Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

3X Chili con carne

Chili_con_carne_(HOT&SPICY)_015

Ik kook nu al 33 jaar en door al deze jaren heen heeft scherpe eten mij steeds enorm gefascineerd. Je lichaam zegt; “eet dit niet”, maar de uitdagende in jezelf zegt; “probeer het!” Ook fascineer dit me welke invloed scherpe ingrediënten elk op hun eigen manier de smaak beïnvloeden. Bijvoorbeeld witte peper proef je voor op je tong en de scherpte is milder dan die bij zwarte peper die je juist weer achter op je tong proeft. Zo zijn er ook heel veel chilipepers, elk weer met zijn eigen smaak eigenschappen. En of ze gedroogd zijn of geroosterd of ingemaakt enz.

Hier zijn 3 chili recepten door de jaren ontwikkeld en die voor mij goed weergeven wat dat scherpe pepertje in mijn smaak beleving betekend.

chili con carne 1

Chili con carne

INGREDIENTEN 4 PERSONEN

600 g rundergehakt
2 uien, fijn
rode chilipeper met zaden, fijn
3 tenen knoflook fijn
1 rode en 1 groene paprika, in blokjes
450 g bliktomaten, in stukjes
40 g tomatenpuree
1 e suiker
1/2 t cayennepeper
1 t chilipoeder
1 vol t paprikapoeder
1 vol t komijnpoeder
1+1/2 t zout
1 laurierblad, gescheurd
hand vol fijn peterselie of dille
3 e olijfolie
800 g gaar bruine bonen (of een mengsel van verschillende gedroogde bonen)

Bereidingswijze

1. Fruit de ui, knoflook en rode chili in olijfolie tot begin te kleuren.
2. Bak nu de gehakt rul in de uienmengsel terwijl voortdurend omscheppen.
3. Voeg paprika blokjes toe en bak even mee.
4. Doen nu de tomatenpuree toe en bak even mee om te ontzuren.
5. Voeg tomatenblokjes en alle ander ingrediënten toe behalve de peterselie.
6. Laat mengsel voor een half uur zachtjes koken zonder deksel. (indien nodig, doe er water bij als het te droog worden)
7. Voeg bonen toe.
8. Voeg de fijn peterselie of dille toe 10 min. voor serveren.

Serveertips

Lekker met augurken en zilveruitjes.

Chili_con_carne_(HOT&SPICY)_015

Chili con carne (HOT&SPICY)

INGREDIENTEN 8 PERSONEN

800 g gaar bruine bonen of een combinatie van kidneybonen, bruine bonen en zwarte bonen, uit pot of anders gaar gekookt in zout, laurierblad en gekerfde uien

1 kg mager rundergehakt
200 g gerookte spekreepjes of chorizo blokjes
4 e zonnebloemolie
4 uien, fijn
6 teentjes knoflook, fijn
6 rode pepers met zaden, fijn
1 rode en 1 groene paprika, in blokjes
4 stengels bleekselderij, in blokjes
4 middelgroot wortelen, in blokjes
3 e chilipoeder
1 e cayennepeper
1 t zwarte peper
3 kleine gedroogde Sichuanpepertjes, fijn (toko)
2-3 t zeezout
2 e gedroogde oregano
2 t gemalen komijn
2 t paprikapoeder
5 cm kaneelstok
2 laurierbladeren
80 g tomatenpuree
800 g stukjes tomaten uit blik
1 e Worcestersaus
250 ml donkere bier (Hertog Jan)
100 ml sterke koffie of of pure 6 blokjes chocola of paar eetlepels cacao

gehakt bleekselderij voor garnering
zure room voor garnering
limoen partjes voor garnering

Bereidingswijze

1. Bak spekjes uit in olie in een koekenpan en haal ze erna uit de pan. (als je chorizo gebruik doen je hetzelfde)
2. Fruit de ui met knoflook en rode pepers tot zacht.
3. Voeg gehakt erbij en bak gehakt rul.
4. Voeg paprika’s, bleekselderij en wortelen bij en meng goed door.
5. Voeg nu de, chilipoeder, cayennepeper, zwarte peper, zeezout, gedroogde oregano, gemalen komijn, paprikapoeder, kaneelstok en laurierbladeren erbij en bak tot geuren vrijkomen.
6. Ontzuur tomatenpuree voor 3 min. in deze mengsel.
7. Voeg overige ingrediënten erbij en kook zachtjes voor 1-2 uur. (hoe langer hoe lekkerder) De gare bonen worden een half uur voor klaar, toegevoegd.
8. Doen chili in diepen borden en garneer met selderij, limoenpartjes en een dot zure room.

Serveertips

Aangeraden word dat er brood bij gegeten worden en een glas melk om te drinken, want die zal je nodig krijgen hi hi…

chili_voor_gevorderden_004

Chili Con Carne zoals het hoort

INGREDIENTEN 6 PERSONEN

500 g lendenlappen of bieflappen, in blokjes gesneden
1 e tabasco
2 e rode wijnazijn
1 t knoflookpoeder
2 e olijfolie
500 g rundergehakt
500 g varkensgehakt
1 t gerookte paprikapoeder of anders zoete paprikapoeder
3 uien, fijn
3 rode pepers, fijn
3 grote teentjes knoflook, fijn
3 selderijstelen, in kleine blokjes
6 rode paprika’s, in blokjes
2 e chilipoeder
2 e komijn
1 t uienpoeder
1 e gedroogde oregano
1 t cacaopoeder
1 t koriander
1 t cayennepeper
zout
1/2 t vers gemalen zwarte peper
1 fles donker bier
2 x 450 g tomatenstukjes, uit blik
1/4 kopje bruine suiker
250 ml runderbouillon (fond uit potje met stukjes vlees erin is lekker)
1 kg bruine bonen uit blik
1 kg zwarte bonen uit blik
zure room
lente-ui ringetjes

Bereidingswijze

1. Marineer lendenlappen voor 4 uur in de tabasco, rode wijnazijn en knoflookpoeder.
2. Laat vlees uitlekken in zeef en droog het vlees erna met keukenpapier.
3. Bak lendenlappen blokjes op middelhoog vuur bruin in olijfolie en haal uit pan en dit dit in een stoofpan.
4. In bakvet verwarm je nu de runderbouillon en voeg dit bij de lendenlappen.
5. Stoof het vlees voor 2 uur tot zacht.
6. In een koekenpan verwarm je wat olijfolie en fruit de uien, knoflook en rode pepers tot zacht.
7. Bak 2 soorten gehakt rul met de uien en doen gehakt bij de rundvlees.
8. In overgebleven bakvet bak je de selderij en paprika tot zachter.
9. Bak kruiden en specerijen tot geuren vrijkomen en voeg de bier, tomaat, bruine suiker, runderbouillon en 2 soorten bonen toe en breng geheel aan kook.
10. Doen de groentemengsel bij vlees mengsel en kook zachtjes voor 30 min.

Serveertips
Serveer chili in diepe borden en garneer met zure room en lente-ui.

1 Reactie

  1. Geweldig! Ben blij met deze recepten….

Geef een reactie