Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Nieuwjaar 2015 op zijn Afrikaans

Mijn vriend Gerrit en zijn Chinese vrouwtje en mezelf vieren elk jaar Nieuwjaar bij elkaar. En dan doen we het om en om, deze jaar eten we bij mij en we eten Zuid-Afrikaans. Qin is gek op vuurtje stoken en bbq in het algemeen dus heb ik ook speciaal sostaties geplant te maken en die word op mijn mini bbq geroosterd.

1001111117914_0

kerst_2011avocado_met_zalm_voorgerecht
Avocado en zalm voorgerecht
INGREDIENTEN 4 PERSONEN
2 rijpe avocado`s
citroensap
250 g roze zalm uit blik, uitgelekt
3 middel-groot augurken, in heel kleine blokjes
1 rode ui, fijn
slabladeren
ontbijtspek in kleine stukjes gesneden en krokant uitgebakken en op keukenpapier ontvet
2 hardgekookt eidooier, verkruimeld of door zeef gedrukt

VOOR VINAIGRETTE-SAUS
1 e Dijon mosterd
60 ml appelazijn
2+1/2 e verziersuiker (strooisuiker)
60 ml olijfolie
zout
peper
tabasco saus naar smaak

Bereidingswijze
1. Halveer avocado`s in lengte en ontpit.
2. Haal vrucht vlees voorzichtig uit en snij in blokjes van 2 x 2 cm. (bewaar 4 buitenkanten van avocado`s)
3. Doe avocado blokjes in mengschaal en besprenkel met citroensap.
4. Voeg zalm erbij en meng lichtjes.

VOOR VINAIGRETTE-SAUS
1. Meng mosterd, azijn en poedersuiker goed door elkaar.
2. Voeg olie geleidelijk erbij terwijl je met een garde de mengsel goed blijven kloppen.
3. Breng op smaak met zout, peper en tabasco. (ik vind deze dressing, pittig altijd het lekkerst)

VERDER:
1. Verdeel slabladeren over avocado omhulsels. (zo twee per omhulsel)
2. Meng vinaigrette-saus door zalm mengsel en vul avocado helften.
3 Verdeel eidooier kruim over zalm mengsel en garneer verder met spek.

1_Sosaties_van_lamsvlees2C_varkensvlees_en_rundvlees_004
Sosaties van lam`s,- varkensvlees en rundvlees
INGREDIËNTEN VOOR 10 PERSONEN
1kg lamsbout in stukken van 3+1/2 X 4+1/2cm stukken
1kg varkenshaas in zelfde formaat stukken
1kg ossenhaas (of ander biefstuk soorten) in zelfde formaat stukken
vetspek plakjes in zelfde formaat, maar dan 5 mm dik
3 grote uien in halve ringen
2 e margarine
1 vol e kerriepoeder
1 vol t kurkuma (geelwortel)
2 e suiker
1 e bloem
400 ml azijn+100 ml water
gaar gestoofde gedroogde abrikozen
3 citroenbladeren (toko)
3 t zout (1 t word gebruikt nadat vlees gaar is)
1+1/2 vol t vers gemalen peper
saté pennen.

Bereidingswijze
1. Doe ui in pan en kook met ietsje water tot net gaar en glazig maar nog
stevig.
2. Draineer vocht van ui en braad uien ietsje bruin in 2 e margarine,laat ui
nu afkoelen.
3. Voeg 100 ml water bij en stoof de uien tot helemaal zacht.
4. Meng kerrie,bloem,geelwortel,suiker, een theelepel peper en azijn met de
ui mengsel.
5. Voeg abrikozen ook erbij
6. Kook geheel nu drie minuten en laat afkoelen.
7. Voeg gekneusde citroen bladeren en peper erbij.
8. Meng vlees er goed door.
9. Laat twee volle dagen op koele plaats staan en roer af en toe.
10. Doen aan elk pen om en om lamsvlees, vet spek, varkens, abrikoos en
biefstuk en braad over kolen tot mooi bruin en gaar.
11. Strooi zout precies voor einde van braad tijd over sosaties.
12. Verwarm marinade en serveer met sosaties (deze saus kan ook voor
lamskoteletten gebruik worden, maar dan een dag marineren)

3_Kip_Met_Rooibosthee_Uit_Oven_010
Kip met rooibostee uit oven
INGREDIENTEN 5 PERSONEN

VOOR KIP:
1200 g kip in delen verdeeld
3 e bloem
2 t zout
1/4 t peper
olie om in te bakken

VOOR ROOIBOSTEE SAUS:
250 ml sterke rooibostee
250 ml bier
1 e honing
2 t mosterd
1 klein blikje ananas met stroop
2 e bloem

Bereidingswijze
VOOR KIP:
1. Meng alle ingrediënten en rol kippen delen erdoor tot ze mooi bedekt zijn.
2. Bak kip goudbruin in olie.
3. Plaats kippen delen in ovenschaal met vel-kant naar boven.

VOOR ROOIBOSTEE SAUS:
1. Doe alle ingrediënten in grote steelpan en kook tot saus dikker en gebonden zijn.
2. Verdeel saus over kip.
3. Bak kip in oven bij 180*C voor 45 min. of tot gaar.

