Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Dagboek van een alleseter (25/10/12-25/02/13)

Drie maanden koken met Qin Wei (秦玮) uit Li Tang/China Donderdag 25 Oktober 2012

Qin Wei (秦玮) is weer in het land. Gisteravond gearriveerd en riep me al vanmorgen direct op de matje dat ik moest komen. Jij zal maar verschijnen. Hi hi... ook wel typisch voor haar met haar eigen sterke willetje en ik bent bereid om erin mee te gaan, natuurlijk tot op een bepaald hoogte. (dit met een knipoog allemaal natuurlijk)

Ik kwam bij hun aan en er waren brandend kaarsjes voor Boeddha en maankoeken als offer. Een glaasje whisky en wierook. Allemaal in een altaartje geformuleerd om dankbaarheid te tonen voor een veilig en voorspoedig goed afgelopen reis. En erna aten we het gewoon op. Beetje als de monniken die dan na de offerhanden de offers verorberen.

Qin en Gerrit nam voor mij gepekeld Sichuan mosterd groenten mee waar ik om vroeg. Ik kreeg ook Tumboli en zat het vanavond heerlijk op te snoepen.Dan zat er ook in mijn zak uit China weer pakjes lekkere gezouten komkommer bij, die altijd heel lekker smaken als bijgerecht met mie gerechten. In een heel mooi doosje kreeg ik ook maankoekjes, nu ja “koekjes”! Als jij één hiervan op hebt, hoeft jij een halve dag niks meer te eten, zo vullend is dit. Met o.a. noten en gekonfijte gember erin.

v.l.n.r. maankoekjes doosje – maankoekjes – gepekeld Sichuan mosterdgroenten – tumboli

Het was heel leuk om Qin weer te zien na 9 maanden afwezigheid en ik heb Gerrit en haar direct uitgenodigd om Zaterdag ochtend langs te komen voor koffie en brunch. Dan gaan ik voor hun Chinese Dan Dan noedels maken, waarin ik ook van mijn nieuw verworven mosterdgroenten gaan gebruiken. En natuurlijk kan ik niet wachten om de komende 3 maanden weer heerlijk met Qin te kokkerellen. Qin zei trouwens dat de mosterdgroenten je in oneindig variaties kunt toepassen in rijst gerechten maar ook bij vleessoorten mie etc. Ik bent heel benieuwd en ik beschouw het ook als een unieke en absolute voorrecht om weer eerstehands nieuwe Chinese gerechten van haar te leren maken.

Woensdag 31 Oktober

Ik heb weer van mijn zoon veel groenten uit Poptaslot moestuin gekregen met o.a. enorme grote rode bieten, preien en rode kool. En nog andere groentesoorten natuurlijk. Maar dit is allemaal teveel voor mij. Mijn buurman en vriend ze vrouw Qin is weer voor 3 maanden in NL en zij is bezig om in te burgeren. En wat is nu meer Nederlands dan prei, bieten en rode kool? Dus ik nam vanochtend wat “inburgeringsgroenten.” mee naar hun. Qin zei direct dat ik moet haar laten zien hoe ik de bieten klaarmaken. Ik zei toen aan haar “lieve schat, dat rode biet heeft wel 1+1/2-2 uur kooktijd nodig. “ Dus morgen middag gaan Qin en mezelf koken en maak ik een Europese pot van Jachtschotel met geflambeerde vlees en geglaceerde rode bieten en patat uit de ActiFry als bijgerechten. En na 3 uurtjes koken, eten we het allemaal gezellig op. (hoop ik, want zij eet eigenlijk geen aardappel en Europese eten. Maar deze combinatie is zo lekker dat ik hoop dat “wat de boer niet kent eet hij niet” verander na “wat de boer niet kent, smaak toch ook welles lekker.”

Wij hadden vanochtend ook een groene thee ceremonie. Is ook een soort van therapeutische meditatie.

Donderdag 1 November

Vanmiddag om 3 uur kwam Gerrit en Qin toen hier aan. Zij al zingende en Gerrit neuriënd achteraan.

Volgens afspraak namen ze sukadelappen, champignons en de grote bieten van mij, die al vooraf gaar gekookt was voor gemakkelijkheid, mee. Ik had ook al één bieten gekookt, want 1 bieten was te weinig dacht ik. Blijk later dat het niet nodig was. Ik vond dit reuze spannend om voor haar te koken. Normaal eet zij eigenlijk geen Europese eten en dingen zoals gekookte aardappel, kaas en deegproducten vind zij ongezond en dikmakers. (zit gewoon in de hoofd zeiden Gerrit en mezelf) Maar ik heb met dit menu mezelf wel goed ingedekt met heel lekkere recepten en over de hoofdgerecht hoort ook nog een deeg korst, maar i.p.v. deegkorst kwam de patat.

Qin had nog de jas aan en liep direct naar de keuken en wou beginnen koken... ik riep haar terug en zei dat zij maar eerst de jas moest uitdoen en dan konden we rustig begint te koken, want eigenlijk is zij één van aanpakken en dan chop-chop klaar is Kees, recepten.

Hoofdgerecht

JACHTSCHOTEL

Mijn doelstelling was om in de kader van inburgering Qin kennis te laten maken met Europese kooktechnieken en smaakmakers. In deze recept word een bouquet carni gebruikt als smaakmaker en leuk om te laten zien dat het allemaal samen opgebonden worden met keukentouw. Ook word er een roux gemaakt door bloem bij het vlees en ui te voegen en gaar erna gaar te maken om later zodoende een gebonden saus te verkrijgen. En dan ja, Chinese gebruiken rijstwijn en wij gebruiken cognac of brandenwijn dus flamberen is altijd spectaculair, dus er moest ook geflambeerd worden voor de show en natuurlijk ook voor de verbetering van de smaak.

