Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Ode aan Italië

Basis tomatensaus ( 6 x toepassingen ) Ik ontwikkelde een basis tomatensaus en liet me inspireren door de Italiaanse keuken om tot deze zes heerlijke gerechten te komen.

Voor meer informatie klik je op de titel van elk gerecht met een uitgebreide foto verslag.

BASIS TOMATENSAUS

Deze saus is eigenlijk een compilatie van tomatensauzen die ik door de jaren heen maakte.

voor saus

3 e olijfolie

1 grote ui, fijn

1 teentje knoflook, fijn

3 bosuitjes, fijn

3-4 tomaten, geraspt (met sap) of blokjes tomaat uit blik (400 g)

3/4 t suiker

verse oregano, fijn

verse tijm, fijn

verse peterselie, fijn

verse basilicum, gescheurd

zout

peper

water (genoeg water, het sopt zo heerlijk weg bij pasta of brood)

bereiding van saus

5. Fruit ui en knoflook in olijfolie tot zacht.

6. Voeg de bosuitjes bij en bak verder voor een paar minuten.

7. Voeg overige ingrediënten, plus water erbij en kook saus op matig vuur tot er gebonden saus is ontstaan. (zo 30-40 min) (basilicum word alleen de laatste minuut meegekookt)

MET GEHAKT GEVULDE PAPRIKA’S IN TOMATENSAUS

Proteïnes, vitamines, vezels, wat wilt je nog meer? Echt heerlijk![

maken van vulling

rundergehakt

ui, fijn

knoflook, fijn

1 rode peper met of zonder zaden (wat jij lekker vind)

zout

zwarte peper

geklutst ei

geraspt Parmezaanse kaas

platte peterselie, fijn

in kippenbouillon gegaarde rijst

basis tomatensaus, (zoveel voor vulling benodigd om een smeuïge massa van te maken, maar niet te nat).

1. Fruit ui, knoflook en rode peper tot zacht.

2. Voeg gehakt toe en bak rul.

3. Doen gehakt mengsel in een mengkom.

4. Voeg erbij de zout, peper, ei, Parmezaanse kaas, peterselie, rijst en wat basis tomatensaus om er een smeuïge massa van te maken. Proef na op smaak anders doe je nog wat kaas of zout en peper erbij.

maken en garen van gevulde paprika`s

zoveel paprika`s benodigd (1 paprika per persoon) Je kan kiezen voor verschillende kleuren paprika`s of alleen één kleur.

basis tomatensaus om paprika`s in te koken

1. Snij kapje van paprika`s en haal de binnenkant leeg.

2. Vul paprika`s met vulling en doen rechtop in een diepe pan en doen dekseltje op elk paprika.

3. Verdeel basis tomatensaus erover zodat de paprika`s eronder staan.

4. Kook zachtjes tot paprika`s zacht zijn.

VEGETARISCH AUBERGINE MET KAAS UIT DE OVEN

Mijn dochter en kleindochter waren op visite. Ook voor eten en ze zijn vegetarisch, zo opa moest weer wat te eten verzinnen.

voor aubergine

plakken aubergine van 5 mm dik (zoveel aubergine benodigd voor aantal mensen)

eieren

zout

peper

paneermeel

knoflook in lengte gehalveerd

olijfolie

bereiding van aubergine

1. Kluts eieren met zout en peper tot glad.

2. Doen paneermeel in diepe bord.

3. Verwarm een koekenpan met olijfolie en de knoflook op een middelhoog vuur.

4. Haal de plakken aubergine eerst door de ei en erna door paneermeel.

5. Bak plakken aubergine aan beide kanten goudbruin en laat op keukenpapier ontvetten.

samenstelling en bakken van aubergine ovenschotel

geraspt Parmezaanse kaas

plakken mozzarella

1. Verdeel wat tomatensaus over bodem van ovenschotel.

2. Verdeel daarover plakken aubergine zodat de hele oppervlak bedekt zijn.

3. Verdeel weer tomatensaus over aubergine.

4. Verdeel plakken mozzarella erover en daarover geraspt Parmezaanse kaas.

5. Herhaal proces tot schaal gevuld zijn tot 2 cm van boven en eindigend met plakken mozzarella en Parmezaanse kaas.

6. Bak voor /- 40 min bij 200*C of tot kaas is gesmolten en saus bubbelen.

Serveer warm

PARMEZAANSE KIP MET TOMATENSAUS

Makkelijk te maken kip in een heerlijke zelfgemaakte tomatensaus.

