Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Een fusion van kruiden en specerijen als basis

Een artikel over de basis etenswaar en smaakmakers in mijn keuken:

verkent in 22 jaar kookervaring.

kipkruiden
gehaktkruiden
shoarmakruiden
braad en grillkruiden
viskruiden
aromat
knoflookpoeder
uienpoeder
zelfgemaakte cajunkruiden
zelfgemaakte Chinese patatkruiden
zeezout
gewone zout
zwarte peper van molen
witte peper van molen
sechuaanpeperkorrels van molen
gedroogde rodepepertjes
gist
bakpoeder
vanilla geursel
mokka geursel
sukade
verglansde kersen
gedroogde fruit
koeksoda
kremetart
salpeter (voor biltong en worst maken)
varkensdarmen voor worst maken
groentenbouillon
kippenbouillon
runderbouillon
sherry (pale dry)
vieux
blanke azijn
witte wijnazijn
rode wijnazijn
balsamico azijn
worcestersaus
vloeibare maggie
echte oestersaus
vissaus(nam pla)
sesamolie
tamarinde
ketjap manis
ketjap asin
lichte japanse ketjap
rosewater
gezoute zwarte sojabonen
gefermiteerde sojabonen saus
hoisin saus
rode pesto
groene pesto
citroensap
tomatenketchup
tomatenpuree
mayonaise
aangemaakte mosterd (meestal frans)
loempiasaus
ansjovis
olijven
fetakaas
chutney
zoete chilisaus
sambal oelek
gepelde amandelen
gedroogde chinese paddestoellen
miso saus uit een pakje
pakjes jagersauspoeder voor snelle saus maken
melkpoeder
maizena
tarwe bloem(patent)
maismeel (grof)
parneermeel
geraspt kokos
zelfgemaakte rode peperolie
augurken
siveruitjes
piri-piris in pekel

gedroogde peterselie
gedroogde selderijblad
oregano
thijm
rozemarijn
marjoraan
dille
dragon
bascilicum
saliepoeder
jeneverbessen
noodmuskaat bolletje van de raspt
gemalen venkelzaad
hele venkelzaad
laurierblad poeder
laurierblad
foelie
pijpkaneel
gemalen kaneel
zwarte mosterdzaad
witte mosterzaad
gemalen witte mosterdzaad
kruidnagels
gemalen kruidnagels
milde paprikapoeder
scherpe paprikapoeder
bier
rode wijn in diepvries
witte wijn in diepvries
custard
cacao
yoghurt (vol)
zonnebloemolie
margarine
boter
eieren
belegen kaas
verschillende pastasoorten
surinaamse droogkokend rijst
DE koffie
koffiemelk
melk
altijd een koeksoort in huis
rozijnen
pindas
gelatine
verschillende pakjes soeppoeder om door ovengerecten te mengen
een soort fruit
volkoorn brood
verschillende kleine yoghurt soorten als tussendoortje
mueslie
blikjes ananas in voorraad
blikjes tonijn op olie in voorraad
bliktomaten in voorraad
bonen in tomatensaus in voorraad
bruine bonen in voorraad
zelfgemaakte kerriebonen in voorraad
groenten van t seisoen
rund, varkens, gevogelte en vis in de diepvries in voorraad
kant en klare pizzas en lasagne enz. in voorraad
natuurlijk aardappelenrijst
meestal wortelen
uien
verse knoflook

in zomer;
verse peterselie
selderijblad
rozemarijn
thijm
kleine pimpernel
wijnruit(uitkijken, kan giftig zijn bij teveel ervan)
oregano
marjoraan
mint
citroen melisse
koreander
maggie (lavas)
bascilicum
Salie
dille

