminnende planten, dat maar hoogst zelden onder water loopt. Met dammetjes van palen en rijshout probeert men het gebied tegen de zee te beschermen

www. texel

Zachte chocolade eieren

115 gram boter; gesmolten

220 gram chocolade pudding mix

1.25 dl melk

450 gram banketbakkers suiker

1 theelepel vanille

240 gram dip chocolade

Combineer de boter, pudding mix en melk in een pan. Breng het aan de kook en laat 2 minuten zachtjes pruttelen.

Haal de pan van het vuur. Voeg de vanille en de suiker toe. Roer totdat het een gladde paste pasta is.

Als het eenmaal genoeg is afgekoeld om vast te kunnen pakken kun je er ei vormen van draaien. Leg deze op een van vet papier voorziene ondergrond. Laat de eieren verder afkoelen totdat ze ferm zijn.

Smelt de chocolade en dip hierin de eieren. Leg ze op vet papier en wacht totdat de chocolade gehard is.

Mazurka (8 personen)

Cake Ingredienten

1 eetlepel ongezouten boter, zacht gemaakt

5 dooiers

60 gram superfijne suiker

1 eetlepel geraspte citroenschil

1 eetlepel citroensap, vers

225 gram hazelnoten, geroosterd, zonder huls, verpulverd

5 eiwitten

Topping Ingredienten

1 kop volle room

2 eetlepels rum

2 eetlepels banketbakkers suiker

Een springvorm van ongeveer 21x8 cm

De oven op 190 graden voorverwarmen. De bodem en zijkanten van de springvorm rijkelijk beboteren.

Neem een mixer of garde ter hande en klop de dooiers 1 minuut. Giet daar vervolgens langzaam de suiker bij.

Blijf net zolang kloppen totdat het stijf genoeg is om vormen in te draaien. Vervolgens de geraspte citroen en het citroensap erbij doen en goed erdoor kloppen. Doe hierna hetzelfde, kort, met de hazelnoten.

In een andere schaal en met een schone garde/mixer de eiwitten stijfkloppen.

De eiwitten vervolgens voorzichtig maar wel grondig door het dooier mengsel roeren. Doe dit totdat er geen witte strepen meer zichtbaar zijn.

Doe het mengsel in de springvorm. Zorg ervoor dat alles evenredig is verdeeld.

Bak het 40 minuten in het midden van de oven, of totdat het zover gerezen is dat het over de rand begint te komen.

Zet de oven uit en laat de cake er nog 15 minuten in staan. Haal de cake uit de vorm en laat deze op kamertemperatuur komen.

Bereiding topping

De room een beetje stijf kloppen. Vervolgens de rum en suiker langzaam toevoegen. Blijf kloppen totdat het geheel stijf is. Met een pollepel of spatel over de cake spreiden. De cake is nu klaar om geserveerd te worden.

Aardbeien vla flip

Ingredienten:

250 gr aardbeien

4 chocoladekoekjes

3 dl yoghurt

3 dl vanille vla

aardbeienlimonade

4 toefjes mint Bereiding:

Was de aardbeien,en verwijder de kroontjes op vier na.(die zijn voor de garnering) snijd ze in stukjes. Breek de koekjes in kleine stukjes. Verdeel de helft van de aardbeien stukjes over 4 hoge glazen.Schenk de helft van de yoghurt erover. Verdeel dan de helft van de koek stukjes erover,en helft van de vanille vla, en herhaal dit nog een keer.Giet er een scheutje aardbeienlimonade over. En garneer de aardbeien flip met aardbeien en een takje mint.

Eet smakelijk

zelfgemaakte pizza

1: 225gram bloem

2: olijven

1theelepel zout

2a3 eetlepels tomatenpuree

1eetlepel olijfolie 1eetlepel slaolie

1,5deciliter water

peper

half zakje gist

zout

3: salami

pitjeskaas ( of gewone )

oregano

champions

paprika

1: het eerste recept alles mengen en een half uur laten rijzen

de gist 10 min. laten gisten

daarna de gist bij het eerste recept doen

2: het tweede recept ook alles bij elkaar doen en je kan het op smaak maken met peper en zout

dan kan je als het eerste recept klaar is het tweede recept erop smeren

daarna kan je het beleggen met het derde recept en de pizza 30 min. laten bakken op gasstand 4 200 graden

eet smakelijk

DE MENS

De Mens is geboren om te leren

De Mens is geboren om te begeren

De Mens wil leven naar kracht

De Mens wil leven naar macht

Waarom vecht,

de Mens het niet met zich zelf uit ???