Nu, dit was in de roos. We waren de bouquet aan klaarmaken en zij zacht de verse gember op mijn vensterbank en wou gember erbij doen. Ik zei NEE. Met haar moet jij vrij streng zijn, want anders neemt zij het zelf over. Ik had keurig het lijstje met recepten uitgeprint en dan las ik stap voor stap tijdens bereiding met haar de handeling in Nederlands door en dan volgde we deze handeling en zo kon zij in Nederlands daad bij woord voegen.

Toen we met de roux begonnen deed ik de bloem direct bij het vlees en zij had van de grote ogen en zei, dat ik het toch eerst met water moeten mengen. Mijn antwoord was nee we maken de bloem gewoon gaar door het omscheppend met het vlees te mengen tot het lichtbruin gekleurd zijn. Een nieuwe ervaring voor haar. Mijn koekenpan is een zware professionele ijzeren pan en ik wijste haar erop dat zij absoluut voor bereiding van deze gerecht geen antiaanbaklaag pan moest gebruiken, want dan krijgt jij niet de aanbaksels van het vlees op de bodem van de pan. Was zij volledig mee eens en wou ook zo een pan, want dit zou goed zijn om noedels in te bakken?

De champignons moet ook natuurlijk geciseleerd worden en zij begon direct de champignons te wassen en Gerrit en mezelf riep beiden stop!!! Champignons word niet gewassen, maar met een borsteltje schoon geboend. Anders zuig de champignon natuurlijk zich vol water en de bedoeling was juist dat de jus straks in de champignons trekken.

Goed en dan natuurlijk de moment suprême. Zij was echt aan fronzen toen ik in een soep opscheplepel brandewijn over een pitje aan verwarmen was. En dan met de verrassing van flamberen was haar reactie iets tussen kreten en giechelen en vond zij hij super leuk!

Op één of andere manier had zij het niet door, maar toen zij hoorde dat we nu 2+1/2 uur het vlees moest laten stoven, ging haar gezicht van lag naar huil met krul getrokken lippen. Gerrit bleef gezellig hier bij mij en zij ging naar huis om Chinese soepseries te bekijken en met haar moeder te praten over internet. Een uur voor eten zou zij weer verschijnen.

Ingrediënten

3 e olijfolie

1 kg mager runderlappen in blokjes

2 uien in halve ringen

2 e bloem

3 e brandewijn

3 teentjes knoflook, fijn

bouquet van prei, wortel, laurier, tijm en selderij zout

peper

500 ml runderbouillon

250 ml rode wijn

25 zilveruitjes

200 g champignons in plakjes

Bereidingswijze

1. Braad vlees bruin in koekenpan.

2. Voeg de uienringen toe en laat ze glazig worden.

3. Voeg knoflook toe en laat even mee fruiten.

4. Roer de bloem erdoor en laat bloem even kleuren.

5. Verwarm brandewijn en verdeel over vlees en steek aan en temper vuur.(let op!!!- afzuigkap uit!!!)

6. Doe vleesmengsel in braad of stoofpan.

7. Voeg de opgebonden bouquet met gestoten peperkorrels en zout aan vlees mengsel toe en doen de bouillon en rode wijn in de koekenpan en maak bak resten los en breng deze aan kook.

8. Voeg vocht bij vlees mengsel en kook voor twee uur tot vlees zacht is.

9. Een half uur van tevoren de champignons en zilveruitjes toevoegen.

Bijgerechten

GEGLACEERDE RODE BIETEN

Deze kookavontuur begon allemaal omdat Qin wou weten hoe om bieten klaar te maken. We volgde weer het recept stap voor stap. De bieten waren al gaar en moest alleen geschild en in plakjes gesneden worden. Zij begon ermee met een dunschiller, maar ik zei dat het niet hoeft zij kon gewoon onder koude water met haar duimen de schil zo af drukken en eventuele slechte plekjes met een puntmesje eruit snijden. Bij ieder gerecht liet ik haar aan de ingrediënten ruiken en toen bij de bieten de witte azijn als smaakmaker aan de beurt kwam, trok zij een echt zure gezicht ha ha... ik zei dat zij even moest afwachten, want de azijn in combinatie met suiker, maak dit helemaal af.

Ingrediënten

600 g rode bieten

30 g ui

20 g margarine

zout

gemalen kruidnagel

azijn

suiker

Bereidingswijze

1. Draai het loof van bieten af. ( niet snijden en zodoende bieten beschadig)

2. Spoel het zand weg.

3. Kook in een kookpan de rode bieten in ruim kokend water gaar met de punten naar boven in de pan.

4. De kooktijd van de rode bieten is afhankelijk van het jaargetijde. ( zomers 15 tot 20 min. en winters 2 tot 3 uur)

5. Controleer met een groenten mesje het gaartepunt in de kroon. (platte kant van bieten)

6. Pel bieten onder koud water met beide duimen vanaf de kroon afstropen en na de tijd word slechte plekjes eruit gesneden.

7. Snijd met koksmes de gare bieten in plakken van 3 mm.

8. Smoor in een kookpan de gesnipperde ui glazig en voeg plakjes bieten toe.

9. Breng bieten met zout, suiker en weinig gemalen kruidnagel op smaak; voeg op laast moment, vlak voor serveren azijn toe.

