Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

8 X Satés voor BBQ

Mijn 8 lekkerste satés aan een stokje. En ze zijn stuk voor stuk overheerlijk.

GEHAKTBALLEN KEBABS VOOR BBQ

Ingrediënten voor 6 personen

1 ui, fijn

1 teentje knoflook, fijn

olie

600 g mager rundergehakt

5 t peterselie, fijn

1 tot 2 t worcestersaus

zout

peper

250 g ontbijtspek

mosterd

Bereidingswijze

1. Fruit ui en knoflook in weinig olie tot zacht en laat afkoelen.

2. Meng nu alle ander ingrediënten behalve mosterd en spek door de gehakt.

3. Vorm kleine balletjes.

4. Verdeel spekreepjes nu in 2 over de breedte en bestrijk de spekreepjes met mosterd.

5. Vouw een reepje spek met de mosterd kant naar binnen om elk gehaktballetje en plaatst gehaktballetjes voor 45 min. in diepvries om stevig te worden.

6. Rijgt 4 gehaktballetjes per satéstokje.

7. Rooster kebabs over kolen tot mooi bruin van kleur en gaar.

Serveertips

Genoeg voor 12 kebabs (zien voor meer informatie mijn recept)

ZELFGEMAAKTE SHASHLYK

Ingrediënten

VOOR SAUS:

3 e olijfolie

2 uien fijn

2 teentjes knoflook fijn

2 1/2 e paprikapoeder

70 g tomatenpuree uit blikje

1 t zout

1/4 t peper

1/2 t chilipoeder

1 e bloem

200ml kippenbouillon

3 e rode wijnazijn

1 t suiker

VOOR SHASHLYK:

500 g varkens fricandeau in blokjes van 3X3cm en een 1/2 cm dik

1 rood en een groen paprika ook in blokjes van zelfde formaat

2 grote uien in blokjes

100 g vetspek in zelfde formaat

Bereidingswijze

BEREIDING VAN SAUS:

1. Fruit ui en knoflook in olie voor drie minuten.

2. Voeg tomatenpuree toe.

3. Dan chili, paprikapoeder en bloem.

4. Fruit verder voor twee minuten.

5. Voeg bouillon toe en roer goed zodat een licht gebonden saus ontstaan.

6. Laat saus vijf minuten zachtjes doorkoken en breng op smaak met azijn, zout en peper.

VOOR BEREIDING VAN SHASHLYKS:

1. Rijg vlees en groenten aan pennen in deze volgorden; eerst een stukje ui, dan paprika van ene kleur, dan vlees, weer ui, dan spek, weer ui, dan paprika van ander kleur en herhaal proces tot pen vol is, eindigend met ui.

BEREIDING SHASHLYKS:

1. Wrijf shashlyks in met koude marinade en laat twee uur ten minste staan terwijl je het af en toe weer met saus mengen.

2. Rooster shashlyks over kolen terwijl met marinade bedruipt worden.

KIPSATÉ MET ANANAS

Ingrediënten

VOOR SATÉ:

500 g kipfilet in blokjes

ontbijtspek

250 g kippelever in blokjes

1 blik ananas ringen in blokjes

1/2 t peper

VOOR BEDRUIPMENGSEL:

2 e olie

2 e sojasaus

1 e gemberwortel fijn gerasp

60ml witte wijnazijn

1 e tomatenpuree

1 t bruine suiker

Bereidingswijze

1. Wikkel spek om lever.

2. Rijg kip lever en ananas om en om aan pennen.

3. Rooster saté terwijl besprenkel word met bedruipsel.

4. Doe tijdens het roosteren de zout over saté.

SOSATIES VAN LAMSVLEES, VARKENSVLEES EN RUNDVLEES

Ingrediënten voor 10-15 personen

1 kg lamsbout in stukken van 3 1/2 X 4 1/2 cm stukken

1 kg varkenshaas in zelfde formaat stukken

1 kg ossenhaas (of ander biefstuk soorten) in zelfde formaat stukken

vetspek plakjes in zelfde formaat, maar dan 5 mm dik

3 grote uien in halve ringen

2 e margarine

1 vol e kerriepoeder

1 vol t kurkuma (geelwortel)

2 e suiker

1 e bloem

400 ml azijn 100 ml water

gaar gestoofde gedroogde abrikozen

3 citroenbladeren (toko)

6 t zout (5 t word gebruikt nadat vlees gaar is)

1 1/2 vol t vers gemalen peper

saté pennen.

