Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Monkey gland steak

De meest “vreselijk-afschuwelijk-lekkere” saus van Zuid-Afrikaners. No. 1 saus voor biefstuk in Zuid-Afrikaanse steakhouses.
Monkey gland steak saus word ook genoemd de meest “afschuwelijke” lekkere Zuid-Afrikaanse saus en is eigenlijk een verkrachting van een dure stukje vlees. Zuid-Afrikaners zijn bericht ervoor om alle soorten zakjes en pakjes en sauzen uit potten in hun eten te gooien. En deze saus zal jou daarbij ook niet teleurstellen.

Hoe is de Monkey gland saus ontstaan?
Volgens de verhaal waren in de jaren 50 een groep Franse chef-koks door een hotel groep (Carlton Hotel) uitgenodigd om meer smaak aan hun gerechten te komen geven. De Franse chef-koks hebben al hun beste haute cuisine sauzen en delicate aroma’s met fijnere nuances, zoals meer gespecialiseerde steaks, als Chateaubriand en sauzen zoals Hollandaise, etc. etc. tot tafel gebracht, maar kon hun rijke klanten niet tevreden stellen. In wanhoop hebben ze toe in allergaatje van commerciële sauzen bij elkaar gegooid als saus. Deze zoetzure saus viel direct in de smaak bij de Afrikaners. De Franse koks noemde het toen Monkey gland saus. En voor de Franse zijn de woord aap eigenlijk een woord van belediging. monkey = aap / gland=klier, die woord klier werd er toegevoegd als afleiding van de werkelijke betekenis van deze saus, d.w.z. dat ze apen genoemd worden.

Monkey gland saus past uitstekend bij biefstuk voorbereid in een pan gebakken, maar is ook ideaal bij BBQ, waar de biefstuk dan op de kolen gegrild worden en gegeten worden met saus die apart bereid worden op de kolen in een vuur bestendige pannetje.

MIJN RECEPT MONKEY GLAND STEAK
VOOR BIEFSTUK:
biefstukken
zout
zwarte peper, grof gemalen
olijfolie
brandewijn of cognac als jij biefstukken in pan bakken

VOOR MONKEY GLAND SAUS:
olie voor fruiten
2 uien, fijn
2 teentjes knoflook, fijn
200 g champignons in plakjes, bruine champignons past er goed bij
2 tomaten, ontveld en in blokjes
2 koppen tomatenketchup
1/2 kop Worcestersaus
3/4 kop Balls Chutney of mango chutney
1/2 kop bruine suiker
2 e rode wijnazijn
1-2 t Tabasco (of 1 rode peper, fijn)
runderbouillon (indien nodig)

BEREIDING VAN BIEFSTUK OP BBQ:
1. Breng biefstukken op smaak met peper.
2. Grill biefstukken tot gewenste gaardepunt, terwijl jij het met olijfolie insmeren.
3. Breng verder op smaak met zout. (houd biefstuk warm in aluminiumfolie)
4. Maak saus apart zoals hier onder beschreven.

BEREIDING VAN BIEFSTUK IN PAN:
1. Breng biefstuk op smaak met peper.
2. Bak biefstukken fel in olie tot biefstukken krokant en bruin zijn buitenom maar nog rauw binnenin.
3. Haal biefstuk uit en doen in een ovenvaste pan en bak biefstuk bij 200*C tot gewenste gaardepunt.
4. In zelfde pan als waar biefstukken in gebakken zijn fruit jij de ui en knoflook tot zacht.
5. Voeg plakjes champignon erbij en bak voor zo 2 min. op middel hoog vuur.
6. Flambeer met brandewijn en voeg nu overige ingrediënten erbij behalve runderbouillon.
7. Kook saus zachtjes voor zo 20-25 min. tot er een lekkere dikke saus is gevormd. (als saus te dik worden tijdens koken vul jij de vocht aan met runderbouillon, of fond)
8. Serveer saus over biefstuk.

BIJGERECHTEN

UIENRINGEN-STEAKHOUSE STYLE
Ingrediënten
250g bloem
3 e olie
125 ml melk
1 eiwit stijf geklopt
3 grote uien in ringen van 0.5cm dik
1/2 t zout
1/4 t peper
olie om ringen on te frituren

Bereidingswijze
1. Meng bloem met olie.
2. Voeg melk erbij en meng tot glad.
3. Laat rusten voor 1 uur.
4. Vouw nu stijfgeklopte eiwit erin tot luchtig beslag.
5. Dompel uienringen in deeg-beslag en frituur ringen tot goudbruin.
6. Laat ringen op keukenpapier ontvet.
7. Serveer terwijl nog warm.

