Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Chutney-atjar-pickle-sambal uit een multiculturele keuken

150 recepten die passen bij Aziatische gerechten. CHUTNEY RECEPTEN

TOMATEN CHUTNEY
Ingrediënten
1 kg tomaten, ontvelt
250 g bruine suiker
250 ml bruine azijn
250 g krenten
1 e mosterd
1 e fijn gemberwortel
1 e zout
2 uien, in dunne halve ringen gesneden
1/2 -1 t cayenne peper

Bereidingswijze
1. Snijd tomaten in kleine blokjes.
2. Meng overige ingrediënten met tomaten en kookt tot gebonden mengsel. Roer wel af en toe tegen aanbrand.
3. Doen in schone flessen terwijl nog heet.
4. Laat afkoelen

PITTIGE MANGOCHUTNEY
Ingrediënten
2 half rijp mango`s, in kleine blokjes gesneden (zo 1 kilo)
2 grote uien, heel fijn
2 grote teentjes knoflook, heel fijn
2 rode pepers, zonder zaden, geel fijn
150 g blanke rozijnen
250 g, bruine suiker of lichte rietsuiker
2 t gemberpoeder
2 t kerriepoeder
1/4 t cayenne
1 vol t zout

Bereidingswijze
1. Kook alle ingrediënten voor 3/4 – 1 uur op zacht voor tot een dikke saus/chutney. Let wel dat aan het einde van kooktijd de saus niet aan de bodem vast branden. Roer met een houten lepel over bodem.
2. Als chutney nog te grote stukken bevat na koken. kan jij met een garde het nog fijner maken of voor nog een fijner chutney, kan jij dit in een keukenmachine nog gladder krijgen, maar ik verkies een chutney met iets meer structuur erin.
3. Doen hete chutney in schone potjes.

Indiase tomatenchutney
Tomaten chutney
Tomaten chutney
Tomaten chutney
Perenchutney
Appel chutney
Appel chutney
Indiase appel chutney
Bananen chutney
Een snelle abrikozen chutney
Abrikozen chutney
Droge vruchten chutney
Chutney van verse perziken
Rabarber chutney
Mrs balls chutney
Kruidenbieten chutney
Rodepepers chutney
Bieten atjar bieten chutney

Gerechten waarin chutney gebruikt worden

Hoofdgerechten:


Bobotie met geelrijst

Bobotie met appel
Lever bobotie met appel

Varkensworstrol met tomatenketchup of chutney
Kip met kruidensaus uit de oven
Ananaskip
Kippenpot met wortelen, aardappelen en champignons

Monkey gland steak
Biefstuk in oven gestoofd met kerriesaus
Franse saladedressing met lamsbout
Tonijn en broccoli schotel uit oven
Variaties van gevulde gehaktballen

Gemak dien de mens eenpansgerecht
Kipfilet met een heerlijk saus
Rode krentenkip

Kip uit de oven met chutney perziken en honing
Blatjang hoender
Kip ovenschotel
Marinade voor biefstuk, t-bone of runderfilet
Vegetarische groentekerrie
Aubergine en linzen kerrie

Pilchards uit blik in oven
Visbobotie
Gaar gemarineerd vis
Viskoekjes met appel en ansjovispasta
Tonijnpastei
Cannelloni van pannenkoeken, kippenlevers en spinazie
Lamsvlees koftas met vijgen-dadel chutney
Kerriebiefstuk voor bij bbq

Kerrie worstgebak met paprika, perziken en rijst
Doodeten worstgerecht
Kerriegehaktschotel
Gehaktballen
Geurige sosaties
Een snelle kerriegerecht
Gehakt roly-poly
Spaghetti bolognese
Zuid-afrikaanse gehaktballen
Pickelvis
Bobotie met gember
Chicken a la king
Corned beef rol
Bijgerechten:


Kippenbouten voor op bbq

Vegetarische bonenburger
Hamburgers met chutney
Spareribs met chutneysaus

Chutney aardappelen uit oven
Gepofte aartappelen met hanchutney
Mooie weer kippenvleugeltjes

Varkenskarbonade in marinade van rooibostee
Visbrood met lekkere saus
Kippenreepjes voor tussendoor
Tosti met kaas tomaat ui en chutney
Gehakt roly-poly als borrelhap bij wk
Rijst uit india

Salades:


Rijst salade

Warme aardappelsalade met uiensaus

Eenvoudige aardappelsalade met chutneymayonaise
Macaroni met veel fruit salade
Kerrie perzikenpasta salade voor bij bbq
Pasta salade met tomaten appels en rozijnen
Gekruide rijstsalade
Piesangslaa
Eisalade
Tonijnsalade
Kerrie perziken pastasalade bij bbq
Noodle en paprikasalade

