Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Cevapcici

Een paraaf uit de Zuidoost-Europese eetcultuur Oorsprong van Cevapcici
Cevapcici [/url] (ĆEVAPČIĆI) is een variatie van de Arabische kebab, maar met een kenmerkende “Balkan” smaak. Traditioneel word ze gemaakt in de landen van Zuidoost-Europa. Ze worden beschouwd als een nationale gerecht in Bosnië en Herzegovina, Bulgarije en in Servië . Ook in Kroatië , Montenegro , Slovenië , evenals in Republiek Macedonië ,Roemenië , Tsjechië Republiek , Slowakije , Oostenrijk en de Italiaanse provincies grenzend aan Slovenië, worden ze gemaakt.

Serveren
Cevapcici word op een [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1411463/Lepinje-zelf-maken]Lepinje[/url] broodje geserveerd met rauwe ui ringen en traditioneel word het met 3 soorten sauzen gegeten. Met [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1392411/Ajvar-zelf-maken#Fotos]Ajvar[/url], een saus van rode paprika’s en aubergine. Of/en met [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1411492/Kajmak-kaassaus]Kajmak[/url] , een roomsaus van verschillende kazen. Of/en met [url=https://www.smulweb.nl/recepten/1411464/Tzatziki-yoghurtkomkommer-saus]Tzatziki[/url], een yoghurt-komkommer saus.

[url=https://www.smulweb.nl/recepten/1411551/Mijn-variatie-op-cevapcici]MIJN VARIATIE OP CEVAPCICI[/url]
Ingrediënten
500 g mager half om half gehakt
500 g lamsgehakt
1 ui, heel fijn
2-3 teentjes knoflook, fijn
1 snij witte brood grof verkruimeld of paneermeel
1 eiwit
2 t paprikapoeder
1 volle t koeksoda (baking soda) / natriumbicarbonaat (anders bakpoeder om vlees luchtig te maken)
1-1 1/2 t gemalen komijn
1-1 1/2 t gemalen korianderzaden
1/4 t geraspt nootmuskaat
1-1 1/2 t cayennepeper
2 t zout
1 t zwarte peper

olijfolie voor grillen

Bereidingswijze
1. Meng alle ingrediënten door gehakt.
2. Maak er worstjes van, zo een vinger lengte lang en 1 cm in doorsnee.
3. Smeer worstjes in met olijfolie en grilleer op grilleer plaat of gedurende de zomers natuurlijk op de bbq.

[url=https://www.smulweb.nl/recepten/1411463/Lepinje-zelf-maken]LEPINJE[/url]
Ingrediënten
500 g tarwemeel
1 zakje droge gist (7 g)
1 t suiker
200 ml lauwwarme water (of zoveel om een slappe deeg te maken)
1 t zout

Bereidingswijze
1. Los gist en suiker op in water, laat het tenminste 10 min. staan en roer het vervolgens glad.
2. Zeef bloem op een werktafel en maak met een krabbetje een kuil in het midden.
3. Strooi zout langs rand van bloem.
4. Doen gistoplossing in kuiltje en werk bloem met vingertoppen erdoor van binnen uit naar buiten tot er een gebonden deeg ontstaan.
5. Kneed licht plakkerige deeg voor 8-10 min. tot er een elastische zachte deeg vormt.
6. Bol deeg op en doen in een met bloem bestuift schaal en doen daarover een stuk plastiek.
7. Laat deeg op een warme plaats voor 60 min. rijzen of tot bal deeg dubbel zijn grote gerezen zijn.
8. Doen deeg terug op bloem bestoven werkvlak en kneed voor een paar min. door.
9. Nu verdeel jij het deeg in 4 gelijke delen en bol elk stuk op.
10. Rol elk bolletje uit tot zo 16-18 cm in diameter en 1 cm dik. (dikker als een pitabroodje dus)
11. Doen broodjes op een ingevette bakplaat en laat verder onder plastiek voor 10 min. staan.
12. Bestrijk bovenkant van broodjes met water en maak met achterkant van mes kruiselings parallelle lijnen over de broodjes. Of gebruik een koekrekje om kruiselings patronen te maken.
14. Bak broodjes voor 15-20 min. bij 230*C tot gaar en mooi van kleur.

3 Sauzen voor bij Cevapcici
Foto v.l.n.r. Tzatziki, Kajmak en Ajvar

[url=https://www.smulweb.nl/recepten/1392411/Ajvar-zelf-maken#Fotos]AJVAR[/url]
Ingrediënten
8-12 verse rode paprika
4 middelgrote aubergines
1 / 2 tot 3 / 4 kopje olijfolie
1 grote ui, fijngesneden
3 grote tenen knoflook, fijngehakt
1-2 e citroensap of 1 eetlepel rode wijnazijn
zout
peper
verse peterselie, fijn

Bereidingswijze
1. Rooster de paprika en aubergines in oven van 250*C, totdat de huid blaren en zwart worden. (of koop uit potje)
2. Leg de geroosterde groenten in een plastiek zak en laat ze stoom voor 10 min..
3. Verwijder schil van paprika en aubergine.
4. Pureer in keukenmachine de paprika en aubergine pulp samen om een ​​enigszins stevige massa te vormen.
5. Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en bak de ui tot zeer zacht.
6. Voeg knoflook toe en bak 2 minuten.
7. Haal van het vuur en roer de paprika-aubergine pulp erdoor.
8. Roer met garde in een dunne straal de resterende olijfolie door mengsel tot alle olie is opgenomen. (als jij geroosterd paprika en aubergine uit potjes gebruikt, gebruik jij deze olie om dit glad te maken)
9. Voeg erbij de citroensap of azijn en zout en peper.
10. Doen in flessen en verzegel.
11. Vlak voor gebruik roer jij de peterselie erdoor.

