Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Kimchi: hoe maak je dit?

Een Koreaanse maaltijd zonder Kimchi, is geen maaltijd! Ik probeer zo één keer in een maand een nieuwe voedingsproduct uit. Dit om mijn kookkunsten dynamisch te houden en wat zeggen ze; “Je bent nooit te oud om wat nieuws te leren.” Deze keer dook ik in de Koreaanse keuken.

Wat is Kimchi?

Kimchi is een traditionele Koreaans gefermenteerde kool bijgerecht. Er word gezegd dat deze nationale gerecht in honderden variëteiten worden gemaakt. De hoofd bestanddelen zijn Chinese kool, Aziatische radijs (niet radijzen zoals wij hun kennen), lente-ui en komkommer.

Kimchi word traditioneel gefermenteerd in grote kleipotten. Meestal kunt je na een week het gebruiken, maar het is aan te raden om een maand ermee te wachten. Hoe langer wachten, hoe lekkerder word het, is de goude regel.

Kimchi word vaak als bijgerecht geserveerd, maar kimchi is ook een van de belangrijkste ingrediënten voor veel Koreaanse gerechten. Hier onder volgen de meest populaire gerechten waarin kimchi de hoofdrol speelt.

KIMCHI

Ingrediënten

1 grote Chinese kool, bladeren in 3x3 cm plakjes gesneden

tafelzout voor pekel

2 uien, in grove stukken

2 bosjes lente-ui in 3 cm stukjes gesneden

voor pasta

1 hele knol knoflook, waarbij de teentjes van velletje ontdaan worden

5 cm gember, in stukjes

4-5 e chilipoeder

2 e cayennepeper

3 e Sichuan bonen pasta

3 e rijstwijn azijn

3 e oestersaus

3 e suiker

1. Leg in een grote plastiek bak met een bodem water erin een laag kool.

2. Verdeel daar genoeg zout over.

3. Herhaal proces tot kool op zijn.

4. Laat zout voor tenminste 4 uur in kool trekken, waarbij je zo nu en dan de kool met jou handen omroeren.

maken van chilipasta

1. Maak een pasta van knoflook en gember in een keukenmachine en doen dit in een grote mengkom.

2. Voeg de chilipoeder, cayennepeper, bonenpasta, rijstwijn, oestersaus en suiker erbij.

3. Voeg zoveel water erbij om een vloeiende pasta te maken, meng goed.

4. Meng nu de uien en lente-uien door pasta en laat een paar uur marineren.

maken van kimchi

1. Was kool nu grondig in een vergiet tot alle zout verwijderd zijn. De kool moet een licht zoute smaak hebben.

2. Gebruik handschoenen en meng met jou vingertoppen de chilipasta heel goed door kool.

3. Laat kimchi in een gesloten plastiek bak op een koele plaatst voor 1 week fermenteren voor gebruik.

KIMCHIGUK (Koreaans kimchi soep)

Ingrediënten

2 kop kimchi (zelf gemaakt of gekocht bij toko)

2 e Sichuan hete bonenpasta (of Koreaans chilipasta als je het kunt krijgen)

250 g schouderkarbonade, in blokjes

1 t suiker

2 lente-ui, in schuine plakjes gesneden

tofu, in 3 cm blokjes gesneden

(gaar rijst om zelf erdoor te roeren)

Bereidingswijze

1. Meng de kimchi, bonenpasta en suiker door het blokjes vlees.

2. Voeg 5 koppen water toe aan dit mengsel en breng aan kook.

3. Kook soep voor 30 min. op matig hoog vuur met deksel op pan.

4. Voeg tofu erbij en kook verder voor 10 min. met deksel op pan.

5. Voeg lente-ui toe en meng als garnering door soep.

Meng er gaar witte rijst erdoor. Rijst mag nog warm en plakkerig zijn.