5 spice powder
curry leaves
Hindostaanse masala
Indonesische masala
kerrie madras / mild en scherp
gewone kerriepoeder van een vertrouwd merk; (als je een goede kerrie merk vindt, moet je het steeds weer gebruiken, dan weet je wat voor smaak je krijgt waar je je anderekerrie kruiden verder kan op afstellen in gerechten of die je in salades of sausen bv. wilt gebruiken)
natte gember
gemberwortel
gemberpoeder
vetjin (smaakversterker)
chilipoeder
cayennepoeder
komijnzaad
komijnpoeder
pimentkorrels
gemalen piment
steranijs
maanzaad
sesamzaad
koreanderzaad
gemalen koreander (ketoembar)
foenegriekzaden
juruk purut (gedroogde citroenblad)(of uit diepvries)
cardamomzaden
gemalen cardamom
kemirinoten
kentjur
sereh
trassie
garnalen pasta
gedroogde garnalen
gepekeld gedroogde bokkum(vis)

Een goede tip. Bewaar jou kruiderij en specerijen altijd verzegeld op een droge donker plaats. En let op de vervaldatums van producten.
Vers producten is altijd beter, maar in de wintermaande kan gemalen en gedroogde producten een uitkomst brengen aan jou buget. Ik koop heel veel oosterse specerijen bij een toko. Is veel goedkoper daar als int kleine potjes in de supermark. Dit hangt natuurlijk af hoe vaak je ze gebruiken.

Mischien heb je zin om deze lijst aante vullen als berichtje hieronder. Etenswaar die verder als basis producten in je eigen keuken staan.

16 Reacties

  1. novemberrain18

    6 februari 2006 at 12:41

    Je hebt er heel wat, als ik in mijn kastje kijk dan zie ik heel wat bekende kruiden uit jouw lijstje er bij staan, is mooi meegenomen om er nog een aantal van jouw lijstje bij te doen. Bedankt!
    Liefs en Groetjes Ines

  2. …zomaar en artikel, dit is een ARTIKEL!!!
    Dankjewel, ik heb het favo gezet.
    Vraagje: Ik zie dat je soeppoeder gebruikt om door ovengerechten te mengen. Doe je dat voor de smaak of heeft het nog een andere functie?
    Groeten van Martha

  3. Heb je artikel meegenomen en zal op mijn gemak eens goed lezen wat jij allemaal in je keukentje hebt.
    Zo te zien ben jij (zijn jullie) echte smulpapen.
    Ik dacht dat ik al veel had.
    En je hoor, er gaat niets boven verse kruiden.
    Groetjes, Tineke

  4. ik neem je mee hoor groetjes trien

  5. ik neem je mee hoor groetjes trien

  6. Ik neem jouw keukenkastje met kruiden
    ook maar even mee
    Bedankt het is leuk geworden
    Liefs jouw Smulliemaatje Lucy

  7. Heb het meegenomen Deon!
    Groetjes,
    Louise

  8. Neem dit natuurlijk ook mee.
    Groetjes Willeke.

  9. leuk artikel,wel de moeite waard jouw kruiden.groetjes anja

  10. Eigenlijk ben ik best nieuwsgierig waaruit jouw Chinese patatkruiden bestaan…….
    Ik kan een aardig eind met je meekomen. Heb zelf ook altijd mosterdpoeder en mosterd in verschillende soorten in huis. Mosterdpoeder is heerlijk in gestoofd vlees.

    Groetjes, Renee

  11. Heb ik toch altijd gedacht, dat ik veel had in mijn kastjes. Maar tegen jou kan ik niet op. Bedankt voor het artikel

  12. ppppffffff
    Zoveel heb ik ook niet in mijn kastje en m’n man zegt nog wel eens wat moet je toch met zoveel kruiden en troep je kunt toch niet alles tegelijk gebruiken

    groetjes
    trouwens leuk ik wil het nog eens beter bekijken

    Trudy

  13. Ik dacht dat ik altijd veel in huis had…
    Hihi!
    Maar nu zonder gekheid; de meeste basisdingen heb ik ook wel in voorraad.
    Olijfolie en zonnebloemolie heb ik ook altijd in huis.

    Leuk artikel Deon!
    Liefs,
    Maria

  14. Neem jou artikel heel graag mee!
    Nu nog het recept de zelfgemaakte combinaties van kruiden en olies en ik pak alles mee!
    Groetjes,Lut.

  15. Wanneer kan ik komen om in je kast te snuffelen hihihi.
    Leuk artikel weer.
    Groetjes van Leny.

Geef een reactie