Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

3 x Proef box van HelloFresh

Zoals aan nog 4 andere Smullers, is mij gevraagd of ik zo een proef box van HelloFresh uit wou proberen. En gevraagd is gevraagd en dan doen ik graag mee om zo iets terug doen voor Smulweb, want Smulweb doen ook genoeg voor mij. Hier kun je een HelloFresh box met 50% korting van Smulweb bestellen »

Aanpak

Voor mij zei de woord “test” al genoeg. Je moest het gerecht dus maken precies volgens receptuur en jou houden aan hoeveelheden van ingrediënten en tijden in de receptuur aangegeven. Natuurlijk zou ik corrigeren/aanpassen als de beschrijving niet volgens mij gevoel kloppen.

Eerste indrukken

Ten eerste vond ik de communicatie met Marlies, mijn contact persoon, snel en doeltreffend. De tijdstip van aflevering kon je zelf bepalen en de box is ook binnen deze tijd geleverd. De producten waren dag vers en nodigde uit tot gebruiken. Alle ingrediënten voor 3 verschillende menu’s waren compleet en zelfs iets meer dan aangegeven in het receptuur. Zo zou je met niet te grote eters met ze drieën ervan kunnen eten.

Wat niet goed ging bij HelloFresh logistiek, was dat ze vergaten om mijn receptuur mee te sturen. Dit kon ik toen van hun site zelf halen.

Over de gerechten zelf

Bij elk van de drie menu’s kreeg jij een totaal andere smaak belevenis. Ook was ik verrast door de feit dat ze “vergeten groenten” als pastinaak gebruikte in hun gerechten en in een andere gerecht was weer granaatappel, iets waarmee ik groot werd gebracht in Zuid-Afrika, maar nog nooit in Nederland tegen kwam. Daarom des te meer leuk om deze gerecht uit te proberen. Wat dit betreft vind ik zo een box elk week een leuke idee en zo kan je goed variëren zonder om op zoektocht te gaan naar bepaalde producten.

Ook vind ik dit een heel goed idee dat er één vegetarische menu bij zitten. Een dagje zonder vlees, is altijd goed, ook voor milieu en jezelf.

Recepten

Ik had nog nooit falafel en zoals bij alle vegetarische ingrediënten die op vlees lijken was ik ook hier sceptisch over dat dit wel niet zouden smaken.. maar dit was echt super lekker in combinatie met knoflooksaus, salade en pitabroodjes. Wij aten het met ze tweeën en we zaten tjok en blok vol. Aangezien we van pittig houden bij dit type gerechten, deden we wat meer sambal op de broodjes. Was heerlijk!

Broodje falafel met witte koolsalade en yoghurt-knoflooksaus

Ingrediënten

1 Wortel

4 Pitabroodjes

300 g Witte kool

1 Knoflook (teen)

250 g Falafel

80 g Veldsla

Uit eigen voorraad:

1 e Olijfolie

100 ml Yoghurt (ik had Griekse Yoghurt voor een goed gebonden saus)

1-2 t Sambal

Peper & zout

Bereidingswijze

1. Schil de wortel met een keukenmesje of een dunschiller en rasp deze fijn. Snijd de witte kool in dunne reepjes. Pel de knoflook en snijd fijn of gebruik hiervoor de knoflookpers.

2. Meng de witte kool, wortel en de helft van de olijfolie in een grote mengkom. Breng op smaak met peper en zout.

3. Meng in een kleine mengkom de yoghurt, knoflook en wat peper en zout. Dek af en zet in de koelkast.

4. Verhit de helft van de olijfolie in de koekenpan en bak de falafel in ongeveer 5 - 6 minuten goudbruin.

5. Rooster de pitabroodjes 2 minuten in de broodrooster of oven tot deze goudbruin kleuren.

6. Snijd de pitabroodjes open. Beleg de broodjes met sambal, veldsla, de salade van witte kool en de falafel. Maak het broodje af met de yoghurtsaus.

7. Meng de rest van de witte-koolsalade met de veldsla en de overige yoghurt-knoflooksaus.

8. Serveer de pitabroodjes met de salade van witte kool.

Risotto maakt ik zelden. Het komt niet omdat ik het niet lekker vind, maar meer omdat dit niet echt in mijn kook gewoonten zitten. Deze risotto, is heel gewoontjes en is een basis recept, maar was wel heerlijk zacht en romig van smaak en een goed begin om weer meer bewust vaker risotto te gaan maken. De gemengde paddenstoelen waren witte champignons, kastanjechampignons en cantharellen.

Ja, wat kan je van zalm zeggen. De zalm was goed vers met de vel nog eraan en dit gaf een lekkere nootachtige smaak bij de aanbakken ervan. Die van mij was precies gaar. Buiten om iets krokant gebakken en binnenin nog zacht en sappig. Gemengde sla met Parmezaanse kaas paste er goed bij.

Citroenrisotto met gemengde paddenstoelen en zalm

Ingrediënten

1 Sjalot

1 Citroen

1 Knoflook (teen)

200 g Gemengde paddenstoelen

160 g Risottorijst

20 g Geraspte Parmezaanse kaas

200 g Zalmfilet

40 g Mesclun (gemengde sla)

Uit eigen voorraad:

400 ml Groentebouillon (ik had tuinkruiden bouillon en ik had nog water nodig aan’t einde)

50 g Roomboter

1 e Olijfolie

100 ml Witte wijn

Peper & zout

Bereidingswijze

1. Kook water en bereid de groentebouillon door het benodigde aantal bouillonblokjes op te lossen in kokend water. Pel de knoflook en sjalot en snijd beide fijn. Gebruik indien gewenst een pers voor de knoflook. Was de citroen grondig en rasp ongeveer een halve theelepel van de schil per persoon. Wrijf de gemengde paddenstoelen schoon met keukenpapier en snijd in plakken.

