Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Ode aan Italië

Basis tomatensaus ( 6 x toepassingen ) Ik ontwikkelde een basis tomatensaus en liet me inspireren door de Italiaanse keuken om tot deze zes heerlijke gerechten te komen.

Voor meer informatie klik je op de titel van elk gerecht met een uitgebreide foto verslag.

BASIS TOMATENSAUS

Deze saus is eigenlijk een compilatie van tomatensauzen die ik door de jaren heen maakte.

voor saus
3 e olijfolie
1 grote ui, fijn
1 teentje knoflook, fijn
3 bosuitjes, fijn
3-4 tomaten, geraspt (met sap) of blokjes tomaat uit blik (400 g)
3/4 t suiker
verse oregano, fijn
verse tijm, fijn
verse peterselie, fijn
verse basilicum, gescheurd
zout
peper
water (genoeg water, het sopt zo heerlijk weg bij pasta of brood)

bereiding van saus
5. Fruit ui en knoflook in olijfolie tot zacht.
6. Voeg de bosuitjes bij en bak verder voor een paar minuten.
7. Voeg overige ingrediënten, plus water erbij en kook saus op matig vuur tot er gebonden saus is ontstaan. (zo 30-40 min) (basilicum word alleen de laatste minuut meegekookt)

MET GEHAKT GEVULDE PAPRIKA’S IN TOMATENSAUS

Proteïnes, vitamines, vezels, wat wilt je nog meer? Echt heerlijk![

maken van vulling
rundergehakt
ui, fijn
knoflook, fijn
1 rode peper met of zonder zaden (wat jij lekker vind)
zout
zwarte peper
geklutst ei
geraspt Parmezaanse kaas
platte peterselie, fijn
in kippenbouillon gegaarde rijst
basis tomatensaus, (zoveel voor vulling benodigd om een smeuïge massa van te maken, maar niet te nat).

1. Fruit ui, knoflook en rode peper tot zacht.
2. Voeg gehakt toe en bak rul.
3. Doen gehakt mengsel in een mengkom.
4. Voeg erbij de zout, peper, ei, Parmezaanse kaas, peterselie, rijst en wat basis tomatensaus om er een smeuïge massa van te maken. Proef na op smaak anders doe je nog wat kaas of zout en peper erbij.

maken en garen van gevulde paprika`s
zoveel paprika`s benodigd (1 paprika per persoon) Je kan kiezen voor verschillende kleuren paprika`s of alleen één kleur.
basis tomatensaus om paprika`s in te koken

1. Snij kapje van paprika`s en haal de binnenkant leeg.
2. Vul paprika`s met vulling en doen rechtop in een diepe pan en doen dekseltje op elk paprika.
3. Verdeel basis tomatensaus erover zodat de paprika`s eronder staan.
4. Kook zachtjes tot paprika`s zacht zijn.

VEGETARISCH AUBERGINE MET KAAS UIT DE OVEN

Mijn dochter en kleindochter waren op visite. Ook voor eten en ze zijn vegetarisch, zo opa moest weer wat te eten verzinnen.

voor aubergine
plakken aubergine van 5 mm dik (zoveel aubergine benodigd voor aantal mensen)
eieren
zout
peper
paneermeel
knoflook in lengte gehalveerd
olijfolie

bereiding van aubergine
1. Kluts eieren met zout en peper tot glad.
2. Doen paneermeel in diepe bord.
3. Verwarm een koekenpan met olijfolie en de knoflook op een middelhoog vuur.
4. Haal de plakken aubergine eerst door de ei en erna door paneermeel.
5. Bak plakken aubergine aan beide kanten goudbruin en laat op keukenpapier ontvetten.

samenstelling en bakken van aubergine ovenschotel
geraspt Parmezaanse kaas
plakken mozzarella

1. Verdeel wat tomatensaus over bodem van ovenschotel.
2. Verdeel daarover plakken aubergine zodat de hele oppervlak bedekt zijn.
3. Verdeel weer tomatensaus over aubergine.
4. Verdeel plakken mozzarella erover en daarover geraspt Parmezaanse kaas.
5. Herhaal proces tot schaal gevuld zijn tot 2 cm van boven en eindigend met plakken mozzarella en Parmezaanse kaas.
6. Bak voor /- 40 min bij 200*C of tot kaas is gesmolten en saus bubbelen.

Serveer warm

PARMEZAANSE KIP MET TOMATENSAUS

Makkelijk te maken kip in een heerlijke zelfgemaakte tomatensaus.

basis tomatensaus

voor Parmezaanse kipfilet
kipfilet
vers fijn geraspte Parmezaanse kaas
3 e bloem

geroosterd broodkruim of paneermeel
zout
vers gemaalde zwarte peper

1 grote ei geklopt
olijfolie voor bakken
1 teentje knoflook, in lengte gehalveerd
geraspt mozzarella
gaar warm schelpjesmacaroni

1. Meng paneermeel of broodkruim met zout, peper en Parmezaanse kaas.
2. Kluts ei met wat zout en peper.
3. Doen bloem in diepe bord.
4. Haal kipfilet eerst door bloem, dan de ei en erna paneer je de kipfilet
5. Doen knoflook in hete olijfolie en bak kipfilets aan beide kanten goudbruin van kleur.
6. Doen van de tomatensaus onder in een ovenschaal.
7. Verdeel daarover de kipfilets en doen wat tomatensaus over kipfilets zodat het helemaal bedekt zijn.
8. Bak in oven voor 15 min. bij 200*C.
9. Verdeel geraspt mozzarella over kipfilets en doen terug in oven en bak tot mozzarella is gesmolten.
9. Doen overgebleven tomatensaus door macaroni en roer door.

