Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Nasi of bami rames speciaal

Een Aziatische en overwegend Indonesische feestmaaltijd met verschillende hoofdgerechten, bijgerechten, salade, sambals en atjars.
Meer dan 50 recepten uit eigen keuken. RIJST OF MIE ALS BASIS VOOR EEN RIJSTTAFEL

INDONESISCHE NASI GORENG
Ingrediënten voor nasi
400 g hamlappen in kleine blokjes
100 g gerookte spek in blokjes
1 ui gesnipperd
1 prei in dunne halve ringen
100 g witte kool fijn geschaafd
1 rode paprika in blokjes
1 kleine wortel in blokjes
100 g taugé
2 teentjes knoflook, fijn
2 cm verse gemberwortel, in kleine blokjes
1 rode peper zonder zaden in kleine blokjes
350 g gare lang-korrelige rijst uitgedampt
100 g garnalen uit blik
1 t komijnpoeder
1 t korianderpoeder
1 – 2 t sambal
1+1/2 e sojasaus (niet te veel)
1 t zout
1/2 t aromat
olie voor roerbakken
1 zakje nasi kruiden in warme water geweekt (hoef niet maar kan als versterking van smaak gebruikt worden)

Ingrediënten voor omelet
4 eieren
zout
peper
mespuntje sambal
4 e kippenbouillon
2 e olie

Bereidingswijze van omelet
1. Klop de eieren los met zout, peper, sambal en bouillon.
2. Verhit olie on groot koekenpan en doe daarin het eimengsel.
3. Leg deksel daarop en zet de hitte bron op laagste stand.
4. Laat het eimengsel in zo 10 min. stollen.
5. Schuif omelet uit de pan en snij in lange reepjes.
6. Leg die op de nasi.

Bereidingswijze van nasi
1. Bak spek en vlees in olie mooi bruin en doen in een stoofpan.
2. Bak nu even de ui met knoflook en sambal aan en doe overige specerijen erbij en voeg de overige ingrediënten(behalve sojasaus en omelet), erbij en roerbak voor vijf minuten.
3. Doe deze bij vlees en smoor gaar in tien tot vijftien minuten.
4. Maak op smaak met sojasaus.
5. Roer rijst erdoor en warm het geheel goed op.

NASI KOENING
Ingrediënten voor nasi koening
500g droogkokende rijst
1/2 e zout
1 t koenijt (geelwortel)
1 e sereh poeder
2 daon salam (citroenbladeren bij tokos verkrijgbaar)
2 e santen mix
Bereidingswijze
1. Kook rijst met met overige ingrediënten.
2. Laat rijst uitdampen.

CHINESE NASI (zien ook mijn link naar CHINESE BAMI
Ingrediënten voor 2 personen
Ingrediënten voor nasi
100 g prei in halve ringen van zo 5 mm dik gesneden (ik heb prei ringen gesneden van waar wit naar groen overgaan dan krijgt je een mooie kleurcombinatie in de nasi zelf)
1 middelgroot ui,fijn
3/4 rode peper, zonder pitjes in heel kleine blokjes gesneden
75 g schouderham voor broodbeleg van vleeswaren afdeling, in plakjes van 3×3 cm gesneden
75 g hamlap, heel fijn gesneden en op smaak gebracht met zout en peper en dan even gaar gemaakt in wok (laat het vlees niet te bruin worden)
1 ei, geklopt
zout
een heel klein mespunt ve-tsin
zonnebloemolie voor opbakken

Voorbereiding
Ingrediënten van rijst
2 kop langkorrel surinaamse rijst, goed gewassen tot water helder zijn.
2+1/2 kop kippenbouillon (d.w.z. 600 ml kippenbouillon, maar met een kippenbouillon blokje voor 250 ml bouillon gemaakt) Mijn zoon heeft een vriend die zijn vader een Chinese restaurant heeft en schijnbaar gebruiken ze Chinese kippenbouillon. Dit is ook blijkbaar in Chinese toko`s verkrijgbaar.
zout
zwarte peper
en een heel kleine mespunt ve-tsin (heel goed uitkijken met hoeveelheid je gebruik zomaar teveel en van te veel kan jij hartkloppingen krijgen)

Koken van rijst
1. Kook rijst voor 15 min op laagste pit met vlamverdeler onder pan.
2. Doen rijst in grote platte bak en laat rijst uitdampen en koud worden. Wel af en toe erin roeren met een vork om te voorkomen dat de rijst aan elkaar gaan plakken.

Bereidingswijze
Van nasi
1. Fruit aan in een wok met olie de ui, rodepeper, prei, ham, gewokte vlees, zout en ve-tsin tot zacht maar nog stevig.
2. Schep de gewokte groente en vlees na de ene helft van wok en voeg beetje voor beetje de roerei toe en roer stevig om korrelig roerei te maken. Zorg steeds dat die ei bijna gestold is voor je meer ei toevoegen.
3, Als alle ei gestold zijn voeg je in porties de rijst toe terwijl je het op middelhoog vuur bakken.
4. Bak verder tot de rijst goed warm is.

KIPGERECHTEN

MET KIP GEVULDE OMELET UIT INDONESIË
Ingrediënten voor 4 personen
8 eieren
1 kippenborst, in dunne reepjes
1 ui, fijn
2 teentjes knoflook, fijn
4 kemirienoten, geraspt
1 e ketoembar
1/2 e komijn
1/2 t koenjit
1/2 t laos
1/2 t trassie
1 t zout
5 e citroensap
100 ml santen
olie
boter

Bereidingswijze
1. Fruit ui en knoflook in olie en voeg erna overige ingrediënten (behalve santen en citroensap) erbij en bak op hoog vuur vir 3 min.
2. Voeg santen toe en kook tot bijna droog.
3. Voeg citroensap toe.
4. Bak van eieren 4 omeletten.
5. Verdeel vulling erover en slaat dicht.
6. Bak omeletten aan weerszijde mooi van kleur.

INDONESISCHE AJAM PANGANG
Ingrediënten voor ajam pangang
600 g kip drumsticks of delen van een kippenbout
Ingrediënten voor marinade
1 t suiker
1 t zout
1 t aromat
1 kleine ui, in stukjes
1 plak gember, inplakjes of 1 t gemberpoeder
1 e tomatenpuree
1 t koriander
1 e spekvet in heel kleine blokjes gesneden en uitgebakken
1 e sojasaus
mespunt ve-tsin (of andere smaakversterker)
1 t serehpoeder
1/2 t komijnpoeder
1 e citroensap
1/2 t trassie
1/2 t zwarte peper
1 kleine rode peper in blokjes

Ingrediënten voor saus
70 g tomatenpuree
1 t bruine suiker
1+1/2 t maizena
1 ui, fijn en glazig gefruit
1 t zout
1/2 kleine worteltje in stukken
1 t aromat
1 e sojasaus
1 e citroensap
1 e olie
mespunt ve-tsin of andere soort smaakversterker
1/2 t chilipoeder
1 gaar kleine rode bieten in stukken (voor kleur)
1 e paprikapoeder
1/2 t gemberpoeder
1/2 t pimentpoeder
1 t korianderpoeder
2 tenen koflook, stukken of 1 t knoflookpoeder

Bereiding
Van marinade
Pureer alle ingrediënten heel goed en marineer kip erin voor tenminste 2 uren.
Van saus
Kook alle ingrediënten samen voor tien tot vijftien minuten en laat afkoelen en pureer erna in keukenmachine.
en verder
1. Bak drumsticks gaar en krokant in oven in een ovenschaal terwijl ze regelmatig met de marinade bestrijkt worden.
2. Doe nu de pangang saus en overgebleven marinade bij kip en bak nog even in oven tot gerecht goed warm is.
Serveertips
Serveer kip in saus.
Deze gerecht kan ook al de dag van te voren gemaakt worden en dan weer in oven worden opgewarmd. Mijn ervaring leer me dat het dan nog lekkerder is.

