Bagels

Joodse broodjes van Oost-Europese origine.
Joodse broodjes van Oost-Europese origine.

Oost-Europese Joden die naar Amerika emigreerden, maakten ze daar tot een
nationale lekkernij , zij namen het recept van de bagel mee. Aanvankelijk werd deze alleen in joodse wijken verkocht. In Canadese steden als Toronto werd de bagel razend populair, maar vooral ook in New York. De typische vorm (rond met een gat in het midden) heeft een praktische reden: de bagels werden, aan een bezemsteel geregen, op straat gevent.
Sinds een jaar of vijftien is de bagel niet meer weg te denken uit het Amerikaanse leven.

Er bestaan bakkers die vierentwintig uur per dag open zijn om in de behoefte van bagelholics te voorzien. Er bestaan zelfs drive-through bakkerijen. Tegenwoordig worden bagels op elke Amerikaanse straathoek verkocht. Sinds enkele jaren is de bagel met succes overgewaaid naar Europa waar Bagels & Beans het eerste succesvolle bagelshop-concept in Nederland was.



Een echte bagel bestaat uit niet meer dan meel, water, mout en gist. Het kruim van bagels is heel fijn en de broodjes hebben geen echte korst. Voordat hij wordt gebakken, wordt hij gedurende een paar minuten in licht gezoet kokend water gelegd. Hierdoor wordt het deeg chewy, een beetje taai. Het originele beleg is shmear of creamcheese, een soort roomkaas. In New York worden bagels vaak extra bestrooid met grof zeezout, karwijzaad, maanzaad of sesamzaad en rechtstreeks als snack vanuit de bakkerij verkocht. Een ander kenmerk van de bagel is het lage vetgehalte (zolang je er natuurlijk niet te veel creamcheese op smeert?).

1 Reactie

  1. ik ga ze ook eens zelf maken, net als de muffins, als ik eens een bakbevlieging krijg.
    groetjes
    karine

Geef een reactie