KIMCHI STOOFPOT MET AARDAPPELS EN WORTEL

Ingrediënten

4 kip drumsticks

1 e pindaolie

1 e sesamolie

3 cm verse gember, fijn

175 g kimchi (zelf gemaakt of gekocht bij toko uit een pot)

wortel, in plakjes

geschilde aardappelen, in stukjes (zoveel benodigd voor aantal eters)

500 ml zelfgemaakte bouillon of van blokje

Bereidingswijze

1. Bak kip aan in olie tot mooi bruin gekleurd.

2. Voeg kimchi toe en roerbak een paar min.

3. Voeg gember erbij en meng door.

4. Meng nu de wortelen en aardappel erdoor en vul pan met bouillon zodat alles er ruim onderstaat.

5. Breng aan kook en stoof met deksel op man voor 1 uur.

6. Als je teveel vocht over hebben doen je de vuur de laatste 15 min. hoger zodat de vocht kunt inkoken.

KIMCHI BOKKEUMBAP (gebakken Koreaanse rijst)

Ingrediënten

spekjes, in reepjes (of ham of kipfilet)

1 e bakolie

1 kop kimchi, in kleine blokjes gesneden

3 e saus van kimchi

Sichuan hete bonenpasta (of Koreaanse chilipasta indien verkrijgbaar)

3 koppen vers gemaakte gare rijst

2 t sesamolie

gebakken ei

witte sesamzaad

1 lente-ui, in ringetjes

1 vel geroosterd kim (zeewierpapier) (dit doen je door het te bakken in een pannetje)

Bereidingswijze

1. Bak spekjes half uit en voeg kimchi erbij en roerbak voor 1 min.. (als ham gebruikt, word het aan het einde van bereidingstijd toegevoegd)

2. Voeg rijst erbij en roerbak tot vermengd.

3. Voeg kimchi saus, 1/4 kop water en 2 e Sichuan hete bonenpasta toe.

4. Meng goed door en erna meng je de sesamolie erdoor.

6. Garneer met gebakken ei, sesamzaad en zeewier.

ROERGEBAKKEN KIMCHI KIP

Ingrediënten

500 g kipfilet, in hapklare stukjes

1/2 kop kimchi of gekocht uit potje

2 e vocht van kimchi

1 t sesamolie

1 e lichte sojasaus

1 e sesamzaad

Bereidingswijze

1. Meng alle ingrediënten door elkaar en laat het marineren voor ongeveer 10 minuten.

2. Verhit de pan / wok op een matig vuur met een beetje olie.

3. Giet kimchi kip mengsel in de pan en verdeel gelijkmatig over de pan.

4. Roerbak tot gaar.

KIMCHIJEON (Koreaanse pannenkoeken)

Ingrediënten

beslag

1 kop kimchi

2 e ui, fijn

3 e vocht van de kimchi

1/4 kop water

1/2 t zout

1 kop bloem

1 t suiker

pindaolie voor bakken

Bereidingswijze

1. Meng beslag goed.

2. Doen wat olie in een anti-aanbak pan, maak heet en doen alle beslag in de pan.

3. Bak eerst de ene kant bruin en gaar en erna de andere kant tot goudbruin en krokant. (druk met een spatel de pannenkoek nog platter tijdens bakken)

4. Laat pannenkoek op een snijplank afkoelen. (warm snijden gaat moeilijk)

5. Snijd pannenkoek in vierkantjes en serveer op schaal met bieslook ringetjes gegarneerd.

KIMCHI JIGAE (Koreaans stoofgerecht met tofu en speklappen)

Ingrediënten

250 g speklap, in plakjes van 3 cm gesneden

4 kopjes gehakte kimchi of gekocht uit potje

3-4 e sap van kimchi

1 e suiker

1 e Sichuan chilibonen pasta of Koreaans chili pasta, indien beschikbaar

1 t hete pepervlokken (ik gebruikte gedroogde rode pepers die ik dan er later uit vissen)

1 ui in reepjes

200 g natuurlijke tofu, in blokjes gesneden

lente-ui in diagonale plakjes

2 t sesamolie

Bereidingswijze

1. Meng de kimchi, sap van kimchi, suiker, chilipasta, pepervlokken en ui door elkaar en doen in een stoofpan.

2. Doen precies zoveel water erbij dat alles er onder staat.

3. Kook voor 30 min. op zacht vuur met deksel op pan.

4. Voeg tofu erbij en kook verder voor 10 min.

5. Meng lente-ui en sesamolie erdoor.

Home Recepten