Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: februari 2022

7 tips om meer groente te eten

Elk jaar begin we vol goede moed aan onze nieuwe voornemens, meer bewegen, minder alcohol drinken of gewoon gezonder leven. Het laten slagen van deze goede voornemens is soms nog een hele klus. Daarom heeft Smulweb wat tips verzameld voor een van de meest voorkomende voornemens: meer groente eten! Hier 7 tips om jou een duwtje in de rug te geven.

groente eten

Meer groente eten? Dat doe je zo!

 • De waarom vraag
  Om jouw goede voornemens lang vol te kunnen houden is het belangrijk dat je even bij jezelf stilstaat waarom je meer groente wil gaan eten.  Als je aan de slag gaat met een voornemen dat écht uit jezelf komt, dan ben je gemotiveerder en succesvoller in veranderen van je gedrag.  Schrijf daarom eens een paar redenen op voor jezelf waarom je meer groente zou willen eten. Hoe duidelijker je voor jezelf hebt waarom dit voornemen bij je past, hoe beter.
   
 • Een doel stellen
  Niet alleen is het belangrijk dat je duidelijk hebt waarom je wil veranderen, het is ook goed om precies te zijn in wat je voornemen nu daadwerkelijk inhoudt.  Dus: stel een concreet doel op dat praktisch haalbaar is. Eet je nog niet zo vaak groente? Dan is 250 gram per dag misschien een tikkie te moeilijk, maar lukt het je wel om drie keer per week wat extra snackgroenten te eten. Maak het jezelf dus niet meteen  te moeilijk, maar bepaal heel concreet hoeveel groente je wil eten!
   
 • Variatie maakt het verschil
  Een open deur misschien; maar als je meer groente wil eten dan is het belangrijk dat je voldoende verschillende groente in huis hebt. Maak je een boodschappenlijstje? Begin dan met je groenten. Wist je trouwens dat diepvriesgroenten niet alleen langer houdbaar, maar ook vaker goedkoper zijn? En ze bevatten ook nog steeds veel gezonde voedingsstoffen. Win-win-win dus!
   
 • Maak een plan
  Plan je gewenste voornemen met behulp van een ‘Als – dan plan. Dit ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:  ‘Als ik ’s om 15.00u pauze heb, dan neem ik een bakje snackgroenten.’ In dit plan is het belangrijk dat je zo precies mogelijk beschrijft wat je gaat doen op welk moment.  Herinner jezelf aan dit plan met gebruik van een herinnering in je telefoon, een papiertje op je laptop of een andere plek die je goed ziet gedurende de dag. 
   
 • Gewoon(te) doen
  Maak van groente eten een (goede) gewoonte. Hoe vaker je je voornemen herhaalt en er een beloning van ervaart, hoe vaker je het gedrag zal uitvoeren zonder erbij na te denken.  Koppel datgene wat je wil gaan doen (drie keer per week een bakje snackgroenten eten) aan iets wat je al gewoontetrouw doet (om 15.00u een kwartier pauze houden).
   
 • Maak het jezelf makkelijk
  Geef je nieuwe gewoonte een steuntje in de rug door je voornemen zichtbaar te maken (leg je snackgroenten in het zicht), aantrekkelijk te maken (kies groenten die jij het allerlekkerst vindt), gemakkelijk te maken ( kies groenten die je makkelijk en snel kunt eten) en maak het belonend voor jezelf (geniet van je groenten en of koppel het aan iets dat je extra leuk vindt, bijvoorbeeld even wandelen, even je social media checken of een tijdschriftje lezen).
   
 • Samen sta je sterk
  Doe het samen! Het doorvoeren van nieuwe gewoontes samen met je partner of kinderen kan je helpen om je voornemen beter en langer vol te houden. Dat is niet alleen effectiever, maar ook leuker! 
Lees meer
Home Recepten