Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Een hele kip op maat gemaakt

Koop je een hele kip, dan kunt jij hier zien hoe je die zelf in gelijke delen kunt snijden. Kip is tegenwoordig in vele soorten en maten verkrijgbaar.
Behalve de hele kip zijn er velen soorten kippen delen verkrijgbaar: kippenbouten, kipfilet,
drumsticks, kip karbonades, kipschnitzels, kippenlevertjes, en andere “afval” delen zoals maag, nek en karkas,
waar weer bouillon van getrokken worden.

Hieronder word stap voor stap aan de hand van foto's omschreven hoe je dit
doet.

1. Langs de ruggengraat snijden
Leg de kip op z'n borst en zoek de onderkant van de schouderbladen. Maak een ondiepe snee dwars over de rug onder de schouderbladen. En zet haaks daarop een snee langs de ruggengraat, vanaf het midden van de eerste snee. Sny hierbij niet door het been.

2. Haasjes losmaken
Je ziet aan de buitenkant de “haasjes”liggen, in een holte langs de rug. Gebruik de punt van het mes om ze voorzichtig van het been los te maken. Laat het vel erop zitten.

3. Bouten Los snijden
Draai de kip om, zodat de borst boven komt te liggen. Snij de achterpoot met de dij los van lichaam.

4. Uit de kom wippen
Buig de bout naar buiten om het dijbeen uit de kom te wippen. Snij de bout met het losgesneden haasje vervolgens af. Snij de pezen tussen poot en dij door. Doe hetzelfde met de andere bout.

5. Schouders losknippen.
Draai kip om en leg hem met borst naar beneden. Zet de wildschaar of mes tussen de ruggengraat en schouderblad en knip krachtig door de rug in de lichaamsholte. Laat wel de vleugel aan de borst zitten. Doe hetzelfde met de andere schouder.

6. Karkas splijten
Zet de wild schaar of mes in de lichaamsholte en duw de punt van het mes van binnenuit door een zijde tussen het schoudergewricht en de ribbenkast. Kip voorzichtig naar je toe, door de ribbenkast evenwijdig met de ruggengraat. Doe hetzelfde aan de andere kant. Daar de schouders al losgesneden zijn, kan de rug worden weggetrokken.

7. Vleugels los snijden
Draai de hele borst met de vleugels en de huid naar boven. Maak de vleugels los door de huid en het vlees van het punt waar het sleutelbeen aan het borstbeen vastzit, krachtig door te snijden. Snij schuin, zodat wat van het borst vlees met de vleugel meekomt.

8. Vijf gelijke delen
Nu heeft u een kip die in vijf stukken van gelijke grootte is gesneden.

Tip: Wie een hele kip koopt en deze in gelijke stukken wil verdelen, kan dat het best doen voordat de kip wordt bereid.

5 Reacties

 1. Via je artikel over kaas kwam ik op je pagina terecht. En zo ontdekte ik dit artikel. Heel interessant, dus nam ik dit ook maar mee. Bedankt.
  Hermien

 2. Deon, ik heb je artikel uitgeprint. Mijn zoon vraagt aan Sint Nicolaas een wildschaar en laat de Sint die zojuist hebben gekocht! Nu jouw artikel er nog aan toegevoegd en het cadeau is kompleet. Dank je wel!

 3. toevallig vandaag een kip in stukken gesneden voordat ik dit artikel tegen kwam, zo te zien heb ik het aardig gedaan))

  Ondertussen staat het soepje lekker te trekken, heb het karkas met restjes kip ervoor gebruikt. Recept staat eventueel op mijn pagina.

  Leuke site heb je!

  Groetjes,
  Margriet

 4. Ik heb dit meegenomen.
  Altijd makkelijk.
  Dank je dat je me erop attend maakte.
  Ja…billetjes met vel lol.
  Jij weet nu waar ik het over heb.
  Zojuist uitvoerig met je besproken. lol.
  Maar wel leuk.
  Groetjes
  Willeke.

 5. ghislaine1941

  21 maart 2005 at 16:55

  Ik vind artikels met een gerecht met een uitleg stap voor stap met plaatjes erg leuk.
  Ik maakte artikels: Balletjes, gehakt (snack), Zandkoekjes bakken, Stoofje met wortelen en ananas, ook met plaatjes van de verschillende fazen van bereiding.
  Ik neem je artikel mee, bedankt.

Geef een reactie