Selderie of selderij

Dit is een plant waarvan alles te gebruiken is, de bladeren, de stengels en de knol. Lees hierover meer in dit artikel. Selderij is de bekendste vertegenwoordiger van het geslacht Apium, een schermbloemige soort plant. De wilde Europese selderij is een tweejarige plant met een sterke geur. Hij komt in het wild voor op drassige plaatsen langs de kust. Deze soort is al meer dan 2000 jaar in cultuur. Door selectie en veredeling zijn er talloze cultivars gekweekt, waarvan voor ons de bladselderij, de bleekselderij en de knolselderij het belangrijkst zijn.Zoals hierboven staat kan je van selderij alles gebruiken, het blad, de stengels en de knol. Al zijn het wel aparte soorten.
Bleekselderij kweken kost vrij veel tijd en moeite. Als je het wil proberen neem dan een zelfblekende soort in plaats van een soort die afgedekt moet worden. Wij hebben daar geen ervaring mee, dus ik kan er verder niet veel over vertellen.
Gemakkelijker zijn de blad- en de knolselderij. Die we al een aantal jaren tot tevredenheid kweken.
Selderij houdt van vette, diep losgemaakte grond met veel voedingsstoffen. Zaai in de vroege lente binnen of onder glas op een diepte van 1/2 cm. Als de plantjes 10 tot 12 cm. groot zijn kunnen ze aan het eind van de lente 22 cm. uit elkaar buiten gepoot worden. Makkelijker is natuurlijk op plantjes bij het tuincentrum te kopen. De planten hebben altijd veel honger en dorst. Knolselderij kan dan aan het eind van de zomer geoogst worden. De blaadjes kan je de hele tijd blijven oogsten voor in de soep of salades en dergelijke.Zoals al vermeld, kan je de hele zomer de blaadjes van de selderijplant plukken voor in de soep, stoofpotten enzo. De knol is een vertrouwd ingredient in snert. Je kunt er ook lekkere puree van maken. In blokjes gesneden en gestoofd met een kaassaus is het lekker als groente. De knol moet voor het koken wel goed gewassen en geschild worden.
Bleekselderij is gekookt, gestoomd en rauw lekker (borrelhapje!).
Ik heb een lekker recept voor knolselderijsoep op mijn pagina gezet. Probeer het eens!

4 Reacties

  1. There aresomething different terms and conditions in the game which are important in the game free spades games and for make the highest rating in the game you must to get all informations about it.

  2. neem deze ook mee bedankt cedy

  3. Ik denk het wel. Je moet natuurlijk ook kijken hoe het gebruikt wordt als kruid of als groente. Bladselderij wordt meestal als kruid gebruikt en bleekselderij als groente.

  4. vaak witte en groene selderij – is wit de bleek-, en groen de bladselderij?

Geef een reactie