Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Chinese dumplings

Met Chinese Nieuwjaar is er de grootste volksverhuizing ter wereld. En wat eten ze dan, ´Chinese dumplings´.

Geschiedenis
De geschiedenis van Chinese dumplings gaat terug tot zo ver als de Sung/Ming dynastie 500-600 jaar geleden. Ze worden gegeten tijdens de Lentefestifal wat de begin van een nieuwe jaar aankondigen. Door dumplings te eten laten Chinese zien dat ze elkaar geluk en voorspoed voor een nieuwe jaar toewensen. De meest traditionele vorm van dumplings is een halve maan vorm en dit heeft te maken met de feit dat het dan de begin van de Lunar jaar is. Nog een verklaring voor de half maan vorm, is dat vroeger de Chinese goud en zilver staven halve maan vormen hadden. En dit symboliseer nu rijkdom voor de Chinese. Soms word een muntstuk in de vulling van een dumpling gedaan en diegene die dit krijgt, zal volgens zeggen een vooruitstrevend jaar hebben. Traditioneel komen de leden van een familie bij elkaar tijdens Nieuwjaar´s avond om dumplings te maken. Dumplings maken is echt team werk de ene maakt de deeg de ander maakt vellen, een ander vul dumplings en weer iemand anders kook of bak om stoom de dumplings. Alle Chinese leer al van kleins af hoe om dumplings te maken en feitelijk ieder Chinees kunt ze wel klaarmaken.

Vullingen, vormen en gaar maken van dumplings
Er is geen vaste regel voor wel dumping vullingen gebruik moeten worden. Ze kunnen met vis, schaal en schelpdieren, of varkens, rundvlees of kip gevuld worden. Ook kunnen ze zoete vullingen hebben. Wat wel van belang is, is dat ze goed in deeg verpak worden anders zullen ze tijdens garen open gaan en de vulling uitlopen. Meestal word dumplings met zoute of pittige dipsausjes gegeten, maar ook vaak genoeg word dumplings zonder sausjes gegeten.
Dumplings kunnen een halve maan vorm hebben of bolle vorm of ronde platte vormen of zelfs in kleine dieren zoals konijnen, eenden etc. Ze worden of in weining olie in koekenpan gebakken of gestoomd in bamboe stomer of gekookt.

ZELF CHINESE DUMPLINGS MAKEN


Zelf chinese dumpling vellen maken

Zelf chinese kip dumplings makenZelf zoete dumplings maken


10 sausjes voor bij dumplings

5 Reacties

 1. Deon, ik heb dit meegenomen want we maken hier eigen dumplings, wontons en springrolls. Een vriend van ons is van Beiing en kookt dus heerlijk "echt" chinees. De "wrappers" kopen we in de chinese winkel en ze zijn heel erg goed. En voor de prijs kan ik er zelf niet aan gaan werken. Ze verkopen er ook producten van Indonesia, zoals kroepoek, sambal, zoete soya saus ed. Ga zeker je recepten proberen, ziet er goed uit, bedankt,….Dirk

 2. Goed artikel Deon en het ziet er heerlijk uit. Een nieuwe smul uitdaging voor mij. Bedankt en nog een heel fijn weekend. Groetjes, Jet

 3. Hoi Deon,
  Heb dit artikel en/of recepten bij mijn favorieten gezet! Bedankt en nog een prettige week verders!
  Groetjes,
  Marijke

 4. Goed artikel over dumplings Deon en dan ook nog 10 lekkere sausjes erbij, dat wordt smullen. Bedankt, Margrit

 5. Leuk artikel, en informatief.

Geef een reactie