Bobotie_003 1_Geelrijst_001
Enige echte Bobotie met geelrijst
INGREDIENTEN 6 PERSONEN

VOOR BOBOTIE:
1 kg lam of mager rundergehakt
2 grote uien, fijn
1 snij brood zonder korst in 1 kop melk geweekt
2 eieren
1 vol e kerriepoeder
een en een half e suiker
2 t zout
half t peper
1 vol t geelwortel – 4 e citroensap
12 halve amandelen
half kop rozijnen
5 citroenblaren of laurierbladeren
3 e vruchten chutney
olie of margarine om te braden

VOOR GEELRIJST:
2 kop langkorrel rijst goed gewassen
twee en een driekwart kop water
2 e lichte bruine suiker of geelsuiker
5 cm pijpkaneel
1 t zout
2 t geelwortel
kwart kop rozijnen
1 e boter

Bereidingswijze
VOOR BOBOTIE:
1. Fruit ui op middelvuur goudbruin.
2. Braad de gehakt nu los met uien op hoog vuur.
3. Perst melk uit brood en maak brood met een vork fijn.
4. Meng alle ander ingrediënten door de gehakt, behalve 1 ei, een half kop
melk, 6 halve amandelen en citroen of laurierblaren.
5. Meng mengsel goed en doe in ingevette ovenschaal.
6. Steek de citroen of laurierblaren horizontaal in gehakt, wel goed
verdeeld over de gehaktmengsel en doe nu ook de amaldelen met bolle kant
naar boven verdeel over bobotie, amandelen moet je iets aandrukken.
7. Bak de Bobotie voor 15-20 min bij een oventemperatuur van 180 graden
Celsius.
8. Meng ei en melk goed en verdeel dit over bobotie. 9. Bak verder tot gaar
en eimengsel gestold zijn

VOOR GEELRIJST:
1. Voeg alle ingrediënten bij kokend water behalve de boter en suiker.
2. Kook rijst gaar met deksel op de pan in 20 min.
3. Roer met een vork lichtjes de suiker en boter door rijst en laat rijst
even uitdampen tot korrelrig.
4. Verwijder de pijpkaneel.

Gekruide_wortelen_006 (1)
Gekruide wortelen
INGREDIENTEN 4 PERSONEN

750 g winterpeen in reepjes van 5 cm.
30 g boter
1 kleine ui, zeer fijn gesneden
1/2 t suiker
200 ml kruidenbouillon van 1/2 blokje gemaakt
citroensap
1/2 t komijnzaadjes
3 e peterselie, fijn

Bereidingswijze
1. Fruit ui glazig in boter.
2. Smoor wortel met suiker met uien in gesloten pan voor 5 – 8 min.
3. Maak bouillon warm en voeg bij wortelen en maak wortel gaar, maar niet te gaar.
4. Giet kooknat af en voeg enkele druppels citroensap, komijnzaadjes en peterselie toe en schud door.
5. Laat voor 2 min. verder smoren.

koeksisters_samosas_011
Koeksisters
INGREDIENTEN
VOOR DEEG:
320 g bloem
2 tl bakpoeder
30 g roomboter
150 ml melk
1 tl zout
1 ei

olie voor frituren

Bereidingswijze
1. Zeef meel, zout en bakpoeder tezamen en wrijf boter met de punten van je vingeren erin.
2. Voeg melk en ei erbij en kneed tot een zachte soepel deeg.
3. Laat deeg met folie bedekt voor een uur in koelkast wat opstijven.
4. Rol deeg uit tot 1 cm dik.
5. Rol deeg uit tot een rechthoekige plak en verdeel het deeg in 13 gelijke plakjes.
6. Snijd de plak in lengte in 3 repen, maar laat de bovenkant vast zitten (als een soort kam)
7. Vlecht de 3 repen in elkaar en druk het uiteinde vast. Herhaal dit bij elke plak.
8. Verhit de olie tot 180 ºC Frituur de koeksisters om en om in circa 4 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.
9. Leg ijsklontjes in een diepe bak en voeg wat water toe. Doen een kleiner bak erin en doen de stroop in bak/schaal.
10. Dompel koeksisters direct naar frituren in de ijskoude siroop en leg ze op een uitlek rek.

VOOR SIROOP
500 ml water
500 g suiker
1 kaneelstokje
3 plakjes verse gember
sap van citroen
raspt van 1 citroen

1. Breng het water met de suiker aan de kook. Voeg het kaneelstokje toe. 2. Rasp de schil van de citroen en voeg toe aan de pan.
3. Halveer de citroen en pers het sap eruit boven de pan.
4. Zet het vuur laag en kook de siroop circa 15 min. tot iets stroperig.
5. Laat de siroop circa 4 uur afkoelen in de koelkast.

nieuwjaar 2015 001 nieuwjaar 2015 002

3 Reacties

  1. Hallo Deon,

    Wat heb je weer lekkere recepten geplaatst. Ik hoop dat je een gezellige en smakelijke jaarwisseling hebt gehad samen met je vrienden. Ik geniet altijd van jouw epistels, Deon! Bij ons was het wat minder gezellig. Wij zijn hoestend en proestend het nieuwe jaar ingegaan. Maar het wordt al wat beter en zo langzamerhand krijgen wij weer zin in lekker eten. Ik wil je vooral een gezond, smakelijk en gezellig 2015 wensen. Hartelijke groet van Desiree.

  2. Geweldig verhaal en heerlijke recepten Deon. Dat wordt weer genieten met Qin en Gerrit. Fijne dag! Groetjes, Petra

    • deonart

      29 december 2014 at 23:41

      Vorig jaar hadden we een complete Chinees menu, dit maal Afrikaans (ook lekker) En Qin stelde voor dat we volgend jaar een typisch Nederlands menu samenstellen.

Geef een reactie