Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: maart 2018

Dankjewel, lieve koe!

Gisteren was het donderdag. Donderdag vind ik de leukste dag van de week, want behalve dat ik dan lekker kan uitslapen en de luxe ervaar om de dag erna nóg een vrije dag te hebben, ga ik op donderdag naar de markt. Niets maakt mij gelukkiger dan het op gevoel verzamelen van verse seizoensingrediënten. Ik besloot dat het tijd was voor een goed gevulde groentesoep, met als basis een krachtige bouillon van runderschenkel. Die haal ik bij Rob Rijks, een slagersfamilie uit Twello. Klik hier voor meer informatie, ze staan ook in Den Haag en Rotterdam! Je wordt altijd aardig en vakkundig geholpen, hoe klein je boodschap ook is. Het belangrijkste is, dat ik een stukje biologisch, koe-waardig vlees koop, van een dier dat een fijn leven heeft gehad in een wei met vers en sappig gras, en dat ze de dagen voor haar einde op een dierwaardige manier heeft doorgebracht.

Lees meer

po·che·ren (pocheerde, heeft gepocheerd)

poach egg

nog nooit heb ik zoveel mensen gehoord die met paas een gepocheerd eitje gaan maken , ook nog nooit zoveel mensen die dat voor de eerste keer gaan proberen , het is dus in, hip etc.

terwijl het een eeuwen oude techniek is , die idd heel simpel lijkt ( en ook is ) maar in de praktijk toch altijd even net anders uitpakt.

het begint bij een hoop mensen al tussen de oren , want een ei kook je in de schil , lekker save, dat drijft en waait nergens heen , en je kunt ze zo hard en zacht koken als je wilt toch?  true .

Lees meer

Ziekenhuis afl ???

Het was alweer ff geleden da’k in een ambulance had gelegen...

Tot gisteravond laat dan. Dacht ff snel een afwasje te doen, ging goed tot er een vork op de grond viel. Wou die oprapen maar nie aan gedacht dat boven mij een scherpe punt van de afzuigkap zat. Dus volle kracht omhoog met dat ding en weer net zo snel naar beneden.

Bloed spoot uit mijn hoofd, nie normaal! Snel een handdoek gepakt en dichtgeduwd en naar boven gegaan. 112 gebeld en die raadden aan om rustig te blijven, kwam met spoed hulp aan.

Lees meer

Nikuman

Nikuman

Ik studeer Japanologie en daar leerden we over 'nikuman'. dit zijn gestoomde broodjes met vleesvulling. In de les ging het meer over het verschil in benaming . In Kyoto en Osaka wordt het 'butaman' (豚まん) genoemd, wat letterlijk 'varkensbroodje' betekend. Terwijl in Tokyo ditzelfde gerecht gekend is als 'nikuman' (肉まん) of 'met vlees gevuld broodje'.

Maar voor deze les had ik er al veel over gelezen in manga (Japanse stripverhalen). In Japan kan je dit in de winter gemakkelijk in 'convenience stores' (buurtwinkels die 24/7 open zijn) kopen. En hier kan je het soms wel krijgen in Chinese restaurants (baozi), maar de 'Japanese style' is al heel wat moeilijker te vinden.

Lees meer

7x de lekkerste cheesecake

cheesecake_2

Voordat we dit extra lange weekend inluiden: ben jij al helemaal klaar voor je Paasontbijt of -brunch? Heb je onze inspiratie voor de perfecte paastafel al gelezen maar had jij ook het gevoel dat er nog wat ontbrak. Wij hebben het antwoord voor je: een heerlijke cheesecake! Met Pasen zijn namelijk al je cravings toegestaan! Smulweb staat vol met de lekkerste cheesecakes en ik geef je 7 toprecepten.

1. Cheesecake met rabarber en aardbeien

Wist je dat rabarber eigenlijk een groente is? Dat zou je niet denken hè? Zeker niet omdat het in deze heerlijk zoete taart is verwerkt. Samen met de pistachenootjes en stukjes aardbei is deze cheesecake ideaal voor de lente. Tip: bewaar het vocht van de rabarber en gebruik dat als saus voor over de taart!

Lees meer

How-to: perfect gekookt ei

ei-koken

Nu Pasen voor de deur staat, is de tijd voor eieren weer aangebroken. De winkels staan er vol mee en ei-recepten kom je niet tekort. Met het Paasontbijt is er ook een ding wat absoluut niet mag ontbreken: een gekookt ei! Een ei perfect koken is nog een hele opgave, er zijn zoveel factoren om rekening mee te houden. Tijd om hier wat meer over te ontdekken, want stiekem willen we toch allemaal weten hoe je het perfecte ei kookt?! Marlot heeft het voor jullie uitgezocht!

Zoals jullie in mijn vorige blog konden lezen, ben ik dol op eieren. Zeker met Pasen verslind ik er genoeg! Er is een ding waar ik zelf vaak tegenaan loop: hoeveel minuten heb je nodig voor het perfect gekookte eitje? Na wat onderzoek kwam ik hierop uit. De gangbare standaard is 3 minuten voor een zachtgekookt ei, 4 voor een middelhard ei en 7 voor een hardgekookt eitje. Toch werkt dit niet altijd zo! Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden, zoals de grootte van het ei, of het ei uit de koelkast komt en ga zo maar door. Daarom staat hieronder een handig stappenplan waardoor het jou vanaf nu altijd gaat lukken om een perfect ei te koken!

Lees meer

het interweb IV de paas editie

inspiratie-640

ok, exuses , het zijn heel veel ideetjes , het is voornamelijk in het engels , maar zeker even het doorscrollen waard .

handigheidjes zijn altijd een kerntemp metertje, dit omrekentabeletje  en dan is er altijd nog google voor je vertalingen

het is allemaal geen rocketsience , maar gewoon lekker en misschien stap je eens over van je Eigen klassiekers naar  een ander heerlijk  idee.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten