Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Zo maak je zelf pasta!

Leer hoe je thuis lasagne, ravioli en cannelloni kan maken. De lekkerste, verse pasta maak je zelf! Een artikel voor liefhebbers van kooktechnieken. Hierin wordt beschreven hoe je vanuit basis ingrediënten eigen deeg voor lasagne, cannelloni of ravioli kan maken. ZELF LASAGNE, CANNELLONI OF RAVIOLI MAKEN

Een basis deeg recept voor lasagne, cannelloni en ravioli

Benodig ingrediënten voor 500g deeg

400 g tarwe bloem

1/2 e zout

1 e olie

3-4 eieren

Bereidingswijze

1. Zeef bloem met zout in een kom of aanrecht.

2. Maak in midden van bloem een kuiltje en schep daar de olie in.

3. Leg de eieren ook in de kuiltje. Vervang desgewenst de laaste ei met twee halve eischalen met water.

4. Roer van midden uit de ei en olie door bloem.

5. Kneed bloem tot er een zeer gelijkmatig en soepel deeg is ontstaan en maak deeg op tot een bol. (8 -10 min. kneden)

6. Maak een keukendoek vochtig en laat de deeg in deze doek voor dertig min. rusten.

7. Verdeel deegbal in twee even grote stukken en leg er één van terug onder doek.

8. Bestuif aanrecht met bloem en rol deeg uit tot een vierkant met een dikte van 2 1/2 tot 3 mm. dikte.

9. Bestrooi een droge keukendoek met weinig bloem en leg daar de lap deeg op met weer een droge doek erop zodat de deeg niet kan uitdroogt.

10. Herhaal deze proces met de ander stuk deeg.

11. Gebruik deeg zoals benodig.

Maken van Cannelloni

1. Snijd uit deeglappen rechthoekige stukken van 10 X 6 cm. (ik gebruik altijd een pizza snijder)

2. Klop 1 ei los, bestrijk daarmee een 1 cm breedrandje langs de lange zijden van deeglapjes.

3. Plak van één lapje de andere lange zijde op ei vast.

4. Handel zo met alle deeglapjes.

Een pastamachine is wel handig aan te schaffen. Daardoor is het mogenlijk om de deeg ook echt heel dun uit te rollen. Voor ravioli zou ik het aanraden om twee grote lappen deeg te maken om zodoende alle ravioli in één keer klaar te maken. En voor lasagne en cannelloni kan jij stroken deeg maken met de pastamachine en zodoende het op maat snijden.Ook kan jij met een pasta machine jou eigen verse spaghetti of zelfs bami maken.

Maken van lasagne vellen

1. Maak deeg als hier boven beschreven

2. Rol rechthoekige lapjes uit en snij in velletjes van 10 X 6 cm en bewaar tussen twee met bloem bestuifde theedoeken.

Lasagne met kruidige gehaktsaus

Deze lasagne word gevuld met groente, ham en een kruidige tomatensaus met gehakt. (deze vulsel is ook geschik voor cannelloni)

Ingrediënten

500 g lasagne vellen van 10 X 6 cm.

2 e olijfolie

60 g boter

1 grote ui, fijn

1 groot grof geraspte winterwortel

2 - 3 bleekselderij stengels in kleine blokjes

150 g gesnipperde champignons (op de foto heb ik portabello champignons gebruikt voor een extra lekkere smaak)

450 g tomaten uit blik, fijn

250 g rauwe ham in blokjes (of andere lekker soort ham)

250 ml sterke runderbouillon (van blokje)

40 g bloem

150 ml witte wijn

300 g kalfs of rundergehakt of gemengd)

boter voor ovenschaal

1 t zout

3/4 t peper

1 vol t aromat

1 t nootmuskaat

100 g parmezaanse kaas

(ik gebruik ook zoms gaar restjes varkensvlees met een neutralen smaak in kleine stukjes gesneden om door deze lasagne te doen)

Bereidingswijze

1. Als zelfgemaakte lasagne vellen gebruikt word, moet je ze nu koken.

- Kook vellen in een grote pan met veel water met olie erin. 9de olie voorkom dat de vellen tijdens koken aan elkaar gaan vastplakken)

- Ze zijn gaar als ze boven gein drijven.

- Haal de vellen met een schuimspaan uit de pan en laten de vellen uitlekken op een keukendoek.

2. Maak helft van boter en olijfolie warm en smoor erin de ui, wortel, champignons en selderij voor tien minuten.

3. Voeg tomaten erbij en laat verder met groente gaar worden.

4. Voeg ham toe en haal van vuur.

5. Smelt andere helft van boter in een pan en doe er de bloem bij en maak even in drie minuten de bloem gaar.

6. Voeg koude runderbouillon en witte wijn erbij en roer tot er een gladde saus ontstaan.

7. Doe hier de gehakt en de kruidenmengsel door en laat gehakt hierin gaar worden.

8. Beboter een grote niet te diepe ovenschaal.

9. Doe onder in ovenschaal er wat groentemengsel in.

10. Daar bovenop een laag lasagne vellen en dan gehaktmengsel en doe het om en om en eindig met gehaktmengsel bovenop.

11. Strooi parmezaanse kaas erover.

12. Laat lasagne 40 min. bij 210*C door en door warm worden met een krokante korst bovenop. (ik doen dan voor de eerste 10 min. altijd de oven op 220*C en erna op 210*C.)

Ravioli met spinazie, spek en kip

Een heerlijke ravioli-schotel met spinazie, vlees, ragoût en champignons.

