Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Dagboek van een alleseter (31/12/11 - 01/01/12)

Een bbq met een geschiedenis NIEUWJAAR 2012 IN EEN ZUID-AFRIKAANSE JASJE

Het afgelopen twee jaar vieren mezelf en mijn buurman en ook vriend Gerrit en zijn Chinese vrouwtje Qin samen nieuwjaar. En dan bedoel ik niet oudjaarsavond, maar op 1 Januari zelf. Vorig jaar waren we bij hun met Nieuwjaarsdag en kookte we een Chinese Nieuwjaars menu. lees verder

Ik had toen al voorgesteld dat we dit Nieuwjaar hier bij mij komen eten en dan zouden we samen Zuid-Afrikaans eten maken. Ja samen, want dit is zo gezellig om even lekker in de keuken te staan om iets lekkers te creëren en ook om van elkaar te leren.

Vooraf vond ik het wel razend spannend, want Qin is erg kritisch en wat zeggen ze; “wat de boer niet kent... “ Ja, ook in China, geld deze idioom. En de kruiden en specerijen die ik gebruik kennen ze voor de grootste gedeelte niet in China. Ook moest ik in acht nemen dat bepaalde ingrediënten lust zij gewoon niet en vind deze ingrediënten ongezond en dikmakers. Zoals brood, kaas en aardappelen eet zij gewoon niet. Eigenlijk horen aardappelen echt bij de menu die ik wou maken, want in de Zuid-Afrikaanse keuken word aardappel en rijst eigenlijk altijd op één bord geserveerd als bijgerechten.

Bent jij al benieuwd naar het menu?

1 Januari valt in Zuid-Afrika in hartje zomer en dan word er met dit mooie weer altijd gebarbecued. En om in traditie te blijven met deze gewoonte heb ik besloten om met ze op Nieuwjaarsdag een barbecue te houden. Zo een Zuid-Afrikaanse barbecue word samengesteld uit vlees en bijgerechten zoals rijst salades en aardappelen salade, eigen gebakken maïsbrood etc. Als alternatief heb ik besloten om i.p.v. aardappelen zoete aardappelen klaar te maken. Dit kan heel goed op de kolen. Ja op en houdschool vuur om de rooksmaak door het vlees te krijgen. Volgens mij de echte smaak van hoe het eigenlijk hoort. Het smaakt heel anders dan op gas bereid. Maar elk heeft zijn eigen mening en smaak en deze opvatting is de mijne.

Zaterdag 31/12/11 / Voorbereidingen.

Vorig jaar met onze Chinese menu had ik al een aantal gerechten thuis klaar gemaakt en Qin vond het niet zo leuk, want zij kon toen niet zien welke ingrediënten erin kwamen en hoe het klaargemaakt worden. Dus deze jaar moest zij erbij zijn ook al bij de eerste voorbereidingen. En dit zou dan een 3 uur klus worden. Vlees moest in marinade en sommige vlees moest eerst voor gegaard worden alvorens dit op de barbecue gaan om zo te voorkomen dat het niet aanbranden of nog niet goed gaar is na het braden. Vooral met kip en varkensvlees kan je niet voorzichtig genoeg zijn.

Op deze foto staan Qin te zwaaien met mijn zelf ingemaakte rode pepers. Die vind zij namelijk heerlijk.

Een leuke foto van Qin en mezelf bezig in de keuken.

De zoete aardappelen moesten voorgegaard worden in de oven om de tijd te verkorten op de bbq. (anders moest het een volle uur op de bbq terwijl de rest binnen een half uur op tafel kon).

Zondag 01/01/12 / Onze Zuid-Afrikaanse braai.

Zondag stormde het hier in Friesland, maar een Zuid-Afrikaner laat zicht niet afzetten door veel wind en regen. Het ging namelijk toch om dat gerookte smaak die zo een unieke smaak aan vlees geeft. We hadden dit ook al ingecalculeerd en we hadden dikke jassen en paraplu’s klaarstaan, je kan moeilijk in jou huiskamer braai hé.

Zondag ochtend bent ik begonnen met de voorbereidingen van de bijgerechten, eerst gerechten die tijd nodig hadden voor de smaken om goed te mengen en ook de voorgaren van vlees en groente in oven zodat het niet zolang op de bbq hoefde.

Op de foto is Gerrit een vuurtje aan bouwen.

Mijn zoon Koos was ook uitgenodigd voor onze Nieuwjaars “diner”, jammer genoeg geen foto van hem.

