Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: november 2019

in Chardonnay gepocheerde kerstpeer

in Chardonnay gepocheerde kerstpeer in Chardonnay gepocheerde kerstpeer

https://gerechtenweb.blog/2019/11/24/in-chardonnay-gepocheerde-kerstpeer/

Ben je nog op zoek naar een verrassend maar eenvoudig kerstdessert? Dan is deze in Chardonnay gepocheerde kerstpeer een absolute aanrader voor je shortlist. Bovendien ruikt je keuken nadien naar overheerlijke kerstkruiden.

De herfst is het perenseizoen bij uitstek, en na mijn speculaas peren taart heb ik de smaak ook opnieuw te pakken. Dit dessert is verrassend en lekker. Ik heb het met conference peren gemaakt die nog lekker hard zijn, zo heb ik ze het liefste. Rijpe peren zouden helemaal plat koken en dat is niet de bedoeling. Ze moeten nog aan het steeltje blijven hangen.

Lees meer

Lekkere hapjes bij een leuke avond met vrienden

wanneer ik met vrienden op stSoms is thuis blijven net zo leuk als de hort op gaan. Lekkere hapjes eten en een leuk spelletje spelen. We gingen dit keer voor zelgemaakte bapao's en een spelletje truth or dare!

Hierbij het recept van de bapao gevonden op: https://www.24kitchen.nl/recepten/bapao-van-oma-ida

Voor de bapao

500 g bapaomeel

7 g gedroogde gist

250 g water

1 tl kristalsuiker

1 kg speklappen

2 el ketjap medja

Lees meer

sappig hamburgernestje met krokante aardappelblokjes

sappig hamburgernestje met krokante aardappelblokjes sappig hamburgernestje met krokante aardappelblokjes

https://gerechtenweb.blog/2019/11/23/sappig-hamburgernestje-met-krokante-aardappelblokjes/

Dit sappig hamburgernestje met krokante aardappelblokjes is een lekker en sappig alternatief voor de (droge) burger in het droge broodje.

https://gerechtenweb.blog/2019/11/23/sappig-hamburgernestje-met-krokante-aardappelblokjes/

sappig hamburgernestje met krokante aardappelblokjes sappig hamburgernestje met krokante aardappelblokjes

Lees meer

Wat is de wetenschap achter het kaasmaken?

Kaas is een populair zuivelproduct met een (half)vaste structuur. Kaas wordt gemaakt door het toevoegen van stremsel en/of zuur in melk, waardoor de vaste stoffen in de melk (eiwitten, vetten en mineralen) worden gescheiden van het vocht (de wei).

Kaas kan worden onderverdeeld in harde en zachte kazen. Nederlandse kazen zijn harde kazen. Zachte kazen onderscheiden zich van harde kazen door de kortere rijpingsduur en het hogere watergehalte. Mede door het relatief hogere watergehalte en het hoge vetpercentage, heeft zachte kaas, zoals de naam al suggereert, een zacht structuur. Het hoge vetgehalte in volle melk is ook de reden waarom het gebruik van volle melk een kwalitatief betere zachte kaas levert dan halfvolle of magere melk. Maar wat is de wetenschap achter de kaasproductie?

Lees meer

Wat is kimchi?

Kimchi is een gefermenteerd Koreaans gerecht gemaakt van kool en verschillende andere groenten en specerijen. Er bestaan veel gerechten waar kimchi in is verwerkt, bijvoorbeeld kimchi-jjigae (stoofpot), kimchi-yuk (soep), kimchi-jeon (Koreaanse pannenkoek) en gebakken rijst met kimchi. Er zijn verschillende soorten kimchi, afhankelijk van de ingrediënten, bereidingsmethodes, cultuur en oogstseizoen. Volgens Park et al. (1994) waren er in 1994 in totaal 187 soorten kimchi. Tegenwoordig zijn dat er al veel meer! Hoewel er zoveel soorten zijn, is de kimchi gemaakt van kool (baechu) de populairste en de bekendste kimchi. De hoofdingrediënten voor baechu kimchi zijn: Chinese kool, bosui, gember, knoflook en rode peper (Hui, 2004).

Lees meer

Stoofperen recept.

stoofperen heel

Stoofperen. In mijn geval de Gieser Wildeman. Rechtstreeks uit eigen boomgaard heb ik een emmer vol mee naar binnen genomen om te schillen en te stoven. Heerlijk. Al van kinds af aan zijn peren mijn favoriet.

Lekker langzaam staan de peren rustig een paar uurtjes net niet te pruttelen. Toen wij ons huisje net gekocht hadden stond er in 'het kleine kamertje' waar Opa en Oma de keuken tafel hadden staan, en vroeger mijn moeder als kind sliep, een potkacheltje op gas. Ik heb op dat kacheltje 3 jaar lang peren gestoofd. Een fijn dat ze dan waren!

Lees meer
Home Recepten