Serveer kipfilet met ernaast de macaroni en strooi wat geschaafde Parmezaanse kaas over macaroni.

GEHAKTBALLETJES IN TOMATENSAUS

Een heerlijke combinatie van gehakt die in de oven gegaard word in een eigengemaakte basis tomatensaus.

basis tomatensaus

maken van gehaktballen
500 g runder of half om half gehakt
1 e platte peterselie, fijn
1 teentje knoflook, fijn
1 ei
broodkruim of paneermeel (zoveel om stevige gehaktballen te kunnen maken)
1 e geraspte Parmezaanse kaas
3/4 t zout
zwarte peper ( niet teveel, want de tomatensaus is ook al pittig)

1. Meng alle ingrediënten goed.
2. Draai er gehaktballetjes van met een grote van 3 1/2 cm in doorsnee.

LASAGNE MET RICOTTA EN GEHAKT-TOMATENSAUS

Zevende Hemel, kriebel in jou buik lasagne. Deze moet je maken, jij wilt nooit weer anders.

Maak een basis tomatensaus.
Kook lasagne vellen gaar en bewaar in koude water tot gebruik.

voor gehakt
500 g rundergehakt
kleine ui, fijn
1 teentje knoflook, fijn
1 e tomatenpuree
1 e meel
2 e witte wijn
weinig zwarte peper (saus is al pittig)
1 e groene pesto
1 e platte peterselie

1. Fruit ui en knoflook in olijfolie tot zacht.
2. Bak gehakt rul in deze mengsel.
3. Voeg tomatenpuree toe en bak even door.
4. Strooi meel erover en maak meel gaar.
5. Voeg witte wijn toe en kook 5 min.
6. Voeg de groene pesto, platte peterselie en wat zout en zwarte peper toe en meng goed door.
7. Voeg de gehakt saus bij basis tomatensaus en kook samen voor 30 min. (voeg wat water erbij tijdens koken als saus te dik worden)

voor ricotta saus
500 g ricotta
2 eieren
zout
zwarte peper
1 e platte peterselie, fijn
1 e geraspt Parmezaanse kaas
1 e geraspt mozzarella

Meng goed

geraspt Parmezaanse kaas
geraspt mozzarella

samenstelling en bakken van lasagne
1. Doen wat gehaktsaus onder in een diepe ovenschaal.
2. Leg er een laag lasagnevellen in enkele laag op.
3. Dek vellen af met weer een laag gehaktsaus.
4. Verdeel geraspt mozzarella en Parmezaanse kaas erover.
5. Verdeel klontjes ricotta mengsel over de kaas.
6. Herhaal proces en eindigend met tomatensaus met mozzarella en Parmezaanse kaas erover.
7. Bak bij 200*C tot door en door heet. Als de bovenlaag te donker dreig te worden, kan je een stukje aluminiumfolie erover doen om verbranding te voorkomen.

Ik hoop dat je door deze artikel voldoende inspiratie krijgt om dit zelf ook uit te proberen. Wat een smaak sensatie!

16 Reacties

  1. Wat een heerlijke recepten, dank je wel!

  2. mobiel_1384876781

    19 november 2013 at 18:01

    Ik zoek een tomatensaus voor mijn paling

  3. ben gek op tomatensaus, heerlijk al deze gerechten, bedankt!

  4. Heerlijk artikel! Ik neem hem mee, dank je wel!

  5. Hoi Deon, wat een lekkere recepten, dus je begrijpt dat ik dit artikel van je meeneem. Groetjes Joyce

  6. het water loopt mij in de mond pfff.. ziet er allemaal stuk voor stuk heerlijk uit!

  7. Hoi Deon, heerlijke recepten en daarom neem ik je artikel mee. Bedankt, groetjes Adeline

  8. wilmiewillemse

    12 november 2013 at 15:51

    Ik neem het mee Deon, mooi alles bij elkaar. Bedankt. Groetjes, Wilmie

  9. Ik neem je artikel graag mee, staan lekkere recepten in. Dank je wel. Groetjes Marianne.

  10. Hoi Deon.Heb dit natuurlijk meegenomen ! Goed artikel! Groetjes Willeke

  11. Hallo Deon,ook dit artikel met recepten staan bij mij favoriet.Dank je wel.Groetjes Ineke

  12. estherbakermans

    11 november 2013 at 06:54

    hallo deon ik bewaar hem ook en zal binnenkort er wat van gaan maken gr esther

  13. Leuk, voor elk wat wils qua smaak. Meestal die ik dit in de zomer.

  14. Heb je artikel even meegenomen, staan weer lekkere recepten in, thanks. Heb al een paar keer de gekruide spiraaltjes van speklapjes gemaakt. Echt fantastisch lekker.

  15. Hoi Deon, mooi artikel en lekkere recepten ik heb zelf al jaren lang een recept van gehaktballetjes in heerlijke saus waar wij helemaal gek op zijn, ik heb het echter niet zelf verzonnen. Gehaktballetjes-in-heerlijke-saus
    Maar ik bewaar je artikel ik kan de recepten nalezen en zal zeer zeker je lekkere tomatensaus proberen. Groetjes, Louise

  16. Hoi Deon, Wat een leuk artikel zo met je eigen gemaakte tomatensaus en ook je recepten. Ik heb zelf een tijdje terug ook mijn eigen tomatensaus op Smulweb geplaatst Inmaken-tomatensaus-lekker-op-voorraad. Ik vind het een heel goed idee dat je er ook toepasselijke recepten bij hebt geplaatst. Compliment! Ik heb je artikel favoriet gezet om nog eens terug te kijken. Groetjes, Petra

Geef een reactie