Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Mini tafel: Bami rames speciaal

Een hele Zondagje in de keuken staan, maar dan heb je ook heerlijke eten op bord en straks weer uit diepvries. Bami
Ingrediënten
VOOR BAMI GROENTE EN VLEES:
100 g prei in halve ringen van zo 5 mm dik gesneden (ik heb prei ringen gesneden van waar wit naar groen overgaan dan krijgt je een mooie kleurcombinatie in de Bami zelf)
1 middelgroot ui,fijn
3/4 rode peper, zonder pitjes in heel kleine blokjes gesneden

75 g schouderham voor broodbeleg van vleeswaren afdeling, in plakjes van 3×3 cm gesneden of zoals bij deze recept van mij op de foto, een stukje schouderham in blokjes gesneden
75 g hamlap, heel fijn gesneden en op smaak gebracht met zout en peper en dan even gaar gemaakt in wok (laat het vlees niet te bruin worden)
1 ei, geklopt
zout
een heel klein mespunt ve-tjin
zonnebloemolie voor opbakken

Voorbereiding
VOOR KOKEN VAN MIE:
5 nestjes mie
1 liter kippenbouillon van een tablet voor 500 ml kippenbouillon gemaakt. (Mijn zoon heeft een vriend die zijn vader een Chinese restaurant heeft en schijnbaar gebruiken ze Chinese kippenbouillon. Dit is ook blijkbaar in Chinese toko`s verkrijgbaar.)
zout
zwarte peper
en een heel kleine mespunt ve-tjin (heel goed uitkijken met hoeveelheid je gebruik zomaar teveel en van te veel kan jij hartkloppingen krijgen)

KOKEN VAN MIE:
1. Breng bouillon met overige ingrediënten aan de kook en voeg bami erbij. Kook bami gaar en spoel koud onder water.
2. Bewaar de bami onder koud water tot begruik. Laat bami uitlekken precies voor gebruik.

Bereidingswijze
VOOR MAKEN VAN BAMI:
1. Fruit aan in een wok met olie de ui, rodepeper, prei, ham, gewokte vlees, zout en ve-tjin tot zacht maar nog stevig.
2. Schep de gewokte groente en vlees na de ene helft van wok en voeg beetje voor beetje de roerei toe en roer stevig om korrelrige roerei te maken. Zorg steeds dat die ei bijna gestold is voor je meer ei toevoegen.
3, Als alle ei gestold zijn voeg je in portjes de mie toe terwijl je het op middelhoog vuur bakken.
4. Bak verder tot de mie goed warm is.

VLEES GERECHTEN

Vleeskerrie
Ingrediënten
600 g doorregen rundvlees of varkensvlees in 3X3 cm stukken
50 g margarine
3 grote uien grof gesneden
4 tenen knoflook fijn
1 1/2 t zout
70 g tomatenpuree
1 e kerrie
3 kruidnagels
2 kardamomzaden (toko)
2 t ketoembar,
1 t gemberpoeder
1/2 t pimentpoeder
3/4 t steranijs
1 t geelwortel.(kurkuma)

Bereidingswijze
1. Verhit margarine in braadpan tot net bruin.
2. Voeg nu uien en knoflook toe en laatt even aanbakken.
3. Bak alle kruiden even aan in ui-mengsel en voeg dan de vlees toe.
4. Bak vlees totdat het van alle kanten verkleurd is.
5. Voeg tomaten puree toe en laat 3 min. ontzuren.
6. Doe vleesmengsel in stoofpan en verwarm water in koekepan terwijl alle bakresten los gemaak worden van bodem van pan..
7. Giet warm water bij vleesmengsel sodat het precies onder staan.
8. Stoof vlees voor 2 1/2 uur.tot gaar en zacht.

Gestoofd runderborstlappen met wortel uit Azië
Ingrediënten
750 g borstlappen, in groter stukken gesneden
2-3 wortelen, in dikker diagonale plakken of diamantvorm
2 e olie
3 cm gember, in plakjes
1 ui, fijn of 3 sjalots, fijn
2 teentjes knoflook, fijn
1/2 e bloem met 1/2 e suiker en 1 e water vermengd
2-3 e sambal oelek

2 e rijstwijn of droge sherry
1 steranijs
6 Sichuanpeperkorrels
2 e donkere Chinese sojasaus
2 e Maggi (uit flesje)
1 e suiker
3-4 kopjes kippenbouillon
zout

Bereidingswijze
1. Roerbak in olie de gember, ui, knoflook, steranijs en peperkorrels tot de geur vrijkomen.
2. Voeg bloem mengsel, sambal oelek, rijstwijn, suiker en sojasaus toe en bak kort mee.
3. Haal van vuur en meng de wortelen en het vlees door deze mengsel.
4. Doen vlees mengsel in een stoofpan of slow cooker en giet de kippenbouillon erbij zodat het vlees precies onder staat.
5. Stoof vlees op laag vuur voor 2-3 uur tot zacht en saus wat ingedikt.

Varkenssaté met pindasaus
Ingrediënten
1/2 potje pindakaas
2 vol t uienpoeder
1 t knoflookpoeder
1 t sambal
1 t zout
1 t bruine suiker
150 ml water of melk
1 e sojasaus
1 e citroensap
1 t gemberpoeder

Bereidingswijze
1. Kook alle ingrediënten tezamen tot er een gladde pindasaus is verkregen en laat afkoelen.
2. Marineer blokjes vlees in pindasaus voor tenminste twee uur.
3. Rijgt vlees aan stokjes en grilleer tot gaar en bruin van kleur.
4. Maak overgebleven pindasaus warm en verdeel over satés op schaal.