PATAT UIT DE ACTIFRY

Ondertussen stond de patat al in de ActiFry te bakken. Gelukkig vind Qin patat lekker ook vandaar deze slanke keuze met de ActiFry. Ik gebruikte kant en klare patat voor gemakshalve, maar hier onder volgt een recept met zelf patat maken. Ik koos voor de ActiFry boven frituren of uit de oven omdat Chinese zo gek zijn erop om gerechte te stomen in rijst etc. stomers en zo met de ActiFry techniek, is het uiteraard weer een heel andere type bereidingswijze en interessant voor haar om te zien. Zij zei direct aan Gerrit “jij heb niet zo één hé...”, arme Gerrit moest het weer eens bevestigen. (deze ActiFry had ik een keer als prijs bij Smulweb gewonnen)

Ingrediënten

Grote aardappelen van zelfde maat voor 300-400 g patat

8 ml olie

zout

Bereidingswijze

1. Ontpit aardappelen en schil aardappelen.

2. Snijd aardappelen tot rechthoeken.

3. Snijd patat ervan van 1x1 cm. dikte.

4, Spoel patat onder water tot vocht helder is.

5. Droog patat heel goed af met schone theedoek.6. Doen patat in ActiFry en verdeel olie over patat.

7. Bak in ActiFry voor 40 min. tot goudbruin van kleur.

8. Breng op smaak met weinig zout.

Serveren

Ik vroeg haar of zij met stokjes of een mes en vork wou eten en haar keuze was om een keer met mes en vork te probeer te eten. Qin begon om een beetje van alles op te scheppen en voorzichtig te proeven. En toen weer en weer en zij had wel tig keer gezegd hoe lekker zij mijn eten vond. En dat zij nu ook weet hoe om dit klaar te maken. Op een stadium zat zij met de platte holle gedeelte van de vork de jus zo uit de bord op te slurpen. Ik weer blij natuurlijk en missie geslaagd.

v.l.n.r. Qin vlees in blokjes snijden met een super mes uit China – Qin de roux van bloem aan gaar maken voor verdikking van saus – WOW flamberen! – pot klaar voor stoven – “Aan Tafel”

Natuurlijk had ik weer zoals altijd veels te veel eten gemaakt. Er was nog genoeg over voor tenminste 2 personen dus ik vroeg Gerrit om 2 Chinese bakjes mee te nemen toen hij even wat moest ophalen bij huis. Zo hebben ze ook nog wat lekkers van mij voor een andere keer. En als creatieve geest als wat Qin is, gaat zij vast wel haar eigen draai eraan geven bij het opwarmen en bereiding de volgende keer. Voor zij weg ging zei zij “your the boss” ik zei toen aan haar ja in mijn keuken bent ik de baas en doen we het zoals ik gepland hadden en in haar keuken is zij baas. (het moet wel met haar heb ik geleerd uit vorige ervaring, want anders gaan zij overnemen) Haar antwoord erop was “in China there are no boss, we cook together.” Ja ja, dacht ik.

Maar ik weet zeker dat zij het heel leuk vond met mij te koken.

Woensdag 14 November

Qin had weer een receptje klaargemaakt als voorbeeld van een bijgerecht bij een Chinese tafel.

CHINESE GARNALEN MET LENTE-UI

Ingrediënten

rauwe middelgroot garnalen

olie voor bakken

gember, in dunne reepjes

knoflook, fijn

zout

zwarte peper

lichte Chinese sojasaus

sesamolie

paar korrels ve-tsin

lente-ui in ringetjes (niet te dun)

Bereidingswijze

1. Roerbak garnalen in olie tot ze begint te kleuren.

2. Voeg knoflook en gember erbij en roerbak tot zacht.

3. Voeg lente-ui bij en bak even door.

4. Breng geheel op smaak met zout, zwarte peper, sojasaus, sesamolie (weinig) en ve-tsin.

5. Doen er iets water bij en laat op zacht vuur het nog na smoren en serveer met gestoomde jasmijnrijst.

Vrijdag 16 November

Qin en Gerrit was weer op koffie hier bij mij, maar het was niet zomaar een kop koffie halen. Nee, we zaten ook in afwachting op mijn vriend Ed uit Drenthe te wachten. Ik heb 10 kg Schotse Hooglander vlees van de Drentse landschap besteld. Dit is vlees afkomstig van Hooglanders die helpt de Drentse landschap te beheren door op de heiden te grazen en ook de kruiden bosjes tussen de heiden eten ze. Eigenlijk kan jij deze Hooglanders als wild beschouwen. Het vlees heeft een wild smaak. Het smaakt dus heel anders als Hooglanders die op gras grazen. Om van deze vlees te kunnen kopen moet jij lid zijn van “Vrienden van het Drentse landschap.” Ze zijn in beheer van deze natuurgebied. Het vlees is helemaal niet duur. Ik betaalde 6.50 per kilo, een koopje dus!

In China is dit de gewoonste zaak van de wereld dat je verse producten kopen en de kip word voor jou ogen geslacht. Nu wou ik Qin laten zien dat het ook mogelijk was om hier vers vlees te kopen die niet keurig verpakt uit de bio-industrie supermarkt rekken komen.

Hieronder een uiteenzetting van het vlees:

v.l.n.r. biefstuk – gehakt – mager braadlappen – riblappen – schenkel en soepbenen – sucadelappen – vette borstlappen – worst

Zondag 18 November

Vanochtend weer een mini workshop van Qin gehad. Ik had al mijn fototoestel mee met een notitie boekje, want ik had wel een idee dat zij voor ons brunch zou maken. Hier het recept en ook een recept voor ingemaakte rode peper die ik al 9 November bij koffie van haar kreeg.