Het werd een heel gezellig avond. Een rode wijntje bij het eten en voor Koos een biertje. Ik was dus vooraf heel benieuwd hoe Qin mijn gerechten zouden vinden. Zij luste niet alles, maar wel genoeg gerechtjes om zo ook aan haar trekken te komen. En zij en Gerrit waardeerde het vooral dat ik dit georganiseerd hadden. We hebben afgesproken dat het volgend jaar Chinees word met Nieuwjaar en dan bij hun.

NIEUWJAARS MENU 2012

SOSATIES

1 kg lamsbout in stukken van 3+1/2 X 4+1/2cm stukken

1 kg varkenshaas in zelfde formaat stukken

1 kg ossenhaas (of ander biefstuk soorten) in zelfde formaat stukken

vetspek plakjes in zelfde formaat, maar dan 5 mm dik

3 grote uien in halve ringen

2 e margarine

1 vol e kerriepoeder

1 vol t kurkuma (geelwortel)

2 e suiker

1 e bloem

400 ml azijn+100 ml water

gaar gestoofde gedroogde abrikozen

3 citroenbladeren (toko)

6 t zout (5 t word gebruikt nadat vlees gaar is)

1+1/2 vol t vers gemalen peper

saté pennen.

1. Doe ui in pan en kook met ietsje water tot net gaar en glazig maar nog stevig.

2. Draineer vocht van ui en braad uien ietsje bruin in 2 e margarine,laat ui nu afkoelen.

3. Voeg 100 ml water bij en stoof de uien tot helemaal zacht.

4. Meng kerrie,bloem,geelwortel,suiker, een theelepel peper en azijn met de ui mengsel.

5. Voeg abrikozen ook erbij

6. Kook geheel nu drie minuten en laat afkoelen.

7. Voeg gekneusde citroen bladeren en peper erbij.

8. Meng vlees er goed door.

9. Laat twee volle dagen op koele plaats staan en roer af en toe.

10. Doen aan elk pen om en om lamsvlees, vet spek, varkens, abrikoos en biefstuk en braad over kolen tot mooi bruin en gaar.

11. Strooi zout precies voor einde van braad tijd over sosaties.

12. Verwarm marinade en serveer met sosaties (deze saus kan ook voor lamskoteletten gebruik worden, maar dan een dag marineren)

GEMARINEERD ZOUTE VARKENSKRABBETJES

1 kg varkenskrabbetjes, in hapklare lengtes gesneden

genoeg kippenbouillon om krabbetjes te bedekken bij het koken ervan

zeezout

VOOR MARINADE:

1 rode peper (voor meer pittig krabbetjes gebruik jij 2 rode pepers)

2 t knoflook

1 ui, in stukken

2 cm dikke stuk gemberwortel

1/2 t chilipoeder

1/2 t kaneel

1/2 t paprikapoeder

1 t bruine suiker

2 e citroensap

2 e brandewijn of cognac

3 – 4 e olie

1. Maak in pan bouillon heet en kook krabbetjes voor 20 min.

2. laat krabbetjes in vergiet uitlekken. (bewaar bouillon en gebruik voor een zelfgemaakte soep)

3. Besprenkel krabbetjes met zeezout en laat voor een 1/2 uur staan.

4. Haal zout van krabbetjes.

5. Maal alle marinade ingrediënten tot en slappe pasta. Hoeveelheid olie hangt ervan af hoe slap of dik pasta is.

6. Smeer krabbetjes in met 3/4 van marinade en laat tenminste 3 uur marineren.

7. Grilleer krabbetjes op BBQ of in oven. tot gaar en mooi van kleur, terwijl jij het steeds met overgebleven marinade insmeren. (zo 30 min.)

HEERLIJKE KIPPENVLEUGELS

1 e olie

1 kleine ui geraspt

2 teentjes knoflook, geperst of geraspt

2 e honing

4 e tomatenketchup

4 e Worcestersaus

2 e Engelse mosterd

4 t Tabasco of sambal (of meer)

2 e bloem

zout

peper

8 - 10 kippenvleugels, zonder punten eraan

1. Verhit olie in steelpan en fruit ui en knoflook tot gaar.

2. Voeg honing, tomatenketchup, Worcestersaus, mosterd en Tabasco erbij en kook zachtjes voor 2 - 3 min.

3. Haal kippenvleugels door bloem en erna door saus.

4. Verdeel vleugels over een bakplaat en bak voor 30 min. bij 200*C

LAMSBOUT MET GROENE KRUIDEN

1 uitgebeende lamsbout van 1500-2000 g

VOOR MARINADE:

citroenschil van 1 citroen, in heel dunne reepjes

2 rode pepers, fijn

paar takjes tijm, gestroopt

takje rozemarijn, gestroopt en fijn gehakt

laurierblad, in reepjes

3-4 teentjes knoflook, fijn

1 t zwarte peper, grof gemalen

sap van 1/2 citroen (2+1/2 e)

olijfolie (extra vergine)

