Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

“Sardine run”

Een persoonlijk verhaal uit mijn Jeugd. Gordans Bay Harbour

In de jaren 1965-70 gingen we elk jaar als gezin zomer vakantie houden in (Somerset) [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Strand_(Zuid-Afrika)]Strand[/url] (Zuid-Afrika) Mijn vader was onderwijzer bij de [url=http://www.charitysa.co.za/de-la-bat-school-for-the-deaf.html]School voor doven[/url] in Worcester en in de vakantie tijd mocht de onderwijs personeel “vleugels” huren van de school strandhuis, waar normaal gesproken de kostschool kinderen in gaan gedurende de korte vakanties. (die waren zomer vakanties thuis bij hun ouderen)

Gedurende het verblijf in de Strand hadden we jaarlijks van de terugkerende elementen gehad die we elk jaar deed. Een ervan was om naar Gordans Bay te gaan naar de haven om vis te kopen. En dan één keer in zoveel tijd gingen we tijdens een korte vakantie in Juni-Juli ook naar de Strand en Gordans Bay. Niet alleen om vis bij de haven te kopen, maar ook naar de fenomeen “sardine run” te gaan kijken. De sardines waren in deze tijd aan trekken langs de oost-kus van Zuid-Afrika om te gaan paren. De scholen waren dan 7 km lang, 1,5 km breed. Tijdens deze tocht volgde de sardine op bepaalde punten letterlijk de kustlijn.

Wat mij bij bleef van deze ervaring was dat ik de sardines zulk domme visjes vond. Op de foto kunt je zien dat bij Gordans Bay haven er maar een heel kleine opening is aan het einde van de haven muren voor boten om in en uit te varen. Maar ja hoor, elk jaar ging de miljoenen sardines de haven in en zwom langs de kader tot weer bij de opening van de haven en ging ze verder de zee in. Op de haven kader stond de mensen dan met grote plastieken emmers met gaatjes onder in voor water om weg te lopen en dan scheppen ze de sardines per honderden op om te eten op de bbq.

Nog een leuke anekdoten over sardines.

Vroeger studeerde ik B.A. Talen aan de [url=http://www.ufs.ac.za/]Universiteit van die Vrystaat Bloemfontein[/url] en we hadden veel studente feestjes. Er werden ook nogal veel gedronken. Voor zo een feestje aten we een bord sardines op om onze magen te “oliën”, want we waren heilig ervan overtuigd dat de sardines dan je maag smeren en dat je daardoor niet zo snel “aangeklampt” zouden worden.. of dit werkelijk zo was, blijft een raadsel.

In Nederland duurt de sardine seizoen van vroeg zomer tot laat herfst. Vandaar dat ik besloot dat ik voor het seizoen afgelopen is, ik toch wel mijn eeuwige “craving” naar sardines moest bevredigen. Ik koop ze hier in Leeuwarden op de markt bij een Volendamse visboer. Die staat bekend als een goede visboer. Één goede tip als je op de markt vis kopen. Als de vis stal naar vis ruiker, moet je voorbij lopen, vis is niet goed. Een vis stal moet echt naar de zee ruiken en fris ruiken.

Hoe eet je een sardine?

Sardines kunt je met kop, staart en graten eten (zeggen ze) ik vind dit niet lekker zo harde stukjes er tussenin. Ik eet dus de sardine van kop tot staart van de graten en erna draai ik dit om en eet weer van kop tot staart. (zien foto) En voor handigheid een gratenbordje en een natte doekje om jou vette handen aan af te vegen.

Ik kocht 1 kg Sardines en dit is heel veel vis die snel verwerkt most worden tot mijn lievelings gerechtjes. Ha ha zo op een stadium zaten we in de ochtend om 11 uur sardines bij de koffie te eten. Hier volg een aantal recepten.

[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/recepten/1417986/Gekruide-pan-gebakken-sardines#Fotos]GEKRUIDE PAN GEBAKKEN SARDINES[/url]

Ingrediënten

verse sardines (panklaar) neem genoeg, je heb snel te weinig

1 t zout

4 tenen knoflook fijn gesnipperd

2+1/2 e citroensap

1/2 t kurkuma(geelwortel)

1 t chilipoeder

3 volle e bloem

4 e olie

Bereidingswijze

1. Alle ingrediënten behalve vis, zout en de olie in kom doen en goed mengen.

2. Vis in een ruime ondiep schaal leggen en marinade erover gieten.

3. Met kwastje sardine goed overal bestrijken.

4. Laat sardine in afgedekte schaal 4 uur marineren.

5. Olie in pan gieten en op half vuur verhitten.

6. Elk vis deur bloem halen en aan beide kanten goudbruin bakken(2-3 min. per kant)

7. Laat uitlekken op keukenpapier.

[url=https://www.smulweb.nl/recepten/1417987/Gemarineerd-oven-geroosterd-sardine#Fotos]GEMARINEERD OVEN GEROOSTERD SARDINE[/url]

Ingrediënten

Sardines, ingewanden en kieuwen verwijderd en schubbe met achterkant van een koksmes verwijderd (anders vraag jij jou visboer om dit te doen.

voor marinade

2 teentjes knoflook, fijn

zout

paprikapoeder

gemalen koriander

komijnpoeder

chilipoeder

olijfolie

witte wijnazijn

mengsel van verse koriander en platte peterselie

citroensap

Bereidingswijze

1. Marineer sardines voor een uur.

2. Rooster sardines in hete oven in +/- 10 min. gaar.

3. Serveer warm met partjes citroen.

[url=https://www.smulweb.nl/recepten/1417989/Vers-gemarineerd-sardines#Fotos]VERS GEMARINEERD SARDINES[/url]

16 sardines, ingewanden en kieuwen verwijderd en schubbe met achterkant van een koksmes verwijderd (anders vraag jij jou visboer om dit te doen)

voor marinade

125 ml olijfolie

4 teentjes knoflook, fijn

geraspte schil van 1 citroen

60 ml citroensap

1 rode peper, fijn (met of zonder zaden)

60 ml peterselie, fijn

10 ml suiker

5 ml zout

zwarte peper

1. Meng marinade ingrediënten en marineer sardines voor een uur.

2. Rooster sardines 10 min. om en om op bbq of grill.

Eten met salade en verse brood.

[url=https://www.smulweb.nl/recepten/1417993/Sardines-met-groene-kruiden-en-parmezaanse-kaas#Fotos]SARDINES MET GROENE KRUIDEN EN PARMEZAANSE KAAS[/url]

Ingrediënten

olijfolie

rode peper, fijn

oregano

peterselie

knoflook

paneermeel vermengd met Parmezaanse kaas

peterselie

olijfolie

Bereidingswijze

1. Doen sardines op een bakplaat en grilleer ze tot knapperig aan het ene kant. Draai erna de sardines om.

2. Meng olijfolie, rode peper, oregano, peterselie en knoflook goed.

3. Verdeel deze mengsel over sardines.

4. Maak een kruimelige mengsel van paneermeel, Parmezaanse kaas, peterselie en olijfolie.

5. Verdeel deze ook over sardines.

6. Grilleer sardines verder tot knapperig en mooi van kleur..

Home Recepten