FRITES
Ingrediënten voor 2 personen
500 g grote aardappelen – zout

Bereidingswijze
1. Schil aardappelen en snijd de bolle kanten weg en doe gelijk in water.
2. Snijd met koksmes de aardappelen in plakken van één cm. dik en zes cm. lang.
3. Snijd de plakken in reepjes van één cm.
4. Was overtollige zetmeel weg.
5. Dep de reepjes droog met keukenpapier.
6. Bak ze bij een temperatuur van 140*C halfgaar in 3-4 min. (breek door midden als toets, er mag nog een ongaar kern in zitten)
7. Doe ze in een vergiet met keukenpapier erin om te ontvetten.
8. Bak frites kort voor serveren in frituurvet van 180*C goudbruin.
9. Verwijder overtollige vet op keukenpapier.
10. Zout de frites na met weinig zout.

GEMENGDE FRISSE SALADE
VOOR SALADE:
Ingrediënten
bladeren ijsbergsla
peen, in heel dunne julienne reepjes gesneden
witte kool, in heel dunne julienne reepjes gesneden
Radicchio Rosso (familie van wit/lof), in kleine stukjes gesneden
ijsbergsla in kleine stukjes gescheurd
kleine trostomaatjes in kwarten verdeeld
dunne plakjes komkommer
plakjes augurk
gekookte ei, in lengte in vieren gesneden

Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten behalve de hele ijsbergsla bladeren en ei.

VOOR COCTAILSAUS:
Ingrediënten
100 ml basis mayonaise of gekochte mayonaise
50 ml slagroom
15 ml tomatenketchup
5 druppels vieux of whisky of cognac
5 druppels sherry
3 druppels gembernat
2 druppels citroensap
2 druppels worcestersaus
zout
peper

Bereidingswijze
1. Doe de mayonaise, tomatenketchup, vieux, sherry, gembernat, citroensap en de worcestersaus in een glazen schaal.
2. Roer met een garde de ingrediënten door elkaar.
3. Klop met een garde de slagroom in een glazen schaal half stijf.
4. Roer met een houten lepel de slagroom door de saus.
5. Breng saus met zout en peper op smaak.

Opmaak van salade
1. Verdeel hele slabladeren over serveerschaal.
2. Verdeel gemengde salade over slabladeren.
3. Garneer met partjes gekookt ei.
4. Serveer met cocktailsaus over salade of erbij zodat elk persoon zelf bepaald hoeveel ervan te gebruiken.

9 Reacties

  1. Hoi Deon, ik heb dit toegevoegd je hebt er weer veel werk van gemaakt. Ik wil graag dit recept eens gaan proberen, ik had er nog nooit van gehoord!
    Groetjes, Louise

  2. naus.marijke

    30 juni 2011 at 21:41

    Zet ik graag bij mijn favorieten, bedankt hiervoor Deon!
    Groetjes,
    Marijke

  3. Neem ik graag mee. Dank voor het delen. Gr Karinn

  4. Deon, wat heb je weer je best gedaan, lijkt mij allemaal heel lekker, en ga weer proberen alles favoriet te zetten. Ala het echt zomer wordt ga ik het proberen. Bedankt hoor, Greetje

  5. De regen valt hier met bakken, maar zo“n artikel is als een zonnetje. Dank je wel, Annie

  6. Deon; heel leuk artikel, ik zet het favoriet. Ik kende de saus al, ze worden veel in pakjes verkocht in supermarkt in Z.A. Het leek me nooit lekker, maar nu dat ik ze zelf kan maken en ik de ingredienten gelezen heb ga ik het proberen en ik zal je laten weten hoe het in de smaak viel.
    Bedankt, Margrit

  7. GEWELDIG !! Dank je Deon ! Ik ga het geheel eens allemaal maken voor een etentje.Maar ik durf niet te flamberen, dus wordt het grillen.Groetjes Willeke.

  8. Ik krijg nu toch echt zin om het allemaal te gaan maken…nu nog een kok zoeken die voor me kookt ( na middagje in de tuin te hebben gewerkt, en nog veel meer, geen puf om te koken) leuk artikeltje !! Groet, Birgitta.

  9. Dit lijkt mij ook een heerlijke saus, leuk ook die receptjes erbij van de uienringen enzv. Grappig dat ze alles geprobeerd hebben en uiteindelijk deze saus het lekkerst vonden. Bedankt voor dit leuke artikel, groetjes Susan

Geef een reactie