Bereidingswijze

1. Doe ui in pan en kook met ietsje water tot net gaar en glazig maar nog stevig.

2. Draineer vocht van ui en braad uien ietsje bruin in 2 e margarine,laat ui nu afkoelen.

3. Voeg 100 ml water bij en stoof de uien tot helemaal zacht.

4. Meng kerrie,bloem,geelwortel,suiker, een theelepel peper en azijn met de ui mengsel.

5. Voeg abrikozen ook erbij

6. Kook geheel nu drie minuten en laat afkoelen.

7. Voeg gekneusde citroen bladeren en peper erbij.

8. Meng vlees er goed door.

9. Laat twee volle dagen op koele plaats staan en roer af en toe.

10. Doen aan elk pen om en om lamsvlees, vet spek, varkens, abrikoos en biefstuk en braad over kolen tot mooi bruin en gaar.

11. Strooi zout precies voor einde van braad tijd over sosaties.

12. Verwarm marinade en serveer met sosaties (deze saus kan ook voor lamskoteletten gebruik worden, maar dan een dag marineren)

KIPKEBABS

Ingrediënten

VOOR MARINADE:

250ml olie

125ml citroensap

200 ml sojasaus

50 ml mosterd

125 ml worcestersaus

1 t zout

1 t zwarte peper

voor kebabs: 8-10 have kipfilets in blokjes

250 g champignons in halve stukken

250 g ananas wielen in stukken

Bereidingswijze

1. Meng ingrediënten voor marinade.

2. Marineer alle ingrediënten voor 60 min.

3..Rijgt om en om aan stokjes.

4. Braad op rooster terwijl met marinade bedruipt worden.

MARINADE VOOR KIPSATÉ OP BBQ

Ingrediënten voor 8 personen

700 g kipfilet, in blokjes gesneden

1 ui, geraspt

2 teentjes knoflook, zeer fijn

1 tot 2 e honing

50 ml tomatenketchup

25 ml worcestersaus

1 e citroensap

1 vol t paprikapoeder

50 ml olie

1 t aromat

1 tot 2 t zout

1/2 t peper

Bereidingswijze

1. Meng ingrediënten voor marinade en marineer kip voor ten minste 1- 4 uur erin.

3. Rijgt blokjes aan saté stokjes en rooster kip op matigt kolen terwijl je ze steeds met marinade bedruipen.

KOUDE KIPSATÉ MET KERRIEMAYONAISE

Ingrediënten voor 6 personen

700 g kipfilet in blokjes

1 1/4 t zout

1/2 t peper

olie voor bakken

3 uien in dunne halve ringen

3 e abrikozenjam

1 1/2 e kerriepoeder

1 1/2 e azijn

1 e maïsmeel

250 ml basis mayonaise op smaak gebracht met zout en peper

Bereidingswijze

1. Wrijf kipfilet blokjes in met zout en peper en bak in olie in koekenpan tot mooi bruin en laat ontvetten op keukenpapier en ook volledig afkoelen.

2. Giet vet af op 2 e na en bak uien in overgebleven bakvet gaar.

3. Meng jam, kerrie, azijn en meel en roer door ui-mengsel en bak verder voor zo 3 min. tot maïsmeel gaar is. Gewone tarwebloem kan ook.

4. Laat saus afkoelen.

5. Roer mayonaise door ui-mengsel en vermeng met water tot een dik vloeibaar saus.

6. Meng blokjes kipfilet door mayonaise-mengsel en steek ze erna aan stokjes.

7. Verdeel overgebleven mayonaise saus over kipsaté.

VISTIKKA

Ingrediënten voor 4 personen

MARINADE:

250 ml yoghurt

halve ui, fijn

2 cm geraspt gemberwortel

4 teentjes knoflook, fijn

1 t korianderpoeder

2 e citroensap

1 1/2 e masala(of kerriepoeder)

1 t chilipoeder

2 e tomatenpuree

1 t zout

VOOR SATÉ:

500 g kabeljauw uit diepvries, ontdooid en in 3 cm blokjes gesneden

2 uien, in 3x3 cm stukken gesneden

1 groene paprika in blokjes van 3x3 cm gesneden(of groen, geel en rode paprika gemengd)

satéstokjes

Voorbereiding

1. Meng yoghurt met ui, gemberwortel, knoflook, koriander, citroensap, masala, chilipoeder, tomatenpuree en zout.

2. Doen om en om vis, ui en paprika aan satéstokjes en marineer visstokjes in marinade voor een uur.

Bereidingswijze

3. Grilleer vissaté voor vijf tot zes minuten of tot gaar en vis en groenten iets bruin gekleurd zijn. Terwijl je het een maal moeten keren.

Zien ook mijn artikelen:

- Bbq Uit Een Multi-culturele Keuken

- Saté, Sosaties, Kebab, Shaslik Van Rund, Lam, Varken, Kip Of Vis

Home Recepten Kookboeken