Sauzen en marinades:

Ananas dipsaus
Specerijen yoghurt slasaus

Bbq saus als marinade of smaakmaker
Bbq saus voor kip
Kerrie dipsaus
Saus voor spareribs bij bbq
Vleesmarinade
Saus voor spareribs

ATJAR RECEPTEN


Zelfgemaakte atjar tjampoer
Perziken atjar
Bloemkool atjar
Komkommer atjar
Komkommer atjar met rode pepers
Kruidenazijn

Recepten met atjar


Kip met ui knoflook ketjap en zoetzuur saus

Ku lo yuk

PICKLE RECEPTEN

Groene peper pickle

Rode of groene pickles in azijn
Basis zuurkool pickle
Zoete perziken of peren pickle
Sperziebonen Pickle
Groente pickle
Rode bloemkool pickles

Wortelpickles
Kruidenazijn

Recepten met pickels:


Gemarineerd viskerrie

Runvleespastei met zongedroogde tomaten en huttenkaze

In slowcooker gestoomd chinese vis met zwarte bonen

Indonesische nasi

Eieren op toast met pikante tomatensaus
Pittige paprikagehakt snack voor bij de borrel

SAMBAL RECEPTEN


Bananen sambal

Chinese chilisaus-sambal

Sambal trassi

Sambal badjak

Sambal van tomaten

Recepten met sambal:


Kipfilet op bbq die zo weg eten

Gehaktballen in jus gekookt

In slowcooker gestoomd chinese vis met zwarte bonen

Lamsbout in heerlijk kruiderij gemarineerd

Saté met pindasaus uit indonesië

Sajoer taugé

Rempé balletjes met pindasaus

Ajam ketjap saté

Boemboe bali ikan met garnalen

Boemboe bali met rundvlees

Sambal goreng boontjes met paprika

Sambal goreng talor

Heerlijke kippenvleugels

Rundvlees met sperziebonen stoofpot

Harissa

Vis met ketjap in aluminiumfolie

Varkenssaté met pindasaus

Gado gado

Loempiasaus

Pindasoep uit ghana

Sajoer tjampoer

Tjap tjoy

Babi ketjap

Gemarineerd speklapjes

Boemboe bali ikan

Roergebakken varkensvlees met paddenstoelen

Viskoekjes met appel en ansjovis pasta

34 Reacties

  1. Hoi Deon, wat heb je weer een mooi artikel gemaakt, en wat fijn dat je dit weer met ons deelt. Ga is op mijn gemak tussen al dat lekkers kijken en ik neem vast wel weer wat mee. Groetjes Joyce

  2. Zo Deon, je hebt je best weer gedaan zeg! Ik neem je artikel natuurlijk mee en ik kreeg ineens trek in de gemarineerde speklapjes dus die ga ik snel eens maken. Groetjes, Louise

  3. bedankt voor je berichtje deon .ik neem het artikel mee.groetjes ria

  4. 57 jaar ervaring waar vind je dat nog Deon Top!!!!!! dan moet het goedkomen neem het mee thanks

  5. Een artikel als dit neem ik natuurlijk gelijk mee. Bedankt en groetjes, Rita.

  6. deon, je hebt jezelf weer overtroffen, way geweldig, dit lekkers allemaal bij elkaar en dank je wel dat je al die moeite hebt gedaan om ons er mee van te laten genieten. ik heb al een recept meegenomen en ga beslist verder lezen. TKX, je bent een moordvent…..liefs ruth

  7. Mooi artikel.Debora.

  8. Pihoon, het is een kleine moeite zo een artikel als je er al jaren mee bezig bent. Deon

  9. Je hebt deze recepten toch niet allemaal in zitten typen???? Het ziet er weer spannend uit. En die jarenlange smaakervaring vind ik ook wel prettig.
    grt, Pihoon

  10. Bedankt voor jouw berichtje Deon, ik neem jouw artikel graag mee.
    Groetjes, An

  11. Hallo Deon, wat een heerlijk artikel, ik neem hem van je mee, complimenten hoor, wat een werk heb je er weer van gemaakt. Ik ga het op m“n gemak eens belijken, heb al het een en ander gezien wat ik heel lekker vind, bedankt, groetjes Susan

  12. Hallo Deon, jouw artikel meegenomen hartelijk dank hiervoor, weet zeker dat dit heel vaak gebruikt gaat worden. Perfect.
    Groetjes Willem

  13. Heerlijk allemaal, ik heb het weer meegenomen waarvoor mijn dank, Agnes

  14. Hoi Deon.Zo als beloofd ben ik even gaan kijken naar je nieuwe artikel.Ik moet je even mijn complimenten geven wat heb je er weer een werk van gemaakt zo als altijd.Heel hartelijk bedankt hiervoor Groetjes Joyce

  15. Kijk, deze neem ik dus sowieso even mee! Ik verheug me altijd erg op je berichten en deze is wel helemaal een topper! Wat een tijd en een werk steek je er in zeg. Bedankt!

