Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Mini tafel: Bami rames speciaal

Een hele Zondagje in de keuken staan, maar dan heb je ook heerlijke eten op bord en straks weer uit diepvries. Bami

Ingrediënten

VOOR BAMI GROENTE EN VLEES:

100 g prei in halve ringen van zo 5 mm dik gesneden (ik heb prei ringen gesneden van waar wit naar groen overgaan dan krijgt je een mooie kleurcombinatie in de Bami zelf)

1 middelgroot ui,fijn

3/4 rode peper, zonder pitjes in heel kleine blokjes gesneden

75 g schouderham voor broodbeleg van vleeswaren afdeling, in plakjes van 3x3 cm gesneden of zoals bij deze recept van mij op de foto, een stukje schouderham in blokjes gesneden

75 g hamlap, heel fijn gesneden en op smaak gebracht met zout en peper en dan even gaar gemaakt in wok (laat het vlees niet te bruin worden)

1 ei, geklopt

zout

een heel klein mespunt ve-tjin

zonnebloemolie voor opbakken

Voorbereiding

VOOR KOKEN VAN MIE:

5 nestjes mie

1 liter kippenbouillon van een tablet voor 500 ml kippenbouillon gemaakt. (Mijn zoon heeft een vriend die zijn vader een Chinese restaurant heeft en schijnbaar gebruiken ze Chinese kippenbouillon. Dit is ook blijkbaar in Chinese toko`s verkrijgbaar.)

zout

zwarte peper

en een heel kleine mespunt ve-tjin (heel goed uitkijken met hoeveelheid je gebruik zomaar teveel en van te veel kan jij hartkloppingen krijgen)

KOKEN VAN MIE:

1. Breng bouillon met overige ingrediënten aan de kook en voeg bami erbij. Kook bami gaar en spoel koud onder water.

2. Bewaar de bami onder koud water tot begruik. Laat bami uitlekken precies voor gebruik.

Bereidingswijze

VOOR MAKEN VAN BAMI:

1. Fruit aan in een wok met olie de ui, rodepeper, prei, ham, gewokte vlees, zout en ve-tjin tot zacht maar nog stevig.

2. Schep de gewokte groente en vlees na de ene helft van wok en voeg beetje voor beetje de roerei toe en roer stevig om korrelrige roerei te maken. Zorg steeds dat die ei bijna gestold is voor je meer ei toevoegen.

3, Als alle ei gestold zijn voeg je in portjes de mie toe terwijl je het op middelhoog vuur bakken.

4. Bak verder tot de mie goed warm is.

VLEES GERECHTEN

Vleeskerrie

Ingrediënten

600 g doorregen rundvlees of varkensvlees in 3X3 cm stukken

50 g margarine

3 grote uien grof gesneden

4 tenen knoflook fijn

1 1/2 t zout

70 g tomatenpuree

1 e kerrie

3 kruidnagels

2 kardamomzaden (toko)

2 t ketoembar,

1 t gemberpoeder

1/2 t pimentpoeder

3/4 t steranijs

1 t geelwortel.(kurkuma)

Bereidingswijze

1. Verhit margarine in braadpan tot net bruin.

2. Voeg nu uien en knoflook toe en laatt even aanbakken.

3. Bak alle kruiden even aan in ui-mengsel en voeg dan de vlees toe.

4. Bak vlees totdat het van alle kanten verkleurd is.

5. Voeg tomaten puree toe en laat 3 min. ontzuren.

6. Doe vleesmengsel in stoofpan en verwarm water in koekepan terwijl alle bakresten los gemaak worden van bodem van pan..