basis tomatensaus

voor Parmezaanse kipfilet

kipfilet

vers fijn geraspte Parmezaanse kaas

3 e bloem

geroosterd broodkruim of paneermeel

zout

vers gemaalde zwarte peper

1 grote ei geklopt

olijfolie voor bakken

1 teentje knoflook, in lengte gehalveerd

geraspt mozzarella

gaar warm schelpjesmacaroni

1. Meng paneermeel of broodkruim met zout, peper en Parmezaanse kaas.

2. Kluts ei met wat zout en peper.

3. Doen bloem in diepe bord.

4. Haal kipfilet eerst door bloem, dan de ei en erna paneer je de kipfilet

5. Doen knoflook in hete olijfolie en bak kipfilets aan beide kanten goudbruin van kleur.

6. Doen van de tomatensaus onder in een ovenschaal.

7. Verdeel daarover de kipfilets en doen wat tomatensaus over kipfilets zodat het helemaal bedekt zijn.

8. Bak in oven voor 15 min. bij 200*C.

9. Verdeel geraspt mozzarella over kipfilets en doen terug in oven en bak tot mozzarella is gesmolten.

9. Doen overgebleven tomatensaus door macaroni en roer door.

Serveer kipfilet met ernaast de macaroni en strooi wat geschaafde Parmezaanse kaas over macaroni.

GEHAKTBALLETJES IN TOMATENSAUS

Een heerlijke combinatie van gehakt die in de oven gegaard word in een eigengemaakte basis tomatensaus.

basis tomatensaus

maken van gehaktballen

500 g runder of half om half gehakt

1 e platte peterselie, fijn

1 teentje knoflook, fijn

1 ei

broodkruim of paneermeel (zoveel om stevige gehaktballen te kunnen maken)

1 e geraspte Parmezaanse kaas

3/4 t zout

zwarte peper ( niet teveel, want de tomatensaus is ook al pittig)

1. Meng alle ingrediënten goed.

2. Draai er gehaktballetjes van met een grote van 3 1/2 cm in doorsnee.

LASAGNE MET RICOTTA EN GEHAKT-TOMATENSAUS

Zevende Hemel, kriebel in jou buik lasagne. Deze moet je maken, jij wilt nooit weer anders.

Maak een basis tomatensaus.

Kook lasagne vellen gaar en bewaar in koude water tot gebruik.

voor gehakt

500 g rundergehakt

kleine ui, fijn

1 teentje knoflook, fijn

1 e tomatenpuree

1 e meel

2 e witte wijn

weinig zwarte peper (saus is al pittig)

1 e groene pesto

1 e platte peterselie

1. Fruit ui en knoflook in olijfolie tot zacht.

2. Bak gehakt rul in deze mengsel.

3. Voeg tomatenpuree toe en bak even door.

4. Strooi meel erover en maak meel gaar.

5. Voeg witte wijn toe en kook 5 min.

6. Voeg de groene pesto, platte peterselie en wat zout en zwarte peper toe en meng goed door.

7. Voeg de gehakt saus bij basis tomatensaus en kook samen voor 30 min. (voeg wat water erbij tijdens koken als saus te dik worden)

voor ricotta saus

500 g ricotta

2 eieren

zout

zwarte peper

1 e platte peterselie, fijn

1 e geraspt Parmezaanse kaas

1 e geraspt mozzarella

Meng goed

geraspt Parmezaanse kaas

geraspt mozzarella

samenstelling en bakken van lasagne

1. Doen wat gehaktsaus onder in een diepe ovenschaal.

2. Leg er een laag lasagnevellen in enkele laag op.

3. Dek vellen af met weer een laag gehaktsaus.

4. Verdeel geraspt mozzarella en Parmezaanse kaas erover.

5. Verdeel klontjes ricotta mengsel over de kaas.

6. Herhaal proces en eindigend met tomatensaus met mozzarella en Parmezaanse kaas erover.

7. Bak bij 200*C tot door en door heet. Als de bovenlaag te donker dreig te worden, kan je een stukje aluminiumfolie erover doen om verbranding te voorkomen.

Ik hoop dat je door deze artikel voldoende inspiratie krijgt om dit zelf ook uit te proberen. Wat een smaak sensatie!

Home Recepten