Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kerrie zoals thuis gemaakt

Kerrie een levenswijze. Ik kreeg een keer een reactie bij één van mijn kerrie recepten, dat ik het een kerrie recept noemt, maar er komt geen kerrie (poeder) in? Ik denk dat deze reactie precies aangeven wat kerrie is. Dit is een samenstelling van verschillende Aziatische kruiden en specerijen om dit als geheel tot een kerrie te vormen.

Oorsprong van kerrie

Kerrie wordt al sinds de eerste beschaving in Azië gebruikt als etenswaar en is vanwege de intensieve handel tussen India en het westen daardoor wereldwijd populair geworden.

Zoals jij weet heeft Engeland in heel veel landen de lepel in de pap gehad. Zo ook in India waardoor er een typische Engelse soort kerrie ontstond. Een kerrie aangepast naar de smaak van de Engelse specerijen handelaren. En op hun beurt nam de Engelse handelaren deze melange weer mee naar Engeland. Deze Engelse kerrie is ook weer door de Engelse kolonisten meegenomen naar verschillende werelddelen.

Ik heb me vooral geconcentreerd op kerrie gerechten zoals ik ze van vroeger thuis in Zuid-Afrika kende. Met invloeden van Maleisië uit slavenhandel en Indiase keuken meegenomen door de Indiase suikerriet arbeiders die op de plantasies werkte. En ja Zuid-Afrika heeft voor een grote gedeelte een Engelse eetcultuur zo de Engelse kerrie is ook heel populair in Zuid-Afrika. De meerderheid van mijn recepten, zal je in elk Indiase keuken aantreffen als basis voor een maaltijd.

De Engelse dichter William Makepeace Thackeray was zo gecharmeerd van kerrie dat hij in het gedicht ‘Poem to Curry’ schreef :

Beef, mutton, rabbit, if you wish,

Lobsters, or prawns, or any kind fish,

Are fit to make a curry. ‘Tis, when done,

A dish for Emperors to feed upon.

Bron: internet

Wist je dat

Toen Columbus in 1493 voor het eerst terugkeerde uit Amerika, nam hij onder andere rode pepers mee. Via handel bereikte deze specerij Azië, waarna dit voortaan een belangrijk ingrediënt zou vormen in kerriegerechten. Op deze manier heeft de rode peper ook China veroverd.

STANDAARD SAMENSTELLING VAN KERRIEPOEDERS

Je kunt natuurlijk altijd kant en klare kerriepoeder kopen en daar is niks mis mee. Maar verse zelfgemaakte kerriepoeder, is altijd sterker van smaak en dus lekkerder. Een goede tip voor als je kant en klare kerrie wilt kopen: Probeer verschillende soorten (merken) kerriepoeders en garam masala poeders uit van de supermarkten of toko’s. En als je een heel lekker kerrie en garam masala poeder gevonden hebben, blijft je deze kopen, want juist bij kerriepoeder kan per merk de kwaliteit en smaak nogal veranderen. Kerrie kunt je vinden in allerlei varianten van mild tot scherp. Kijk waar jou voorkeur na uitgaan. Bij de ene gerecht past pittig bijvoorbeeld beter dan bij een andere.

Hier volg 3 beproefde kerrie en garam masala poeders:

Standaard samenstelling van kerriepoeders

Garam masala zelf maken

Heerlijk zelfgemaakte kerriepoeder

Hoe gebruikt je kerriepoeder

De smaak van kerrie komt het beste tot zijn recht als het kruidenmengsel eerst heet gebakken wordt met bijvoorbeeld fijngesneden ui, en daarna pas de groenten of het vlees toegevoegd worden.

Een authentieke Indiase curry is een combinatie van een geroerbakte masala (mix van uien, knoflook, gember en tomaten), verschillende specerijen en vlees, groenten of vis. Het resultaat is een soort stoofpot. Deze bereiding van gerechten heeft de Indiase keuken wereldberoemd gemaakt.