CHINESE NOEDELS MET GROENTEN EN SPEK

Ingrediënten

Chinese noedels (bij toko te kopen als “cream flavored noodles”) Zoveel noedels als wat er nodig is voor aantal personen)

pindaolie of zonnebloemolie

eieren (zo 2 per 3 personen)

reepjes spek (paar spekreepjes per persoon)

bosuitje, wit gedeelte in ringetjes (wit van 1 bosuitje voor 3 personen)

ijsbergsla in stukjes gescheurd

zout

klein beetje ve-tsin

beetje lichte Chinese sojasaus

beetje “mushroom flavored” Chinese sojasaus of donker Chinese sojasaus

Bereidingswijze

1. Breng water aan kook en voeg een schuitje olie toe.

2. Voeg noedels erbij en kook tot gaar.

3. In een ander pannetje breng jij water aan kook.

4. Breek eieren in water, zonder het door water te roeren.

5. Voeg spekreepjes en de bosuitje toe.

6. Breng verder op smaak met zout, ve-tsin, lichte Chinese sojasaus en “mushroom flavored” Chinese sojasaus.

7. Meng de stukjes sla erdoor en kook zachtjes verder voor zo 1/2 min.

8. Giet gaar noedels af en meng door groente/ei/spek mengsel.

9. Schept in schaaltjes.

Voor erbij had zij gepekeld Sichuan mosterdgroente en Chinees zelf ingemaakte rode pepers met veel knoflook. Ook had zij een brouwseltje van aubergine, Chinese champignons met zwarte bonen van gisteravond, maar daar heb ik dus geen recept van (het komt nog vast wel een keer)

CHINEES ZELF INGEMAAKTE RODE PEPERS MET VEEL KNOFLOOK

kleine verse rode pepertjes of anders grote rode pepers in helft gesneden

lichte Chinese sojasaus

1 bol knoflook, teentjes gepeld

1. Doen rode pepers in een inmaakfles met teentjes knoflook er tussendoor.

2. Vul fles met sojasaus tot pepers precies onder staan.

3. Doen deksel op fles en laat op rek 1 maand staan.

Serveer als bijgerecht door pepers in dunne ringetjes bij een gerecht toe te voegen en begeleid met hele teentjes gepekeld knoflook.

Maandag 19 November

Ondertussen heb ik niet stil gezeten en verschillende “niet Chinese” gerechten gemaakt.

Vandaag heb ik een Chinees rundvlees stoof gerecht gemaakt zonder Qin. In de kader van inburgeren kunnen Qin en mezelf deze jaar veel minder samen koken dan vorige jaren, want zij gaan nu 3 dagen in een week voor Nederlands les. Zo het word vaker dat we dan Vrijdag tot Zondag een kansje krijgen om gezellig met de buurman en Qin even koffie te drinken en te koken. Maar dit weerhoud mij natuurlijk niet om eigen creativiteit in werk te stellen.

Deze snack gerecht is bedoeld als party snack en ik vind het warm geserveerd het lekkerst op toast met een glas rode wijn erbij .

CHINEES RUNDVLEES LEKKERNIJ ALS PARTYSNACK

Ingrediënten

1 kg riblappen of schenkel

2 e pindaolie (arachideolie) of zonnebloemolie

3 cm gember, in plakjes

3 bosuitjes, in grove stukken gesneden

1 kleine ui, in halve ringetjes

3 cm pijpkaneel

2 steranijs

1+1/2 e suiker

2 e Chinese rijstwijn of droge sherry

2 e lichte Chinese sojasaus

2 e donkere Chinese sojasaus

2+1/2 e oestersaus

250 ml water of meer, het vlees moet bedekt zijn

Bereidingswijze

1. Breng water aan kook en kook vlees zachtjes voor 10 min.

2. Giet af en dep vlees wat droog.

3. Verhit olie in een wok of koekenpan op middelhoog vuur.

4. Bak gember, bosuitjes, kaneelstokje en steranijs tot geuren vrij komen (1/2 min.)

5. Haal kruiden en specerijen uit olie, maar bewaar.

6. Bak vlees bruin aan alle kanten en doen vlees in een stoofpan.

7. Doen kruide en specerijen terug bij olie en voeg water toe.

8. Breng aan kook en voeg de hete vocht bij vlees.

9. Stoof vlees zachtjes tot gaar en zacht.

10. Laat vlees in vocht afkoelen.

11. Snijd vlees tegendraads in plakjes en serveer warm als borrelhap met kookvocht als dipsaus en garneer met weinig sesamolie en koriander of peterselie.

Zaterdag 24 November

Twee weken geleden aten Gerrit en Qin bij mij een jachtschotel en als bouillon had ik een blokje runderbouillon erbij gedaan. Qin was gefascineerd want bouillon blokjes kende ze niet. Nu wou dit dat ik bouillon wou trekken en ik dacht dat het een ideale gelegenheid is om Qin te laten zien waar dat bouillonblokje vandaan komen. Zo gezegd en zo gedaan. Vanochtend kwam Gerrit en Qin en zo tussen de koffie door hebben we bouillon gemaakt van mijn Hooglander schenkel en beenderen uit Drenthe.

Natuurlijk had ik ook foto’s gemaakt van onze showgirl Qin.

v.l.n.r.

- runder benen en schenkel - Qin aan inspecteren - bijna kookpunt – kookpunt - schuim afscheppen - 4 uren trekken

RUNDERBOUILLON

Een klassieke basis runderbouillon.

