Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Veganistisch Kerstmaal 2014

VEGETARISCHE_GONG_BAOS_KIP_002

Veganistisch wat betekend dit?
Dat mensen hun levenswijzen veranderd en ervoor kiezen om alleen plantaardig voedselproducten te eten en alle dierlijke eiwitten te meiden.

Mijn zoon heeft onlangs overgestapt naar deze levenswijzen en dit respecteer ik. Mijn dochter en mijn schoonzoon eten ook alleen vlees waarvan ze weten dat de dieren een goed leven hadden. Maar ze eten weer geen koolhydraat rijke eten.

Tja en met deze twee gegevens kon ik aan de slacht om een goed gebalanceerde kerstmenu samen te stellen. Gelukkig bent ik goed vertrouwd met de keukens van Azië waar de vegetarisch keuken een belangrijke rol spelen.

Mijn Kerst Menu 2014

VEGETARISCHE_GONG_BAOS_KIP_002
VEGETARISCHE `GONG BAO`S KIP`
GONG BAO JI DING (SU)
Ingrediënten
3 grote portobello’s (300 gr) of een ander vlezige paddenstoel
8-10 (grote) gedroogde Sichuanese chilipepers
3 teentjes knoflook
een gelijke hoeveelheid gember
5 lente-uien, alleen het wit
ca. 200 ml bakolie
1 theel. ongemalen sichuanpeper
75 g geroosterde pinda’s.

voor de marinade
1/4 theel. zout
1+1/2 eetl.aardappelzetmeel

voor saus
3 theel. fijne kristalsuiker
1/8 theel. zout
1/4 t aardappelzetmeel
1/2 theel. donkere sojasaus
2 theel. lichte sojasaus
3 theel. chinkiangazijn

Breng in een pan water (circa 2 liter) aan de kook. maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in blokjes van 1-2 centimeter. Blancheer de blokjes circa 1 minuut in het kokend water tot ze half gaar zijn. Giet ze af in een vergiet, koel ze af onder koud water en schud ze droog. Doe de ingrediënten voor de marinade erbij en meng alles goed.

Snijd de chilipepers doormidden en verwijder de zaadjes zo goed mogelijk. Pel de knoflook, schil de gember (doe ik nooit) en snijd ze allebei in dunne plakjes. Snijd het wit van de lente-ui in stukken van 1 centimeter. Doe alle ingrediënten voor de saus met 1 eetlepel water in een kommetje en meng de saus goed.

Verhit de olie in een ingebrande wok tot circa 140*C. Bij deze temperatuur zie je lichte bewegingen in de olie en zal het oppervlak ervan een beetje trillen.Doe de paddenstoelen in de wok en bak ze 30-60 seconden tot ze glanzen. Houd ze tijdens het bakken voorzichtig in beweging. haal ze met een shuimspaan uit de wok en houd ze apart. Giet de olie uit de wok, behalve 2 eetlepels.

Zet de wok opnieuw op het vuur met de chilipeper en de sichuanpeper. Laat ze kort bakken tot de chilipeper een donkere kleur krijgt, maar niet is verbrand en de olie heerlijk ruikt. Voeg de gember, knoflook en lente-ui en roerbak even tot ze lekker beginnen te ruiken.Doe de paddenstoelen erbij en schep ze door de geurige olie. Roer de saus even door, voeg hem toe aan de inhoud van de wok en blijft roeren terwijl de saus bindt. Roer tot slot de pinda’s door het gerecht en serveer het.

