Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Babi Pangang van de Chinees (en super lekker)

Een smakelijke babi pangang met een zeer goede combinatie van specerijen, waarbij het vlees eerst gekookt en erna gebakken worden in de oven [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1416401/Babi-pangang-van-de-chinees-en-super-lekker#Fotos]BABI PANGANG MET SAUS[/url]

Een smakelijke babi pangang met een zeer goede combinatie van specerijen, waarbij het vlees eerst gekookt en erna gebakken worden in de oven.

Ingrediënten

voor het vlees

1 kg buikspek met vel aan 1 stuk (ik maakte een halve recept met 500 g vlees)

2 t baksoda (baking soda)

bruine azijn

voor marinade

2 t zout

1 t kaneel

1/2 t gemalen anijszaad

1/2 t gemalen venkel

1/2 t kruidnagelpoeder

1 t gemalen Sichuanpeper

4 e hoisinsaus

4 e bean curd saus (rode gefermenteerde tofu, opgelost tot puree in olie waarin dit zit, is bij toko te kopen in glazen potjes)

bereidingswijze

1. Kook varkensbuik voor 50 min. op zacht vuur met koeksoda. (koeksoda maakt de vel nog knapperiger bij ket bakken)

2. Haal uit pan en bewerk het vel met een ijzeren schuursponsje om alle onzuiverheden van vel te halen. Met een scherpe mes kan het ook heel goed.

3. Was spekzwoerd met bruine azijn de vel goed schoon.

4. Prik vel overal in met een saté stokje of een stalen saté pen. (dit moet echt overal gebeuren zodat het vet eruit kunnen komen tijdens roosteren)

5. Snijd spek op vleeskant in breedte in 2 cm plakjes, waarbij je niet tot helemaal doorsnijden tot onder en zo door de vel.

6. Meng droge ingrediënten en wrijf het vlees in tussen alle plakken.

7. Meng hoisinsaus met bean curd saus en wrijf het vlees in tussen plakken.

8. Hang buikspek op voor 24 uur om te drogen en te marineren.

9. Rooster/bak buikspek met velkant naar boven voor 45 min. bij 200-220*C en erna voor 15 min. op hoogste stand tot vel knapperig is.

10. Snijd vlees met vel kant naar beneden in plakken.

11. Snijd plakken weer in smaller reepjes.

Bron: [url=https://www.youtube.com/watch?v=BiPueEzBWz4]Chinees restaurant Oriental Garden in Koudekerke, Zeeland[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/recepten/1416246/Babi-pangang-saus]BABI PANGANG SAUS[/url]

Ingrediënten

1 e bakolie (rijstolie of pindaolie)

1 ui, grof gehakt

1 teentje knoflook, grof gehakt

3 cm verse gember, grof gehakt

1 rode pepertje, grof gehakt

80 g tomatenpuree

250-300 ml bouillon (dit maakt je door 250 ml kookvocht aan kook te brengen en een halve kippenbouillon blokje erin op te lossen)

Hoeveelheid van bouillon hangt ervan af hoeveel nodig is om een gebonden saus te maken.

1 e rijstwijn of droge sherry

1 e citroensap

bruine suiker

1 e ketjap manis ABC of Indonesische taotjo, fijn gesneden

mespunt ve-tsin

iets zout (proef naar smaak)

maïzena/water papje voor binden van saus (indien nodig)

Bereidingswijze

1. Maal ui, knoflook, gember en rode peper in keukenmachine tot glad en fruit in olie de ui, knoflook, rode pepertje en gember aan tot zacht.

2. Voeg tomatenpuree toe en bak mee voor 3 min. om puree te ontzuren.

3. Voeg overige ingrediënten erbij. (behalve maïzenapapje)

4. Kook saus zachtjes voor zo 20 min. tot gaar en bind saus met maïzenapapje.

5. Serveer saus over het vlees.

Om de zoetzuur verhouding goed te bepalen voeg je eerst een klein beetje suiker aan saus toe en proeft. Anders voeg je nog suiker erbij volgens eigen gewenste zoetzuur smaak.

