Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Aziatisch stukjes kip als lekkernijen

Voor elk wat wils... Weer een kleine artikel en dit keer gaat het om hapklare stukjes kip met vel. Kip of met een droge kruiden en specerijen mengsel of gemarineerd en geroosterd of zomaar in de pan gebakken of op bbq geroosterd. Op de foto’s heb ik verschillende kippendelen met vel gekozen, maar jij zou ook voor één deel van de kip kunnen kiezen. Bijvoorbeeld alleen drumsticks of alleen kippenvleugels of alleen kippenbouten waarbij jij elk bout in 4 delen verdeeld. Als er maar vel aan zitten, kan jij dit toepassen op onderstaande recepten. Hapjes die warm en koud kunnen worden geserveerd bij een feestje of gewoon een gezellige avond met vrienden. Ook als onderdeel bij een buffet passen ze goed.

Op de foto’s heb ik van deze gerechten als hoofdgerechten gebruikt en dan uiteraard de kippendelen in groter porties geserveerd.

Aziatisch kippenvleugels met oestersaus en vissaus

Ingrediënten

12 kippenvleugels, elk vleugel bij lid in tweeën verdeeld of jij gebruik 4 kippenbouten die in 4 delen is gesneden

4 teentjes knoflook, fijn

1 ui, geraspt

1/2-1 t zout

1 t rijstwijn of droge sherry

1/4 t zwarte peper

1/2 t donkere Chinese sojasaus

1 t vissaus (nam pla)

1 t oestersaus

honing

olie voor bakplaat

Bereidingswijze

1. Meng marinade ingrediënten en marineer kippen deeltjes voor tenminste 1 uur.

2. Vet een bakplaat in met olie en verdeel kippen deeltjes erover.

3. Bak kippen deeltjes in oven bij 190*C voor 20 tot 30 min. tot gaar en mooi van kleur.

4. 10 min voor klaar, verf jij de kippendeeltjes in met honing voor een mooie glanzend kleur.

Aziatisch kippenvleugels met sesamolie, sojasaus en oestersaus

12 kippenvleugels, zonder puntjes en elk vleugel bij de lid in tweeën verdeeld

VOOR MARINADE:

60 ml lichte Chinese sojasaus

30 ml donkere Chinese sojasaus

10 ml sesamolie

15 ml oestersaus

1 t knoflookpoeder

1 t uienpoeder

1/2 t zwarte peper

2 t droge basilicum

Bereidingswijze

1. Meng in een mengkom alle marinade ingrediënten.

2. Meng kippenvleugels erdoor en laat tenminste 2 uur marineren. (hoe langer, hoe lekkerder)

3. Grilleer vleugels tot gaar in oven of bbq terwijl je het steeds insmeren met marinade.

Aziatisch kippenvleugels met 2 soorten sojasaus

Ingrediënten

600 g kippenvleugels, bij de lid in tweeën verdeeld of 4 kippenbouten, elk in 4 delen verdeeld

honing

VOOR MARINADE:

2 teentjes knoflook, fijn

3 cm verse gember, fijn

1 t suiker

1 e lichte Chinese sojasaus

1/2 e donkere Chinese sojasaus

1/2 e oestersaus

1 e olie (geen olijfolie)

1 e citroensap

1/2 e citroenrasp

zout

olie voor bakplaat

Bereidingswijze

1. Meng alle marinade ingrediënten.

2. Meng stukjes kip door marinade en laat voor 3 uur marineren.

3. Vet een bakplaat in met olie en verdeel stukjes kip erover.

4. Bak kip bij 200*C tot door en door gaar en mooi van kleur. Keer zo nu en dan.

5. De laatste 10 min. verf jij de stukjes kip in met honing. Kijk wel uit voor aanbranden. (dit kan ook zonder honing als je niet zo van zoet houd)

Aziatisch kip hapjes met laos, sereh en sojasaus

Ingrediënten

VOOR KIP:

kippenvleugels op lid in tweeën verdeeld of kippenbouten elk in 4 delen verdeeld (als kippenbouten gebruikt worden moet jij deze eerst 20 min. voorkoken)

gemberwortel, fijn

knoflook, fijn

korianderpoeder

laos

serehpoeder

chilisaus

ketjap manis (ABC) of anders asin, maar gebruik dan minder zout

limoensap, anders citroensap

olie voor bakken

iets water als het te droog worden

VOOR DIPSAUS:

ketjap manis

chilisaus

olie

Bereidingswijze

VOOR KIP:

1. Bak gember, knoflook, koriander, laos en serehpoeder tot geur vrij komen.

2. Voeg stukjes kip erbij en bak tot alle delen van kip goed bedekt zijn met kruidenrij.

3. Voeg chilisaus, ketjap en limoensap erbij en bak stukjes kip tot gaar en mooi van kleur. Voeg iets water erbij als het te droog worden.

4. Serveer met dipsaus.

VOOR DIPSAUS:

Meng alle ingrediënten goed.

Zoetzure Aziatisch Kippenvleugels met sojasaus en rijstazijn

Ingrediënten

12 kippenvleugels, zonder puntjes en elk vleugel bij de lid in tweeën verdeeld

3 cm gemberwortel, in plakjes

2 teentjes knoflook, in plakjes

2 sjalotten, in halve plakjes

2 e rijstwijn of droge sherry

3 e witte rijstazijn

3 e witte suiker

3 e lichte Chinese sojasaus

1 e donker Chinese sojasaus

5 e water

3 e neutrale olie voor bakken

Bereidingswijze

1. Roerbak de gember, knoflook en ui voor zo 1 min.

2. Voeg kippenvleugels erbij en bak kippenvleugels goudbruin van kleur.

3. Voeg overige ingrediënten erbij en kook kippenvleugels zachtjes gaar terwijl jij de ze regelmatig keren.

4. Tijdens het koken, zal de saus indikken en stroperig worden. Dit is helemaal niet erg en help om een mooi laagje om de kippenvleugels te geven.

