Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Eten uit blik (plus 50 recepten)

Blikken vormen een moderne, handige verpakking waarin allerlei voedingsmiddelen veilig en goedkoop op kamertemperatuur kunnen worden bewaard. Conserveren in blik

Conserveren betekend met ander woorden om de houdbaarheid van een product te verlengen door de groei van bacteriën, schimmels en gisten tegen te gaan. Het principe is dat het product eerst gekookt wordt in het blik waarin het bewaard wordt, (eigenlijk dus een methode van verhitting), waarna het blik gesloten wordt zodat het van de buitenlucht is afgesloten. Tot het moment van openen is de houdbaarheid lang. Wordt het blik beschadigt of geopend dan treedt onmiddellijk het bederf proces in.

Blik is veilig, handig en flexibel

Een voordeel van in blik conserveren is de mogelijkheid om de verse producten direct van het land zo snel mogelijk te verwerken in plaats van dat ze eerst een paar dagen bij een groenteboer in de schappen moeten liggen en erna nog dagen in jou koelkast groenten la. Ik vind wel de nadeel van in blik conserveren is, vooral bij groenten, dat dit veel te gaar worden, maar met andere voedsel producten heb ik geen problemen als het uit blik komt. Nog een nadeel is, dat het product altijd gekookt en niet zoals bij invriezen, vers zijn. Maar goed blik blijft een goed alternatief en sommige voedsel producten die jij in blik kunt kopen vind jij echt niet terug in de diepvries of in glas geconserveerd.

Voedsel producten geconserveerd in blik:

- Fruit – perziken in stroop bijv.

- Groenten – erwten, wortelen, bonen ect. ect.

- Vis – sardines, haring etc.

- Vlees – corned beef bijv.

- Soep – erwtensoep etc. ect.

- Gecondenseerde melk

- Kant-en-klaar maaltijden

Blik is duurzaam

Door de overschot aan voedsel in te blikken, kan dit lang bewaard worden en ermee vele hongerige monden gevoed worden. Ook is blik het best te recycle van alle conserverings-methoden, want blik verlies namelijk niet zijn moleculaire structuur bij omsmelten voor hergebruik.

50 Jaar oude kip

"Een 73-jarige man uit het Engelse Benton heeft tijdens zijn gouden bruiloft een vijftig jaar oude kip verorberd. Het bruidspaar kreeg een blikje kip cadeau toen ze in 1956 trouwden. "Ik heb altijd gezegd dat ik de kip op mijn gouden huwelijk zou eten", aldus de man. Het blikje kip heeft vijftig jaar lang in het keukenkastje gestaan. De man voelde zich ook na het eten van de oude kip nog kiplekker. Volgens een voedselexpert van de Salfort universiteit is ingeblikt eten oneindig lang houdbaar. Maar gemiddeld blijft blikvoer niet langer dan zes maanden in het keukenkastje staan."

Bron: Man eet 50 jaar oude kip

Gehaktballen uit blik?

Mijn vriend Ed Niers werkte vroeger bij de Bijlmerbajes als sociotherapeut en als groep werknemers gingen ze welles op een team-survival “vakantie”. Hij vertelde mij een keer naar zo een survivaltocht onderstaand verhaal en nu had hij dit verhaal keurig voor mij opgeschreven en wil ik het met jullie delen.

”De pastoor ging inderdaad mee... Hij werkte als geestelijk verzorger in de gevangenis. Zijn broer was slager en blikte gehaktballen en dergelijke in. Toen liet deze pastoor 10 liter sherry inblikken, met het etiket "gehaktballen" er op. Hij had één fles sherry bij zich. ′s Avonds bij het kampvuur kregen we allemaal een glas sherry, tot de fles leeg was. De volgende avond was de fles weer vol. (Wel slonk de voorraad gehaktballen, terwijl we die niet aten, maar dat had bijna niemand in de gaten.)

De Zweedse douane heeft niets tegen ingeblikte vleeswaren, voor alles met alcohol betaal je een vermogen aan invoerbelasting.

De pastoor zei, toen we er naar vroegen: Mijn leermeester was Jezus (Zie Johannes 2 vers 11), die veranderde water in wijn. Ik heb kennelijk niet goed opgelet, want steeds als ik het probeer wordt het sherry.... Vandaar dus.. Op deze zelfde survivaltocht aten we stamppotbrandnetels met vers gevangen regenboogforel, en bakte ik vloerbroodjes op een platte steen boven een houtvuurtje. Toen het brood klaar was, gooiden we de gloeiende stenen in een kuil in de rotsen die vol stond met water. Zo hadden we een warm groepsbad, waar we met z′n allen een beker sherry en een warm broodje nuttigden. Ik was daar met een team uit de Bijlmerbajes. We waren in het niet altijd ongevaarlijke werk erg op elkaar aangewezen, en zo′n team-survival reis is niet te vergelijken met welke groepsdynamica training dan ook. Als er twee maten met hun kano waren omgeslagen, dus alles nat, dan kregen ze van de anderen droge onderbroeken en hemden. Zo had ieder individueel een groepsondersteunende bijdrage. Ik had een waterdichte trommel met broodmix en bakte soms ′s avonds broodjes, maar ook vaak ′s morgens pannenkoeken. Ik denk er nog vaak aan terug...”

Hier ook nog een leuke filmpje over blik van Wouter Klootwijk: De wilde keuken-“Blik”

GERECHTEN UIT BLIK

Voorgerechten

- Ham anders

- Avocado en zalm voorgerecht

Soep

- Maaltijd soep met groenten en corned beef

- Preisoep

Salades

- Drie bonen in één salade

- Barbecue salade

- Bonen salade a la Ed

- Tonijnsalade

- Californian caesabi

- Vissalade met tonijn en eieren

- Krabsalade met dragonmayonaise

- Asperge en bonen salade

Lunch / brunch gerechten

- Toad in the hole 2

- In deeg verpakt corned beef pate

- Sardines op roosterbrood

- Tonijn smeer op stokbrood

- Tonijn en kaas broodjes

- Worstjes met kaas in bladerdeeg

- Gezond tonijnbroodje

- Hotdogs met saus

- Worstpennetjes en wortelsalade

- Goud gekleurd knackworst

Hoofdgerechten

- Spaghetti met tonijn

- Tonijn pastei in 45 min. op tafel

- Tonijngebakt

- Eenvoudige tonijn pastei

- Tonijn balletjes met tomatensaus en spaghetti

- Pilchards uit blik in oven

- Pilchards in tomatensaus met paprika en pasta

- Vispastei met pilchards, brood en champignons

- Speciale viskoekjes

- Viskoekjes met appel en ansjovis pasta

- Sardine pastei

- Asperge en ham gebak

- Witte bonen in tomatensaus met gehakt

- Kip met perziken

- Kip met ananas

- Koude kip met tonijnsaus

- Kipfiletschotel a la Ella

- Herderspastei met corned beef

- Corned beef uit oven

- Corned beef en groententaart

- Corned beef en spaghetti

- Macaroni voor luie dagen

- Gemak dien de mensgehakt eenpansgerecht

- Knakworstjes met bloemkool

- Avocado en bonen in tomatensaus uit oven

Bijgerechten

- Een snelle humus maken

- Maïspastei

Nagerechten

- Ananaspudding

- Geflambeerd fruit uit blik

Borrelhapjes

- Bladerdeeg hapjes met ham vulling

- Zouttaart met corned beef en Weense worsten

- Rivier kreeftjes met roze zalm quiche

- Tonijn quiche met ansjovis

- Zalm en forel pate

Home Recepten Kookboeken