7. Giet warm water bij vleesmengsel sodat het precies onder staan.

8. Stoof vlees voor 2 1/2 uur.tot gaar en zacht.

Gestoofd runderborstlappen met wortel uit Azië

Ingrediënten

750 g borstlappen, in groter stukken gesneden

2-3 wortelen, in dikker diagonale plakken of diamantvorm

2 e olie

3 cm gember, in plakjes

1 ui, fijn of 3 sjalots, fijn

2 teentjes knoflook, fijn

1/2 e bloem met 1/2 e suiker en 1 e water vermengd

2-3 e sambal oelek

2 e rijstwijn of droge sherry

1 steranijs

6 Sichuanpeperkorrels

2 e donkere Chinese sojasaus

2 e Maggi (uit flesje)

1 e suiker

3-4 kopjes kippenbouillon

zout

Bereidingswijze

1. Roerbak in olie de gember, ui, knoflook, steranijs en peperkorrels tot de geur vrijkomen.

2. Voeg bloem mengsel, sambal oelek, rijstwijn, suiker en sojasaus toe en bak kort mee.

3. Haal van vuur en meng de wortelen en het vlees door deze mengsel.

4. Doen vlees mengsel in een stoofpan of slow cooker en giet de kippenbouillon erbij zodat het vlees precies onder staat.

5. Stoof vlees op laag vuur voor 2-3 uur tot zacht en saus wat ingedikt.

Varkenssaté met pindasaus

Ingrediënten

1/2 potje pindakaas

2 vol t uienpoeder

1 t knoflookpoeder

1 t sambal

1 t zout

1 t bruine suiker

150 ml water of melk

1 e sojasaus

1 e citroensap

1 t gemberpoeder

Bereidingswijze

1. Kook alle ingrediënten tezamen tot er een gladde pindasaus is verkregen en laat afkoelen.

2. Marineer blokjes vlees in pindasaus voor tenminste twee uur.

3. Rijgt vlees aan stokjes en grilleer tot gaar en bruin van kleur.

4. Maak overgebleven pindasaus warm en verdeel over satés op schaal.

Kip met zoetzure saus

Ingrediënten

warm gaar oven gebakken kip drumsticks

VOOR ZOETZURE SAUS:

1/2 kopje witte Chinese rijstazijn

1 kopje water

5-6 e bruine suiker

3 e tomatenketchup

1 e lichte Chinese sojasaus

water/maïzena papje

Bereidingswijze

1. Breng ingrediënten aan kook.

2. Maak een licht gebonden saus met maïzena/water papje.

GROENTEGERECHTEN

Atjar tjampoer

Ingrediënten

200 g wortel in langer slierten geraspt of gesneden

200 g dun geschaafd witte kool

200 g sperziebonen, in 3 cm. stukken

2 uien, grof geraspt

1/2 komkommer zonder pitten in kleine blokjes gesneden

200 g taugé

1 rode peper, fijn

3 teentjes knoflook, fijn

2 t sambal oelek

1 e koenijt(kurkuma)

1 vol t serehpoeder

2 1/2 t gemberpoeder

1 e olie

300 ml witte azijn

4 e suiker

soda

2 weckpotten gesteriliseerd met soda, omgespoeld en goed uitgelekt op een schone theedoek

Bereidingswijze

1. In weinig water en zout de wortelen, kool en sperziebonen voor vijf minuten koken tot gaar, maar nog knapperig.

2. Laat groenten in vergiet uitlekken.

3. Meng de knoflook, ui, sambal, koenijt, serehpoeder en gemberpoeder goed.

4. In pan olie verhitten en uien mengsel twee minuten zachtjes bakken.

5. Voeg azijn en suiker toe en los suiker al roeren op.

6. Gekookte groenten, rode peper en taugé toevoegen en verder voor nog twee minuten zachtjes koken.

7. Verdeel atjar tjampoer nu in weckpotten en direct afsluiten.

8. Plak naam en vervaldatum erop... (open gemaakt, 3 weken houdbaar in koelkast)

Laat paar dagen staan in koelkast voor de smaak om goed in de groenten te trekken.

Sambal goreng boontjes met paprika

Ingrediënten

250 g sperziebonen, in stukjes

1/2 groen paprika in stukjes

1 ui, fijn

1 e olie

1 t sambal oelek

1 t laos

1/2 t knoflookpoeder

1 t citroensap

1 e santen

1 e suiker

zout

Bereidingswijze

1. Fruit in hete olie de sambal, laos en knoflookpoeder voor 1 min.

2. Voeg 250 ml heet water toe en meng boontjes en paprika er door.

3. Voeg na 5 min. citroensap, santen, suiker en zout toe en laat vocht op hoog vuur tot een 1/4 inkoken tot gebonden saus.

Het was heerlijk allemaal!!!

Home Recepten