Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Zó maak je reuzel

Reuzel is het zachte niervet van het varken. Eenmaal gesmolten splitst de varkensreuzel in gesmolten vet en de niet-smeltbare deeltjes, de bekende kaantjes. Lekker om je varkensvlees in te braden of om varkensrillettes van te maken. Liefhebbers smeren het op brood, al dan niet met stroop. Heb je reuzel over? Ook te gebruiken – handig! – als smeermiddel bij krakende scharnieren of om je borst mee in te smeren tijdens barre schaatstochten.

1. kopen
Vraag de slager om niervet. Snijd de reuzel in lange repen en vervolgens in blokken (circa 2,5 x 2,5 cm) of laat je slager dat doen. Door de niervet eerst in blokjes te snijden (of zeer grof te malen, 14 mm plaat), laat het vet beter olie los.

2. smelten
Smelt de reuzel op (zeer) laag vuur tot het is gesmolten. Doe eerst een bodempje water in de pan om aanbranden te voorkomen. Het is belangrijk dat de temperatuur niet te hoog oploopt anders verbrandt het vet. De pan mag niet walmen.

3. splitsen
Zodra al het vet is gesmolten ontstaan goudbruine deeltjes vet (de kaantjes) die krokant zijn vanbuiten en zacht vanbinnen. Hoe langer je uitbakt hoe harder de kaantjes worden. (tot er geen olie meer inzit) Giet het mengsel door een zeef. De kaantjes kun je nog extra doorbakken in een koekenpan.

4. reuzel
Doe het gesmolten vet in een kom of weckpot en laat afkoelen. Het vet gaan stollen, maar blijft zacht. Bewaar op een koele plaats. Gesmolten reuzel is zeker enkele maanden houdbaar.

2 Reacties

  1. Oh wat lekker :-) Mijn man heeft het vroeger heeeel veel gegeten op roggebrood met wat zout ..
    Zijn niet veel slagers meer die dit verkopen ,denk ik …

  2. in Engeland wordt reuzel ook in bakrecepten gebruikt in plaats van boter, bijvoorbeeld in pie deeg. het engelse woord voor reuzel is suet

Geef een reactie