Ingrediënten

8 liter water

3 kg runderbeenderen (afval/vlees)

500 g bouquet (5 kruidnagels, gestoten witte peperkorrels, tijm, bladfolie, laurierblad, peterselie of selderijstelen)

Bereidingswijze

1. Blancheer in weinig koud water de runderbeenderen en spoel ze af.

2. Zet in een marmite (bouillonpan) de beenderen met acht liter koud water op en breng dit tegen de kook aan. (niet te hard anders word de bouillon troebel en ook geen deksel op pan anders word de soep ook blind het moet een heldere bouillon blijven)

3. Schuim met een soeplepel het vocht af.

4. Halveer met een koksmes twee uien en bak ze in een koekenpan met weinig olie goudbruin.

5. Voeg aangezetten uien samen met het gewassen en gesneden bouquet, de kruiden en de specerijen aan de bouillon toe.

6. Laat bouillon ongeveer vier uur trekken, schuim ze regelmatig af.

7. Passeer de bouillon door een zeef.

8. Haal vlees van botten (schenkel) en snijd fijn en erna meng jij het door bouillon.

Als jij deze bouillon verder inkoken, word het een fond.

Zondag 16 December

Brunchen met Gerrit en Qin. Weer een heel lekkere gerechtje van Qin.

CHINESE KIP MET GROENTEN

Ingrediënten

Kipfilet, in dunne plakjes gesneden

olie voor bakken

gember in smalle reepjes

knoflook, fijn (genoeg knoflook)

lente-ui, in ringetjes

zout

paar korrels ve-tsin

lichte Chinese sojasaus

rijstwijn of droge sherry

oestersaus

water

wortel reepjes

Bereidingswijze

1. Meng gember en knoflook door kip plakjes.

2. Bak plakjes kip gaar in olie.

3. Voeg lente-ui erbij en bak voor 1 min. verder.

4. Voeg zout, ve-tsin, sojasaus, wijn en oestersaus erbij en meng al omscheppend het geheel goed.

5. Haal kip mengsel uit pan en doen er weer wat olie in pan.

6. Roerbak reepjes wortel tot gaar.

7. Voeg kip mengsel bij wortelen en meng goed.

8. Doen er wat water bij en stoom verder gaar met deksel op pan.

9. Proef na en indien nodig, maak je het verder op smaak met smaak-makers zoals boven beschreven.

Maandag 31 December 2012

Samenstelling van Nieuwjaars menu 2013

Wat ik vooraf wist van Chinese Nieuwjaar’s eten, was dat bij nieuwe jaar er geen tofu mogen gebruikt worden. Dit is wit en voor Chinese is wit een symbool van de dood. Qin vroeg ook aan Gerrit en mij of wij tofu willen gebruiken in de menu. Gelukkig wist ik al dat het niet kon en wij schudde beiden ontkennend; “Neee we willen geen tofu in de menu ... “ Voor Nieuwjaarsdag hebben we afgesproken dat ik 3 uur bij hun zouden zijn en dan komt Qin even mee naar mijn huis om kruiden, specerijen, kleefrijst, rijstmeel, sojasauzen en azijn bij mij uit te kiezen die ze niet thuis hadden. Zij had al een eend en paksoi, sla, verse bamboe en ik kocht kabeljauw, varkensvlees, garnalen en groenten zoals courgette, wortel, sperziebonen, shiitake, tomaten, bieslook, lente-ui, gember, knoflook....

Ik zou een garnalen gember soepje van Petra maken die binnen 15 min. op tafel staan. Qin zegt altijd dat onze Nederlanders alleen langzaam kunnen koken terwijl hun gerechten heel snel klaar zijn. Zo deze soepje zou dus mijn antwoord erop zijn. Ik doen één receptje en Qin de rest, want ik vind dit juist zo leuk om nieuwe recepten van haar weer te leren. Recepten die je in geen kookboek vinden en die zij gewoon thuis in China dagelijks eten en met Nieuwjaar, toch iets net specialer gerechtjes. (deze receptje van Petra ging dus niet door, we hadden al zoveel!!)

Dinsdag 1 Januari 2013

Zoals afgesproken stond ik om 3 uur bij hun op de stoep. Ze waren beiden wat verkouden, maar we konden gewoon doorgaan.

Vis ontdooid, garnalen ontdooid, een pracht exemplaar eend ontdooid en verse groente waar jij de vitamines eromheen zien dansen. Even weer terug naar mijn huis langs geweest om overige nodige dingen op te halen en toen kon de koken beginnen. Ik was er helemaal klaar voor met fototoestel en met een prachtige schrift die ik een keer van een goede vriendin uit Zuid-Afrika kreeg.

Onze eerste bereiding van een gerecht was Chinese bier eend. (niet te verwarren met de alom bekende bbq bierblik kip) Hier volgt het recept:

CHINESE BIER EEND

Ingrediënten

1 eend van 2-2+1/2 kg, van overtollige vet ontdaan en in 1 cm breed stukjes gehakt

orgaanvlees van eend, in stukjes gehakt (hart, maag, lever, nekje)

2 e olie

4 cm verse gember, in reepjes

3 teentjes knoflook, fijn

10 heel kleine Chinese paddenstoeltjes, in hete water geweekt als je geen kleine paddenstoeltjes kunt vinden, gebruik jij groter paddenstoelen die jij in dikker plakjes snijden)

wortel in plakjes (Qin vond het gerecht (vocht) wat vettig en deed daarom de wortel erbij)

1 laurierblad (laurier is eigenlijk geen Chinees specerij, maar zij zacht haar man laurier gebruiken in een gerecht en nu gebruikt zij het zelf als fusion door haar gerechten heen en de smaak paste ook goed)

schil van 1 mandarijn, (Qin bewaar dan de mandarijn schillen en droog ze om in gerechten te gebruiken)