3 t zeezout

1. Wrijf alle marinade ingrediënten in lamsbout en laat voor tenminste 8 uur marineren.

2. Rooster op BBQ tot gaar. Ik vind door gaar lekker, dus ik doen dit een 3/4 uur roosteren, voor roze lamsbout, is een 1/2 uur voldoende. Belangrijk is dat er een mooi bruine krokante korst op vlees is.

worst van kwaliteits slager

VIS MET KETJAP IN ALUMINIUMFOLIE

1 kg kabeljauw of koolvis, in moten

2 e olie

1 ui, fijn

1 teentje knoflook, fijn of 1/4 t knoflook poeder

1 t laos

75 ml ketjap manis (ABC)

1/4 t witte wijnazijn

1/2 t sambal

1. Fruit ui met knoflook in olie tot glazig en zacht.

2. Pureer uien en meng knoflook,laos, ketjap, azijn en sambal erdoor.

3. Wrijf vis in met deze mengsel.

4. Vet de aluminiumfolie in met olie.

5. Verpak elk vis moot afzonderlijk in aluminiumfolie.

6. Bak vis tot gaar bij 220*C voor zo 20-30 min.

7. Knip aluminiumfolie open in een ster vorm.

SPECERIJEN BIETENSALADE

500g gaar geraspte rode bieten

250ml azijn

250 ml water

1/2 t kruidnagelpoeder

3cm pijpkaneel

1 t pimentkorrelen

2 verkruimeld laurierbladeren

1 t zout

1/2 t vers gemalen peper

1 pakje rode jelly pudding(aardbeien)

1. Kook ingredienten voor vijftien minuten in azijn en water.

2. Zeef azijn/water mengsel en vermeng met jelly.

3. Doe bieten in diepe saladeschaal.

4. Giet warme mengsel over bieten en laat afkoellen.

5. Bewaar in koelkast (ten minste twee uur)tot gestold zijn.

6. Stort salade op een serveerschaal en garneer met toefjes groene kruiden.

ZOETE AARDAPPELEN IN ALUMINIUMFOLIE OP BBQ

Middel groot zoete aardappelen (1 per persoon) (deze dagen bij ieder toko te kopen of bij Turkse supermarkten etc. Ik heb ze zelfs bij grotere AH gezien)

aluminiumfolie

boter

grof gemalen peper

zeezout (middel grof)

Extra Virgin olijfolie

citroensap

takjes verse tijm

1. Was zoete aardappelen en droog ze erna af.

2. Plaats elk aardappel op een stuk aluminiumfolie met de blink kant boven.

3. Smeer olijfolie over aardappel en doen een klont boter op elk zoete aardappel.

4. Verdeel wat citroensap over aardappel.

5. Doen wat zout en peper over aard. en doen een takje tijm er bovenop.

6. Sluit folie luchtdicht af.

7. Bak zoete aardappelen op vuur of in oven terwijl jij het af en toe keren.

8. Ze zijn gaar als jij erop druk en dit voelt zacht aan.

9. Open folie en snij zoete aardappel in lengte open.

10. Doen vocht in folie in inkeping en eet vruchtvlees terwijl je de folie als bord gebruiken.

INDIAASE TOMAAT EN KOMKOMMERSALADE

1/2 komkommer in blokjes

3 tomaten in blokjes

2 lente-uitjes fijn (of 1 ui fijn)

1 e citroensap

2 e olijfolie

1/2 t zout

1/4 t zwarte peper

1 e fijn verse koriander of peterselie

30 g goed fijngehakte zoute pinda`s

1. Komkommer, tomaat en ui in kom doen.

2. In schaaltje citroensap, olijfolie, zout, peper en koriander bladeren tot sausje roeren.

3. Twintig min. voor tijd sausje door tomaten mengsel roeren.

4. Vlak voor serveren pinda`s door salade roeren.

DRIE BONEN IN ÉÉN SALADE

1 blik sperziebonen uitgelekt

1 blik bonen in tomaten saus

1 blik boterbonen(of witte bonen)

1 rode paprika in blokjes

100 g rozijnen

100 g bruine suiker

3 e olie

100 ml bruine azijn

100 ml water

1. Breng alle ingrediënten aan het koken tot suiker is opgelost.

2. Zeef vocht van bonen met tomatensaus en meng alle bonen samen.

3. Meng warme azijn/water mengsel door bonenmengsel en laat een dag staan voor rijpere smaak.

Salon Tafel ingericht zoals Chinese het doen.

Home Recepten Kookboeken