TOFU_VAN_EEN_POKDALIG_OUD_VROUWTJE_vegetarisch_003
TOFU VAN EEN POKDALIG OUD VROUWTJE (vegetarisch)
Ingrediënten
500-600 gr naturel tofu
zout
4 babypreien of lente-uien, alleen het groen
4 eetl. bakolie
2+1/2 eetl. Sichuanese chilipeper-tuinbonenpasta
1 eetl gefermenteerde zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
2 theel. gemalen rode chilipeper (desgewenst)
1 eetl. fijngehakte gember
1 eetl. fijngehakte knoflook
100 ml (kippen)bouillon of water
1/4 theel. gemalen witte peper
2 theel. aardappelzetmeel (maïzena) aangelegd met 2 eetl koud water

Bereidingswijze
Snijd de tofu in blokjes van 2 centimeter. Laat deze heel zachtjes borrelen in heet, licht gezouten water terwijl je de overige ingrediënten bereidt (laat het water niet koken, want dan word de tofu poreus en minder zacht) Snijd de babyprei of het groen van een lente-ui in dunne, schuine ringen.

Verhit een wok op hoog vuur. Voeg de olie toe en wals hem door de wok. Zet het vuur lager, voeg de chilipeper-tuinbonenpasta toe en roerbak op matig vuur tot de olie rood kleurt en heerlijk ruikt. Voeg de zwarte bonen toe en de chilipeper (als je die gebruikt) en roerbak enkele seconden tot je ook deze ingrediënten kunt ruiken.Doen dan hetzelfde met de gember en de knoflook. Pas op dat de smaakmakers niet te heet worden. Je krijgt alleen een dikke, geurige saus als je ze zachtjes in de olie bakt, zodra de olie bakt, zodat de olie hun smaken en aroma’s kan opnemen.

Haal de tofublokjes met een schuimspaan uit het water, laat goed uitlekken en leg ze voorzichtig in de wok. Duw de blokjes zachtjes met de achterkant van je wokspatel in de saus zodat alles goed mengt, maar kijk uit dat de blokjes niet stuk gaan. Voeg de bouillon of het water, de witte peper en de zout toe en meng alles weer voorzichtig met de achterkant van de wokspatel.

Breng het geheel aan de kook en laat het enkele minuten heel zachtjes koken zodat de tofu alle smaken kan opnemen. Als je prei gebruikt, voeg deze dan nu toe en duw hem voorzichtig in de saus. voeg, zodra de prei zacht is, een beetje van de zetmeelpapje toe en roer zachtjes terwijl het vocht bindt. Herhaal dit een of twee keer tot de saus aan de tofu hecht (voeg niet meer zetmeel toe dan nodig). Gebruik je lente-ui in plaats van prei, dan moet je die nu toevoegen en voorzichtig in de saus duwen.

Serveer de tofu, bestrooid met sichuanpeper, in een diepe kom.

AUBERGINES_MET_VISAROMA_6999
AUBERGINES MET ′VISAROMA′
Ingrediënten
600 gr aubergines
zout
bakolie om in te frituren (in een wok met bolle bodem is 400 ml voldoende)
1+1/2 eetl. Sichuanese chilipeper-tuinbonenpasta
1 eetl fijngehakte gember
1 eetl. fijngehakte knoflook
150 ml (kippen)bouillon
2 theel. fijne kristalsuiker
3/4 theel. aardappelzetmeel, aangelegd met 1 eetl. koud water
2 theel. chinkiangazijn (zwarte azijn)
4 eetl. in dunne ringen gesneden groen van een lente-ui

Bereidingswijze
Snijd de aubergines in de lengte in 3 dikke plakken. Snijd de plakken in gelijke korte reepjes. Bestrooi de reepjes met zout, schep ze goed om en laat ze in een vergiet minstens 30 minuten uitlekken.

Verhit de bakolie in een wok tot 180*C. Frituur de aubergine in porties circa 3-4 minuten tot ze licht goudgeel en boterzacht zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Giet de bakolie af, spoel de wok schoon en zet hem op matig vuur. Doe 3 eetlepels verse olie in de hete wok. Voeg de Sichuanese pasta toe en roerbak tot de olie rood kleurt en lekker ruikt. Voeg dan de gember en knoflook toe en blijft roerbakken tot zij ook lekker ruiken Pas op dat de smaakmakers niet verbranden en haal de wok even van de vuur als de temperatuur dreigt te hoog te worden (de inhoud van de wok moet gemoedelijk sissen, niet knetteren).