2 lente-ui, in ringetjes

2 e lichte Chinese sojasaus

iets suiker

1 e rijstwijn of droge sherry

1 e oestersaus

zout

500 ml bier

Bereidingswijze

1. In een grote koekenpan of wok roerbak jij de gember en knoflook tot geur vrij komt.

2. Voeg stukjes eend erbij en roerbak tot eend mooi goudbruin van kleur is en doen dit erna in een grote stoofpan.

3. Voeg de paddenstoeltjes, wortel en lente-ui erbij en roerbak even verder tot goed vermengd.

4. Verdeel de mandarijn schil, laurierblad , sojasaus, suiker, rijstwijn, oestersaus en saus erover en meng goed.

5. Nu verdeel jij de bier erover en roer weer door. (dit met de eend bijna bedekt)

6. Kook eend zonder deksel op pan op middelhoog vuur voor 30-45 min. tot gaar terwijl jij het regelmatig omroeren. (er moet een 1/4 van vocht nog overblijven in pan)

Serveer warm of koud kan ook. Eet dit met gestoomde rijst.

IN BESLAG GEFRITUURD CHINESE GARNALEN

Ingrediënten

4 middelgroot rauwe garnalen per persoon (diepvries)

Marinade van:

zout

lichte Chinese sojasaus

sherry

Beslag van:

bloem

water

ei

Bereidingswijze

1. Marineer garnalen voor 15 min.

2. Haal garnalen door beslag.

3. Frituur garnalen tot goudbruin van kleur.

Er kunt ook een beetje Chinese 5 kruiden poeder door marinade vermengd worden. (eigen variatie)

CHINEES GESTOOMDE KABELJAUW

Ingrediënten

600 g kabeljauwfilet, in stukjes verdeeld

groen van lente-ui, in ringetjes

verse gember, in reepjes

knoflook, fijn

rode peper, fijn

Chinese zoute zwarte bonen (niet teveel)

zout

rijstwijn of droge sherry

lichte Chinese sojasaus

olie

Bereidingswijze

1. Meng alle ingrediënten door kabeljauw blokjes.

2. Verdeel over een bord.

3. Stoom in een stoompan tot gaar.

Serveer warm met gestoomde rijst.

ROERBAK VARKENSVLEES MET VERSE BAMBOE

Ingrediënten

300 g varkens schouderlappen reepjes

3 cm verse gember, in reepjes

zout

zwarte peper

2 t lichte Chinese sojasaus

1 t rijstwijn of droge sherry

iets suiker

olie voor bakken

Kant en klare bamboe gerecht (deze recept volgt later, maar er word de zelfde kruiderij gebruikt als bij Chinese bier eend ) of direct hier onder volgende recept:

Bereidingswijze

1. Meng alle ingrediënten door reepjes vlees.

2. Verhit olie in wok of koekenpan en bak reepjes vlees tot mooi van kleur en goed gaar en zacht.

3. Voeg bamboe gerecht erbij en wok tot het geheel goed warm is.

Serveer warm met witte rijst.

CHINESE ROERBAK BAMBOE

Ingrediënten

400 g bamboe stukjes uit pakje of blik, uitgelekt (toko)

1 e olie

1 rode peper, fijn

1 teentje knoflook, fijn

3 cm gember, fijn

1 e lichte Chinese sojasaus

paar korrels ve-tsin (kan ook weggelaten worden als jij allergisch ervoor zijn)

zout

water of kippenbouillon

2 lente-uitjes in diagonale repen gesneden

maïzena/water papje

Bereidingswijze

1. Roerbak bamboe in droge koekenpan voor 3-5 min. tot zachter en haal uit pan.

2. Doen olie in pan en roerbak de rode peper, knoflook en gember tot de geuren vrij komen.

3. Voeg de water, sojasaus en ve-tsin toe en breng aan kook.

4. Meng bamboe erdoor en laat het geheel voor 15 min. zachtjes koken met deksel op pan.

5. Meng lente-ui 3 min. voor tijd door mengsel.

6. Indien nodig, breng verder op smaak met zout.

7. Verdik saus met maïzena papje en serveer heet.

CHINEES ROERBAK VARKENSVLEES MET SPERZIEBONEN EN CHAMPIGNONS

Ingrediënten

300 g varkens schouderlappen reepjes

3 cm verse gember, in reepjes

zout

zwarte peper

2 t lichte Chinese sojasaus

1 t rijstwijn of droge sherry

iets suiker

150 g sperziebonen, in 2 cm stukjes

150 g witte champignons, elk in helft verdeeld

2 lente-ui, in ringetjes

3/4 e oestersaus

1 t mushroom flavored sojasaus voor extra smaak en geeft een iets donkere kleur aan het gerecht (kopen bij toko)

olie voor roerbakken

Bereidingswijze

1. Doen olie in wok of koekenpan en roerbak sperziebonen tot bijna gaar.

2. Haal sperziebonen uit pan.

3. Voeg champignons bij olie en roerbak tot gaar.

4. Voeg sperziebonen weer bij champignons en meng oestersaus erdoor en doen mengsel op een bord.

5. Nu roerbak jij het vlees gaar in olie. (indien nodig nog wat olie toevoegen)

6. Meng lente-ui, sperziebonen en champignons door vlees en breng verder op smaak met mushroom flavored sojasaus.

Serveer met witte gestoomde rijst.

