Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Wk voetballen 2010 in zuid-afrika

Achter de façade. Zuid-Afrika: Een Multi culturele regenboog land

Ze zeggen altijd dat wat jij eet, dat bent je. En dit gaat zeker ook op voor mensen in Zuid-Afrika. Officieel word er 11 talen in Zuid-Afrika gesproken. Zulu, Xhosa, Sotho, Ndebele, Pedi, Swati, Tsonga, Twana, Venda, Afrikaans en Engels. Elk bevolkingsgroep met zijn eigen tradities en gewoonten. De oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika was de Sam en Khoi Khoi en hun afstammelingen zijn de Bosjesmannen.

Hoe denk verschillende bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika over voetbal

Een bal kan jij schoppen. Het kost geen geld. Het mag ook wel een lekke bal zijn, als het maar wilt trekken door de lucht, dan kan hij ook ergens op het goede plaats landen. (in een goal bijv.) Voor voetballen heb je een korte broek nodig, een T-shirt en een bal. Voetballen spreekt de zwarte bevolking dus zeer aan. Is toegankelijk voor arm en rijk. De blanke, Indische en Maleise bevolking had wat sport betreft meer invloed vanuit de Engelse cultuur en had als sporten rugby, cricket, tennis en atletiek. WK voetballen 2010 is dus vooral een zwarte aangelegenheid in Zuid/Afrika. Maar ik bent zeker dat nu dat dit zover is, alle bevolkingsgroepen enthousiast zal reageren en mee doen in de WK gevoel.

De Nederlandse elftal speelt hun drie eerste wedstrijden in 3 verschillende provincies en vanuit deze gegeven, wilt ik ook de cultuur en wat mensen eten in elk provincie toelichten.

PROVINCIE: GAUTENG-

14-6-2010 13:30 Nederland - Denemarken Speelstad: Johannesburg Stadion: Soccer City

Gauteng heeft een zeer diverse bevolking. Sotho's. maar ook andere zwarte bevolkingsgroepen uit andere provincies die vanwege werk naar Gauteng verhuis. De witte bevolkingsgroep in Gauteng zijn Engels sprekend en Afrikaans sprekende. Johannesburg is de financieel hoofdstad van Zuid-Afrika.

Wat eten mensen in Gauteng tijdens WK voetballen?

Zwarte bevolkingsgroepen:

[url=https://www.smulweb.nl/1378273/koken/recept/Putupap-maispap]Putupap (maïspap)[/url]

Putupap is de stapelvoedsel voor de meerderheid van de zwarte bevolking in Gauteng. Dit word dan aangevuld met een vleessaus van kip, of geitenvlees of afval van de varken, schaap of rund.

Sauzen die passen bij Putupap:

[url=https://www.smulweb.nl/1378380/koken/recept/Saus-voor-bij-stijve-putupap-maispap]Tomaten en uien saus[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/1378272/koken/recept/Oshingali-blackeyed-peas]Oshingali[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/1378601/koken/recept/Schaaphoofd-afval-met-knoflook]Schaaphoofd afval met knoflook[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/1378278/koken/recept/Spinazie-met-pindakaas]Spinazie met pindakaas[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/1378590/koken/recept/Chakalaka]Chakalaka[/url]

Van Chakalaka word gezegd dat dit in de townships van Johannesburg is ontstaan. Dit word ook vaak in shebeens (kroegen) geserveerd met [url=https://www.smulweb.nl/1378273/koken/recept/Putupap-maispap]Putupap (maïspap)[/url] en sorghumbier zoals wij hier borrelhapjes zouden eten bij de borrel. Chakalaka word niet alleen thuis en in shebeens gegeten maar word zelfs als een saus in sterren restaurants geserveerd.

[url=https://www.smulweb.nl/1378457/koken/recept/Chakchouka-voor-4-personen]Chakchouka[/url] is ook heel populair bij de zwarte bevolking in Gauteng en word als een hoofdmaaltijd geserveerd met bijvoorbeeld, [url=https://www.smulweb.nl/1378595/koken/recept/Umngqusho-samp-met-bonen]Umngqusho (samp met bonen)[/url]

Witte bevolkingsgroep:

In tegenstelling met de zwarte bevolking in Zuid-Afrika die nooit BBQ. word er in witte gezinnen 1 of 2 keer per week die kolen aangestoken voor een heerlijk festijn van geroosterd vlees.

PROVINCIE: NATAL- ]

19-6-2010 13:30 Nederland - Japan Speelstad: Durban Stadion: Durban

Natal Land van de Zulus. In Natal woon zowel zwarte mensen die Zulu praten, witte mensen die Engels en Zuid-Afrikaans praten en ook Indiërs. De meeste van de 1 miljoen Indiërs in Zuid-Afrika zijn afstammelingen van contractarbeiders die in de 19e eeuw in Natal kwamen werken op de suikerrietvelden van KwaZulu-Natal. Veel van hen besloten zich definitief in Zuid-Afrika te vestigen. De meeste Indiërs wonen nog steeds in Natal en met name in en rond Durban.

Wat eten de Zulus:

Amasi Of te wel zure melk. Dit is gefermenteerde melk die smaakt als Cottage cheese of yoghurt. Amasi wordt traditioneel bereid door de opslag van de VN- gepasteuriseerde koemelk in een kalebas houder te fermenteren. Met deze fermenteren van melk ontwikkelt er een waterige substantie, de zogenaamde umlaza, de rest is amasi. Deze dikke umlaza vloeistof is meestal uitgegoten over het maïspap of word gedronken. Amasi wordt traditioneel geserveerd in een aarden pot (ukhamba in isiZulu) en als bijgerecht gegeten met houten lepels.

Zulu utshwala is een dikke zelfgebrouwen bier gemaakt van sorgum of gierst of graan en dit is een traditioneel drank in Zuid-Afrika.

Isit shulu (lam stoofpot)

Umzumbe (kivietsboon stoofpot)

Iklabishi (kool stoofpot)

Ithanga (pompoen stoofpot)

Isithelo (fruit bijgerechten)

Vrouwen bereiden meestal het voedsel buiten in grote zwarte gietijzeren drie-poot potten.

Wat eten de Indiërs in Natal:

[url=https://www.smulweb.nl/1029508/koken/recept/Vleeskerrie#Fotos]Vleeskerrie[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/1146357/koken/recept/Kipkerrie]Kipkerrie[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/1065142/koken/recept/Tandoori-vis]Tandoori vis[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/1378768/koken/recept/Breyani-uit-natal-zuidafrika]Breyani[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/1078726/koken/recept/Tandoorikip]Tandoorikip[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/1368611/koken/recept/Afrikarundvleeskerrie-uit-oven]Afrika rundvlees uit de oven[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/1131407/koken/recept/Chapati]Chapati[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/1131402/koken/recept/Tandoori-roti]Roti[/url]

PROVINCIE: KAAPPROVINCIE:

-

24-6-2010 20:30 Kameroen - Nederland Speelstad: Cape Town Stadion: Green Point

De bevolkingsgroepen in de Kaapprovincie zijn Xhosas, Witte mensen die Engels en Zuid-Afrikaans spreken, Kleurlingen, Maleiers en Indiërs. Op de foto zien jij Tafelberg. Tafelberg was altijd al een magische plaats in mijn leven. Aan de voet van Tafelberg, heb ik jaren lang gewoond. Tafelberg, is een symbool voor mij van wat de Kaapprovincie als provincie inhoudt. Mooi en kleurrijk en mijn ultimatum/mijn geboortegrond. Kaapprovincie staan ook bekend om zijn lekkere witte en rode wijnen. Vooral de Witte Steen wijn (chenin blanc) en de rode Pinotage, uit Zuid-Afrika, zijn populaire wereld wijnen geworden.

Xhosas, land van Nelson Mandela.

Wat eten de Xhosas in de Kaapprovincie:

Een traditioneel Xhosa maaltijd kan uit het volgende gerechten bestaan:

Hoofdgerecht:

[url=https://www.smulweb.nl/1378819/koken/recept/Lwekokomo-schapen-maag-en-daremen]Lwekokomo (schapen maag en darmen)[/url]

Bijgerechten:

[url=https://www.smulweb.nl/1378273/koken/recept/Putupap-maispap]Putupap (maïspap)[/url]Putupap (maïspap)[/url]

Bijgerecht:

[url=https://www.smulweb.nl/1378595/koken/recept/Umngqusho-samp-met-bonen]Umngqhusho (samp met bonen)[/url]

Bijgerecht:

[url=https://www.smulweb.nl/1378481/koken/recept/Umfino-groentegerecht-uit-zuidafrika]Umfino[/url] (is een term voor wilde bladeren)

Nagerecht:

Amasi (gepasteuriseerde koemelk verwerkt tot een Cottage cheese of yoghurt)

Fruit kan er ook bij gegeten worden.

Eetgewoonte van de witte en gekleurde bevolking in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ze witte bevolking bestaan uit Zuid-Afrikaans sprekende Zuid-Afrikanen (oorspronkelijk afkomstig uit Nederland), Engelse bevolking (door kolonisatie), Portugezen (door wereld ontdekkers te zijn en ergens aan wal kwam in ZA) Duitsers, Italianen, Joden en Franse Hugenoten, die allemaal vervolgd waren in eigen land door hun geloofsovertuiging.

Wat jij eet bent je. En niet alleen Afrikaans als taal is door al deze Europese talen beïnvloed maar ook is dit een fusion keuken geworden tussen al deze verschillende Europese en Aziatische eetculturen.

Dan heb je ook de kleuring gemeenschap. Ze zijn een mengeling van witte mensen die kinderen hadden met zwarte mensen. En ook woon in de Kaapprovincie Maleiers. Ze waren ingevoerd als slaven om in Zuid-Afrika te werken voor de Nederlandse VOC, de stichter van de eerste Europese kolonie in Zuid-Afrika. Uit de Maleise keuken, komt ook de welbekende Bobotie ovenschotel. Ook een gedeelte van de Indische bevolking woon in de Kaapprovincie en vooral in en om Kaapstad als zaken mensen.

Ook de Portugese met hun fish and chips zaken en de Italiaanse winkeltjes met hun lekkere kazen en salami, is wel bekend in Kaapstad. Wat wit Zuid-Afrikaans sprekend mensen en Engels prekend Zuid-Afrikanen betreft zijn er niet zoveel eetverschillen. Ze hebben beiden een sterk invloed gehad door de Engelse kolonisatie en Engelse eetcultuur die Engelse mee nam naar Zuid-Afrika.

Wat eten "Witte Zuid-Afrika"?

In tegenstelling met de zwarte bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika die nooit BBQ, word er veel ge BBQ door de witte, kleurlingen en Indische mensen van Zuid-Afrika. Hier volg een paar typische vlees recepten die bereid worden bij een BBQ.

[url=https://www.smulweb.nl/1030783/koken/recept/Sosaties-van-lams-vlees-varkensvlees-en-rundvlees#Fotos]Sosaties[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/1378641/koken/recept/Schaapafval-kerrie-potje]Potjekos[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/1121096/koken/recept/Koude-kip-met-kerriemayonaise]Koue hoender by braaivleis[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/1040134/koken/recept/Kipsate-met-ananas]Hoender sosaties met pynappel[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/koken/recepten/detail.php?recept=1153184]Vis tikka sosaties[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/1310716/koken/recept/Gehaktballen-of-vulling-voor-boerenworst]Boerewors[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/koken/recepten/detail.php?recept=1147181]Oop gevlekte lamsboud op die kole[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/1144002/koken/recept/Gehaktballen-kebabs-voor-bbq]Kebabs vir braaivleis[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/1297694/koken/recept/Hamlappen-met-knoflook-een-abrikozen-jam-op-bbq]Varktjops met knoffel en appelkooskonfyt[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/1039889/koken/recept/Kerrie-marinade-en-saus-voor-varkenskarbonade]Kerrie marinade voor varktjops[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/1378897/koken/recept/Snoekbraai-op-die-kole]Snoekbraai op die kole[/url]

Slagers in Zuid-Afrika

Foto 1 Geit word geslacht net buiten de kraal.

Foto 2 Kleindochter is aan kerst maaltijd bereiden terwijl opa toekijken.

Foto 3 Mmmm dit smaakt naar meer zo een geiten vlees en saus met putupap.

Foto 4 Schapenhoofd word in lengte door midden gezaagd. foto.. Kayamandi/Stellenbosch

Foto 5 Schapenhoofd word schoon gemaakt door haar eraf te schroeien. foto.. Kayamandi/Stellenbosch

Zuid-Afrikaans TV snacks tijdens WK voetballen

¨[url=https://www.smulweb.nl/125199/artikel/Biltong-droewors-beskuit]Biltong en Droge worst[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/1135267/koken/recept/Vleessamosas-zelf-maken]Samoosas[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/1378273/koken/recept/Putupap-maispap]Putupap (maïspap)[/url] met [url=https://www.smulweb.nl/1378590/koken/recept/Chakalaka]Chakalaka[/url]

Utshwala zelf gebrouwen bier en sterke drank word door de zwarte mensen gedronken

wijn, bier en sterke drank word door witte mensen en kleurlingen gedronken

en voor de kinderen en niet drinkers fris en koffie en thee.

Ook [url=https://www.smulweb.nl/1307523/koken/recept/Gemberbier]Zelfgemaakte gemberbier[/url] zonder alcohol , word op warme dagen gedronken.

Gedroogde vruchten als peer, vijgen, abrikozen en perziken is ook een heerlijke versnapering.

Ook mandarijnen en sinaasappelen worden gegeten.

Mopani rups worden door de zwarte mensen veel gegeten als snack. Er zijn verschillende manieren om ze te bereiden. Een manier is door de darminhoud uit te knijpen voordat ze worden gebakken in hun eigen lichaamsvet of gekookt in een beetje water. De meeste van de rupsen worden gedroogd en opgeslagen voor gebruik door het hele jaar. Droge rupsen kan worden droog gegeten als tussendoortje of geweekt worden tot ze weer oorspronkelijke grote aannemen en dan gebakken met uien en tomaten met atchar (chilisaus) Ze bevatten aan voedingstof 60% ruw eiwit, ruw vet 17% en 11% mineralen (droge stof)

Zien ook mijn artikelen

[url=https://www.smulweb.nl/158438/artikel/Bbq-uit-een-multiculturele-keuken]BBQ[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/157855/artikel/Bobotie]Bobotie[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/157857/artikel/Corned-beef]Corned beef[/url] typisch Zuid-Afrikaans

[url=https://www.smulweb.nl/158418/artikel/Braaivleis-in-suidafrika]Braaivleis in Suid-Afrika[/url]

[url=https://www.smulweb.nl/132563/artikel/Potjiekos]Potjekos[/url]

Ten slotte

Ik heb in deze artikel de traditionele keukens in Zuid-Afrika beschreven. Door verstedelijking en iets hoger financieel bereik, is de realiteit nu vaak anders in Zuid-Afrika. Hier volgt twee antwoorden op mijn vraag aan mensen, wat Zuid-Afrikaners eten .

Johann van der Walt vriend van mij uit Zuid-Afrika. Hij woon in Gauteng

Die nuwe swart middelklas eet nogal baie wegneem etes, en jy kan duidelik sien hoe die swartmense in hulle R400 000-00 motors al meer oorgewig geword het. Veral die kinders is deesdae ook ooglopend oorgewig.

Die groot meerderheid swartmense het dit nie breed nie, en hulle is baie lief vir hoendervleis, en wanneer hulle dit kan bekostig ook kooksnitte van beesvleis. Skaapvleis is sommer baie duur, selfs so veel as R70-00 per kilo vir die goeie braaitjops, en ek dink die swartmense sal dit daarom ook selde eet. Tradisioneel hou hulle baie boerbokke aan en dit proe net so lekker soos karooskaap. Dit is nie in die slaghuise beskikbaar nie.

Hulle braai nie so graag soos ons Afrikaners hulle kos nie, en kook die hoender of bees gewoonlik op saam met groentes, veral kopkool, wortels, uie en tamaties. Jy weet mos van die Marogo, 'n onkruid wat in ons tuine opslaan, en wat die swartmense graag soos spinasie voorberei. Hulle gebruik gewoonlik net sout by hulle kos, en soms ook Chakalaka kruie mengsel. Hulle is ook lief om Atchar soos 'n blatjang (chutney) koud te eet. Dit is fyngekapte groen mango wat in sonneblomolie en sout in botteltjies of plastiekbakkies verkoop word. Daar is ook kruie in, wat die olie 'n wynrooi kleur gee, maar ek het geen idee watter kruie dit is nie.Dit kan ook chakalaka wees.

Die swart gemeenskap het steeds maar mieliepap as stapelvoedsel. Ons Afrikaners in die noordelike helfte van die land is ook baie lief daarvoor.

Die meer gegoede swartmense eet die afgelope jare al meer brood, en veral witbrood, meer omdat hulle waarskynlik op mieliepap neersien.

Swartmense van alle stande eet ook graag gekookte mielies, veral met die laaste lagie blare nog daarom gekook, en dan braai hulle graag vars groenmielies oor die kole, en dit is absoluut heerlik. Min blankes ken dit.

Hulle eet ook graag mieliepap met melk en suiker, en jy weet mos dat hulle graag die pap in bolletjies rol en in die rondte om 'n pot gekookte vleis met baie sous sit en die bollejies met die hand daarin doop en dan eet. Hulle kultuur bring mee dat hulle die bietjie wat hulle het maklik met ander sal deel. Ek sien nie dat hulle juis rys koop en gaarmaak nie. As ons reis as ete gee wanneer hulle by ons werk, eet hulle dit graag. Dieselfde geld vir pasta.

Ons kry nie regtig reg om ons werkers om te haal om gesond te eet nie. Hulle eet veral skoon vet op brood en hou ook van vetterige kos. Tradisioneel het hulle soos die voortrekeers van ouds, gaar vleis ook met vet in 'n bottel of blik afgeseël om dit te bewaar. Die bou handlangers (arbeiders) leef omtrent net van brood en Coca Cola. Dit is sommer baie goedkoper en ook meer voedsaam om groente te koop en saam met mieliepap rys of pasta gaar te maak en te eet. Groente is baie goedkoop by ons, en saam met 'n pakkie soppoeier opgekook is dit 'n hoofmaal.

Elizabeth de Lijster mijn dochter, die vrijwilligerswerk deed in een township van Stellenbosch. Zij was in de Kaapprovincie.

Met ontbijt eten ze gewoon brood en ook in de creche eette ik een soort pap. Het leek op oatsmeal met melk maar dat was het niet. Er zat ook suiker in. De kinderen aten hun ontbijt uit plastic kommen met plastic lepels. De kleintjes moesten we voeren.

s'middags aten we in de creche warm eten. Vaak rijst met groente en saus.

Ze eten gewoon met lepel en mes en vork.

Ik weet echt niet meer wat ze voor avond eten hebben en wat ze bij voetbal kijken???/Chips en bier. En cola. Ze zijn wel gevoelig voor bier, bier, bier...

Ze eten ook varkenspoten in sterk water. Dat vond ik er echt goor uit zien! Zie je gewoon een varkenshoef met een stuk been en het vel (niks gekookt) in een potje met sterk water. Bah! Maar ze schijnen het heel lekker te vinden in Kayamandi.

Zo zien je dat in het Noorden geen rijst gegeten worden en in het Zuiden wel. Het komt ook wat voor levensmiddelen voor het hand zijn.

Soorten traditioneel muziek in Zuid-Afrika:

[url=https://www.youtube.com/watch?v=PsaaBNK5x5A&feature=related]"Boeremusiek"[/url] (gespeeld door witte Afrikaners afstammelingen van Nederlandse kolonialisten)

[url=https://www.youtube.com/watch?v=G5tngHfemWc]Muziek van de Zulus[/url]

[url=https://www.youtube.com/watch?v=OHxkiXALQjU]Muziek van de Xhosas[/url]

[url=https://www.youtube.com/watch?v=awy3guqXqKM]Bosjesmannen muziek[/url]

[url=https://www.youtube.com/watch?v=JSk-ryTJZnU]Sotho muziek[/url]

Home Recepten