Citroengras

Citroengras is lekker fris en geeft je gerechten een flinke Aziatische smaak. Maar hoe gebruik je het? Citroengras is een tropische plant bestaande uit een lange stengel (die lijkt op een lente ui) met grijs-groene schutbladeren. De schutbladeren zijn taai en alleen eetbaar als ze worden vermalen of fijngehakt. De kern is mals en ruikt sterk naar citroen. Citroengras geeft een citrus aroma aan verschillende sauzen en marinades uit de Aziatische keuken.
Citroengras is ook te koop in gedroogde vorm van onder meer Conimex onder de naam Serehpoeder.Koop altijd malse en groene stengels die stevig aanvoelen en niet zijn uitgedroogd. Vermijd de hele dikke of flinterdunne stengels. Verpakt in plastic folie is citroengras zeker een week vers te houden in de koelkast. Afgepeld kunnen de stengels ook worden ingevrorenSnijd de wortelaanzet en het sprietige uiteinde van de stengel weg. Pel de taaie buitenste schutbladeren van de stengel af tot de vlezige kern van de stengel tevoorschijn komt. Halveer de kern overlangs en snij hem in smalle reepjes. Je kunt ook de hele stengel laten trekken in een gerecht. Pel in dat geval de stengel af, kneus ?m dan en knoop meerdere stengels aan elkaar.Je kunt citroengras verwerken in gerechten, maar er ook thee van trekken of puree van maken.
Thee van vers citroengras is zeer opwekkend. Hak enkele afgepelde stengels in grove stukken en laat ze 5 minuten trekken in kokend water. Voeg wat honing toe om de smaak te verzachten of een blaadje munt voor extra frisheid.
Snijd voor puree enkele stengels in grove stukken en maal ze samen met wat verse gemberwortel en gepelde knoflooktenen fijn in een foodprocessor. Verdun de puree door er wat olijfolie door te roeren. Deze geurige puree is enkele dagen houdbaar in een goed gesloten pot inde koelkast. Gebruik ?m in roerbakgerechten, kerrieschotels of als finishing touch over gestoomde groene groenten. De puree is ook als marinade te gebruiken voor kip of vis.
(Bron: Marie Claire, juni 2002)

3 Reacties

 1. This is most interesting topic which I have open here and get the exact information get help windows 10. Most of time this confirm many of the information after add some new windows update.

 2. ,gebruikt als koortsverlagende thee.
  kook de “spriet” het op gras lijkende gedeelte eens mee in de rijst.
  Geeft lekkkere frisse smaak
  Corrien

 3. Hoi! handige tips op deze pagina! Waar kan ik verse citroengras kopen? Moet ik daarvoor bij een toko zijn of…?

  groetjes,

  Corine

Geef een reactie