Zondag 13 Januari 2013

Vandaag was de laatste keer dat Qin voor mij een paar recepten zouden leren maken voor zij weer 20 Jan. terug gaan naar China. We hebben het al gister alles besproken en ik zou buikspek in huis halen en ik had al tofu in huis. De rest van de ingrediënten zoals lente-ui, knoflook, gember en groente heb ik altijd standaard in huis voor als ik Aziatisch wilt koken. En natuurlijk staan mijn kruidenkastje barstensvol met meer dan 100 soorten kruiden en specerijen in totaal.

Bij aankomst wou ik Qin en Gerrit nog een bakje koffie aanbieden, maar zij liep direct naar de keuken en zei “pork”... “pork”. Varkensvlees dus, zij wou het varkensvlees. Tja gister wou zei eigenlijk dat de buikspek met vel was en die had ik wel in de diepvries, maar het is een stuk van 2+1/2 kg en ik was niet bereid om zo een hele stuk te ontdooien als er maar 600 g voor het recept nodig is. Naar 5 min. zure gezicht trekken vond zij wel de speklapjes een oké alternatief en kon de kook pret beginnen.

Recht aan begin van het maken van onderstaande recept zei Qin dat de speklappen eerst voor een uur zachtjes in water moeten koken. Mijn mond viel echt open van verbazing. Qin zei juist van onze Nederlandse/Westerse manier van koken dat dit niet goed is, want dit gaan allemaal zo langzaam en koken is iets wat snel moet en dan kan jij erna weer verder... ik snapt het ook wel van haar, want Chinese eten niet 3 maaltijden per dag zoals wij hier in Europa, maar ze eten steeds kleine hapjes door de dag heen en die moeten snel klaar zijn. Natuurlijk kon ik het niet laten en ik zei; “Chinees eten niet goed.. te langzaam.” We moesten wel een beetje lachen met zijn drieën.

CHINEES GEKOOKT EN GESTOOMD SPEKLAPPEN

Ingrediënten

600 g speklapjes

1+1/2 t mustard flavor Chinese sojasaus of donker Chinese sojasaus (voor smaak en kleur)

1 teentje knoflook, fijn

2 cm verse gember, fijn

1/2 t suiker

1 e rijstwijn of droge sherry

1 e oestersaus

1/2 t Chinese 5 kruiden poeder

60 g pekel mosterdgroenten uit een zakje (toko) waarbij jij het goed afspoelen en fijn snijden erna

lente-ui in stukjes

olie voor frituren

Bereidingswijze

1. Kook speklapjes zachtjes in water in hun geheel voor 1 uur waarbij speklapjes onder water zijn.

2. Spoel speklapjes af onder koude water en lek speklapjes goed uit en dept droog.

3. Frituur speklapjes in olie tot knapperig en goudbruin van kleur.

4. Ontvet de speklapjes op keukenpapier en laat ze afkoelen.

5. Wrijf speklapjes in met sojasaus.

6. Maak een sausje van overige ingrediënten behalve de mosterdgroenten en lente-ui.

7. Smeer speklapjes in met dit sausje.

8. Leg onder in een stoompan of rijst stomer de mosterdgroenten en daar bovenop de speklapjes.

9. Stoom speklapjes voor 1 uur met deksel op pan.

10. Tien min. voor dit klaar zijn word de lente-ui bovenop gelegd en mee gestoomd.

In de 2 de gerecht speelde tofu de hoofdrol en de keuze was aan mij om te kiezen wat voor vlees ik erbij wilt gebruiken. Ik koos voor kipfilet, want die had ik nog in kleine porties ingevroren en was makkelijk om in de magnetron even te ontdooien.

CHINEES TOFU MET KIP EN GEPEKELD RADIJS

Ingrediënten

1 blok van 250 g tofu, in 1 cm dikke plakken gesneden

olie voor frituren

1 teentje knoflook, fijn

1 rode peper, fijn

1 lente-ui, in dunne ringen

60 g gepekeld radijs, afgespoeld en fijn gesneden

1 vleestomaat, gepeld en in stukjes

1 t mushroom flavor sojasaus of donker Chinese sojasaus

1/2 e olie voor bakken

150 g kipfilet, in blokjes

1/2 e olie voor bakken

3 cm verse gember, in reepjes

2 e chili bonen saus (pasta) verkrijgbaar bij toko onder de naam “chili bean sauce”

genoeg water dat tofu eronder staan

lente-ui ringetjes voor garnering

Bereidingswijze

1. Frituur tofu aan beide kanten tot knapperig en goudbruin van kleur en laat het erna ontvetten op keukenpapier.

2. Bak in olie de knoflook. rode peper, lente-ui, gepekeld radijs voor een paar min. en voeg dan tomaat blokjes erbij en bak verder voor 1 min.

3. Breng dit mengsel op smaak met sojasaus en haal uit pan.

4. Bak stukjes kip mooi goudbruin van kleur.

5. Voeg gember erbij en bak tot gember gaan geuren.

6. Voeg chili bean sauce toe en bak verder voor een 1/2 min.

7. Voeg nu de water erbij en meng goed door.

8. Voeg de plakken tofu erbij en schep saus over tofu.

9. Kook mengsel zachtjes voor 15 min met deksel op pan of tot tofu vocht had opgenomen en zachter is.

10. Doen gerecht op serveer schaal en garneer met lente-ui.

Zaterdag 19 Januari

Laatste kopje koffie afscheid

Vanochtend was ik de laatste keer bij Gerrit en Qin voor een kopje koffie en beetje napraten over de drie maanden die zij hier was. Natuurlijk in een mineur stemming met ‘n snik in de stem bij ons drieën. Ik nam ook een kleinigheidje mee voor haar. Een doosje heerlijke bon bons de lekkerste van de hele supermarkt. (daar is zij gek op)

Qin kon het niet laten en had mij toch nog een kookworkshop gegeven. Ik heb heel veel gerechtjes van haar leren maken de afgelopen 3 maanden maar zij had mij nooit Chinese bami leren maken. (en dit was niet goed volgens haar) Wat zij me leerde was eigenlijk een basis recept die jij zelf qua groenten en vlees en kruiden kan variëren naar eigen smaak en afhangende van beschikbaarheid van ingrediënten in huis. Ik had mijn fototoestel niet bij mij en bij onderstaande recept maakte ik het later met rijst.