NASI KEBOELI (kip met kruidige rijst)
Ingrediënten voor nasi keboeli
1200 g kippenbouten
3 teentjes knoflook in plakjes
olie om in te bakken
4 kruidnagel
1 e verse gemberwortel geschild en in plakjes
1 t ketoembar(koriander)
1/4 t peper
2 koppen rijst
3 uien in halve ringen en bruin gebakken
1 t zout
2 t serehpoeder(citroengras)
3/4 t laos
3/4 t komijnpoeder(djintan)
1/4 t nootmuskaat
1/2 t gemberpoeder

Bereidingswijze
1. Kip word gaar gekookt in gemberwortel, knoflook, serehpoeder, kruidnagel, laos, komijn, ketoembar en zout.
2. Erna word kip in olie gebakken.
3.Zeef bouillon en voeg de nootmuskaat,gemalen peper en gemberpoeder toe aan bouillon.
4. Kook de rijst hierin gaar.
5. Leg de stukjes kip en uienringen als garnituur boven op de rijst.

AJAM OPOR
Ingrediënten voor ajam opor
850g kip in stukken
peper
zout
2 uien, gesnipperd
1 t knoflookpoeder
2 t ketoembar
1 t djintan
2 t laos
1/2 t koenjit
olie
1/2 liter water
2 e santen mix

Bereidingswijze
1. Wrijf kip in met zout en peper.
2. Fruit ui in olie tot glazig.
3. Voeg de stukken kip hieraan toe met kruiden en laat het geheel vijf minuten doorbakken.
4. Doe er daarna telkens wat water bij, terwijl u het nog een half uurtje laat stoven.
5. Is de kip eenmaal zacht, voeg er dan de santen mix aan toe en laat alles nog wat doorwarmen.

SATÉ AJAM
Ingrediënten voor saté ajam
600 g kipfilet in blokjes
1 e ketjap manis
1 ui, fijn
1 teentje knoflook, fijn
1/4 t chilipoeder
1/2 – 1 t zout
1 e citroensap

Bereidingswijze
1. Meng alle marinade ingrediënten en meng dan kip blokjes erdoor.
2. Laat voor tenminste 1 uur marineren.
3. Verdeel vlees over satéstokjes.
4. Grilleer vlees en serveer warm.

Serveertip
Eet chilisaus of pindasaus erbij

AJAM KETJAP SATÉ
Ingrediënten voor ajam ketjap saté
500 g kipfilets, saté grote blokjes
2 tenen knoflook, fijn
1 ui, fijn
2 t sambal
1 t korianderpoeder
1 t laos
2 e gembersiroop
8 e ketjap
1/2 e bruine basterdsuiker
1 t citroensap
peper
zout

Bereidingswijze
1. Meng alle ingrediënten en marineer het vlees ten minste 1 uur.
2. Rijg het vlees in aan stokjes.
3. Grilleer vlees tot gaar en bruin van kleur.

MEER KIPGERECHTEN:
Javaanse kerrie soep
Saté met kippengehakt
Gekookt en gefrituurde kip
Ajam kelia
Ajam setan
Smoor van kip

RUNDVLEESGERECHTEN

VLEESKERRIE
Ingredienten voor vleeskerrie
600 g doorregen rundvlees in 2xcm stukken
50 g margarine
3 grote uien grof gesneden
4 tenen knoflook fijn
1+1/2 t zout
70 g tomatenpuree
1 e kerrie
3 kruidnagels
2 kardamom pitten(toko)
2 t ketoembar
1 t gemberpoeder
1/2 t all spice(pimentpoeder)
3/4 t anijszaad
1 t geelwortel

Bereidingswijze
1.Verhit margarine in braadpan tot net bruin.
2. Voeg nu uien en knoflook toe en laatt even aanbakken.
3.Bak alle kruiden even aan in ui-mengsel en voeg dan de vlees toe.
4.Bak vlees totdat het van alle kanten verkleurd is.
5.Voeg tomaten puree toe en laat 3 min. ontzuren.
6. Doe vleesmengsel in stoofpan en verwarm water in koekepan terwijl alle bak resten los gemaak worden.
7. Giet de water by vleesmengsel sodat het precies onder staan. 8.Stoof vlees voor 2+1/2 uur.

Serveertip
Ook lekker met rijst en chapaties en frisse wortel pickels en plakken banaan in kokos gewentelt….als je het een dag van te voren klaarmaak, smaak het nog lekkerder…..mmmmmm

OOSTERSE RUNDVLEES
Ingredienten voor oosterse rundvlees
500 g runderschekel of doorregen runderlappen(stoofvlees)
2 lente-uien fijn(of ui)
3 cm verse gemberwortel in plakken
1 steranijs
1 blik tomaten van 450 g
5 e suiker
olie om te frituren
1+1/2 e maizena, aangemengd met 3 e water
Verder
Seztjwan olie(gemaakt door 1 t Szetjwan-peperkorrels in twee eetlepel hete olie te bakken voor één minuut en dan te zeven)
3 e sojasaus
5 e suiker
1 e droge sherry
300 ml kippenbouillon
1/2 t zout

Bereidingswijze
1. Leg rundvlees in pan.
2.Bedekt met kokend water, een halve steranijs, helft van gember, helft van ui en leg de deksel op pan en kook zacht gaar voor zo 2-3 uur.
3.Leg tomaten in een pannetjie en knip ze fijn met schaar.
4.Kook tomaten voor 5 min in suiker en laat ze even staan
5.Neem vlees uit pan (bewaar bouillon voor soep).
6.Snijd vlees in niet te kleine stukken en frituur vlees in hete olie op hoge vlam voor een minuut(moet knapperig en donker bruin van kleur zijn).
7.Neem ze uit pan en laat ze uitlekken.
8.Giet op twee eetlepel na alle olie uit pan doe resterende halve steranijs in olie en bak t bruin
9.Voeg resterende gember, ui, sojasaus, sherry, kippenbouillon en zout erbij en kook een halve minuut.
10.Doe vlees in pan en laat nog vijf min. zacht koken.
11.Roer tomaten door mengsel en laat nog twee min. zacht pruttelen.
12.Indien nodig, bind saus met maizena.
13.Maak olie weereens heet in een pannetje en verdeel over saus.

SEMOOR DAGING
Ingrediënten voor semoor daging
600 g runder stooflappen in stukken gesneden
3 uien gesnipperd
4 – 5 teentjes knoflook, fijn
5 e olie – 1 t gemberpoeder – 5 kemeri nootjes, geraspt
1 vol t zout
1/4 t zwarte peper
1/4 t nootmuskaat
1/4 t kaneelpoeder
3 e ketjap benteng manis
3 e ketjap asin
2 e asemwater (tamarinde)
2 e goela djawa of bruine suiker
water

Bereidingswijze
1. Bak uien en knoflook in de olie tot goudgeel.
2. Voeg gemberpoeder en stukken vlees eraan toe en bak vlees mee tot gekleurd.
3. Voeg alle ander ingrediënten toe aan de uien en vlees mengsel en meng goed door.
4. Voeg zoveel hete water eraan toe dat het vlees onderstaat.
5. Laat vlees op laag vuur gaar stoven in circa 2 tot 3 uur. (vlees moet echt zacht)

BOEMBOE BALI (met rundvlees)
Ingrediënten voor boemboe bali (met rundvlees)
250 g runderlappen in stukken
3 uien, fijn
1 teentje knoflook, fijn
2 e sambal oelek
2 t laos
2 t gemberpoeder
3 e olie
zout
2 e ketjap benteng manis
1 e santen

Bereidingswijze
1. Fruit ui met kruiden in olie.
2. Voeg vlees erbij en laat even verkleuren.
3. Voeg hete water erbij en stoof gaar.
4. Voeg ketjap erbij en verdik saus met santen.

