Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Zelf chinese vijfkruidenpoeder maken

Vijfkruidenpoeder is een pittige Chinese smaakmaker en bestaat uit een mengsel van verschillende specerijen. Dit versterk de 5 smaakgroepen; zoet, zuur, bitter, zout en umami. Gebruik vijfkruidenpoeder vooral spaarzaam. Dit overheerst snel in smaak Vijfkruidenpoeder maak ik zelf in een droge hete pan en in mijn koffiemolentje. I.p.v. een koffiemolen kan jij ook een vijzel of een keukenmachine gebruiken .

Samenstelling van een 5 kruiden poeder?

Ingrediënten

2 t Sichuan peper

5 steranijs

1/2 t kruidnagels

2 stukken pijpkaneel, gebroken

2 t venkelzaad

Werkwijze

1. Rooster de Peperkorrels en de Steranijs twee minuten in een droge hete koekenpan.

2. Maal de Peperkorrels en de Steranijs in een vijzel, koffiemolen of keuken machine tot een fijn poeder.

3. Breek de Kaneel stokjes in kleine stukjes, en maal in een vijzel, koffiemolen of keuken machine tot een fijn poeder.

4. Maal de Kruidnagels en de Venkel zaadjes tot een fijn poeder.

5. Meng de vijf kruiden bij elkaar en maal het geheel nogmaals tot een mooi egaal poeder is ontstaan.

Er bestaat ook variaties van Chinese zevenkruidenpoeder waarin zoethout en

gemberpoeder en

gedroogde mandarijn schil gebruikt worden.

Ook kan kruidnagel vervangen worden met gedroogde sinaasappel schil in combinatie met kaneel.

Droog en donker bewaren.

Een aantal toepassingen in gerechten waar vijfkruidenpoeder gebruikt worden.

- Kantonese krabbetjes

- Varkenskarbonade op de kolen

- Chinese patat

- Gefrituurde pittige kip

- Chinese gehaktballetjes

- Chinese Nieuwjaar´s kwartels

- Variaties van vulling voor rijst dumplings bij drakenbootfestival

- Gestoomde chinese witte vis met zwarte bonen

- Rode kalkoen dij uit china

- Chinees kip verpakt in zout en papier

- Chinese kleefrijst uit stoompan

- Gestoomd chinese kip

Home Recepten