[url=https://www.smulweb.nl/recepten/1411492/Kajmak-kaassaus]KAJMAK (kaassaus)[/url]
Ingrediënten
200 g roomkaas
200 g fetakaas, verkruimeld
200 ml zure room
100 g zachte boter (voor een slanker versie kan boter weggelaten worden)

Bereidingswijze
Meng ingrediënten goed door elkaar.

[url=https://www.smulweb.nl/recepten/1411464/Tzatziki-yoghurtkomkommer-saus]TZATZIKI (yogurt-komkommer saus)[/url]
Ingrediënten
470 ml Griekse yoghurt
1/2 komkommer, geschild, geraspt en 1 uur in een zeef uitgelekt
2 tenen knoflook, fijn
sap van 1/2 citroen
zout
witte peper

Schuit olijfolie (als garnituur)
mespunt cayennepeper (als garnituur)

Bereidingswijze
1. Meng de komkommer, knoflook, citroensap, zout en witte peper door elkaar en doen in een serveer schaaltje.
2. Doen daarover een draai olijfolie en garneer met een kruisje cayennepeper.

Samenstelling van een broodje Cevapcici


– bak of grilleer Cevapcici


– warm broodje op bovenop Cevapcici


– doen Cevapcici op onderkant van broodje met daar over uienringen


– doen sauzen erover en doen bovenste helft van broodje erop

Je kunt natuurlijk ook gekochte ciabatta, of turkse brood of pita broodjes gebruiken.


Cevapcici kan ook met salade en patat met boven genoemde sauzen worden geserveerd.

Variaties op Cevapcici

Leskovac versie:
1 kg grover gemalen rundvlees
50 g ui
1 gemalen peper
zout
olie voor het insmeren

Albanese versie:
600 g gemalen jonge rundvlees
zout
peper
rozemarijn
100-150 ml olie (of 50 gr niervet )

Roemeense versie:
"Vers worst – mititei "
500 g verse (net geslacht) rundvlees
zout
peper
tijm
piment
3 teentjes van knoflook
2 dl warme runderbouillon
olie voor het grillen
natriumbicarbonaat (optioneel)

Macedonische versie:
"Voor 5-6 personen"
800 g gemalen jonge rundvlees
200 g gemalen schapenvlees
100 g fijngesneden ui gaar gemaakt in 20 gr olie
5 teentjes knoflook , fijngehakt
zout
peper
olie voor het borstelen
"Geserveerd in lepinyas"

Bulgaarse versie:
"Vorm in grotere tchevapchitchi"
400 g rundvlees (of jonge rund )
200 g schapenvlees
1 ui
1 tot 2 teentjes van knoflook
zout
peper
100 ml olie

Užice versie:
"Vorm in iets langer tchevapchitchi"
600 g rundvlees (of jonge rund )
30 g uien
1 kleine hete peper
1 bosje peterselie
zout
peper
na het grillen giet meer dan 100 gr. gesmolten kaymak van Užice

"Jager′s Tchevapchitchi" (Joegoslavische versie) :
400 g wild (uit been of schouder)
125 g konijn (van been)
80 g doorregen gerookt spek
100 g ui
1 tot 2 teentjes knoflook
zout
peper
1 e gehakte selderij
1 dl olie voor het borstelen
1 tot 2 dl rode wijn
gehakte peterselie
peper
knoflook sap (optioneel)

9 Reacties

  1. Wat een geweldig en uitgebreid artikel! Kompliment en bedankt!

  2. Dank je Deon ! Prachtig weer ! En dit staat terecht in de weekendkrant van smulweb !Gefeliciteerd ! Groetjes Willeke.

  3. Ziet er weer lekker uit Deon! Ik lust zelf geen lamsgehakt, dus ik zal dat vervangen door varkensgehakt, maar voor de rest gaat het helemaal goed komen!

  4. Wauw Deon, wat ziet dat er allemaal lekker uit! Helaas kan ik hier geen lamsvlees krijgen (carne de leche noemen ze dat en het is `not done` om dat hier te eten in Catalunya). Maar rund en varken hebben ze wel dus ik ga het proberen! Dank!

  5. Hoi Deon, Wat een geweldige verzameling op een thema. Ik bewaar het voor later. Dank je wel.

  6. buonaforchetta

    9 maart 2013 at 08:58

    Dank je wel Leonard, wat een research voor deze worstenbroodjes, heerlijk ik ga het proberen!

  7. Ja hoor daar gaan we weer, het water loopt me nu al uit de mond…..heerlijk ik neem hem weer mee, bedankt en nogmaals fijn weekend….groetjes Els

  8. estherbakermans

    8 maart 2013 at 06:51

    ziet er weer goed uit deon dank je wel gr esther

  9. Oww,deze neem ik mee Deonart.Maakte ze vroeger vaak,m,n kinderen waren er dol op.gr.Alie

Geef een reactie