EENVOUDIGE SNELLE BABI PANGANG SAUS

kippenbouillon

uienpoeder

knoflookpoeder

gemberpoeder

sambal oelek

tomatenketchup

citroensap

droge sherry

bruine suiker

ve-tsin

zout

maïzena/water papje voor binden

Kook ingrediënten voor 5 min. samen en bind saus met maïzenapapje

Bijgerechten [/url]

[url=https://www.smulweb.nl/recepten/1151934/Zelfgemaakte-atjar-tjampoer]ATJAR TJAMPOER[/url]

Ingrediënten

200 g wortel in langer slierten geraspt of gesneden

200 g dun geschaafd witte kool

200 g sperziebonen, in 3 cm. stukken

2 uien, grof geraspt

1/2 komkommer zonder pitten in kleine blokjes gesneden

200 g taugé

1 rode peper, fijn

3 teentjes knoflook, fijn

2 t sambal oelek

1 e koenijt (kurkuma/geelwortel)

1 vol t serehpoeder

2 +1/2 t gemberpoeder

1 e olie

300 ml witte azijn

4 e suiker

soda

2 weckpotten gesteriliseerd met soda, omgespoeld en goed uitgelekt op een schone theedoek

Bereidingswijze

1. In weinig water en zout de wortelen, kool en sperziebonen voor vijf minuten koken tot gaar, maar nog knapperig.

2. Laat groenten in vergiet uitlekken.

3. Meng de knoflook, ui, sambal, koenijt, serehpoeder en gemberpoeder goed.

4. In pan olie verhitten en uien mengsel twee minuten zachtjes bakken.

5. Voeg azijn en suiker toe en los suiker al roeren op.

6. Gekookte groenten, rode peper en taugé toevoegen en verder voor nog twee minuten zachtjes koken.

7. Verdeel atjar tjampoer nu in weckpotten en direct afsluiten.

8. Plak naam en vervaldatum erop... (open gemaakt, 3 weken houdbaar in koelkast)

Laat paar dagen staan in koelkast voor de smaak om goed in de groenten te trekken.

[url=https://www.smulweb.nl/recepten/1353658/Variatie-op-nasi-van-de-chinees]NASI[/url] of [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1354839/Variatie-op-bami-van-de-chinees]BAMI[/url] van de Chinees

Ingrediënten

100 g prei in halve ringen van zo 5 mm dik gesneden (ik heb prei ringen gesneden van waar wit naar groen overgaan dan krijgt je een mooie kleurcombinatie in de nasi zelf)

1 middelgroot ui,fijn

3/4 rode peper, zonder pitjes in heel kleine blokjes gesneden

75 g schouderham voor broodbeleg van vleeswaren afdeling, in plakjes van 3x3 cm gesneden

75 g hamlap, heel fijn gesneden en op smaak gebracht met zout en peper en dan even gaar gemaakt in wok (laat het vlees niet te bruin worden)

1 ei, geklopt

zout

een heel klein mespunt ve-tsin

zonnebloemolie voor opbakken

voor koken van rijst of bami

Ingrediënten

2 kop langkorrel Surinaamse rijst, goed gewassen tot water helder zijn.

2+1/2 kop kippenbouillon (d.w.z. 600 ml kippenbouillon, maar met een kippenbouillonblokje voor 250 ml bouillon gemaakt) Mijn zoon heeft een vriend die zijn vader een Chinese restaurant heeft en schijnbaar gebruiken ze Chinese kippenbouillon. Dit is ook blijkbaar in Chinese toko`s verkrijgbaar.

zout

zwarte peper

en een heel kleine mespunt ve-tjin (heel goed uitkijken met hoeveelheid je gebruik zomaar teveel en van te veel kan jij hartkloppingen krijgen)

Bereidingswijze

1. Kook rijst voor 15 min op laagste pit met vlamverdeler onder pan.

2. Doen rijst in grote platte bak en laat rijst uitdampen en koud worden. Wel af en toe erin roeren met een vork om te voorkomen dat de rijst aan elkaar gaan plakken.

maken van nasi

1. Fruit aan in een wok met olie de ui, rode peper, prei, ham, gewokte vlees, zout en ve-tsin tot zacht maar nog stevig.

2. Schep de gewokte groente en vlees na de ene helft van wok en voeg beetje voor beetje de roerei toe en roer stevig om korrelige roerei te maken. Zorg steeds dat die ei bijna gestold is voor je meer ei toevoegen.

3, Als alle ei gestold zijn voeg je in portjes de rijst toe terwijl je het op middelhoog vuur bakken.

4. Bak verder tot de rijst goed warm is.

Home Recepten