Pittig Aziatisch kip met kaneel, anijs en venkel

Ingrediënten

12 kippenvleugels, zonder puntjes en elk vleugel bij de lid in tweeën verdeeld of 4 kippenbouten elk bout in drieën verdeeld (als handzame hapje)

1/2 steranijs voor koken

1/2 steranijs voor verdere bereiding

1 e rijstwijn of droge sherry

3 cm verse gember

2 lente-ui in stukjes

1/2 steranijs voor koken ( 1/2 steranijs voor verdere bereiding)

zout

1/2 steranijs

1 kleine gedroogde Sichuan peper (toko)

1/4 t grof gemalen zwarte peper

1/4 t venkelzaadjes

1 kruidnagel

1 verscheurde laurierblad

1 teen knoflook, fijn

1/4-1/2 t chilipoeder

5 cm stuk pijpkaneel

olie voor bakken

water voor koken

2 t donkere Chinese sojasaus

1 volle t suiker

1 e geroosterd witte sesamzaadjes (voor garnering)

lente-ui ringetjes voor garnering

Bereidingswijze

1. Breng genoeg water aan de kook en doen daarbij de rijstwijn, gember, lente-ui, steranijs en zout.

2. Voeg de kippenvleugels of stukjes bout eraan toe en kook zachtjes voor 20 min. of tot gaar.

3. Haal stukjes kip uit vocht en dep droog met keukenpapier.

4. Doen olie in een pan en bak zachtjes de anijs, Sichuan peper, zwarte peper, venkelzaadjes, kruidnagel en laurier tot geuren vrij komen.

5. Voeg nu de knoflook, chilipoeder, pijpkaneel en kip erbij en bak kip tot alle kanten met kruiderij is bedekt en de kip goudbruin. (let wel erop dat knoflook niet verbranden, anders word dit bitter)

6. Doen genoeg water bij tot kip precies onderstaan en voeg de sojasausen en suiker toe en breng aan kook.

7. Kook de kip zachtjes terwijl jij het af en toe keren en de kip is klaar als bijna alle kookvocht is verdampt en de kip boterzacht is.

8. Doen stukjes kip op een serveer schaal en garneer met sesamzaadjes en lente-ui ringetjes.

Aziatisch gestoofde kip hapjes

Ingrediënten

1000-1500 g stukjes kip, dit kan vleugels zijn, kippenbout, karbonade (geen filet)

2 cm gember, fijn

2 e rijstwijn of droge sherry

2 e oestersaus

2 rode pepers, fijn

1 teentje knoflook, fijn

4 lente-ui, dunne ringetjes (als plaatsvervanger, kan jij jonge prei gebruiken

8 gedroogde Chinese paddenstoelen, geweekt, steeltjes verwijderd en in grove reepjes gesneden

2 e lichte Chinese sojasaus

1 e donder Chinese sojasaus

1 t suiker

1/2-1 t zout (afhangende van hoeveel lees jij gebruikt)

olie voor bakken

lente-ui voor garnering

Bereidingswijze

1. Meng gember, rijstwijn en oestersaus en meng de kip stukjes erdoor.

2. Laat kip voor 30 min. marineren in deze mengsel.

3. Verhit olie in een koekenpan of wok en bak de peper, knoflook en 2/4 van lente-ui tot geuren vrij komen.

4. Voeg kip mengsel erbij en bak kip tot licht bruin van kleur. (kijk wel uit dat de knoflook niet verbranden)

5. Voeg nu water bij tot stukjes kip voor 3/4 onder water staan.

6. Voeg nu de lichte en donkere Chinese sojasaus en paddenstoelen erbij en stoof geheel voor zo 15 min.

7. Haal deksel van pan en kook de vocht in tot bijna in geheel verdampt.

8. Breng verder op smaak met zout en suiker en meng de lente-ui erdoor.

Aziatisch kippenvleugels uit oven met chilisaus en zwarte peper

Ingrediënten

VOOR MARINADE:

8 kippenvleugels, elk bij de lid in tweeën verdeeld

1 e chilisaus

1 e suiker

1 t zout

2 e rijstwijn of droge sherry

1 rode peper, fijn

1/4 t zwarte peper

1/3 e kippenbouillon, van blokje

1/2 e lichte Chinese sojasaus

olie voor insmeren van bakplaat

Bereidingswijze

1. Meng marinade ingrediënten.

2. Meng kippenvleugeltjes erdoor.

3. Marineer kip voor tenminste 3 uren.

4. Vet een bakplaat in met olie en verdeel vleugeltjes erover.

5. Bak kippenvleugels bij 220*C tot gaar en mooi van kleur.

Nog meer kip lekkernijen

Aziatisch gebakken kip uit oven

Pittig gebakken kip

Kipnuggets met feestelijke dipsaus

Hete specerijen bbq kippenvleugels

Drumsticks met frisse kaas dipsaus

Ovengebakken zoetzure kip

2 kruiden en specerijen mengsels voor kip

Chinees gebakken kip uit oven met pittig dipsaus

Heerlijke kippenvleugels

Kippenbouten voor op bbq

Gegrilde kip met rode wijn en ketchup

Home Recepten