VLEES EN VIS

Rund en varkensgehakt

Kofta kerrie gehaktballen met saus

Koftakerrie met saus

Koftas met kokosmelk

Gol seekh kebab

Koftakerrie van eenvoudige gehaktballen

Indiase gehaktballen met specerijen en santen

Vleessamosas zelf maken

Lamsvlees

Aloo keema matar kerrie

Karahi lamskerrie

Kambing korma

Mughlai koteletten

Rundvlees

Yhal farazi (droog en met jus)

Runfvlees en linzenkerrie

Indiase kerrie

Rundvlees korma

Vleeskerrie

Nasi kandar (rundvlees in sojasaus)

Varkensvlees

Pork vindaloo

Leverkerrie

Kip

Indiase boterkip kerrie

Luie dag Indiase gegrild kipfilet

Pittige Indiase kipfilet kerrie

Indiase kipfilet kerrie

Indiase kipkerrie met kokosmelk

Indiase kip kerrie met veel pepers

Ovengebakken tandoori kip I

Ovengebakken tandoori kip II

Ovengebakken tandoori kip III

Indiase kip kerrie

Kip met kikkererwten

Kip vindaloo

Kipkerrie met cashewnotendaus

Kipkerrie met groene pepers en gember

Korma kip in marinade

Kipkerrie in heerlijke saus

VIS SCHAAL EN SCHELPDIEREN

Indiase garnalen met specerijenpuree

Gekruide garnalen kerrie

Indiase viskerrie

Viskerrie uit India

Gebakken vis uit India

Gestoomde vis in witte koolbladeren

Vis vindaye (gepekelde vis)

Masala vis

Gekruide sardiens

GROENTEN

Overal ter wereld is groenten de basis van gezond verantwoord eten. Zo ook in de kerrie etende landen en weten ze een kenmerkende smaak die typisch “kerrie” is, aan groente te gewen. Ook zijn er heel veel Indiase vegetarische gerechten die volledig verantwoord maaltijden vormen. (80,5% van de Indiase bevolking zijn Hindoes)

Pittige kerrie sperziebonen

Indiase sperziebonen met aardappel kerrie

Indiase kidneybonen kerrie

Indiase kerrie sperziebonen met aardappelen en tomaat

Indiase aardappel kerrie

Indiase tomaten chutney

Indiase-kerrie-doperwten

Indiase kidneybonen kerrie

Indiase aardappelpuree

Samosas met aardappel vulling

Samosas met zoete aardappelen en sperzieboontjes

Indiase-komkommerpuree

Indiase kerrie doperwten

Aardappel kroketten uit india

Zelf kokosnootextract maken

Vegetarische groentekerrie

Aloo gobi aardappel en kool

Kerriekool met kaneel

Aubergine-en-linzen-kerrie

Gebakken linzenballetjes

Aubergine-en-linzen-dal

Linzenkerrie

Khedgeree

Eenvoudige linzen dal

Vegetarisch kerrie aardappelkroketjes

Wortelpilau

Indiase kerrie doperwten

Indiase-tomatenpuree

Aloo bhajjis aardappelgerecht

3-soorten Indiase raita zelf maken

Indiase muntsaus

Gebakken nieuwe aardappelen kerrie bijgerecht

Toorai tarkari (courgettekerrie)

Gobi zabzi

Indiase tomaat en komkommer salade

Kerrie courgette

PEKELGROENTE EN FRUIT

Perziken atjar

Bloemkool atjar

Zoete perziken of peren pickel

Sperziebonen pickels

Indiase appel chutney

Tomaten chutney

Wortelpickels

Komkommer atjar

meer pickel en chutneys

PANEER

Zelf Indiase paneer maken

Pittige Indiase aardappelkoekjes met paneer vulling

Indiase paneer tikka

Indiase paneeraardappel snack

Tofu met Indiase invloeden

BROOD

Zoals je weet word kerrie met de hand gegeten en voor mensen in de kerrie etende landen, is brood een instrument om het eten van jou bord naar je mond te krijgen. Hier volg een paar brood recepten met verschillende bereidingstechnieken en met verschillende texturen van brood soorten.

Naanbrood zelf maken

Puri

Paratha

Chapati

Tandoori-roti

RIJST

Rijstballetjes uit India

Gebakken rijst

Pittige rijst uit Sri-lanka

NAGERECHT

Shrikand yoghurt nagerecht uit India

Mango lassi

Zien ook mijn artikel ZO MAAKT ZUID-AFRIKANERS HUN KERRIE

Zien ook onze kookclub artikel Kerrie of Curry

Home Recepten Kookboeken