Voeg de bouillon en de suiker toe. Meng het geheel goed en breng het eventueel op smaak met zout. Voeg de aubergines toe en laat ze zachtjes een minuutje sudderen in de saus. Roer dan de aardappelzetmeelpapje even door, giet het over de aubergines en roer voorzichtig zodat de saus bindt. Voeg de azijn en lente-ui toe, roer het gerecht door en serveer het.

kerst_2014_001
Chinese Komkommersalade
Chinese salade met rijke smaken.

1 grote komkommer

dressing
2 t bruine basterdsuiker
4 t knoflook, fijn
2 e rijstwijn azijn
1 t sojasaus
1 t sesamolie
1 t Chinese chili-olie (kan ook weggelaten worden)
zout

1. Leg de komkommer op een houten plank en met de platte kant van een zware mes of een deegroller, slaan je de komkommer tot er scheuren ontstaat.
2. Snijd de komkommer in hapklare stukjes, zet in een vergiet en bestrooi met zout om zo een deel van de vocht uit de komkommer te onttrekken. (laat 45 min staan)
3. Meng knoflook met suiker, soja en rijstazijn tot suiker is opgelost,
4. Voeg de olie toe en meng goed door.
5. Droog komkommer met keukenpapier en meng met dressing.

De dressing kan je ook voor andere groene salades gebruiken en het is een week houdbaar in de koeling.

14_Juni_Qin_visgerechten_008
Chinese sperziebonen met knoflook garnituur
350 g sperziebonen, zonder punten en in 2 gebroken
5 teentjes knoflook, fijn
1 t sesamolie
4 e lichte sojasaus
1 e water
1 t suiker
2 e pindaolie of slaolie

1. Kook bonen gaar maar nog knapperig.
2. Lek bonen uit en doen warme bonen op serveerschaal.
3. Verhit wok en verhit de sesamolie, sojasaus, water en suiker tot suiker is gesmolten.
4. Verdeel deze saus over bonen en verdeel de rauwe knoflook erover.
5. Verhit de olie tot heet en verdeel olie over knoflook.

veganistisch_bami_of_nasi_003 (1)
Veganistisch Bami of Nasi
500 g mie
groentebouillon
grof gemalen zwarte peper
mespunt ve-tsin
2 e olie
2 uien
4 lente-uien, wit en groen gescheiden, in ringetjes
1 teentje knoflook, fijn
3 cm verse gember, fijn
1 rode peper, fijn (met kleine kinderen doen je een halve)
2 gedroogde shiitakes, geweekt en erna uitgelekt en in smalle reepjes gesneden
1 e lichte sojasaus
1 t sesamolie

1. Kook mie gaar in groentebouillon, zwarte peper en ve-tsin.
2. Spoel mie koud en zet het onder koude water tot voor gebruikt.
3. Fruit ui, wit van lente-uien, knoflook, gember en shiitakes aan tot zacht.
4. Voeg mie erbij en schep door.
5. Voeg nu de groen van lente-uien toe en breng verder op smaak met sojasaus en sesamolie.
6. Wok/bak goed door tot goed heet.

Nasi maak je precies zo behalve de rijst kook je in zwarte peper bouillon en ve-tsin gaar. (gebruik dan 4 koppen rijst)
Erna koel ge het af in een grote platte bak terwijl je het af en toe omscheppen om dit korrelig te maken.

2 Reacties

  1. Deon mijn complimenten hoor. Ik eet minstens 1 x per week geen vlees maar dat jij dit allemaal zonder vlees en zo smaakvol hebt weten te bereiden daar neem ik niet mijn pet maar mijn hoed voor af, Chapeau! Groetjes, Louise

Geef een reactie