Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

ZELF WORST MAKEN

Worst maken is helemaal niet moeilijk. En wat is nu lekkerder jou eigen gemaakte worstje eten waarvan je precies weten wat erin zit. BASIS WORSTMENGSEL

Een basis worstje voor de beginnende worstenmaker.

Ingrediënten

1 kg varkensgehakt van goede kwaliteit en hoge vet presentatie

1 e versgemalen zwarte peper

2 t zout

1 t gedroogde oregano

1 e korianderpoeder (ketoembar)

90 ml witte wijn

schone darm (bestel bij slager) darmen geweekt in water

olijfolie voor braden van worst

Bereidingswijze

1. Meng de peper, zout, oregano, koriander en witte wijn door de gehakt met jou goed gewassen handen.

2. Maak een kleine hamburger van worstmengsel en bak dit gaar in olie. Indien nodig kan je het verder op smaak brengen met worst ingrediënten.

3. Doen een deksel op de mengkom en laat deze worstmengsel overnacht staan zodat alle smaakmakers goed door deze mengsel kan verspreiden.

4. Stop geweekte varkensdarm met worstmengsel.

5. Bak worst gaar en mooi van kleur in olijfolie.

Hoe stop je worst:

Bereidingswijze 1

1. Week varkensdarm in koud water voor tenminste 1 uur.

2. Spoel water door worst om alle zout eruit te halen.

3. Monteer je worstenstopper en vul dit met worstmengsel.

4. Trek de varkensdarm over de tuit van een worst trechter.

5. Stop worst.

Bereidingswijze 2

1. Volg bovenstaande bereidingswijze tot punt 3.

2. Trek de varkensdarm over de tuit van een trechter.

3. Stop worst met behulp van jou vingers of met achterkant van een houten aardappelstamper of iets soortgelijks.

Bereidingswijze 3

1. Volg bereidingswijze 1 tot punt 3.

2. Monteer een gladde grote mondstuk in een spuitzak.

3. Trek varkensdarm over de mondstuk en vul spuitzak met worstmengsel.

4. Stop worst in varkensdarm.

Bereidingswijze 4

Een alternatief om worst te stoppen zonder worststopper of darmen zijn door de gehaktmengsel in een dunne lange worst uit te rollen en in worst lengtes te snijden. Maar voor een kleine moeite koopt je anders varkensdarm. Dit maakt het worst veel bewerkbaar.

Tip

Worst darmen komen in twee soorten.

- Dikke darm voor een dikker worst. (ik gebruikte een dikke darm)

- Dunne darm voor een dunner worst.

Als je schapendarm ergens kunt kopen, werk dit nog beter. Schapendarm is nl. zachter dan varkensdarm.

natuur darmen bestellen

nylon darmen bestellen

CHORIZO WORST ZELF MAKEN

Een lekkere pittig worstje met chilipoeder, paprikapoeder en ciderazijn.

Ingrediënten

1 x basis worstmengsel

60 ml gerookte paprika of pikante paprikapoeder

1 t knoflookpoeder

1 e chilipoeder

1 t komijnpoeder

1 t gedroogde oregano

1 e ciderazijn

Bereidingswijze

1. Meng alle ingrediënten door vlees.

2. Stop in worst zoals in bereidingswijze bij basis worstmengsel beschreven.

Serveer met mayonaise.

GROENE KRUIDENWORST ZELF MAKEN

Een worstje waar je de zon in proeven met een licht anijs nasmaak.

Ingrediënten

1 x basis worstmengsel

1 t venkelzaad

3 e peterselie, fijn

2 e gemengde groene kruiden (ik had wilde marojaan, munt, citroenmelisse en bieslook)

2 e sherryazijn of 2 t sherry en 1 t witte balsamicoazijn

roomkaas voor bij serveren

Bereidingswijze

1. Meng smaakmakers door gehakt.

2. Stop in worst zoals in bereidingswijze bij basis worstmengsel beschreven.

Serveer met roomkaas.

3 SOORTEN KAASWORSTJES ZELF MAKEN

Hemelse worstjes met een combinatie van Parmezaanse kaas, feta en oude Goudse kaas.

Ingrediënten

1 x basis worstmengsel

200 g Parmigiano reggiano

200 g feta, geraspt

200 g oude Goudse kaas, geraspt of oude Cheddarkaas

Bereidingswijze

1. Meng alle ingrediënten door vlees.

2. Stop in worst zoals in bereidingswijze bij basis worstmengsel beschreven.

Eten met Tzatziki

APPEL EN SALIE ONTBIJTWORSTJES ZELF MAKEN

Dit klink ongewoon, maar dit is een heerlijk, frisse worstje.

Ingrediënten

1 x basis worstmengsel

2 groene appels geschild en geraspt

1 kleine ui, geraspt

30 g verse salie, fijn (ik gebruikte droge salie, werkt ook)

1 e venkelzaad

Mosterd

Bereidingswijze

1. Meng smaakmakers door gehakt.

2. Stop in worst zoals in bereidingswijze bij basis worstmengsel beschreven.

Serveer met je lievelings mosterd soort.

ZONGEDROOGDE TOMATEN EN HUMUS WORST ZELF MAKEN

Echt heerlijk worstje die lekker bij een stamppot passen en zelfs op de bbq klaar gemaakt kunnen worden. En zoals we weten, tomaten en basilicum zijn getrouwd met elkaar, echt heerlijk!

Ingrediënten

1 x basis worstmengsel

olijfolie voor bakken

170 g mozzarella-kaas, geraspt

2 e Italiaanse peterselie, fijn

90 g zongedroogde tomaten op olie, uitgelekt en fijn

1 e gedroogde basilicum

1 t venkelzaad

120 g humus zelfgemaakt of gekocht

humus voor bij serveren

Bereidingswijze

1. Meng alle ingrediënten door gehakt.

2. Bak worstjes in olijfolie

Serveer met humus, Turkse brood en een frisse salade.

Nog meer lekkere worstjes

Knoflookworst of Gehaktbal

Klassieke Toulouse worstjes maak jij zelf

Pittig gehakt in vorm van bal of worst

Hongaarse verse worst zelf maken

Pittige chorizo zelf maken

Zelf chorizo maken

Gehaktballen of vulling voor boerenworst

Boerenworst

Home Recepten