Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

2 x Zoete Vlees Hap Voor De Weekend

Soms heb je zin om gedurende de weekend meer uitgebreid te koken en soms gewoon zin in een snelle hap. Hier 2 menu’s waar hetzelfde vlees gebruikt worden die jij in één keer al klaarmaken, ook voor een volgend keer.

Weekend hap (1) (langzame hap)

AZIATISCH ZOETE GEKRUIDE VARKENSLAPPEN

Ingrediënten

1 kg varkenskarbonade en varkenslappen (zo de helft van elk)

3 e rijstwijn of droge sherry

3 cm plakjes gember

1 ui, fijn

1 e Sichuan peperkorrels (bij toko te kopen)

3 kleine extra pittige gedroogde Sichuan pepertjes (heel laten)

5 cm kaneelstokje

2 laurierblaadjes

3 kardemomzaden

1 steranijs

3 e bruine suiker (de suiker compenseer voor de pittigheid van de pepertjes)

1 e olie

4 e kookvocht (zien bij bereidingswijze)

zout

witte peper

Bereidingswijze

1. Breng in een stoofpan genoeg water aan kook en voeg de rijstwijn of sherry eraan toe.

2. Doen vlees voorzichtig in water zodat het vlees bedenkt zijn onder water.

3. Breng water weer aan kook en laat het vlees 3 min. zachtjes koken tot dit grijs van kleur word.

4. Plaatst vlees in vergiet en laat het uitlekken. (bewaar kookvocht/bouillon)

5. Doen in een grote koekenpan of wok 3 e water en olie en breng aan kook.

6. Voeg bruine suiker erbij en op hoog vuur karamelliseer jij de suiker tot licht bruin van kleur. (dit zal bubbels maken)

7. Voeg de vlees toe en bak dit om en om voor zo 1 min. totdat het vlees goed met een karamel laag bedekt zijn.

8. Voeg precies zoveel kookvocht erbij dat vlees bedekt zijn.

9. Nu voeg jij de smaakmakers: steranijs, droge pepers, Sichuanzaden, laurier, kardemom, kaneel, ui, gember, zout en peper toe en breng water weer aan kook.

10. Doen deksel op pan en kook op een matig vuur voor 30-45 min. tot het vlees de vocht bijna helemaal heeft geabsorbeerd. (als er veel vocht over is haal jij het vlees even uiten zeef de vocht en kook dit verder in en kook dan de lapjes nog voor 5 min aan elk kant om een karamel laagje te krijgen).

Tip: Maak deze gerecht dubbel en vries de helft ervan in voor een volgend keer.

HONING AARDAPPELEN

Ingrediënten

1 kg middelgroot aardappelen geschild en elk aardappel in de lengte in 4 gesneden

zout voor koken van aardappelen

boter

honing

zout (pittig op smaak)

witte peper (pittig op smaak)

Bereidingswijze

1. Kook aardappelen in zout water gaar, maar nog stevig. (tijdens koken moet aardappelen onder water staan voor zout om goed in te dringen)

2. Smelt boter in een grote koekenpan en doen er 2 e water bij.

3. Roer de honing erdoor en roer dan zout en peper erdoor.

4. Doen aardappelen erbij en bak aardappelen goudbruin terwijl je het steeds omscheppen. (zo 10 tot 15 min.) ( ik doen dit dan in een grote koekenpan zodat het een enkel laag vormt, zo komt alle aardappelen met directe hitte in aanraking).

ROERGEBAKKEN SLA MET OESTERSAUS

Ingrediënten

2 kroppen ijsbergsla

2 e olie

2 teentjes knoflook uitgeperst

2 t droge sherry

1 t zout

1/2 t suiker

2 e oestersaus (of sojasaus)

Bereidingswijze

1. Verdeel kroppe sla in losse blaadjes en breek deze in 5 cm. stukjes.

2. Verhit de olie in een pan en voeg de knoflook, sherry, zout, de suiker toe en daarna de slablaadjes.

3. Doe deksel op pan en laat alles 1 min stoven. (moet vooral niet te slap raken)

4. Laat sla uitlekken in pan en leg op schaal.

5. Doe oestersaus in pan en verhit de saus even door en verdeel over sla.

Weekend hap (2) (snelle hap)

AZIATISCH ZOETE GEKRUIDE VARKENSLAPPEN (dit maal uit diepvries en ontdooid)

Ingrediënten

1 kg varkenskarbonade en varkenslappen (zo de helft van elk)

3 e rijstwijn of droge sherry

3 cm plakjes gember

1 ui, fijn

1 e Sichuan peperkorrels (bij toko te kopen)

3 kleine extra pittige gedroogde Sichuan pepertjes (heel laten)

5 cm kaneelstokje

2 laurierblaadjes

3 kardemomzaden

1 steranijs

3 e bruine suiker (de suiker compenseer voor de pittigheid van de pepertjes)

1 e olie

4 e kookvocht (zien bij bereidingswijze)

zout

witte peper

Bereidingswijze

1. Breng in een stoofpan genoeg water aan kook en voeg de rijstwijn of sherry eraan toe.

2. Doen vlees voorzichtig in water zodat het vlees bedenkt zijn onder water.

3. Breng water weer aan kook en laat het vlees 3 min. zachtjes koken tot dit grijs van kleur word.

4. Plaatst vlees in vergiet en laat het uitlekken. (bewaar kookvocht/bouillon)

5. Doen in een grote koekenpan of wok 3 e water en olie en breng aan kook.

6. Voeg bruine suiker erbij en op hoog vuur karamelliseer jij de suiker tot licht bruin van kleur. (dit zal bubbels maken)

7. Voeg de vlees toe en bak dit om en om voor zo 1 min. totdat het vlees goed met een karamel laag bedekt zijn.

8. Voeg precies zoveel kookvocht erbij dat vlees bedekt zijn.

9. Nu voeg jij de smaakmakers: steranijs, droge pepers, Sichuanzaden, laurier, kardemom, kaneel, ui, gember, zout en peper toe en breng water weer aan kook.

10. Doen deksel op pan en kook op een matig vuur voor 30-45 min. tot het vlees de vocht bijna helemaal heeft geabsorbeerd. (als er veel vocht over is haal jij het vlees even uiten zeef de vocht en kook dit verder in en kook dan de lapjes nog voor 5 min aan elk kant om een karamel laagje te krijgen).

GEKOOKT SPERZIEBONEN MET SPEKJES

Ingrediënten

300 g sperziebonen, elk in 3 delen gebroken en puntjes eraf

75-100 g spekreepjes

olie voor bakken van spekjes

nootmuskaat

zout

peper

Bereidingswijze

1. Kook sperziebonen gaar, maar nog knapperig.

2. Bak spekjes uit in weinig olie.

3. Voeg sperziebonen bij spekjes en maak op smaak met weinig zout, peper en nootmuskaat.

MAYONAISESAUS

Ingrediënten

zoveel mayonaise benodigd

sambal oelek (pittig op smaak maken)

iets zout

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten door elkaar.

TURKSE BROOD ( zelf maken of gekocht) Maar voor een snelle hap koop je gewoon Turkse brood toch?

Samenstelling van hap

1. Snijd afgebakken Turkse brood plat door en snijd het vlees ook in reepjes en roerbak tot warm.

2. Verdeel nog warme sperziebonen met spek over bodem van brood.

3. Daarover komt het vlees.

4. Verdeel dan de saus over geheel en doen bovenste deel van brood erop.

5 Snijd brood in handzame happen. (zo een halve brood per persoon.

Tip: Erbij kan jij nog een frisse salade eten.

Home Recepten Kookboeken