  16. Deon,
    wat ziet het er allemaal heerlijk uit!!En wat heb je er een werk van gemaakt!Mijn complimenten!Dit gaat weer heel veel kookplezier opleveren.

    Gaat alles goed?Hier in Woodstock is alles oke,so far so good.
    Het weer is wel omgeslagen,het is hier ook herfst,op het moment zit alles dicht van de mist,klein wereldje.

    Je vroeg laatst nog hoe castormelis hier heet.
    Nou het is zo simpel,je gelooft het niet.Ik was eens in een andere winkel dan normaal gesproken aan het boodschappen doen.Daar is het assortiment wat uitgebreider.Het heet gewoon:special fine granulated sugar.Het zit in een literpak van karton met schenktuit,net zoals de joghurt en vla in NL.Grappig he.Ik ben blij dat ik het gevonden heb.

    Nou Deon nog een fijne week,groetjes Karin

  17. Wat een heerlijk artikel. Ik neem hem mee, dank je wel!

  18. Nou Deon, hier moet ik toch wel wat tijd voor nemen, maar dat doe ik graag!
    Groetjes,
    Marijke

  19. Wat een artikel Deon, echt geweldig!! Ik ben bezig je Sambal-van-tomaten-echt-een-topper- te maken toen ik de link naar dit artikel zag. Ik neem dit dus graag mee en ga dit gauw eens uitgebreid bekijken. Bedankt voor dit mooie artikel Deon, groetjes,Petra

  20. Hoi Deon. Dit artikel is vorig jaar aan me voorbij gegaan ( was met vakantie ) Anders had ik het toen al meegenomen ! Bedankt voor zoveel heerlijks !! Groetjes Willeke.

  21. Zoveel lekkers moet ik natuurlijk dagelijks bij de hand hebben. Bedankt voor dit fantastische artikel. Groetjes, Hermien

  22. ronaldvermeulen

    7 augustus 2012 at 17:38

    Deon, je hoeft je niet af te vragen of ik dit artikel bewaar. man wat een heerlijkheden. Om alles te maken kan ik wel een jaarplanning maken. Bedankt

  23. O man wat een heerlijkheden allemaal. Hoeveel werk heb je hier aan gehad om dit mega artikel te maken Deon? Dit verhaal bewaar ik natuurlijk graag, gr. Alex

  24. Geweldig Deon, heb het meegenomen.
    Groet van Ria

  25. Hoi Deon, super dat je artikel net langs de reactie`s kwam,kan ik hem mooi meenemen.Heel erg bedankt, groetjes Adeline

  26. Wat veel heerlijke recepten bij elkaar! Bedankt, hier gaan vast veel lekkere maaltijden uit voortkomen……

  27. hallo deon dacht dat ik het al meegenomen had maar kom er nu achter dat ik dat nog niet gedaan had nu dus wel.zo veel lekkers kan ik niet laten staan bedankt voor het vele werk groetjes marya

  28. elleniscooking

    8 februari 2012 at 15:28

    super die recepten van jou.
    Heb je soms ook originele broodrecepten?
    of taart/gebak liefst ook uit Suid Afrika.
    Die vind ik echt een uitdaging om te maken.

    oprecht vriendelijke groetjes

    Ellen

  29. bezemsteeltje

    17 oktober 2011 at 13:53

    Dit artikel had in nog niet,neem het bij deze mee!
    Geweldig!
    Groetjes,Lut.

  30. Hoi Deon,
    Wat een super goed artikel Wat heb je daar een werk aan gehad. Dit arikel ga ik natuurlijk bewaren en ook gebruik van maken, want dat is toch de bedoeling. Echt, echt geweldig!!! Bedankt! Groeten van Petra

  31. Deon; dit artikel is geweldig, maar wat een werk zeg. Chutneys vind ik heerlijk en leuk om te maken. Sambals heb ik zelf nog niet gemaakt maar daar wil ik mij ook weleens aan begeven. Bedankt en groetjes, Margrit

  32. hartelijk bedankt voor je artikel. Er staan super veel lekkere recepten in. Groetjes van Yvette

  33. Hoi,
    Ik maak zelf ook wel eens mangochutney en tomatenchutney.Je begrijpt dus wel dat ik blij ben met die verzameling van jou! Ik ga ze meteen bij mijn favorieten plaatsen! Bedankt en nog een fijne dag verders,groetjes Marijke

Geef een reactie