Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Een zuid-afrikaanse mix grill

Een mix grill bestaan uit verschillende vleessoorten een salade en patat als bijgerechten. HOOFDGERECHTEN

T -Bone Steak

Ingrediënten voor 4 personen

125 ml droge rode wijn

1 e bruine suiker

1 t mosterd poeder

1 t gemalen gember

1 t rozemarijn of tijm

1 laurierblad gescheurd

1 teentje knoflook in plakjes

T-Bone steaks van 3 - 4 cm dikte. (500 - 750 g)

Bereidingswijze

1. Meng alle ingrediënten goed samen.

2. Laat T-bone steaks overnacht in marinade marineren.

3. Droog ze goed af met keukenpapier.

4. Rooster ze over hete kolen, of onder een oven grill of grillpan, maar ze kunnen ook zoals biefstuk in een hete koekenpan gebakken worden.

5. Van tijd tot tijd met marinade T - Bone bestrijken en aan bijna eind van gaar-tijd geuren met zout en peper.

6. Zeef overgebleven marinade en maak er een jus van. (boter, tomatenpuree, bloem, zout en peper)

Boerenworst

Ingrediënten

- 1.5 kg grof gemalen rundvlees (riblappen/ met wat vet eraan

- 1.5 kg grof gemalen varkenslappen

- 500 g wit spek van de varken, grof gemalen of in 5x5 mm blokjes gesneden

- 7 t zout

- 1 t zwarte peper

- 3 e koriander (geroosterd in droge pan en erna fijn gemalen, ik gebruik altijd een koffie molentje ervoor)

- 1/4 t nootmuskaat

- 1/4 t kruidnagel poeder

- 1/8 t tijm

- 1/4 t piment

- 125 ml goede kwaliteit azijn

- 50 ml Worcestersaus

- dikke varkens darmen (zo 9 gram)

Bereidingswijze

1. Meng vleessoorten door elkaar.

2. Meng nu alle droge ingrediënten door het vlees mengsel.

3. Meng azijn azijn en Worcestersaus door elkaar en verdeel over worst mengsel en meng luchtig goed door elkaar.

4. Laat deze mengsel even een uurtje in koelkast staan en meng dan nog een keer door elkaar.

5. Stop varkens darmen vrij dik met worst mengsel. Maar niet te stijf.

Uitgebakken bacon

Vraag de slager om de plakjes bacon iets dikker te snijden.

Bijgerechten

Patat

Ingrediënten voor 2 personen

500 g grote aardappelen - zout

Bereidingswijze

1. Schil aardappelen en snijd de bolle kanten weg en doe gelijk in water.

2. Snijd met koksmes de aardappelen in plakken van één cm. dik en zes cm. lang.

3. Snijd de plakken in reepjes van één cm.

4. Was overtollige zetmeel weg.

5. Dep de reepjes droog met keukenpapier.

6. Bak ze bij een temperatuur van 140*C halfgaar in 3-4 min. (breek door midden als toets, er mag nog een ongaar kern in zitten)

7. Doe ze in een vergiet met keukenpapier erin om te ontvetten.

8. Bak frite kort voor serveren in frituurvet van 180*C goudbruin.

9. Verwijder overtollige vet op keukenpapier.

10. Zout de frites na met weinig zout.

Uienringen steakhouse - style

Ingrediënten

250g bloem

3 e olie

125 ml melk

1 eiwit stijf geklopt

3 grote uien in ringen van 0.5cm dik

1/2 t zout

1/4 t peper

olie om ringen on te frituren

Bereidingswijze

1. Meng bloem met olie.

2. Voeg melk erbij en meng tot glad.

3. Laat rusten voor 2 uren.

4. Vouw nu stijfgeklopte eiwit erin.

5. Dompel uienringen in deeg-beslag en frituur ringen tot goudbruin.

6. Laat ringen op keukenpapier ontvet.

7. Serveer terwijl nog warm.

Spiegelei

Ingrediënten

Eieren

olie

Bereidingswijze

1. Verwarm olie in koekenpan op middelhoog vuur.

2. Doen eieren voorzichtig in pan en draai vuur op laag.

3. Schep steeds de on-gestold eiwit van eidooier, maar de eidooier moet heel blijven.

4. Bak tot eiwit gestold zijn en eidooier bijna gestold. (afhangend van eigen smaak, sommige mensen vinden een nog zachte eidooier lekkerder)

Rauwkost salade met cocktailsaus

Ingrediënten voor 2 personen

VOOR SALADE

komkommer, in plakjes

tomaat, in wigjes (bootjes)

Een melange van verschillende soorten slabladeren

wortel, julienne geraspt

ui, in dunne halve ringen

VOOR COCTAILSAUS

100 ml basis mayonaise of gekochte mayonaise

50 ml slagroom

15 ml tomatenketchup

5 druppels vieux of whisky of cognac

5 druppels sherry

3 druppels gembernat

2 druppels citroensap

2 druppels worcestersaus

zout

peper

Bereidingswijze

VOOR SALADE

1. Meng alle groentesoorten met elkaar.

2. Geeft cocktailsaus ernaast geserveerd.

VOOR COCKTAILSAUS

1. Doe de mayonaise, tomatenketchup, vieux, sherry, gembernat, citroensap en de worcestersaus in een glazen schaal.

2. Roer met een garde de ingrediënten door elkaar.

3. Klop met een garde de slagroom in een glazen schaal half stijf.

4. Roer met een houten lepel de slagroom door de saus.

5. Breng saus met zout en peper op smaak.

Augurk waaiers en plukken peterselie als garnituur









Home Recepten