RENDANG PEDIS
Ingrediënten voor rendang pedis
2 zakjes santen
3 fijngehakte uien
3 teentjes knoflook, fijn
4 t sambal oelek
1/2 t laos
1+1/2 t djahe(gemberpoeder)
1+1/2 t serehpoeder
1 e ketoembar
1/2 t djintan(komijn)
1/2 t koenjit(geelwortel)
600 g magere runderlapjes in blokjes
zout

Bereidingswijze
1. Meng santen door 500 ml kokend water met uien, knoflook, sambal, laos, djahe, serehpoeder, djintan, zout en koenjit.
2. Laat dit aan de kook komen en doe direct de stukjes vlees erin.
3. Laat weer aan de kook komen en laat vlees voor 2+1/2-3 uur zachtjes stoven. 4. Laatste half uur de deksel van de pan halen zodat 3/4 van de vocht kan verdampen. Controleren of het niet te droog worden en voeg eventueel water toe.

MAGNETRON: Doe het vlees met vocht en kruiden, nadat het aan de kook is geweest, over in een magnetron schaal. Laat het gerecht afgedekt een half uur op half vermogen gaar sudderen.

Serveertips
Wordt nog lekkerder als dag van tevoren bereid word en weer opgewarmd word voor etenstijd…

DAGING TAOTJO (rundvlees met bonensaus)
Ingrediënten voor gaging taojo (rundvlees met bonensaus)
600 g speklappen in reepjes
2 uien, fijn
4 teentjes knoflook, fijn
250 g erwten
1 kleine prei in halve ringen gesneden
margarine
1 t zout
1/2 kop Indonesische Taotjo (verkrijgbaar bij de toko)
1 t gemberpoeder
1/2 t peper
1/2 kop sojasaus

Bereidingswijze
1. Bak vlees bruin in margarine.
2. Voeg kruiden toe en bak ze mee.
3. Voeg nu de prei,taotjo, sojasaus en precies zoveel water dat de vlees net niet eronder staat.
4. Laat mengsel gaar stoven en tot saus wat dikker is geworden.
5. Voeg erwten erbij zo 10 min. voor recept klaar is.

Serveertips
Als blik erwten gebruikt worden moet die alleen maar even aan het einde van kooktijd mee voorverwarmd worden.

REMPÉ BALLETJES MET PINDASAUS
Ingrediënten voor rempé balletjes met pindasaus
500 g rundergehakt
25 g gedroogde geraspt kokos
1 ei
1 t paneermeel
1 kleine ui, geraspt
1 kleine teentje knoflook, heel fijn
1/2 t ketoembar
1/4 t komijnpoeder
1/2 t sambal oelek
zout
olie voor bakken

Bereidingswijze
1. Meng alle ingrediënten door gehakt.
2. Draai er balletjes van in golfbal grote.
3. Bak balletjes in olie tot gaar en bruin en krokant van buiten.

Serveertips
Serveren met Pindasaus

SMOOR ATIE
Ingrediënten voor smoor atie
600 g runderlever
3 e olie of margarine
3/4 t zout
2 t knoflook fijn
3+1/2 e citroensap
2 e ketjap
1/2 t nootmuskaat
1/2 t peper
3 kruidnagels
2 uien fijn
200 ml kippenboulion

Bereidingswijze
1. Maak sausje van zout, nootmuskaat, knoflook,peper, ketjap en citroensap en meng lever door mengsel.
2. Bak lever op matig vuur in olie.
3. Voeg ui en kruidnagel en suiker toe en blus af met kippenbouillion.
4. Laat gerecht gaar word met deksel op de pan voor 30 min.
5. Voeg water bij als gerecht neigt te droog te worden.

SAMBAL GORENG ATIEt
Ingrediënten voor sambal goreng atie
600 g kalfs- of runderlever in blokjes van 3×3 cm
3 e olie
1 vol t zout
bloem voor bestuiven.
VOOR SAUS:
2 t sambal oelek
1/2 t knoflookpoeder
1 t laos
1 ui fijn
20 g bruine suiker
150 ml water
1 e santen

Bereidingswijze
1. Strooi zout over lever en doe door bloem.
2. Bak lever in 3 min. goed bruin en precies gaar(niet te lang anders word het taai) 3. Zet lever even eenkant en fruit ui in olie.
4. Doe alle overige ingrediënten(behalve santen en water) bij ui en bak zacht voor 3 min. 5. Doe water bij uienmengsel en breng aan kook
6. Doe lever erbij en stoof voor 25 min.
7. Roer santen erdoor tot dik sausje ontstaan.

SATÉ VAN BIEFSTUK EN RUNDERLEVER
Ingrediënten voor saté met biefstuk en runderlever
200 g runderlever, in blokjes
400 g biefstuk, in blokjes
2 kemirienoten, geraspt
1 rode peper, fijn
1/2 t trassi
1/2 t koriander
1 grote ui, geraspt
1 t geelwortel
1/2 t laos
4 e dikke aangemaakte santen
1 t tamarinde
1 t zout
2 e olie
satéstokjes

Bereidingswijze
1. Fruit, pepertje, trassie, korianderpoeder, ui, geelwortel en laos een paar minuten in olie.
2. Doe hier dikke santen bij en kook saus tot olie boven drijft.
3. Laat mengsel afkoellen en meng vlees erdoor.
4. Rijgt om en om lever en biefstuk aan stokjes en rooster ondergrill of op BBQ.

SATÉ VAN LAMSVLEES
Ingrediënten voor saté van lamsvlees
600 g lamsbout in blokjes
1 t tamarindewater
1 t zout
1 t trassie
1 t sambal
1 vol t bruine suiker
1 vol t korianderpoeder
1/2 t komijnpoeder
200 ml santen gemaakt van 1/8 blok santen

Bereidingswijze
1. Meng helf van alle ingrediënten met santen.
2. Wrijf vlees in met rest van ingrediënten.
3. Steek vlees aan stokjes en besprenkel vlees met saus tijden rooster/ grilleren

VARKENSVLEESGERECHTEN

BABI PANGANG MET SAUS
Ingrediënten voor babi pangang
500 g doorregen varkenslappen (geen speklap, maar meer van schouder)
2 t gemberpoeder
1 t knoflookpoeder
1 t uienpoeder
1 t laos
3 e ketjap manis
1 t zout
1/4 t peper
citroensap

Ingrediënten voor saus
200 ml kippenbouillon (of meer)
2 e suiker
1 e droge sherry
1 e olie
70 g tomatenpuree
mespunt ve-tsin
1 klein uitje, geraspt (of uienpoeder)
1/2 t knoflookpoeder

Bereidingswijze van babi pangang
1. Wrijf het vlees in met kruidenmengsel en laat in braadslee in oven met boter mooi bruin worden.
2. Overgiet het vlees tijdens het braden om de 10 min. met het vocht uit de braadslee. (zo 3/4 uur)
3. Je kunt ook nog het vlees onder de grill een krokant bruin korstje geven aan t einde van de braad tijd.
4. Snijd vlees in handzame plakken en serveer met saus.

Bereidingswijze van babi pangang saus
1. Fruit het geraspt uitje met knoflookpoeder voor 2 min.
2. Doe mengsel van kippenbouillon, suiker, sherry, tomatenpuree en ve-tsin bij en laat saus onder goed roeren 5 min sudderen. (eventueel water toevoegen als het de dik worden)
3. Giet over babi pangang (de vocht uit braadslee van babi pangang kan heel goed door deze saus vermengd worden.

BABI KETJAP
Ingrediënten voor babi ketjap
500g hamlappen in dobbelstenen
1/2 t peper
1 t zout
2 uitjes, fijn
1 t djahé
1/2 t sambal oelek
5 e ketjap manis
150 ml water
margarine

Bereidingswijze
1. Wrijf vlees in met zout en peper en braad het mooi van kleur in margarine.
2. Voeg nu de uien en kruiden eraan toe en daarna de water en ketjap.
3. Laat het geheel nog een half uurtje stoven.

Serveertips
Serveer in platte diepe schaal…

KU YO LUK
Ingrediënten voor ku lo yuk
voor beslag
500 g mager varkensvlees in stukjes of fruit
75 g zelfrijzend bakmeel
1/4 t zout
1 t knoflook poeder
100 ml melk

Voor saus
2 t uienpoeder
1 t knoflookpoeder
6 e tomatenpuree
2+1/2 t gemberpoeder
1 blik ananas in stukjes(met vocht)
200 ml water
2 potjes atjar tjampoer met vocht (of zelfgemaakte atjar tjampoer)
3 e ketjap benteng manis
2 t fijngesneden stemgember
100 ml water
3 volle t bruine basterdsuiker
maizena

Bereidingswijze
Voor vlees
1. Droog vlees goed af.
2. Maak van melk, bloem, zout en knoflookpoeder een glad beslag.
3. Dompel hierin de stukjes vlees, die u vervolgens frituur in hete olie.
4. Hou vlees warm.

Voor saus
1. Breng 200 ml water aan de kook doe hier de suiker bij.
2. Voeg hierbij het uienpoeder, het knoflookpoeder, de atjar met vocht, de ketjap, de tomatenpuree, de ananas, de gesneden gember en de gemberpoeder.
3. Laat saus voor 15 min koken tot fruit en groenten warm en gaar is.(niet pap)
4. Bind saus met maizena.

Serveertips
Bij het serveren wordt de saus over de gefrituurde stukjes vlees gegoten. Heerlijk met rijst.
Voor vegetarische variatie frituur je eerst de fruit in beslag in schone olie voor je de vlees frituren. Op de foto heb ik stukjes gefrituurde appel mee geserveerd.

VARKENSSATÉ MET PINDASAUS
Ingredienten voor varkenssaté
500 g varkenshaas in blokjes of schouderkarbonades in blokjes als je van vetter houden (schouder heeft meer smaak volgens mij)

Ingrediënten voor saus
1/2 potje pindakaas
2 vol t uienpoeder
1 t knoflookpoeder
1 t sambal
1 t zout
1 t bruine suiker
150 ml water of melk
1 e sojasaus
1 e citroensap
1 t gemberpoeder

Bereidingswijze
1. Kook alle ingrediënten tezamen tot er een gladde pindsaus is verkregen en laat afkoelen.
2. Marineer blokjes vlees in pindasaus voor tenminste twee uur.
3. Rijgt vlees aan stokjes en grilleer tot gaar en bruin van kleur.
4. Maak overgebleven pindasaus warm en verdeel over satés op schaal.

Serveertip
Kan ook met kipfilet gemaakt worden.

SATÉ BABI
Ingrediënten voor saté babi
750 g varkenshaas in blokjes van 3 X 3 cm
1 ui, heel fijn
1 e honing
3 e Japanse sojasaus
2 teentjes knoflook, fijn
1 – 2 t vijf specerijenpoeder (ik gebruik altijd 1 t)
3/4 t theelepel peper

Bereidingswijze
1. Meng marinade en meng vlees erdoor.
2. Laat voor tenminste 4 uur marineren.
3. Rijgt vlees aan stokjes en rooster tot mooi bruin en krokant terwijl je ze bedruipen met marinade.

SATÉ MET PINDASAUS UIT INDONESIË
Ingrediënten voor saté met pindasaus uit indonesië
600 g varkens schouder lappen in blokjes gesneden
1/2 pot pindakaas
1 t trassi
1 ui, fijn
2 tenen knoflook, fijn
2 t sambal
2 t bruine suiker
1/2 t zout
1 e sojasaus
1 t kentjoer
melk of water

Bereidingswijze
1. Fruit de ui, sambal, knoflook en trassi en meng de pindakaas erdoor.
2. Voeg suiker, zout, kentjoer, sojasaus en melk of water erbij en maak er een gebonden saus van die gemakkelijk over de satés gegoten kunnen worden.
3. Laat saus afkoelen en marineer het vlees voor een paar uur in pindasaus.
4. Rijg vlees aan stokjes en grilleer in oven of op BBQ terwijl jij dit steeds met saus insmeren.

VISGERECHTEN

FOO YONG HAI MET SAUS
Ingrediënten voor foo yong hai met saus
150 g krab, fijn gesneden of kleine garnalen of uitgelekte Pilchards in tomatendsaus ui blik, gevlokt (als Pilchards gebruikt word. kan jij de vocht later aan saus toevoegen)
4 eieren
2 e selderij stengel in kleine blokjes
3/4 t zout
1/4 t peper
2 lente-uitjes in dunne ringetjes
75 g champignons in blokjes
40 g hete boter

Ingrediënten voor saus
250 ml kippenbouillon
3 e tomatenketchup
1+1/2 t maizena
1/4 t peper
1+1/2 e sojasa
1+1/4 t gemberpoeder
1 t suiker

Bereidingswijze van foo yong hai
1. Bak lente-ui, selderij en champignons 3 min. en meng van vuur de krab of garnalen of gevlokte Pilchards erdoor.
2. Roer ei los met zout en peper en bak in de hete boter er een omelet van.
3. Als omelet bijna gaar is de vulling van krab, garnalen of Pilchards mengsel op helft van omelet doen en de andere helft eroverheen vlappen.
4. Serveer met saus.

Bereidingswijze van Foo yong hai saus
1. Breng bouillon met zout, peper, sojasaus, tomatenketchup en suiker aan kook en bind met maizena.
2. Doe saus over omelet.

Serveertips
Op de foto heb ik rivier kreeftjes gebruikt.

VIS MET KETJUP IN ALUMINIUMFOLIE
Ingrediënten voor vis in aluminiumfolie
1 kg kabeljauw of koolvis, in moten
2 e olie
1 ui, fijn
1 teentje knoflook, fijn of 1/4 t knoflook poeder
75 ml ketjap
1/4 t witte wijnazijn
1 t laos
1/2 t sambal

Bereidingswijze
1. Fruit ui met knoflook in olie tot glazig en zacht.
2. Wrijf uien fijn met een houten lepel en vermeng met overige kruiden en specerijen.
3. Wrijf vis in met deze mengsel.
4. Vet de binnenzijde van aluminiumfolie in met olie.
5. Verpak elk vis moot afzonderlijk in aluminiumfolie.
6. Bak vis tot gaar bij 220*C voor zo 20-30 min.
7. Knip aluminiumfolie open in een ster vorm.

Serveertips
Eten met rijst en groenten op een bord een vis-moot in aluminiumfolie op een apart bordje. Schep van vis en saus bij .rijst en groenten.

GESUDDERDE VIS MET ANANAS
Ingrediënten voor vis met ananas
750 g kabeljouwfilet, in moten gesneden
3 e olie
2 sjalotjes in ringen
150 g verse ananas, in vierkantjes van 3 cm en 5 mm dik (eventueel uitgelekte stukken ananas uit blik)
7 e vissaus
5 e suiker
1 e gecaramelizeerde suiker (zien onderaan)
zwarte peper

Bereidingswijze
1. Verhit 1+1/2 e olie in bakpan en bak vis zachtjes tot lichtbruin. (keer één maal om)
2. Verhit overige olie in een andere pan en bak sjalotjes lichtbruin.
3. Voeg ananas erbij en laat 3 min. bakken.
4. Neem ananas en uien met schuimspaan uit pan en verwijder vocht.
5. Doen helft van ananas en sjalotjes mengsel in een niet te grote stoofpan.
6. Leg visfilet erop en bedek met overige ananas en sjalotjes.
7. Doe overige ingrediënten erbij.
8. Doe deksel op pan en stoof tot vis gaar is en totdat er niet meer dan 120 ml (1/2 kop) vocht is overgebleven.
9. Dien warm op met rijst.

Serveertips
Gecarameliceerde suiker:
1. Doe 1 e suiker met 4 e water in een bakpan.
2. Laat op hoog vuur en onder voortdurend roeren het mengsel bruin wordt. In totaal zo 5 min.
3. Neem van vuur en laat afkoelen.
4. Bewaar tot gebruik in pot met schroefdeksel.

BOEMBOE BALI IKAN
Ingrediënten voor boemboe bali ikan
700 g witte vis (kabeljauw of koolvis)
1 vol t zout
1/2 t peper
1 e citroensap
5 e bloem
3 e olie
2 grote uien, fijn
2 t sambal
1 vol t laos
1 t gemberpoeder
3 t suiker
2 e sojasaus
40 g tomatenpuree
1 kop water

Bereidingswijze
1. Wrijf vis in met zout, peper en citroensap.
2. Bestuif vis met bloem.
3. Bak nu vis in hete olie mooi bruin en neem uit de pan.
4. Fruit uien, sambal, laos en gember tot glazig en voeg suiker erbij. 5. Voeg nu de sojasaus en overgebleven citroensap plus tomatenpuree erbij en bak even.
6. Maak saus af met water.
7. Doe vis weer in de pan en schep saus eroverheen en laat 5 min. zachtjes koken of tot vis warm en mooi met sausje bedekt is.

BOEMBOE BALI IKAN (met garnalen)
Ingrediënten voor boemboe bali ikan met garnalen
2 uien, fijn
3 teentjes knoflook, fijn
stukje trassi oedang van 2×2 cm.
1 e sambal badjak
2 t bruine suiker
2 e olie
16 middel grote gamba′s
3 middel groot tomaten, ontveld en zonder zaden in kleine blokjes
2 e ketjap asin
verse koriander blaadjes, fijn

Bereidingswijze
1. Fruit ui, knoflook, trassi, sambal en bruine suiker in olie voor 2 min.
2. Voeg garnalen, tomaten en ketjap toe en eventueel iets water.
3. Laat 10 min. zachtjes koken.
4. Garneer met koriander.

TAHOE MET GROENTE EN GARNALEN
Ingrediënten voor tahoe met groente en garnalen
2 blokken tahoe, in blokjes gesneden
6 teentjes knoflook, fijn
50 g taugé
kleine kop taotjo
100 g garnalen
100 g champignons in plakjes
3 cm gemberwortel, fijn
kippenbouillon
2 e bladselderij, fijn (voor garnering)
olie voor bakken

Bereidingswijze
1. Bak tahoe tot goudbruin van kleur en haal uit pan.
2. Fruit gember en knoflook tot zacht.
3. Fruit garnalen even mee.
4. Voeg tahoe, taotjo, bouillon en groenten erbij (behalve selderij) en kook verder voor 5 min.
5. Garneer met selderij.

GROENTEGERECHTEN

SAJOER LODEH
Ingrediënten voor sajoer lodeh
1 e bruine basterdsuiker
1/2 t laos
1 t knoflookpoeder
1 t sambal oelek
1 t djintan
1 t serehpoeder
1/2 t ketoembar
1/2 mespuntje trassi
1 ui gesnipperd
1 e santenmix
400 ml kippenbouillon
500 g gemengde groenten (bijv wortel sperziebonen, bloemkool, witte kool, taugé, spruitjes)

Bereidingswijze
1. Bak uien in wat olie mooi bruin, voeg er dan de kruiden en suiker aan toe en laat even meebakken.
2. Voeg er dan de bouillon aan toe met de groenten.
3. Breng ze aan de kook en laat het geheel nog even een kwartiertje zachtjes doorkoken.
4. Afmaken tot gebonden saus met santen mix.

SAJOER TJAMPOER
Ingrediënten voor sajoer tjampoer
500g gemengde groenten, panklaar (sperziebonen, bloemkool, wortel, spruitjes, tauge, witte kool)
300 ml kippenbouillon
1 ui gesnipperd
2 e olie
1 t laos
2 t sambal oelek
1 t ketoembar
1 t knoflookpoeder
1 t koenjit
2 e ketjap benteng manis – 1/4 t peper
1 e santen mix

Bereidingswijze
1. Fruit uien samen met de kruiden in olie.
2. Voeg er de groenten en bouillon aan toe en laat halfgaar worden. Maak het geheel af met santenmix en laat even nog goed doorwarmen en gaar worden. (wel nog knapperig)

SAJOER TAUGÉ
Ingrediënten voor sajoer taugé
1 e olie
stukje trassi
1 ui, fijn
1 teentje knoflook, plat geslagen
1 t sambal oelek
2 t laos
500 ml kippenbouillon
250 g taugé
1/2 t suiker
1 t citroensap
2 e santen mix

Bereidingswijze
1. Verhit de olie en fruit daarin de trassi, samen met de ui, teentje knoflook, sambal en de laos.
2. Voeg vervolgens bouillon, taugé, suiker en citroensap naar smaak erbij en laat alles verder op laag vuur gaar worden. (taugé moet nog knapperig zijn.
3. Maak saus dik met santen.

TJAP TJOI
Ingrediënten voor tjap tjoi
400 g hamlappen of kipfilet in kleine plakjes
3 e olie
zout
1 kg verschillende groenten(bv. bloemkool roosjes, doperwten, gesnipperde sperziebonen, gesnipperde paprika, spinazie bladeren, dunne reepjes wortel)
2 e sherry
1 e ketjap
flinke t maizena
mespunt ve-tsin
1 t bruine basterdsuiker

Bereidingswijze
1. Bak vlees in braadpan snel bruin in hete olie.
2. Voeg zout toe en de verschillende groenten en laat zachtjes meebakken.(roer daarbij goed tot groenten knapperig zijn)
3. Voeg dan sherry, ketjap, maizena, ve-tsin en basterdsuiker toe en zo nodig, als groenten niet veel water hebben losgelaten, nog een scheutje water.
4. Roer alles goed doorheen en laat nog enkele minuten doorbakken.

SAMBAL GORENG BOONTJES MET PAPRIKA
Ingrediënten voor sambal goreng boontjes mrt paprika
250 g sperziebonen, in stukjes
1/2 groen paprika in stukjes
1 ui, fijn
1 e olie
1 t sambal oelek
1 t laos
1/2 t knoflookpoeder
1 t citroensap1 e santen
1 e suiker
zout

Bereidingswijze
1. Fruit in hete olie de sambal, laos en knoflookpoeder voor 1 min.
2. Voeg 250 ml heet water toe en meng boontjes en paprika er door.
3. Voeg na 5 min. citroensap, santen, suiker en zout toe en laat vocht op hoog vuur tot een 1/4 inkoken tot gebonden saus.

TOEMIS BOENTJIS (sperziebonen)
Ingrediënten voor toemis boentjis
2 e olie
2 sjalotten in dunne schijfjes
1 teentje knoflook geplet
1 t gemberpoeder
1/4 t chilipoeder
1/4 t nootmuskaat
450 g sperziebonen zonder punt of steel en in twee gebroken
zout
peper
6 e kruidige sterke kippenbouillon

Bereidingswijze
1. Fruit sjalotten en knoflook glazig in olie.
2. Bak even mee de overige ingrediënten behalve kippenbouillon.
3. Roer er de bouillon bij en dek af en laat voor 4 min sudderen.
4. Neem het deksel van de pan en laat op middel hoog vuur 3 min. koken onder voortdurend roeren.
5. Breng verder eventueel meer op smaak.

TOEMIS VAN WITTE KOOL
Ingrediënten voor toemis van witte kool
250 g witte kool panklaar en in reepjes
2 uien, fijn
2 tenen knoflook, fijn
2 groene of rode pepers, fijn met of zonder zonder zaad(of sambal)
1/2 t trassi
2 e citroensap
1 e sojasaus
1/2 t zout
3 e olie
beetje water voor koken

Bereidingswijze
1. Fruit ui, knoflook, kool, pepers, zout en trassi in olie
2. Doe zoveel water erbij zodat kool bijna onder staat.
3. Voeg citroensap toe en kook geheel gaar met deksel op pan en tot alle vocht bijna is verdampt.
4. Maak op smaak met sojasaus.

PISANG GORENG
Ingrediënten voor pisang goreng
400 g zelfrijzend bakmeel
10 ml melk
1 groot ei, gesplitst
mespunt zout
1/2 t gemberpoeder
2 t suiker
4 grote, niet te rijpe bananen
olie om in te frituren

Bereidingswijze
1. Maak van bakmeel, eierdooier, melk en gemberpoeder een glad beslag.
2. Klop het eiwit stijf met zout en spatel dit door beslag.
3. Halveer bananen in lengte en breedte en haal ze door beslag.
4. Bak ze bij 180*C goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Serveertips
Eventueel bruine basterdsuiker erover strooien als de bananen afgebakken zijn.

ROEDJAK MANIS
Ingrediënten voor roedjak manis
2 appels (niet te rijp)
2 harde peren
1/2 komkommer
100 g rode bessen
1 schijf verse ananas in stukjes
1 t sambal oelek trassie
2 e ketjap
75 g goela djawa of bruine suiker
2 e water
zout
paar druppels citroensap indien geen bessen gebruikt worden

Bereidingswijze
1. Lost de goela djawa met 2 eetlepels water, op een laag vuur, op.
2. Dan doen je sambal, ketjap en zout bij en roer alles goed door.
3. Schild de vruchten en snijd ze in stukken van zelfde grote.
4. Overgiet vruchten met warme saus en laat een paar uur staan.

Serveertips
Serveer koel.

ATJAR TJAMPOER
Ingrediënten voor atjar tjampoer
200 g wortel in langer slierten geraspt of gesneden
200 g dun geschaafd witte kool
200 g sperziebonen, in 3 cm. stukken
2 uien, grof geraspt
1/2 komkommer zonder pitten in kleine blokjes gesneden
200 g taugé
1 rode peper, fijn
3 teentjes knoflook, fijn
2 t sambal oelek
1 e koenijt(kurkuma)
1 vol t serehpoeder
2 +1/2 t gemberpoeder
1 e olie
300 ml witte azijn
4 e suiker
soda
2 weckpotten gesteriliseerd met soda, omgespoeld en goed uitgelekt op een schone theedoek

Bereidingswijze
1. In weinig water en zout de wortelen, kool en sperziebonen voor vijf minuten koken tot gaar, maar nog knapperig.
2. Laat groenten in vergiet uitlekken.
3. Meng de knoflook, ui, sambal, koenijt, serehpoeder en gemberpoeder goed.
4. In pan olie verhitten en uien mengsel twee minuten zachtjes bakken.
5. Voeg azijn en suiker toe en los suiker al roeren op.
6. Gekookte groenten, rode peper en taugé toevoegen en verder voor nog twee minuten zachtjes koken.
7. Verdeel atjar tjampoer nu in wechpotten en direct afsluiten.
8. Plak naam en vervaldatum erop… (open gemaakt, 3 weken houdbaar in koelkast)
Laat paar dagen staan in koelkast voor de smaak om goed in de groenten te trekken.
Variatie
Voor een extra pittige atjar tjampoer kan ook een groene peper toegevoegd worden.

Serveertips
Deze Atjar Tjampoer gebruik ik altijd bij mijn zelfgemaakte Ku yo luk

WORTEL-PICKEL
Ingredienten voor wortelpickel
200 g geraspt wortelen
1 klein ui fijn, fijn
3/4 t zout
2 e peterselie, fijn
2 t gemberpoeder
2+1/2 e citroensap

Bereidingswijze
Meng alle ingredienten en laat een half uurtje marineren in koelkast.

GADO GADO
Ingrediënten gado gado
VOOR GADO GADO:
500 g gemengde groente
witte kool, geschaafd
bloemkool, in kleine roosjes
sperziebonen, in de helft gebroken
wortel, in smalle reepjes
taugé
1/2 komkommer, in blokjes
1 tomaat, in blokjes
1/2 blok tahoe, in 1 cm blokjes gesneden en licht bruin gebakken in olie
4 gekookte eieren, in plakjes
kroepoek oedang
1 t suiker
1 t zout
1 e azijn
1/2 t peper
toefjes peterselie peterselie

VOOR SAUS:
1/2 pot pindakaas
1 t trassie
1 ui, fijn
2 tenen knoflook, fijn
2 t sambal
2 t bruine suiker
1/2 t zout
1 e sojasaus
1 t kentjoer
melk of water

Bereidingswijze
VOOR GADO GADO:
1. Kook groente gaar maar nog knapperig enspoel groente af in koud water om de garingsproces te stoppen..
2. Rankschik groente op grote schaal, soort bij soort.
3. Strooi tahoe blokjes over groente.
4. Maak een dressing van azijn,olie, zout, peper en peterselie en roer de suiker er goed door.
5. Doe dressing over tomaat en komkommer in aparte schaaltjes.

VOOR SAUS:
1. Fruit de ui, sambal, knoflook en trassie en meng de pindakaas erdoor.
2. Voeg suiker, zout, kentjoer, sojasaus en melk of water erbij en maak er eengebonden saus van die gemakkelijk over de groenten gegiet kunnen worden.
3. Boven op saus komt tomaat en komkommermengsel.
4. Garneer schaal met toefjes peterselie, plakjes ei en kroepoek.

SAMBAL′S

SAMBAL VAN TOMATEN
Ingrediënten voor sambal van tomaten
5 rijpe tomaten, in blokjes gesneden
1 ui, fijn
1 t nootmuskaat
1/2 t zwarte peper
1 e sambal oelek
1/4 kop witte azijn
zout
olie

Bereidingswijze
1. Fruit ui met sambal, peper en nooitmuskaat op middel hoog vuur voor 1 – 2 min.
2. Voeg azijn en tomaten toe en laat geheel tot een dikke gebonden saus koken.

SAMBAL BADJAK
Ingrediënten voor smabal badjak
20 rode pepers, fijn
10 sjalotten, fijn
2 teentjes knoflook, fijn
5 kerimi noten, geraspt
2 e trassie
2 e olie
1 t gember
1 t bruine suiker
3 e tamarindewater
zout
150 ml dikke santen

Bereidingswijze
1. Maak in vijzel of keukenmachine een pasta van pepers, sjalotten, knoflook, kemiri en trassi.
2. Verhit olie in een pan en laat pasta 2 min. bakken.
3. Voeg overige ingrediënten bij pasta en kook zachtjes voor 15 min.
4. Aan einde van kooktijd bak jij het even nog op hoog vuur voor 2 – 3 min.

SAMBAL TRASSI
Ingrediënten voor sambal trassi
6 – 8 groene of rode pepers
1 sjalot, fijn
1 teentje knoflook, fijn
2 e trassi, gegrilleerd (stuk trassi in droge pan bakken, kan ook)
1/2 t bruine suiker
2 t citroensap
zout

Bereidingswijze
1. Kook pepers in 6 – 8 min. gaar en giet af en snijd in stukjes..
2. Maak in vijzel of keukenmachine de knoflook, sjalot en trassi fijn tot pasta.
3. Meng overige ingrediënten door pasta.

ANDERE BIJGERECHTEN

LOEMPIA′S
Ingrediënten voor loempia vellen
200 g bloem
50 g maïzena
1 ei
1 mespunt zout
400 ml water
olie om in te bakken

Bereiding van loempia vellen
1. Zeef de bloem en maïzena in een kom.
2. Voeg losgeroerd ei, water en zout toe.
3. Roer alles tot een glad beslag.
4. Voeg eventueel nog 1 à 2 eetlepels koud water toe.
5. Laat het beslag 10 minuten staan en roer het daarna opnieuw glad.
6. Bestrijk een niet al te grote koekenpan met anti-aanbaklaag, met olie.
7. Schep er 2 kleine eetlepels beslag in.
8. Laat het beslag over de gehele bodem van de pan lopen. (de vellen moet zeer dun worden)
9. Bak 12 loempiavelletjes op een laag afgestelde warmtebron aan één kant tot het van pan loslaten en bovenkant droog is.
10. Ze mogen eigenlijk niet kleuren.
11. Laat loempia vellen afkoelen.

Ingrediënten voor omelet
3-4 eieren
45 ml melk
zout
peper
olie

Bereiding van omelet
1. Meng alle ingrediënten goed en bak er een grote omelet van, van een half cm dik.
2. Verdeel omelet in rechthoeken zo groot als loempias worden.

Ingrediënten voor kipfilet
een stuk van 150 g kipfilet
kippenbouillon

Bereiding van kipfilet
1. Kook kipfilet gaar in bouillon en laat afkoelen in eigen vocht.
2. Snijd kipfilet in dunne plakken zo groot als loempia`s worden.

Ingrediënten van loempia vulling
plakjes achterham gesneden zo groot als loempia`s worden.
75 g hamlappen in kleine blokjes gesneden.
1 ui, fijn
100 g prei in halve dunne ringen gesneden
100 g witte kool in smalle reepjes gesneden
75 g wortel in smalle reepjes gesneden
75 g taugé
2 teentjes knoflook, fijn
2 e ketjap manis
2 t sambal oelek of sambal tjampoer
1/4 t ve-tsin
3 e olie om in te bakken

Bereiding van loempia vulling
1. Bak hamlappen blokjes in een wok tot ze begin kleuren.
2. Voeg de ui en knoflook toe en roerbak glazig.
3. Voeg kool en wortel erbij en roerbak even door.
4. Voeg ketjap, sambal en ve-tsin erbij.
5. Erna voeg jij de prei erbij en bak verder voor twee minuten en op`t laaste moment bak je nog even de taugé mee voor één minuut.
6. Laat de vulling afkoelen.

Maken van Loempia′s
1. Spreid de loempiavellen uit met de gebakken kant naar boven.
2. Verdeel de vulling over velletjes.(niet te veel)
3. Doe op elk vulling een plakje kipfilet en daarop een plakje omelet en daarop weer een plakje achterham.
4. Vouw de velletjes om de vulling en plak de deeg randen dicht met een stevige pasta door water en bloem te vermeng.
5. Frituur loempia`s in wok of frituurpan tot goudbruin, gaar en door en door warm. (begin met de naad-kant te bakken dat de loempia goed dicht bak)

Serveertips
Serveer loempia met Loempiasaus

SAMBAL GORENG TELOR
Ingrediënten[ voor sambal goreng telor
4 eieren
2 tot 4 t sambal oelek trassie
1 t knoflookpoeder
1 t laos
1 ui, fijn
1 e goela djawa of bruine suiker
200 ml water
1 e santen
1 e tomatenpuree

Bereidingswijze
1. Kook eieren hard en pel ze.
2. Fruit de uien in olie, samen met de sambal, de laos en het knoflookpoeder.
3. Voeg erna de goela djawa, tomatenpuree en water aan toe.
4. Laat saus doorkoken en voeg santen mix eraan toe.
5. Laat eieren nu enige tijd in saus trekken.

Serveertips
Voor het serveren snij je de eieren in lengte overlangs door de helft, legt die helften met bolle kant naar boven op een schaal en overgiet ze met warme saus.

SEROEDENG
Ingrediënten voor seroedeng
500 g geraspte kokos
100 g grote pinda′s
2 e olie
1 ui, fijn
2 t laos
1 e komijnpoeder
2 t trassie(gedroogde garnalenpasta)
4 teentjes knoflook, fijn
2 e ketoembarpoeder
1 t zout
2 t suiker
2 t azijn
1 daon djeroek poeroe blad poeder (droge citroenblad gemalen)

Bereiding
1. Bak alle kruiden in koekenpan totdat het een droog geheel is.
2. Voeg kokos toe en bak tot lichtbruin terwijl je voortdurend roeren.
3. Voeg pinda′s en azijn erbij en bak nog even door.
4. Laat afkoelen en doe in een luchtdichte houder.
Serveertip
Kan 3 maanden met gesloten deksel in koelkast bewaard worden.

KOEPROEK
KROKANT GEBAKKEN UITJES

48 Reacties

  1. Wat een geweldige recepten. Alleen het lezen is al een feest, hier ga ik zeker veel van maken. Super bedankt Deon. Groetjes, Marianne

  2. ik was al een hele tijd op zoek naar een goed deeg voor mijn loempia`s ik denk dat ik die nu heb gevonden .
    Hartelijk dank voor je recept ook van je andere recepten ga ik dankbaar gebruik maken en smullen
    Groeten Jack

  3. Jemig Deon, wat een werk heb je hier weer aan besteed! Het ziet er weer geweldig uit en ik ga hier zeker gerechten uit bereiden, yummie!!! Dank je wel hiervoor en vriendelijke smulgroetjes, Erwin

  4. WAUW! dit is super!! ik kan hier wel wat mee,, dus ik neem het mee Groetjes en bedankt

  5. Dankje Deon,
    als Indische wil ik deze recepten graag uitproberen.Ziet er heerlijk uit allemaal!!!
    Dankejewel!! Groeten Souvlaki

  6. Dit is verdorie een heel boekwerk Deon ! Godsammekrake. Ik bewaar het en ga het goed doorlezen, erg boeiend wat hier allemaal staat. Groet Alex.

  7. estherbakermans

    11 oktober 2012 at 09:30

    hallo deon
    jij maakt er echt veel werk van
    echt een compliment waard dus bij deze
    ik neem weer je recepten mee
    groetjes esther

  8. Deon, ik kwam er nu pas aan toe om dit artikel te lezen. Ik heb het echt heel druk gehad!!! Ik vind dit werkelijk geweldig. Je bent een kunstenaar op veel terreinen! Ik neem dit artikel heel graag van je mee. Hier ga ik zeker mee aan de gang. Echt super! Hardstikke bedankt, Petra

  9. Geweldige recepten, dank je wel

  10. Hallo Deon, wat een heerlijke gerechten uit je eigen keuken, die ik zeker een keer ga maken.Bedankt, groetjes Adeline

  11. naus.marijke

    14 april 2012 at 22:43

    Hoi Deon,
    Er zijn recepten bij die mij heerlijk lijken!Ik vind trouwens dat je er een prachtig artikel van gemaakt heb,gefeliciteerd.Ik geef het een plaatsje bij mijn favorieten.
    Bedankt en groetjes,
    Marijke

  12. Net als Micky had ik dit artikel ook niet eerder gezien. Heerlijk al dat eten het water loopt mij in de mond. Bedankt voor dit artikel Deon, petje af voor jou! Groetjes, Louise

  13. Begrijp niet dat ik dit artikel niet eerder gezien heb. Ik ben gek op Chinees eten en daar staan hele lekkere recepten bij. Bedankt Deon. Groetjes Micky

  14. Ik neem deze ook mee. Heerlijk! Dank je wel. Groetjes,Laura

  15. Hoi Deon,
    Dit artikel heb ik eerder gemist en kom het nu tegen. Neem het graag van je mee. Ziet er fantastisch uit. Binnenkort moet ik weer een feestje organiseren en wellicht komt hiervan e.e.a. op tafel. Bedankt, Petra

  16. En deze neem ik ook nog mee! Zeer goed artikel en heerlijke recepten.
    GVroet, Caro

  17. dank je wel Deon, ik zal er veel gebruik van maken.
    groeten Agnes

  18. bedankt deon.voor de heerlijke gerechten.gr anne

  19. hallo deon
    ik heb van dag al uit ge print
    de nasi was heel lekker
    bedankt trien

  20. Dank je wel. Hier kan ik mee uit de voeten, lees pannen :-)

  21. Bedankt Deon , heb alles afgeprint zodat mijn echtgenoot dit alles mag proberen te koken als ik mijn operatie achter de rug heb daar ik dan een tijdje niet kan koken , ik laat jou weten hoe mijn echtgenoot het heeft gedaan hoor ,groetjes Gissie

  22. Bedankt voor deze heerlijke gerechten!!!!

  23. Bedankt voor al dat lekkersss…groetjess

  24. HEERLIJK, HEERLIJK dank je wel

  25. Deon; Mooi artikel met veel uitgebreide recepten ik vind dat wel handig en heb het favoriet gezet. Nu kan ik lekker snel een keuze maken als we weer een rijsttafelen. Bedankt, Margrit

  26. Ha Deon, even een berichtje uit een jammergenoeg nu even regenachtig Aruba.
    Mooi artikel heb je weer gemaakt! Ik geef net vanmiddag mijn derde Indonesische kookworkshop ( van 5) en ik zie dat we veel overlappende recepten hebben!
    Heel leuk om jouw recepten te lezen. Als ik weer tijd heb zal ik wat van mijn recepten op mijn pagina publiceren. Macha Danki, Pihoon

  27. Deon, bedankt voor deze lekkere recepten. Ga binnenkort een rijsttafel maken en weet zeker dat ik een paar van deze recepten van jou meeneem. Zal je laten weten hoe ze gewaardeerd worden. Nogmaals :grote klasse !! groetjes, Lia.

  28. Bedankt voor je recepten. Ik ga er zeker een paar uitproberen.
    Jeanne

  29. Deon ,bedankt voor je mooie artikel.Petje af vooral het werk ,weet hoe lastig het is .Heb het meegenomen ga er zeker lekkers van maken .Groeten Dirk

  30. Hallo Deon, Mijn complimenten voor je mooie artikel, wat een werk zeg. Ik ga er zeker wat uit maken. Hartelijke groet, Inge

  31. Jeetje Dion, wat een werk! Ben ik zomaar een indonesisch kookboek rijker…Leuk! Dankjewel en groetjes, Marjolein

  32. Wat een werk heb je hieraan besteed Deon, "petje af". Er staan heerlijke recepten bij en ik zal er zeer zeker een aantal van gaan maken. De foto“s zijn heel mooi en duidelijk. Ik vind het ook altijd leuk om bij mijn recepten foto“s te zetten dan weten de "Smullers" in ieder geval hoe de gerechten eruit zien. Dank je wel voor dit geweldige artikel wat ik natuurlijk bij mijn favorieten heb gezet. Groetjes, Louise

  33. Hallo Deon, complimenten weer hoor, wat een werk heb je daaraan gehad. Ik zet het favoriet want ik heb zat dingen gezien die ik wel een keertje wil maken, bedankt hiervoor, gr. Susan

  34. wat een werk, hartelijk dank, Chris

  35. Hoi deon….mijn complimenten voor je mooie artikel.En hij is geliefd want ik ben niet de enige die hem op zijn pagina neerzet!
    Ga zo door…..
    Groetjes Angélique

  36. Heel erg bedankt voor al dit lekkers Deon.Ik ga er binnenkort eens flink mee uitpakken.

  37. Heel erg bedankt voor al dit lekkers Deon.Ik ga er binnenkort eens flink mee uitpakken.

  38. Hoi Deon,
    Ben zo brutaal geweest om al deze lekkernijen op mijn smulweb te zetten. Hartelijk dank voor al het huiswerk wat je eraan besteed hebt!
    Hartelijke groeten,
    Marijke

  39. Mmmmmm, het ziet er weer heerlijk uit Deon, ik heb het meegenomen en ga op mijn gemak eens kijken wat ik zal gaan maken.Je nasi en bami zoals bij de Chinees wordt hier regelmatig gemaakt, heerlijk vind ik die.
    Groeten Agnes

  40. mmmmm, Indonesisch is mijn favouriet, dus ik ga zeker snel iets proberen!

  41. Hoi Deon,

    Ga het proberen mee te nemen als dat lukt. Maar ziet er GEWELDG uit. Mijn hart ligt nog steeds voor 100 procent bij smulweb, maar de tijd ontbreekt.

    Liefs
    Marianne

  42. 000 Deon, wat ben je weer bezig geweest, ik heb je weer favoriet gezet en ga het van de week allemaal bekijken. Hartelijk bedankt voor al die lekkere recepten
    Groetjes Greetje

  43. herman.hietbrink

    10 september 2010 at 16:54

    Deon,

    Dit is geen artikel! Dit is gewoon een heel kookboek! Super en heel hartelijk bedankt!
    Hartelijke groeten, Herman.

  44. Super Deon,mij hoor je voorlopig niet meer zeggen dat ik niet weet wat ik moet eten,bedankt!

  45. Hoi Deon. Bedankt voor de heerlijke recepten. Mooie foto“s en duidelijke uitleg zoals altijd. Fijn weekend. Gr. Jenny

  46. Hoi Deon.Heel mooi artikel,en staan lekkere dingen in.Om te proberen dus.Groetjes,Lut.

Geef een reactie