NASI VAN DE CHINESE HUISVROUW

Ingrediënten

3 koppen gaar korrelige rijst

100 g spekreepjes of gebruik het vlees die jij hebt of wat jij lekker vind zoals ham, kipfilet, hamlappen, garnalen of maak een combinatie van verschillende vlees soorten

olie voor bakken

1 middelgroot ui, in dunne halve ringen

2 teentjes knoflook, fijn

1-2 rode peper, in stukjes

1/4 komkommer in halve reepjes

1/2 wortel, in reepjes

1 tomaat in blokjes

verscheurde slabladeren

lente-ui plakjes voor garnering

1 e lichte Chinese sojasaus

mespunt Chinese 5 kruiden poeder

paar korrels ve-tsin (kan ook weggelaten worden zegt Qin, alle vrijheid in samenstelling)

1-2 e hete chili bonen saus (chili bean sauce)

1/2 e oestersaus voor kleur en smaak (kan vervangen worden met 1 t donker Chinese sojasaus)

zout, indien nodig

2 eieren, geklutst

Bereidingswijze

1. Bak spekjes uit in olie en haal uit pan. Of als jij andere vlees gebruikt, kan dit nu.

2. Roerbak de ui, knoflook en rode peper tot geur vrij komt en tot zachter.

3. Voeg de komkommer en wortel erbij en roerbak tot gaar maar nog knapperig.

4. Voeg alle smaakmakers erbij.

5. Voeg nu tomaat en sla erbij en meng door en schuif groenten naar ene kant van wok of koekenpan.

6. Doen ei in lege helft en maak roerei. (het beste werkt als jij de ei in 3 keer bakken en steeds weer de gebakken ei door groente mengen)

7. Doen spekjes weer terug in de pan en voeg ook de rijst of noedels erbij.

8. Roerbak tot alles goed warm is terwijl je de laatste min. de lente-uitje mee bakken.

Morgenochtend moet ik 8:00 bij hun zijn om naar Schiphol te vertrekken en Qin vertrek 12:30 naar China. Ik had met Gerrit afgesproken dat hij morgen bij mij kunt komen eten, dan maak ik een Balinese vis curry van buonaforchetta vandaag en hoeft ik het alleen op te warmen morgen. Zo kunnen we ook nog napraten en kan ik Gerrit beetje ondersteun bij dat lege gevoel van verlangen.

Zondag 20 Januari

Qin zit veilig op de vliegtuig.

We hebben net de lekkere Balinese vis curry gegeten als afronding van een emotionele dag.

Toen ik van Qin moest afscheid nemen was zij emotioneel en zei tegen mij dat we snel weer samen moeten koken. Wegens veiligheids maatregelingen mocht alleen 1 persoon met Qin mee tot bij de “gate”, douane. Ik heb Gerrit toen maar opgewacht bij de ingang van de “gate”.

Weg was Qin. Maar op één of andere manier voelt je toch nog verbonden met haar op haar weg naar China. Alsof je met haar mee reizen.

Ik wil me hier niet uitlaten over de politiek en dit is er ook geen plaats voor om dit te doen, maar ik heb de weg van Leeuwarden naar Schiphol gedoopt met de naam “Politieke Weg.” Omdat de Nederlandse regering het zo moeilijk maken voor buitelanders om in te burgeren en gedwongen als man en vrouw 9 maanden van een jaar weg van elkaar moeten leven.

Foto: Afscheid Schiphol

Bedankt Gerrit en Qin.

MIJN AZIATISCHE RECEPTEN – Perioden 25/10/12-25/02/2013

- Vuur en vlam sambal kippenpoten

- Gemarineerd Chinese garnalen in thee

- Aziatisch vissticks met amandel korst

- Variatie op Chinese nasi

- Knapperige Aziatisch Basilicum-Smaak Kip Reepjes

- Aziatisch Groene Erwten Soep met Sliertjes Kipfilet

Aziatisch stukjes vis gerold in bacon

- Chinese omelet met gepekeld radijs

- Aziatisch gebakken kip uit oven

- Chinese zoetzure kool met chilisaus

- Chinese 5 kruiden speklappen

- Mijn variatie op Ma Po Tofu

- Chinese gehaktballetjes 2

- Chinees Honingkip

- Chinese kool met oestersaus

- Koude Chinese kip met sesamsaus

- Aziatische rettich in een pittig bonensaus

- Gestoofde runderborstlappen met wortel uit Azië

- Roergebakken Plakjes Kip met Gember en Ui

- Zelf noedels maken

Chinees gestoomd en roerbakt aubergines

- Gebakken kip met een zoetzure saus

- Aziatisch vissticks in een jasje van sesamzaad

- Tofu met lente-uitjes in pittige saus

- Gebakken gevulde tofu met oestersaus

- Aziatische zeewier gehakt rolletjes

Gestoomde Aziatisch kipfilet met spinazie laagje

Zien ook mijn artikelen:

- Dagboek van een alleseter (10/10/11 - 12/02/12)

- Dagboek Van Een Alleseter (31/12/11 - 01/01/12)

Home Recepten