Kersen……………





























Kersen…..


Kersen werden al meer dan 4000 jaar geleden in China verbouwd.
Ze waren bekend bij de oude Grieken en zijn beschreven door de botaniker Theophrastes in 300 voor Christus.
Ook de kers is een steenvrucht, verwant aan de pruim.
Het vruchtvlees bevat een steenachtige pit. Kersen zijn kwetsbaarder dan pruimen.

Er bestaan zoete en zure kersen.
Zure kersen, krieken genoemd, zoals de morel worden verwerkt in dranken.
Zoete kersenrassen zijn er in verschillende kleuren, zoals zwart-purper, helderrood, geel met een rode blos en oranje-geel.
Vroeger werd de kers in vrij grote hoeveelheden ook in noordelijker streken geteeld.
Onder andere ook in Nederland in de Betuwe.
Deze noordelijke teelt is sterk afgenomen.
Mede door de kwetsbaarheid (barstgevoeligheid en rot) van de kers voor vocht en door de hoge arbeidskosten.

De zoete kersen groeien aan grote bomen en komen in het wild voor in bijna heel Europa, West en Centraal Azie.
Tegenwoordig zijn het vooral geimporteerde kersen die in ons land verkrijgbaar zijn. Griekenland is een belangrijk aanvoerland.

Kersen zijn er vooral in juni en juli.
In de wintermaanden zijn ze sporadisch verkrijgbaar of zijn ze afkomstig uit onder meer Chili.
Kersen komen vaak in bakjes in de handel maar worden ook los verkocht.

Enkele kersenrassen zijn…..
Meikers.
Morel.
Bigarreau Napoleon.
Burlat.
Early rivers.
Inspekteur Lohnis.
Japanse gele.
Wijnkers.
Capulin.
Vignola Black.

Gebruikstips:
Kersen….
Spoel eerst de kersen en verwijder pas nadien de steel.
Vul een groot glas op voet afwisselend met vanillekreem en ontpitte kersen.
Versier met bovenop kersen met steel eraan.
Kersen horen thuis in alle gebakjes met fruit: kersencake – kersenstrudel – kersen – plattekaastaart.
Kersen zijn onmisbaar in een “zwarte woud taart”.

Krieken…..
Kook krieken even op samen met suiker, flambeer ze met kersenlikeur en serveer bij ijs.
Krieken warmt men op in een saus bij wit vlees of gevogelte, bijvoorbeeld klaar gemaakt met kriekenbier.

Bewaren…..
Koop alleen glanzende stevige vruchten.
Ze mogen niet gekneusd zijn omdat de bewaring dan slechts heel kort is.
Bewaar de vruchten in de koelkast maar spreid ze uit op een bord of schaal omdat bij een te dichte stapeling de vruchten sneller gekneusd zijn en kunncn beschimmelen en rotten.
Langere bewaring is uit de boze.

Schoonmaken en bewaren…..
De vruchten wassen in koud water.
Niet onder stromend water houden omdat dan de vruchten kunnen beschadigd worden.
Laten uitlekken in een vergiet.
Daarna snel gebruiken of verwerken.

Voedingswaarde per 100 gram:
Kcal: 65
Eiwit: 1,1 gram
Vet: 0,1 gram
Koolhydraten: 14,7 gram
Vezels: 1,9 gram
Vit C: 7 mg
Calcium 17 mg
IJzer: 0,3 mg

Natuur…..

NEXT

Bron:Smetsers en De Groenteboer.






5 Reacties

  1. Deze neem ik ook mee, harstikke mooi gedaan zeg, je kunt er wat van, bedankt hoor.
    gr, thea.

  2. Perfectio gedaan meid,
    neem het mee naar het kippenhok.
    Groetjes van Rita.

  3. visscher1950

    4 mei 2005 at 00:12

    Vergeet ik het mee te nemen, over mutsen gesproken. Je hebt het echt schitterend gemaakt. Chapeau. Kussiessssssssss

  4. visscher1950

    4 mei 2005 at 00:12

    Vergeet ik het mee te nemen, over mutsen gesproken. Je hebt het echt schitterend gemaakt. Chapeau. Kussiessssssssss

  5. weer zo’n mooi artikel gemaakt door een muts,
    en dan zeggen ze dat we dom zijn,nauw ik dacht het niet er leuk ik ben gek op kersen dus neem ik het mee
    gr…tjes Ria.

Geef een reactie