Kip met zoetzure saus
Ingrediënten
warm gaar oven gebakken kip drumsticks

VOOR ZOETZURE SAUS:
1/2 kopje witte Chinese rijstazijn
1 kopje water
5-6 e bruine suiker
3 e tomatenketchup
1 e lichte Chinese sojasaus
water/maïzena papje

Bereidingswijze
1. Breng ingrediënten aan kook.
2. Maak een licht gebonden saus met maïzena/water papje.

GROENTEGERECHTEN

Atjar tjampoer
Ingrediënten
200 g wortel in langer slierten geraspt of gesneden
200 g dun geschaafd witte kool
200 g sperziebonen, in 3 cm. stukken
2 uien, grof geraspt
1/2 komkommer zonder pitten in kleine blokjes gesneden
200 g taugé
1 rode peper, fijn
3 teentjes knoflook, fijn
2 t sambal oelek
1 e koenijt(kurkuma)
1 vol t serehpoeder
2 1/2 t gemberpoeder
1 e olie
300 ml witte azijn
4 e suiker
soda
2 weckpotten gesteriliseerd met soda, omgespoeld en goed uitgelekt op een schone theedoek

Bereidingswijze
1. In weinig water en zout de wortelen, kool en sperziebonen voor vijf minuten koken tot gaar, maar nog knapperig.
2. Laat groenten in vergiet uitlekken.
3. Meng de knoflook, ui, sambal, koenijt, serehpoeder en gemberpoeder goed.
4. In pan olie verhitten en uien mengsel twee minuten zachtjes bakken.
5. Voeg azijn en suiker toe en los suiker al roeren op.
6. Gekookte groenten, rode peper en taugé toevoegen en verder voor nog twee minuten zachtjes koken.
7. Verdeel atjar tjampoer nu in weckpotten en direct afsluiten.
8. Plak naam en vervaldatum erop… (open gemaakt, 3 weken houdbaar in koelkast)
Laat paar dagen staan in koelkast voor de smaak om goed in de groenten te trekken.

Sambal goreng boontjes met paprika
Ingrediënten
250 g sperziebonen, in stukjes
1/2 groen paprika in stukjes
1 ui, fijn
1 e olie
1 t sambal oelek
1 t laos
1/2 t knoflookpoeder
1 t citroensap
1 e santen
1 e suiker
zout

Bereidingswijze
1. Fruit in hete olie de sambal, laos en knoflookpoeder voor 1 min.
2. Voeg 250 ml heet water toe en meng boontjes en paprika er door.
3. Voeg na 5 min. citroensap, santen, suiker en zout toe en laat vocht op hoog vuur tot een 1/4 inkoken tot gebonden saus.

Het was heerlijk allemaal!!!

15 Reacties

  1. Wat ziet dat er allemaal goed uit. Als ik gasten te eten krijg, is dit zeker de moeite waard. Bedankt.
    Groetjes, Ina

  2. wat ben ik hier blij mee

  3. zomaareenbezoeker

    11 februari 2013 at 21:03

    Hoi Deon, al zal ik het gerecht denk ik niet in z`n geheel maken (ik houd niet van pindasaus/pinda`s), het is een grote inspiratiebron! ik heb het meegenomen en zal er zeker mijn ideeën uit opdoen. Bedankt, Ineke

  4. Heerlijk! Bamie recept EN wat bijgerechten bij elkaar op een rij. Heb het meegenomen.! En alvast maar uitgeprint, dan heb ik het bij de hand deze week als ik er boodschappen voor ga doen. Groetjes, Henny

  5. Mijn vriezer ligt nog vol heerlijk Indische gerechten maar dit artikel bewaar ik wel! Groeten Hanny

  6. Lekker, als ik weer beter ben ga ik weer beter ben ga ik aan de slag!!!

    Fijn weekend!!

  7. met witte wijnazijn word het wel anders

  8. Dat word een lekker recept voor deze week, bahmi met de kip in zoetzure saus. Yammie… yammie… Echter kun je de chinese rijstazijn bij het kipgerecht evt. ook vervangen voor iets anders (bv. witte wijnazijn)? Rijstazijn heb ik nml. niet in huis. Maar het recept lijkt me heerlijk.

  9. Haha
    was op zoek naar appeltaart,bewaar deze even voor een volgende keer!

  10. Wat heerlijk allemaal, dit ga ik beslist een uitproberen.
    Dank je wel Deon en groeten van Agnes

  11. Het ziet er allemaal super lekker uit Deon, ik hoop dat ik er eens een keer toekom om dit eens te maken want bij het lezen loopt mij het water uit de mond. Ik heb het in ieder geval bewaard
    Groetjes, Louise

  12. Ik ben dol op bami, Deon.Als ik mijn prothese weer in mag zal ik weer eens kijken. Bedankt voor het vel werk.Lieve groet, Marieke

  13. wilmiewillemse

    5 februari 2013 at 09:48

    Het ziet er allemaal lekker uit Deon, en meteen handig alles bij elkaar. Bedankt en groetjes van Wilmie

  14. Deon wat heerlijk allemaal he !! Koos zal genoten hebben . Ik kom ook maar eens langs denk ik . ha ha.Groetjes Willeke.

  15. Ha, lekker Deon ! Het water loopt me uit m`n bek.

Geef een reactie