Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: april 2018

Linzensalade met blauwe kaas op een bedje van litte gem

Met deze salade op je bord heb je naast diverse smaken ook een kleurrijk feestje op je bord. De aanwezige smaak van de blauwe kaas gecombineerd met een avocado is perfect in balans. Oh, en de little gem zorgt voor een knapperige bite!

Wat haal je in huis? (op basis van 2 personen)

Groene linzen 60 gram

Bulgur 85 gram

Rode ui  1 stuk

Geschaafde amandelen 20 gram

Avocado 1 stuk

Litte gem 2 kropjes

Danablu (blauwe kaas) 75 gram

Lees meer

anti stress bbq

23537-post-your-low-budget-modifications-supermarket-trolley-bbq-wheels-flying-tortoise

ook zo genoten van het eerste bbq wk/end of was u 1 van de velen die nog even om 19.00 uur naar de super hopten om er achter te komen dat eigenlijk alles al op was?

wel eerlijk zeggen he...

net als bij " normaal " koken  is planning ! de enige en gouden regel.

Lees meer

Penibele Pannenkoeken Penarie

Eerst wil ik even melden dat ik gestopt ben met mijn hongerstaking en dus weer durf te eten. Het koken echter durf ik nog niet. Het reeds gebroken raam heb ik laten restaureren door een stoere bink van Rijksmonumenten. Terwijl hij dit deed bedacht ik me dat ik al een tijdje niet meer buiten ben geweest. Een boswandeling was hiervoor een goede oplossing. Eenmaal buiten kwam ik een hondje tegen, dat deed me erg denken aan hotdogs, hier kreeg ik trek van. Na bijna klaar te zijn met mijn rondje, rook ik op zijn zwakst gezegd een aparte lucht. Apart maar aangenaam tegelijkertijd. Ik besloot op onderzoek uit te gaan, hier moest ik alles van weten. Ik volgde die vleugjes aroma naar de locatie. Al vroeg in de achtervolging kwam ik een raar gevormd gebouwtje tegen, je kan gerust zeggen dat ik een beetje verrast was. Eenmaal dichterbij gekomen, besloot ik een kijkje te nemen. Ik merkte letters op boven de deur: Ootje de Konkel. Dit deed me overigens denken aan een culinair hoogstandje. Ik liep naar de deur, kon mijn hart voelen in mijn keel. Ik plaatste mijn hand op de koude messingen deurknop, draaide mijn hand, waarna de deur piepend open ging. Ik keek om het hoekje, het bleek een pannenkoekenhuis, wie had dat gedacht? Ik zou vandaag voor het eerst in tijden weer gaan eten. En wat voor eten; pannenkoeken! Ik nam plaats achterin het huisje, waarna een vriendelijke ober mijn bestelling opnam. Ik bestelde een lekkere spek pannenkoek. Na tien minuutjes wachten kwam de pannenkoek. Ik schoof mijn stoel aan, pakte mijn mes en vork uit het servetje. En begonnen de pannenkoek op te smikkelen. De eerste hap was zeer lekker, maar bij de derde hap veranderde alles. Toen ik begon de kauwen op mijn derde stukje, voelde ik opeens wat scherps in mijn mond. Ze hadden een stukje eierschaal in mijn pannenkoek gelaten. Ik schoof mijn stoel boos naar achter en gooide het bord met de pannenkoek er op als een frisbee terug naar de keuken.

Lees meer

Gepocheerd eitje avontuur

Toen ik gister in de keuken stond had ik trek in een eitje. Je kan dan natuurlijk veel kanten op: roerei, gekookt eitje, omeletje of gepocheerd ei. Het laatste sprak mij het meest aan, alleen had ik dit eitje nog nooit geprobeerd. Ik zocht op deze mooie site een receptje op. Bij de eerste beste receptje wist ik al gelijk: Dit wordt hem. Ik zocht voor de zekerheid nog een filmpje op, en na hem drie keer doorkijken, had ik genoeg zelfvertrouwen opgebouwd om dit avontuur aan te gaan, ik ging er voor! Ik pakte een pannetje, vulde deze met 2,25L water en bracht het aan de kook. Toen het water eenmaal kookte had ik het gas een beetje teruggedraaid, wat azijn toegevoegd en begon ik te roeren in mijn pannetje, om een soort orkaan te creëren. Dat lukte goed, ik was blij. Toen ik eitje er bij wilde gooien, mikte ik in het midden. Op dit moment stond ik even stil en bedacht me dat dit mijn eerste gepocheerd eitje was. Toen ik het eitje voorzichtig met mijn mes aanbrak en het in de pan gooide draaide het eiwit niet goed met het eigeel mee :(. Hier werd ik een beetje verdrietig van, ik besloot het opnieuw te proberen. Toen ik alle stappen zorgvuldig herhaald had, ging het weer fout. Ik flikkerde de pan door het raam, rende weg en sindsdien ben ik niet meer terug gekeerd naar de keuken. Weet iemand nog een leuk recept?

Lees meer

Zo maak je de lekkerste tzatziki

tzatziki_1

Het lekkerste en makkelijkste wat Griekenland te bieden heeft: tzatziki! Deze heerlijk frisse yoghurtdip kun je daar overal bestellen en zelfs als je er niet om vraagt, krijg je vaak toch een bakje. Het smaakt namelijk goed bij heel veel Mediterrane en Arabische gerechten en hapjes. Dat er zoveel stinkende knoflook in gaat, daar hebben we het even niet over. Griekenland-liefhebber Beau houdt daar wel van en vertelt je precies hoe jij de lekkerste tzatziki zelf maakt!

Benodigdheden

  • 500 ml Griekse yoghurt
  • sap van een halve citroen
  • halve komkommer
  • 3 á 4 teentjes knoflook
  • scheutje olijfolie
  • peper
  • zout
  • (eventueel dille, azijn of munt etc.)
Lees meer

Fries suikerbrood

Als je in Friesland bent kom je al snel op Fries suikerbrood oftewel Fryske sûkerbole. Dit is een heerlijk brood met een suikersmaak van binnen. Maar hoe maak je dit nou eigenlijk? Hieronder vind je een simpel recept om het Friese suikerbrood te maken. Wil je meer weten over echte Friese producten? Kijk dan op: https://mooifriesland.nl/friese-producten/. Hier vind je naast de activiteiten en natuur ook de gerechten die door de jaren heen in Friesland zijn bedacht. Zeker de moeite waard om eens te proberen!

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten