Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: mei 2013

ASPERGES – meer dan 40 heerlijke recepten


Nog 3 weken, dan is het aspergeseizoen alweer voorbij.

Dus nog even volop genieten van die heerlijke groente als borrelhapje, salade, soep, hoofdgerecht, bijgerecht, in de pasta of rijst en tot slot nog 5 heerlijke sauzen voor de asperges. BORRELHAPJE

Bladerdeeghapje-met-asperges-ham-en-kaas

VOORGERECHT

Zalig-voorgerecht-met-trio-van-asperges

Lees meer

Zeeuwse Mosselen

Van 16 juni t/m 30 november zijn mosselen te verkijgen in het Airport Hotel Rotterdam Ze zijn er weer Â…Â… de echte Prins & Dingemanse Zeeuwse mosselen

“Op oud Hollandse wijze”

Gekookt in groente en witte wijn, geserveerd met 3 sauzen, Knapperig brood en salade.

€ 21,50

Wijnadvies: Stonebarn Chardonnay €25,- of per glas €4,50

“Mediterrane”

Gekookt met Roma-tomaten, knoflook, Spaanse pepertjes, geserveerd met aioli, knapperig brood en salade.

€ 21,50

Wijnadvies: Reuilly “Rose” 2010 €32,50 of per glas €5,50

Lees meer

Een bescheiden Grieks etentje thuis; het complete menu uitgewerkt en heel erg lekker

Een poosje geleden waren er meerdere gasten en hebben we gezellig hier getafeld. Niet zomaar eten, nee een heel Grieks menu. Het smaakte net zo goed als in een Grieks restaurant. Iedereen was erg enthousiast. Het is makkelijk zelf na te maken thuis in je eigen keuken. Griekse keuken staat voor Mediterrane smaken, heel veel kruiden worden er gebruikt. De meeste van deze kruiden heeft iedereen wel ergens staan. Wil je een keer scoren bij je gasten of goed voor de dag komen dan staat hier een groot deel van het menu met instructie hoe je dat kan klaarmaken. Het hele menu maken inclusief mise en place kost je ongeveer 2 ½ uur. Mise en place betekent “voorbereiding”. Op de koksschool is dit een examenonderdeel. Sommige dingen zoals groente snijden en vlees snijden en marineren kun je ruim van te voren doen. De bereiding verloopt dan veel sneller en dat is nou precies de bedoeling.

Lees meer

ChefConnect; een nieuw platform voor hobbykoks

‘Het samenbrengen van hobbykoks en eetliefhebbers’, dat was ons idee toen we ongeveer vier maanden geleden begonnen aan ons minor Mediaondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Wij hebben dit idee verder uitgewerkt tot een internetplatform: ChefConnect. We zijn drie studenten met allemaal een eigen achtergrond. Zo is Eva een echte redacteur, is Lars opgeleid tot vormgever en volgt Kelly een marketingopleiding. Maar met onze gezamenlijke passie voor koken en lekker eten, kwam het idee om een internetplatform te beginnen dat hobbykoks en eetliefhebbers samenbrengt. Er zijn tenslotte genoeg hobbykoks die het heerlijk vinden om voor anderen te koken en op deze manier het werk van de gastheer of –vrouw over kunnen nemen. ChefConnect brengt deze twee partijen samen.

Lees meer

WAAR ZIJN GLUTENVRIJE PRODUKTEN TE KOOP

Buiten de leveranciers van glutenvrije produkten zoals brood, beleg etc. zijn er ook supermarkten, speciale dieetwinkels etc. die ook glutenvrij als bijprodukt verkopen. Voorbeelden zijn: Albert Heijn, Eco Plaza, Jumbo, natuurwinkels, sommige bakkers maar ook bakkerij Het Stoepje die op vele markten in Nederland staan.

Lees meer

GLUTENVRIJE CAFETARIA

Glutenvrije frieten, kroketten, frikadellen, snacks, slaatjes, ijs en zelfs glutenvrij bier. Ook kan men glutenvrij brood bestellen.

Medio mei-juni komt naast het cafetaria de uitbreiding met een restaurant met glutenvrije produkten, zoals biefstuk, varkenshaas aardappelen, enz. Het adres:

Cafetaria KOM D′R IN

Nieuwstraat 126

5126 CH Gilze (tussen Breda en Tilburg)

Tel. 0161-455570

Site: www.komdrin.nl

Lees meer

Kweken met- en bezit van natuurlijke zaden wordt strafbaar in EU

De Europese Commissie wil land- en tuinbouwers in de toekomst verplichten standaard zaadgoed te gebruiken. Gevreesd wordt dat zeldzame en oude variëteiten amper kans zullen maken op een toelating van Europa en dat de teelt ervan, ook door private tuiniers, strafbaar zal worden. Interessant artikeltje voor mensen met meer dan twee goed functionerende hersencellen:

http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/04/kweken-met-en-bezit-van-natuurlijke-zaden-wordt-strafbaar-in-eu/#.UZVuArVmh8H

De rest mag gewoon doorgaaan met slapen of slechts nadenken over hoe gerechten smakelijk bereid kunnen worden, zonder zich ooit te bekommeren om wat er nu eigenlijk aan chemische meuk en gemanipuleerde ellende in hun systeem terechtkomt. Slapend koken, kan dat? Ja hoor, miljarden doen het al jaaaaren. Althans, diegenen die zich het aanschaffen van voedsel nog kunnen veroorloven.

Lees meer

Kokkerellen met Pim Haaksman

Kookworkshop gegeven door Pim Haaksman op de 15e mei 2013 i.s.m. Smulweb kookcollege.

Doel: Het omgaan met vloeibare bak en braad vetten, gebruik makend van de basis snij en bak/braad en griltechniek

Dit artikel is voorzien van beeldmateriaal in de vorm van foto′s en video. Dit materiaal is vrij van rechten De hele dag heb ik zitten broeden om een artikel te schrijven over de culinaire gebeurtenis van het jaar. De meeste mensen zouden zeggen zeer overdreven maar ik ben van mening dat iedereen met goede producten en de basistechnieken een smakelijke hap kan voorzetten aan familie en geliefden.

Lees meer

Het Aspergeseizoen is weer begonnen; het Hollandse “Witte goud” op tafel

“Mmmm ze zijn er weer volop verse Nederlandse witte asperges, ook wel genoemd “het witte goud”. Als het weer zover is, veelal eind april, begin mei, dan kunnen velen het niet laten om gelijk maar een bosje te kopen en te proeven. De klassieke bereidingswijze, die kent iedereen wel, is “witte” asperges gekookt in een beetje zout water en dan eten met gekookte ham, ei en geklaarde boter. Dat hoeft voor mij niet meer zo want vinden wij te gewoon. Echter met asperges kun je zoveel lekkerheden maken en smaken creëren dat het me de moeite leek om dat eens te beschrijven. Je kan er soep van maken, je kan ze grillen, bakken, koken, bakken in de oven en er quiches van maken, of salades, maar ook mooie borden met hemelse sausjes die opperbest smaken en er kleurrijk uitzien. Wel is belangrijk want “asperges” staan voor de lente en een aspergegerecht moet dus vooral “fris” smaken.”

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten