Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

8 X Satés voor BBQ

Mijn 8 lekkerste satés aan een stokje. En ze zijn stuk voor stuk overheerlijk.

GEHAKTBALLEN KEBABS VOOR BBQ
Ingrediënten voor 6 personen
1 ui, fijn
1 teentje knoflook, fijn
olie
600 g mager rundergehakt
5 t peterselie, fijn
1 tot 2 t worcestersaus
zout
peper
250 g ontbijtspek
mosterd

Bereidingswijze
1. Fruit ui en knoflook in weinig olie tot zacht en laat afkoelen.
2. Meng nu alle ander ingrediënten behalve mosterd en spek door de gehakt.
3. Vorm kleine balletjes.
4. Verdeel spekreepjes nu in 2 over de breedte en bestrijk de spekreepjes met mosterd.
5. Vouw een reepje spek met de mosterd kant naar binnen om elk gehaktballetje en plaatst gehaktballetjes voor 45 min. in diepvries om stevig te worden.
6. Rijgt 4 gehaktballetjes per satéstokje.
7. Rooster kebabs over kolen tot mooi bruin van kleur en gaar.

Serveertips
Genoeg voor 12 kebabs (zien voor meer informatie mijn recept)

ZELFGEMAAKTE SHASHLYK
Ingrediënten
VOOR SAUS:
3 e olijfolie
2 uien fijn
2 teentjes knoflook fijn
2 1/2 e paprikapoeder
70 g tomatenpuree uit blikje
1 t zout
1/4 t peper
1/2 t chilipoeder
1 e bloem
200ml kippenbouillon
3 e rode wijnazijn
1 t suiker

VOOR SHASHLYK:
500 g varkens fricandeau in blokjes van 3X3cm en een 1/2 cm dik
1 rood en een groen paprika ook in blokjes van zelfde formaat
2 grote uien in blokjes
100 g vetspek in zelfde formaat

Bereidingswijze
BEREIDING VAN SAUS:
1. Fruit ui en knoflook in olie voor drie minuten.
2. Voeg tomatenpuree toe.
3. Dan chili, paprikapoeder en bloem.
4. Fruit verder voor twee minuten.
5. Voeg bouillon toe en roer goed zodat een licht gebonden saus ontstaan.
6. Laat saus vijf minuten zachtjes doorkoken en breng op smaak met azijn, zout en peper.

VOOR BEREIDING VAN SHASHLYKS:
1. Rijg vlees en groenten aan pennen in deze volgorden; eerst een stukje ui, dan paprika van ene kleur, dan vlees, weer ui, dan spek, weer ui, dan paprika van ander kleur en herhaal proces tot pen vol is, eindigend met ui.

BEREIDING SHASHLYKS:
1. Wrijf shashlyks in met koude marinade en laat twee uur ten minste staan terwijl je het af en toe weer met saus mengen.
2. Rooster shashlyks over kolen terwijl met marinade bedruipt worden.

KIPSATÉ MET ANANAS
Ingrediënten
VOOR SATÉ:
500 g kipfilet in blokjes
ontbijtspek
250 g kippelever in blokjes
1 blik ananas ringen in blokjes
1/2 t peper

VOOR BEDRUIPMENGSEL:
2 e olie
2 e sojasaus
1 e gemberwortel fijn gerasp
60ml witte wijnazijn
1 e tomatenpuree
1 t bruine suiker

Bereidingswijze
1. Wikkel spek om lever.
2. Rijg kip lever en ananas om en om aan pennen.
3. Rooster saté terwijl besprenkel word met bedruipsel.
4. Doe tijdens het roosteren de zout over saté.

SOSATIES VAN LAMSVLEES, VARKENSVLEES EN RUNDVLEES
Ingrediënten voor 10-15 personen
1 kg lamsbout in stukken van 3 1/2 X 4 1/2 cm stukken
1 kg varkenshaas in zelfde formaat stukken
1 kg ossenhaas (of ander biefstuk soorten) in zelfde formaat stukken
vetspek plakjes in zelfde formaat, maar dan 5 mm dik
3 grote uien in halve ringen
2 e margarine
1 vol e kerriepoeder
1 vol t kurkuma (geelwortel)
2 e suiker
1 e bloem
400 ml azijn 100 ml water
gaar gestoofde gedroogde abrikozen
3 citroenbladeren (toko)
6 t zout (5 t word gebruikt nadat vlees gaar is)
1 1/2 vol t vers gemalen peper
saté pennen.

Bereidingswijze
1. Doe ui in pan en kook met ietsje water tot net gaar en glazig maar nog stevig.
2. Draineer vocht van ui en braad uien ietsje bruin in 2 e margarine,laat ui nu afkoelen.
3. Voeg 100 ml water bij en stoof de uien tot helemaal zacht.
4. Meng kerrie,bloem,geelwortel,suiker, een theelepel peper en azijn met de ui mengsel.
5. Voeg abrikozen ook erbij
6. Kook geheel nu drie minuten en laat afkoelen.
7. Voeg gekneusde citroen bladeren en peper erbij.
8. Meng vlees er goed door.
9. Laat twee volle dagen op koele plaats staan en roer af en toe.
10. Doen aan elk pen om en om lamsvlees, vet spek, varkens, abrikoos en biefstuk en braad over kolen tot mooi bruin en gaar.
11. Strooi zout precies voor einde van braad tijd over sosaties.
12. Verwarm marinade en serveer met sosaties (deze saus kan ook voor lamskoteletten gebruik worden, maar dan een dag marineren)

KIPKEBABS
Ingrediënten
VOOR MARINADE:
250ml olie
125ml citroensap
200 ml sojasaus
50 ml mosterd
125 ml worcestersaus
1 t zout
1 t zwarte peper
voor kebabs: 8-10 have kipfilets in blokjes
250 g champignons in halve stukken
250 g ananas wielen in stukken

Bereidingswijze
1. Meng ingrediënten voor marinade.
2. Marineer alle ingrediënten voor 60 min.
3..Rijgt om en om aan stokjes.
4. Braad op rooster terwijl met marinade bedruipt worden.

MARINADE VOOR KIPSATÉ OP BBQ
Ingrediënten voor 8 personen
700 g kipfilet, in blokjes gesneden
1 ui, geraspt
2 teentjes knoflook, zeer fijn
1 tot 2 e honing
50 ml tomatenketchup
25 ml worcestersaus
1 e citroensap
1 vol t paprikapoeder
50 ml olie
1 t aromat
1 tot 2 t zout
1/2 t peper

Bereidingswijze
1. Meng ingrediënten voor marinade en marineer kip voor ten minste 1- 4 uur erin.
3. Rijgt blokjes aan saté stokjes en rooster kip op matigt kolen terwijl je ze steeds met marinade bedruipen.

KOUDE KIPSATÉ MET KERRIEMAYONAISE
Ingrediënten voor 6 personen
700 g kipfilet in blokjes
1 1/4 t zout
1/2 t peper
olie voor bakken
3 uien in dunne halve ringen
3 e abrikozenjam
1 1/2 e kerriepoeder
1 1/2 e azijn
1 e maïsmeel
250 ml basis mayonaise op smaak gebracht met zout en peper

Bereidingswijze
1. Wrijf kipfilet blokjes in met zout en peper en bak in olie in koekenpan tot mooi bruin en laat ontvetten op keukenpapier en ook volledig afkoelen.
2. Giet vet af op 2 e na en bak uien in overgebleven bakvet gaar.
3. Meng jam, kerrie, azijn en meel en roer door ui-mengsel en bak verder voor zo 3 min. tot maïsmeel gaar is. Gewone tarwebloem kan ook.
4. Laat saus afkoelen.
5. Roer mayonaise door ui-mengsel en vermeng met water tot een dik vloeibaar saus.
6. Meng blokjes kipfilet door mayonaise-mengsel en steek ze erna aan stokjes.
7. Verdeel overgebleven mayonaise saus over kipsaté.

VISTIKKA
Ingrediënten voor 4 personen
MARINADE:
250 ml yoghurt
halve ui, fijn
2 cm geraspt gemberwortel
4 teentjes knoflook, fijn
1 t korianderpoeder
2 e citroensap
1 1/2 e masala(of kerriepoeder)
1 t chilipoeder
2 e tomatenpuree
1 t zout

VOOR SATÉ:
500 g kabeljauw uit diepvries, ontdooid en in 3 cm blokjes gesneden
2 uien, in 3×3 cm stukken gesneden
1 groene paprika in blokjes van 3×3 cm gesneden(of groen, geel en rode paprika gemengd)
satéstokjes

Voorbereiding
1. Meng yoghurt met ui, gemberwortel, knoflook, koriander, citroensap, masala, chilipoeder, tomatenpuree en zout.
2. Doen om en om vis, ui en paprika aan satéstokjes en marineer visstokjes in marinade voor een uur.

Bereidingswijze
3. Grilleer vissaté voor vijf tot zes minuten of tot gaar en vis en groenten iets bruin gekleurd zijn. Terwijl je het een maal moeten keren.

Zien ook mijn artikelen:
Bbq Uit Een Multi-culturele Keuken
Saté, Sosaties, Kebab, Shaslik Van Rund, Lam, Varken, Kip Of Vis

16 Reacties

  1. Ik heb vanmiddag de vissate’s gemaakt. Echt heerlijk. Dank voor het delen.

  2. Ik heb je sate“tjes meegenomen, ga morgen wat maken. Bedankt Greetje

  3. Hallo Deon, ik heb van 1kg rundergehakt kebabs gemaakt.Omdat ik meer gehakt had als ontbijtspek heb ik de rest maar zonder gedaan en in de pan gebraden.De stokjes gingen eerst 30min. in de oven en waren op de bbq zo klaar.Bij ons waren ze erg in trek en zo op.Sommige hebben er nog satehsaus bij gedaan.Dit is een blivertje voor de bbq,bedankt.Groetjes, Adeline

  4. annemarie49a

    25 april 2011 at 13:58

    Bedankt Deon.Ik heb het favoriet gezet,greotjes Annemarie

  5. Dit moest ik favoriet zetten. Ziet er heerlijk uit.
    Bedankt Deon!
    Groetjes, Jet

  6. Ik heb dit natuurlijk favoriet gezet Deon, heerlijke gerechtjes, dank je wel!
    Groetjes, Louise

  7. Lekker, lekker, lekker!! Dus meenemen. Bedankt Deon, groetjes, Petra

  8. Hoi Deon,lekker hoor!Dankjewel.Ik hoop dan ook dat deze prachtige lente het begin is van een hele mooie,lange zomer en ik vaak gebruik zal maken van jouw artikel!Groetjes Irene.

  9. ingewieringa

    19 april 2011 at 15:28

    Deon, hier is het wel weer voor , de BBQ aan met jou recepten, heerlijk dank je en ook jij fijne feestdagen

  10. bezemsteeltje

    19 april 2011 at 09:42

    Super!Twijfelen we niet aan dat deze lekker zijn!
    Bedankt voor het artikel.Groetjes,Lut.

  11. Hoi Deon, ik heb je recepten favoriet gezet dan kan ik op mijn gemak alles lekker doorspitten.
    Dank je wel Agnes

  12. Laat de zomer maar komen :-)))))),Deon bedankt !!!!!

  13. Hoi Deon; In Z.A. hebben we veel op de braai gedaan, met de recepten van dit artikel kunnen we deze zomer goed blijven oefenen. Ze zien er allemaal lekker uit. Ik zet dit favoriet. Baie dankie, Margrit

  14. Sorry, als je met je cursor erop gaat staan wordt het zwart en is het wel te lezen.Ik reageerde iets te snel.Groetjes, Adeline

  15. Hoi Deon, heerlijk het seizoen kan weer beginnen!even een klein minpuntje de titel van je gerecht in het geel is bijna niet te lezen,misschien kan je dit nog veranderen? Ik neem je recepten mee,bedankt.Groetjes, Adeline

  16. Dank je wel Deon, het ziet er weer heerlijk uit, je krijgt er ook weer zo“n zin in met dit weer. Leuk die verschillende ideetjes, ik zet het favoriet, groetjes Susan

Geef een reactie