Chutney-atjar-pickle-sambal uit een multiculturele keuken
150 recepten die passen bij Aziatische gerechten. CHUTNEY RECEPTEN
Ingrediënten
1 kg tomaten, ontvelt
250 g bruine suiker
250 ml bruine azijn
250 g krenten
1 e mosterd
1 e fijn gemberwortel
1 e zout
2 uien, in dunne halve ringen gesneden
1/2 -1 t cayenne peper
Bereidingswijze
1. Snijd tomaten in kleine blokjes.
2. Meng overige ingrediënten met tomaten en kookt tot gebonden mengsel. Roer wel af en toe tegen aanbrand.
3. Doen in schone flessen terwijl nog heet.
4. Laat afkoelen
Ingrediënten
2 half rijp mango`s, in kleine blokjes gesneden (zo 1 kilo)
2 grote uien, heel fijn
2 grote teentjes knoflook, heel fijn
2 rode pepers, zonder zaden, geel fijn
150 g blanke rozijnen
250 g, bruine suiker of lichte rietsuiker
2 t gemberpoeder
2 t kerriepoeder
1/4 t cayenne
1 vol t zout
Bereidingswijze
1. Kook alle ingrediënten voor 3/4 - 1 uur op zacht voor tot een dikke saus/chutney. Let wel dat aan het einde van kooktijd de saus niet aan de bodem vast branden. Roer met een houten lepel over bodem.
2. Als chutney nog te grote stukken bevat na koken. kan jij met een garde het nog fijner maken of voor nog een fijner chutney, kan jij dit in een keukenmachine nog gladder krijgen, maar ik verkies een chutney met iets meer structuur erin.
3. Doen hete chutney in schone potjes.
- Een snelle abrikozen chutney
Gerechten waarin chutney gebruikt worden
Hoofdgerechten:
- Varkensworstrol met tomatenketchup of chutney
- Kip met kruidensaus uit de oven
- Kippenpot met wortelen, aardappelen en champignons
- Biefstuk in oven gestoofd met kerriesaus
- Franse saladedressing met lamsbout
- Tonijn en broccoli schotel uit oven
- Variaties van gevulde gehaktballen
- Gemak dien de mens eenpansgerecht
- Kipfilet met een heerlijk saus
- Kip uit de oven met chutney perziken en honing
- Marinade voor biefstuk, t-bone of runderfilet
- Viskoekjes met appel en ansjovispasta
- Cannelloni van pannenkoeken, kippenlevers en spinazie
- Lamsvlees koftas met vijgen-dadel chutney
- Kerrie worstgebak met paprika, perziken en rijst
- Zuid-afrikaanse gehaktballen
Bijgerechten:
- Chutney aardappelen uit oven
- Gepofte aartappelen met hanchutney
- Mooie weer kippenvleugeltjes
- Varkenskarbonade in marinade van rooibostee
- Kippenreepjes voor tussendoor
- Tosti met kaas tomaat ui en chutney
- Gehakt roly-poly als borrelhap bij wk
Salades:
- Warme aardappelsalade met uiensaus
- Eenvoudige aardappelsalade met chutneymayonaise
- Macaroni met veel fruit salade
- Kerrie perzikenpasta salade voor bij bbq
- Pasta salade met tomaten appels en rozijnen
- Eisalade
- Kerrie perziken pastasalade bij bbq
Sauzen en marinades:
- Bbq saus als marinade of smaakmaker
ATJAR RECEPTEN
- Komkommer atjar met rode pepers
Recepten met atjar
- Kip met ui knoflook ketjap en zoetzuur saus
PICKLE RECEPTEN
- Rode of groene pickles in azijn
- Zoete perziken of peren pickle
Recepten met pickels:
- Runvleespastei met zongedroogde tomaten en huttenkaze
- In slowcooker gestoomd chinese vis met zwarte bonen
- Eieren op toast met pikante tomatensaus
- Pittige paprikagehakt snack voor bij de borrel
SAMBAL RECEPTEN
Recepten met sambal:
- Kipfilet op bbq die zo weg eten
- In slowcooker gestoomd chinese vis met zwarte bonen
- Lamsbout in heerlijk kruiderij gemarineerd
- Saté met pindasaus uit indonesië
- Rempé balletjes met pindasaus
- Boemboe bali ikan met garnalen
- Sambal goreng boontjes met paprika
- Rundvlees met sperziebonen stoofpot
- Harissa
- Vis met ketjap in aluminiumfolie