Ingrediënten

bloem voor uitrollen

500 g raviolideeg (zien bovenaan)

500 g verse gaar spinazie, fijngesneden of een pak van 300 g uit diepvries gaar neutraal van smaak spinazie, goed uitgelekt

150 g gaar kip, in kleine blokjes of 150 g ontvelde saucijsies (kipoenbout zonder vel word eerst gaar gemaakt door het te koken met zout, peper, ui en folie in witte wijn)

20 g vetspek in heel kleine blokjes (3 -5 mm blokjes)

1 oude witte boterham, verkruimeld

30 g geraspte parmezaanse kaas

1 ei

aromat

nootmuskaat

zout

peper

(eventueel paneermeel)

400 g gepelde tomaten

40 g boter

1 ui, fijn

2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes

2 wortels, grof geraspt

2 e olie

150 g rundergehakt of kalfs en rundergehakt gemengd

1 losgeklopt ei

250 g champignons in plakjes of champignons uit een pot

Bereidingswijze

MAKEN VAN VULLING:

1. Bestuif aanrecht dun met bloem, rol daarop helft van deeg uit tot een lap van 5 mm dikte. Rol al die deeg zo uit.

2. Leg de deeglappen op een doek met weer een doek er bovenop. (zoals hier boven is beschreven)

3. Doe de kip of worstvulling in een pan met de spinazie en roer daarin het worstvulling indien gebruikt kruimelrig.

4. Roer spek, broodkruim en 30 g kaas door de spinazie met vlees.

5. Voeg daaraan het ei toe met na smaak, nootmuskaat, aromat, zout en peper. Het mengsel moet vrij stevig zijn, roer indien nodig nog wat paneermeel erdoor.

6. Zet mengsel afgedekt weg.

MAKEN VAN RAGOÛT:

7. Snijd de tomaten in plakken, verwijder het zaad en snijd in kleine blokjes.

8. Maak de boter warm en fruit daarin de ui goudgeel.

9. Voeg tomaten toe en laat deze gaar worden.

10. Voeg selderij en wortel bij ui-tomaatmengsel.

11. Verhit boter in een koekepan en bak gehakt rul en voeg bij ui-tomaat met groente.

12. Leg het deksel op de pan en laat ragoût op lage vuur gaar worden.

VULLEN VAN RAVIOLI:

13. Bestrooi het aanrecht dun met bloem en leg één deeglap op het aanrecht.

14. Maak van het spinaziemengsel porties, zo groot als een kleine walnoot en leg deze op een afstand van 6 cm. van elkaar op de deeglap.

15. Bestrijk het deeg rondom de porties spinazie met ei.

16. Leg de andere deeglap er bovenop en druk de deeglappen om de vulling, stevig op elkaar.

17. Steek met een ravioli vorm de gevulde deeglapjes uit. (kan ook gewoon in vierkantjes met scherpe mes uitgesnijd worden)

18. Voeg de resten deeg weer bij elkaar en herhaal proces.

KOKEN VAN RAVIOLI:

19. Breng in een grote pan veel water met 1 eetlepel zout per liter aan de kook.

20. Laat daarin steeds enkele ravioli vallen.

21. Neem deze met een schuimspaan uit de pan zodra de raviol`s gaar zijn en gaan drijven. Herhaal proces.

22. Leg ravioli`s op een voorverwarmde schotel.

23. Bak inmiddels de champignon plakjes even in een koekenpan gaar zonder te kleuren en als jij champignons uit een pot gebruik, maak jij de champignons in eigen kooknat warm.

24. Maak ragoût, indien nodig, verder op smaak met aromat, zout en peper.

25. Verdeel ragoût over ravioli`s en schep plakjes champignons erover.

26. Strooi rest van kaas erover.

Serveer het gerecht zo warm mogenlijk.

Cannelloni van pannekoeken, kippenlevertjes en spinazie

Heb je geen zin in pasta, dan is deze recept een alternatief voor cannelloni`s. Ik vond het een heel geininge idee toen ik het voor het eers in Zuid-Afrika tegenkwam.

Ingrediënten

VOOR PANNEKOEKEN:

1. Meng 250 g bloem met een 1/4 t bakpoeder, zout, 2 eieren en melk tot een dun beslag.

2. Bak niet te dikke pannekoeken van een doorsnee van zo 15 cm. en laat ze afkoellen op een bord.

VOOR VULLING:

200 g kippenlevertjes

1 pakje saffraan of 3/4 t geelwortel (koenjit)

1 ui, in stukken

2 e peterselie

1/4 t tijm

1 blolje voor kippenbouillon, verkruimeld

200 g verse spinazie, panklaar en uitgelekt

zout

peper

WITTESAUS: (eigengemaakte of gekocht)

1/4 t mosterd of Peri-Peri olie door wittesaus gemengd

200 g champignons in plakjes en gaar gebakken

VOOR GEHAKTMENGSEL:

boter

600 g rundergehakt

40 g tomatenpuree

1 ui, fijn

mespunt tijm

1 t Worcestersaus

1 e vruchtenchutney

100 g geraspt Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

VOOR CANNELLONI VULLING:

1. Maal kippenlevertjes met alle ingrediënten voor vulling.

2. Vul pannekoeken met deze mengsel en rol ze op in rondjes.

3. Leg ze achter elkaar in midden van een grote ovenschaal.

VOOR GEHAKTMENGSEL:

1. Bak gehakt rul met alle gehakt ingrediënten.

2. Verdeel gehaktmengsel om pannekoeken in ovenschaal.

3. Meng champignons met wittesaus en verdeel wittesaus over pannekoeken en gehaktmengsel.

4. Verdeel Parmezaanse kaas erover.

5. Bak bij 200*C tot gaar en krokant.

Serveer direct.

Nog een Cannelloni recept.

Home Recepten Kookboeken