Waarom moet het met zoveel kruid ???

Daarvoor zijn we toch niet geboren ???

Laat dit maar aan iedereen horen !!!

Subaru-Freak of Freakie

Hoofdgerecht:

Onderaardse ovenschotel

1 winterwortel 1/4 knolselderij 2 uien doosje champignons kerrie olie 3 ons geraspte Friese nagelkaas (belegen) 3 deciliter vleesbouillon aardappelpuree De olie heet maken en de uien fruiten, kerrie toevoegen evenals de langwerpige stukjes wortel, knolselderij en stukjes champignons. Alles vijf minuten bakken, bouillon erbij en 10 minuten laten sudderen op een laag vuur. Doe daarna dit mengsel in een ovenschotel en de helft van de nagelkaas er over. Bedekken met aardappelpuree en de rest van de nagel- kaas. Oven op 225 graden voorverwarmen, de schotel een kwartier in de oven (middenin) plaatsen.

nagerecht voor 4 personen

1 dl amaretto (amandellikeur)

100 gr rozijnen

4 goudrenetten

50 gr amandelsnippers

2 eetlepels suiker

kaneel

sap van een 1/2 citroen

1 eidooier, losgeklopt

6 plakjes bladerdeeg (diepvries)

(vanille) roomijs

VOORBEREIDEN: likeur verwarmen. Rozijnen erin laten wellen. Geschilde appels in blokjes snijden. Met rozijnen, amandelsnippers, suiker, kaneel en citroensap mengen. In beboterde platte ovenschaal doen. Bladerdeeg op elkaar uitrollen tot grote lap. Appelmengsel bedekken, randen instoppen. Deksel versieren met uit restjes gesneden appel. Afgedekt in koelkast zetten.

BEREIDEN: oven voorverwarmen op 225 C. Deeg bestrijken met eidooier. In oven in 20 minuten goudbruin bakken. Uit oven iets laten afkoelen.

LAATSTE HAND: bolletjes ijs op bovenkant scheppen. Snel opdienen.

Idee: ook leuk in 1-persoons ovenschaaltjes. Zonder amaretto ook heerlijk voor kinderen

Komkommer tzaziki

(voor 4 personen)

1 grote komkommer, grof geraspt

250 ml sojayoghurt (yofu)

2 teentjes knoflook, geperst

2 eetlepels peterselie, gehakt

2 eetlepels muntblaadjes, gehakt

1 eetlepel olijfolie

1 theelepel zeezout

1 theelepel witte peper

Laat het overtollige water uit de komkommer lekken na het raspen. Meng goed met de rest van de ingredienten en dien de tzaziki goed afgekoeld op.

font color="maroon">

VARKENSVLEES MET KERRIESAUS EN DOPERWTEN

Benodigdheden:

500 g hamlappen

1 ui

25 g boter of margarine

1 eetlepel kerriepoeder

1 pak gekoelde krielaardappeltjes ?50 g

1 pak doperwten ?50 g (diepvries)

2 theelepels bouillonpoeder of zout

1 blikje ananasstukjes (netto 140 g)

1 zakje kerriesaus

4 eetlepels zilveruitjes

? dl koffieroom

Bereiding:

Hamlappen in blokjes snijden.

Ui pellen en snipperen.

In een braadpan boter verhitten. Ui met kerriepoeder ca. 2 minuten fruiten.

Vlees toevoegen en in ca. 5 minuten rondom bruin bakken.

Krielaardappeltjes, doperwten en bouillonpoeder erdoor scheppen. Met deksel op de pan in ca. 10 minuten gaarsmoren. Af en toe omscheppen.