2. Smelt de roomboter in een kookpan en fruit de sjalot, knoflook en citroenrasp op middelhoog vuur glazig. Bak de gemengde paddenstoelen 2 minuten mee en voeg de risottorijst toe. Roer goed door tot alle rijstkorrels vettig zijn. Voeg de witte wijn toe en roer tot deze volledig verdampt is. Voeg vervolgens steeds een soeplepel groentebouillon toe en blijf roeren tot de risotto deze heeft opgenomen. De risotto is gaar als de korrel van buiten zacht is en nog een lichte bite heeft van binnen. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten.

3. Dep de zalm droog met een stuk keukenpapier en snijd in blokjes. Verhit de olijfolie in de koekenpan en bak de zalmblokjes 6 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Besprenkel desgewenst met wat citroensap.

4. Leg de mesclun in een saladekom en meng met wat olijfolie, peper, zout en enkele druppels citroensap. Garneer met de Parmezaanse kaas.

5. Verdeel de risotto over de borden. Serveer de salade en de zalm ernaast.

Onze laatste menu uit de test box was weer eens verrassend lekker. Mijn vriend had nog nooit pastinaak en hij was heel benieuwd hoe pastinaak eigenlijk smaakt. Ik had al vaker pastinaak maar dan in een hutspot van pastinaak, aardappelen en wortel met gehaktbal en jus. Deze pastinaak bijgerecht was ook met aardappelen, maar dan uit de oven en met lekkere geuren en smaken van zonnige kruiden en specerijen. Jij moet daar maar opkomen! De kalkoen reepjes had ik vrij dik gesneden en zo werden ze niet te droog tijdens de gerilleren ervan. De dressing van de gemengde sla was super. Echt lekker vergezeld met een goede kwaliteit balsamiek azijn en de rode goed rijp en sappige granaatappelpitten.

Gegrilde kalkoen met salade en pastinaakfrietjes

Ingrediënten

1 Rode ui

1 Granaatappel

3 Pastinaak

360 g Vastkokende aardappel

1 Knoflook (teen)

250 g Kalkoenfilet

150 g Cherrytomaten

80 g Mesclun (gemengde sla)

3 e Olijfolie

Uit eigen voorraad:

3 t Gedroogde rozemarijn

1 e Witte balsamicoazijn

2 e Sinaasappelsap

Peper & zout

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 220 graden en kook 200 ml water per persoon in de pan met deksel.

2. Was de aardappelen en pastinaak grondig. Schil de pastinaak, snijd in de lengte doormidden en vervolgens in dunne frites. Snijd de aardappelen ook in dunne frites. Kook alle frites gedurende 5 minuten in het kokende water, giet daarna af en droog grondig in een schone theedoek. Snijd ondertussen de knoflook fijn of gebruik hiervoor de knoflookpers.

3. Leg de aardappel- en de pastinaakfrites in de ovenschaal met bakpapier en besprenkel met de helft van de olijfolie, rozemarijn, knoflook, peper en zout en bak 30 minuten in de oven of tot de frites goudbruin kleuren. Schep regelmatig om.

4. Snijd de kalkoenfilet doormidden in reepjes en wrijf de reepjes in met een beetje olijfolie, peper en zout en grill deze in de grillpan in ongeveer 4 - 5 minuten gaar.

5. Was de cherrytomaatjes en halveer deze. Pel de rode ui en snijd in dunne ringen. Snijd de granaatappel in kwarten en lepel de pitjes eruit. Meng in een mengkom 1 el granaatappelpitjes per persoon met de andere helft van de olijfolie, de witte balsamicoazijn en sinaasappelsap tot een dressing.

6. Meng de mesclun met de cherrytomaatjes, rode ui en de dressing in de saladekom. Serveer met de aardappel- en pastinaakfrites en gegrilde kalkoenreepjes.

Kanttekeningen

Voor deze tijd van de jaar met zijn kou en herfst weer vond ik wel de gerechten heel zomers. Ik zou het leuker gevonden hadden als er ook 1 gerecht van “stoof” bij de menu’s zaten.

En bij logistiek zouden ze iets meer de puntjes op de i moeten zetten i.v.m. controle voor hun producten verzend worden. En ja, zo krijgt je wel een berg verpakkings materiaal thuis gestuurd. Misschien zou een recycling systeem hier een oplossing voor bieden? (brengen van ingrediënten en ophalen van verpakkings materialen)

Conclusie

De HelloFresh gerechten zijn zo geschreven en ontwikkeld dat zelfs de onervaren koks in techniek onder ons, dit kunnen maken.

Dit zijn gerechtjes die snel klaar zijn en mooi ogen op je bord. En door de kleur samenstelling je uitnodigen te eten. Overwegend zijn het slank recepten door bijvoorbeeld mayonaise met yoghurt te vervangen etc. Er is bewust gekozen om voldoende variatie in deze menu’s te brengen met een goed balans in samenstelling van vitamines, koolhidraten en beperkt hoeveelheid proteïnen wat alleen maar goed voor ons zijn.

Ga zo door HelloFresh!

Home Recepten