Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Worcestersaus

Geschiedenis en gebruik Marcus, Lord Sandys, moest in 1835 een punt zetten achter zijn carriere als gouverneur van Bengalen (India) en trok zich terug op zijn landgoed bij Ombersley Court, ten zuiden van Birmingham. Na de hitte en het stof van Azie trok landelijk Engeland hem wel, maar na het vurige Bengaalse eten was de toch al niet zo opwindende Engelse keuken te saai voor hem. Gelukkig had de gouverneur dat voorzien en het recept van zijn favoriete hete saus nauwkeurig genoteerd. Zoals je dat toen deed stapte hij met zijn recept naar de dichtstbijzijnde apotheek, die van de heren Lea en Perrins in Worcester, en verzocht ze deze saus voor hem te bereiden. Lea en Perrins, experts in de analytische scheikunde, haden tien jaar tevoren hun krachten gebundeld. Naast het uitvoeren van doktersrecepten brachten ze onder hun eigen naam een groot aantal producten op de markt: medicijnen, schoonheidsmiddelen en kruidenierswaren. Hun catalogus telde honderden artikelen. Daardoor haden Lea&Perrins een ruime voorraad exotische specerijen, vruchten en essences in huis, want Lord Sandys was niet de enige die met een liefde voor pittige, oosterse smaken uit de kolonien was teruggekomen. Met het oog op die markt maakten ze een extra hoeveelheid van Lord Sandys' saus om die te gelde te maken. Maar een slokje was ze genoeg: de vlammen sloegen ze uit de mond, Lord Sandys was tevreden met zijn vuurwater en Lea&Perrins zetten het vaatje met het ruime overschot van die, voor minder goefenden oneetbare, hete rode saus zo diep mogelijk weg in de kelder.

Geruime tijd later, toen het weer eens tijd was voor de grote schoonmaak, kwamen ze het vaatje met die gemene saus weer tegen. 'Weg met die troep', moeten ze gezegd hebben, maar toen ze het voor dat doel geopend hadden, werden ze verrast door het aroma dat ze tegemoet steeg. Heel voorzichtig proefden ze een druppeltje, en nog een, om te merken dat de oneetbare hete rode saus gefermenteerd was tot een eetlustopwekkend, smakelijk - en bruin - product. De inhoud van het vat werd over een paar flesjes verdeeld en onder de naam Lord Sandys Saus een aantal vaste klanten van harte aanbevolen. Iedereen wa enthousiast en gelukkig hadden Lea&Perrins het recept bewaard voor het geval His Lordship op herhaling had gewild.

De productie, met een rijpingstijd van twee jaar, kwam langzaam op gang en ook de verkoop steeg langzaam. In 1842 verkochten ze nog maar 636 flessen. Maar toen ging het snel. In 1845 konden ze een nieuwe fabriek in Worcester openen en tien jaar later verkochten ze al 30.000 flessen van wat toen Worcestershire Sauce heette (zij zeggen gewoon 'Woester saus'). De fabriek breidde uit, vertegenwoordigers zwermden uit over de hele wereld en tot in de verste uithoeken klonk het tsjik-tsjik van de scheutjes saus die de fles verlieten.

Nog steeds bewaakt Lea&Perrins Ltd. het oorspronkelijke recept in het grootste geheim. Zelfs Crosse and Blackwell, die toch ook al sinds 1706 bezig zijn, kunnen niet meer dan een zwakke imitatie op de markt brengen, om van de varieteit van Heinz nog maar te zwijgen. En dan is er in de VS nog de versie van R.T. French uit 1930.Hoewel het niet zo zinnig is zelf Worcestersaus te maken, zijn er met gemak meer dan een dozijn recepten te vinden die samen meer dan dertig ingredienten noemen. De meest voor de hand liggende zijn: (mout-)azijn, sojasaus, ansjovis, suiker of melasse, sjalotten of uien, knoflook, tamarinde, gember, duivelsdrek (asafoetida), peper en zout. En dan is er nog keuze uit mierikswortel, kardemom, piment, kerrie (op zich al een mengsel), mosterd, sherry, kurkuma, koriander, foelie, walnoot en zelfs varkenslever. Vegetariers kunnen er dus maar beter van afblijven.

Sinds de Worcestersaus haar zegemars over de wereld begon, heeft ze vooral in de westerse hotelkeuken de rol gespeeld die ve-tsin (mononatriumglutamaat, MNG, MSG, E621) in de oosterse wordt toebedeeld. Beide zijn ook typische smaakversterkers, producten die deels, of in het geval van MNG geheel, afkomstig zijn van fermentatie van eiwitten. Zo kan bijvoorbeeld ook parmezaanse kaas als smaakversterker dienen, omdat daar hetzelfde in zit. Net zoals soja-saus of Maggi-aroma.

Onscrupuleuze koks mikken in bijna ieder gerecht grote hoeveelheden Worcestersaus. Daar horen natuurlijk zware straffen op te staan, maar in enkele gerechten kan een druppel of wat goede diensten verrichten: de vinaigrette, in ragout of jus en verder sommige soepen. Het enige recept waarin een grote hoeveelheid goede diensten kan bewijzen is de klassieke reviver, de Prairie Oyster, te nuttigen bij flinke katers: een scheutje azijn, een theelepel Worcestersaus, een theelepel tomatenketchup - dit goed mengen - een eidooier erin (heel laten) en wat gemalen peper erover. Er zijn speciale lepels voor, waarin het mengsel, met daarin de dooier, stabiel en aantrekkelijk opgediend wordt, om dan aan de mond gezet makkelijk in een keer te worden ingeslikt. Maar verder moet je er spaarzaam mee omgaan.

Sommige mensen, gevoelig voor smaakversterkers en andere zogenaamde bioaminen (lijders aan de 'valse voedselallergie') kunnen er snel last van krijgen.

De recepten die de fabrikanten op hun flessen afdrukken (neem twee eetlepels ..., besprenkel rijkelijk ... enzovoort) zijn alleen goed voor de fabrikanten zelf. En dat hebben Lea, Perrins, Crosse, Blackwell, French en Heinz echt niet meer nodig.

Bron; Eten is een ambacht

Home Recepten