Boven maatbeker ananasstukjes afgieten. Ananassap met water aanvullen tot 1? dl.

Met garde kerriesauspoeder erdoor kloppen.

Kerriesausmengsel al roerend aan vlees/doperwten/aardappelmengsel toevoegen. Ananas, zilveruitjes en koffieroom erdoor scheppen. Ca. 3 minuten verwarmen tot saus mooi gebonden is.

Serveren met gemengde salade.

Goede morgen allemaal

Ik wens iedereen een hele fijne dag

Ook heb ik een vraagje

Ga eens kijken op de gedichtenparadijs

Het is een prachttige site

Dit is de url

www.gedichtenparadijs.nl

U zal er beslist geen spijt van hebben

Ook als U het zou willen

Kan daar U daar gedicht een neer zetten

Op een mooie aparte site.

Groetjes Gre (swinny)

Vegetarische recepten [14]

Groentepannetje

Benodigdheden:

10 gr. gedroogde paddestoelen

1 bosje lente uitjes

250 gr. spitskool (of chinesekool)

3 wortelen

2 teentjes knoflook

100 gr. sojascheuten (tauge)

200 gr. Chinese noedels

6 eetlepels olie

zout & peper

suiker

6 eetlepels sojasaus

100 gr. cashewnoten

2 eetlepels sesam olie

Bereiden:

Giet kokend water op de paddestoelen en laat ze +/- 30 min. wellen. Snijd de spitskoolbladeren in fijne reepjes. Snijd de wortel eerst in schijfjes en daarna in reepjes. Hak de knoflook fijn. Spoel de zwammen af en snijd ze in repen. Kook de noedels en laat ze uitlekken. Meng de groenten en roerbak ze (in 3 porties) in telkens 2 eetlepels olie. Kruid elke portie met peper, zout, een beetje suiker en sojasaus. Rooster de cashewnoten in een pan zonder olie goudbruin. Roerbak de groenten nogmaals met de noedels, cashewnoten en sesamolie. Kruid verder bij met peper, zout en sojasaus.

mais - paprika taart

Benodigdheden:

pakje bladerdeeg

2 rode paprika's

1 groene paprika

1 ui

1 prei

blikje mais (netto +/- 425 gr.)

100 gr. geraspte belegen kaas

bakje champignons

3 eieren

1 bekertje zure room (+/- 125 ml.)

peper

tijm

1 eidooier

Bereiden:

Ontdooi het bladerdeeg. Vet een taartvorm in en verdeel het bladerdeeg over de bodem en langs de rand. Hou genoeg bladerdeeg over om straks de taart af te dekken. Zet de taartvorm even in de oven om het deeg knapperig te laten worden.

Snijd ondertussen de paprika in stukjes en de ui en prei in ringen. Smoor de groenten in +/- 5 min. halfgaar, snij de champignons in stukjes en voeg ze toe. Neem de pan van het vuur en giet de mais af. Schep de mais en de geraspte kaas door de groenten. Klop de eieren in een komlos met de room, peper en tijm. Verdeel het groente mengsel over de inmiddels redelijk knapperig geworden taartbodem en giet het eiermensel eroverheen. Dek de taart af met de overgebleven bladerdeeg plakken en giet de ei dooier erover heen. Bak de taart in een voorverwarmde oven225 C in +/- 45 min. goudbruin en gaar.

Macaroniburgers

(? 6 stuks)

Benodigdheden:

? 100 gr gekookte macaroni (bijv. een restje)

1 teentje knoflook, uitgeperst

1 eetl tomatenpuree

2 eetl tamari

stukje geraspte knolselderij (? 25 gram)

stukje paprika, fijngesneden

stukje wortel, geraspt

1 theel basilicum

50 gr volkoren tarwemeel

? ? dl water

Bereiding:

Meng alle ingredienten zorgvuldig tot een homogene massa en vorm er met vochtige handen platte koeken van. In hete olie frituren

Capucijnerschotel

(4 personen)

Oven: 200 graden

Bakken: 30 minuten

Benodigdheden:

1 liter blik of pot capucijners

750 gr in de schil gekookte aardappelen

boter/olie (om in te vetten)

zout, peper

150 gr jong belegen kaas, in plakjes

1 grote ui

2 grote appelen

2 tenen knoflook

25 gr boter

25 gr bloem

2? dl melk

100 gr geraspte jong belegen kaas

Bereiding:

Laat de capucijners uitlekken en vang het vocht op.

