Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Het is weer rode en groene peper tijd

Gebruik jij meer dan 20 rode en groene pepers in een jaar, dan word dit tijd om pepers in te maken. Voor rode en groene pepers betaal jij in een supermarkt 1 euro per drie. En nu bij de markt kan jij de overschot pepers voor 2 euro per kilo halen. En gelooft me maar als je bij het inmaken alleen de kook over de pepers laten komen behouden ze een zachte velletje en zijn ingemaakte pepers nog lekkerder als verse, qua smaak en kan je ze gewoon van de voorraadrek pakken en het kost geen geld. Ze zijn net zo goed als vers en kan langer dan een jaar bewaard worden.

Als je rode en groene pepers inmaken is het leuker om zowel rood als groen pepers afzonderlijk in potjes te doen. Zo krijgt je variatie in kleuren bij recepten waar rood of groen contrasterend bij passen. Normaal gesproken heb ik wel aan 1 kilo pepers genoeg voor een hele jaar. Spaar alle glazen potjes met metalen deksels zoals jam, augurken, mayonaise, knakworst, bouillon, paté etc. etc., potjes en steriliseer ze voor gebruik met hete sodawater.

Inmaken van rode en groene pepers

RODE OF GROENE PEPER PICKELS IN AZIJN

Ingrediënten

2+1/2 liter witte azijn

380 g suiker

1 t zout

VERDER:

2 kruidnagels

1 laurierblad, gescheurd

1 e peperkorrels

1 e mosterdzaad

VOOR GROENTEN:

1 kilo rode of groene pepers (je kan ook een mengsel maak van pepers, paprika en kleine uitjes)

1/2 stengel bleekselderij in 1 cm plakjes

1 ui in halve ringen

Hulpmiddelen

Cellofaan en schone potjes

Bereidingswijze

1. Azijn, suiker en zout met kruiden en specerijen aan de kook brengen. Haal van vuur.

2. Meng pepertjes erdoor (in hete vocht, zodat het eigenlijk nog door blancheren).

3. Verdeel over goed schoongemaakte potten. (tot de bovenkant vol)

5. Dek af met cellofaan en draai deksel goed stijf op pot.

6. Op kop zetten en minimaal 3 weken laten staan voor gebruik.

10 recepten met pepers

- Pittig gehakt in vorm van bal of worst

- Lamsbout gemarineerd in groene kruiden

- Zoete chilisaus voor bij bbq

- Indische kip kerrie met veel pepers

- Kip met pindakerrie

- Gemarineerd zoute varkenskrabbetjes

- Harissa

- Pittige mangochutney

- Tau foe (tahoe met chilisaus)

- Gebakken vis uit india

Home Recepten