Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

PORTABELLO

Oorsprong van de naam Portabella:

– Zommige beweren dat deze champignon is vernoemd naar de beroemde Portobello winkel straat in Londen.
– Zommige beweren dat deze champignon is vernoemd naar de T.V. show Portabello.
– En in de noorden van Italie word portabello, capellone genoemd. Wat grote hoed betekend.

Eigenschappen van Portabello Champignons:

Beschikbaar recht door de jaar heen en plaastlijk gekweekt. Indrukwekkend in grootte en verschijning, bruin in kleur met een dikke vlezige textuur. Portabelo s is een goed plaatsvervanger als vleesalternatief. Ze worden ook de truffel van de champignons genoemd. En ik vind ze echt een vlees smaak hebben.

Kopen en Bewaren:

Selecteer mollige vaste en stevige champignons. Vermijd het slappe of droge champignons. Zij zouden niet moeten verschrompeld of glad zijn (wat op decompositie wijst). De champignons zou een aardige aardachtige geur moeten hebben. Verwijder moet je de paddestoelen uit het verpakken halen en spreid op een dienblad, bedekt ze met keukenpapier en plaats hen in de koelkast. De champignons zouden ongeveer 5 – 6 dagen moeten houden. Gekookte Portabellas kan worden bevroren en zal voor verscheidene maanden houden. Plaats in diepvriezercontainers of zakken, die zoveel mogelijk lucht uitsluiten. (De Ongekookte paddestoelen bevriezen niet goed.)

Basis gebruiken van Portabello s in gerechten:

Grilleren
Borstel champignonnen aan beiden kanten met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Grill 5 tot 6 minuten aan elke kant tot precies gaar.

In Oven Gebakt:
Borstel champignons met olijfolie en plaats op bakplaat met bolle kant naar boven. Bak bij 200 Graden Celsius voor 20 min.

Roerbakken:
Roerbak gehele of gecileerde champignons in wat olie of boter over middelgroot-hoge voor ongeveer 5 tot 6 min. Andere ingredienten zoals uien, peper, en knoflook, kunnen samen met de paddestoelen worden gebakt. Maak op smaak met groene kruidenen specerijen.
Kooktip:
Hoe langer je portobellos garen, hoe vlesiger worden ze. (hoe steviger de tekstuur worden)

Recepten:

BOEREN OMELET MET SPEK EN PORTABELLO
.voor twee personen

INGREDIENTEN
2 portabella champignons gecileerd – 100g ontbijtspek in kleinerer stukken gesneden – 1 ui, fijn – 1 teentje knofloof, fijn – 50g geraspt belegen kaas – 50g brie in blokjes – 1 e peterselie, fijn (in de zomer kan een mengsel van groene kruiden gebruik worden) – 2-3 eieren – koffiemelk, melk en mayonaise vermengd tot dikke saus – peper

BEREIDING

1. Bak spek even tot goed gekleurd en voeg ui en knoflook toe en bak even glazig. 2. Doe vuur hoog en bak nu champignons mee voor 5 min. tot ui en champignons gaar zijn. 3. Meng kaas, peterselie of groene kruiden, peper en mayonaise met eieren en verdeel over champignon mengsel. 4. Bak verder af als omelet. (niet te droog)

Klik hier voor Smulweb
deonart

1 Reactie

  1. Ik heb wat gekeken naar de eigenschappen van deze champignon voor ik deze recept bedacht en aangezien ik ook nog vleeseter ben, heb ik er spek bij gedaan. (zou ook zonder kunnen)

    Deon

Geef een reactie