Verwijder de schil van de aardappelen en snijd ze in plakjes.

Leg ze dakpansgewijs in een ingevette ovenschotel.

Strooi er wat zout en peper over en bedek de aardappelen met de plakjes kaas en de capucijners.

Schil de appelen, verwijder de klokhuizen en snijd ze in schijfjes.

Leg de schijfjes dakpansgewijs op de capucijners.

Fruit de schoongemaakte en gesnipperde ui met de uitgeperste tenen knoflook in de hete boter.

Voeg de bloem toe en schenk daarna, al roerend, geleidelijk de melk en de capucijnervocht bij.

Schep er tot slot driekwart deel van de geraspte kaas erdoor.

Giet de saus over de plakjes appel.

Dek het af en zet het in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Neem de afdekking na 20 minuten van de ovenschaal, strooi er de rest van de kaas over.

Laat de schotel nog 10 minuten bakken totdat de kaas goudbruin is gekleurd

Bloemkooltaart

(4 personen)

Oven: 200 graden

Bakken: ca. 30 minuten

Benodigdheden

ca. 8 plakjes bladerdeeg

1 flinke bloemkool

doosje champignons

2 uien

2 teentjes knoflook

olie

2 eieren

150 geraspte belegen kaas

scheutje ketjap (manis)

vers gemalen peper

Bereiding:

Laat het bladerdeeg ontdooien en warm de oven voor op 200 graden.

Snijd de bloemkool in stukjes, breng ze met wat water aan de kook en laat ze op een laag vuur ca. 5 minuten koken.

Snijd de champignons in plakjes en laat ze in een koekenpan in hete olie snel bruin en net gaar worden.

Haal de champignons uit de pan en voeg een klein beetje olie toe.

Snijd de uien en knoflook in stukjes en fruit ze in de olie.

Klop ondertussen de eieren met geraspte kaas, de peper en ketjap en bekleed een springvorm met de bladerdeeg.

Voeg de gare bloemkool en champignons toe aan de uien en knoflook en roer alles stevig door elkaar.

Doe dit in de springvorm en giet het ei-mengsel er overheen.

Bak de taart in ca. 30 minuten goudbruin in de oven.

spruitjestaart

(6 personen)

Oven: 200 graden

Bakken: 35-40 minuten

Benodigdheden:

750 gr spruiten (schoongemaakt 500 gr)

zout

7 plakjes diepvries bladerdeeg

100 gr ongezouten cashewnoten

1 zakje honig variatiesaus

1/4 l melk

200 gr geraspte kaas

3 eieren

zout/nootmuskaat

2 eetl paneermeel

boter voor het invetten

Bereiding:

Maak de spruitjes schoon, was ze en kruis de stronkjes in.

Kook de spruitjes zonder deksel in 8-12 minuten bijna gaar in ruim kokend water met zout. Giet de spruitjes af en laat ze uitlekken

Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.

Laat de bladerdeeg ontdooien (ca. 10 minuten).

Beboter een springvorm.

Hak (of druk met een bord) de helft van de noten fijn .

Maak van de sauspoeder en de melk een saus volgens de aanwijzing op de verpakking.

Neem de saus van het vuur en roer 100 gr van de kaas door de saus.

Klop de eieren los en roer ze door de kaassaus.

Roer de spruitjes en de hele cashewnoten erdoor.

Voeg naar smaak wat peper en nootmuskaat toe.

Bekleed met het bladerdeeg de bodem van een springvorm (de rand moet ca. 3 cm zijn).

Bestrooi de bodem met paneermeel en verdeel het spruitjesmengsel over het deeg.

Bestrooi met de rest van de kaas en de gehakte noten.

Bak de taart op een rooster in het midden van de oven in 35-40 minuten gaar.

Home Recepten