Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: februari 2013

Dagboek van een alleseter (25/10/12-25/02/13)

Drie maanden koken met Qin Wei (秦玮) uit Li Tang/China Donderdag 25 Oktober 2012

Qin Wei (秦玮) is weer in het land. Gisteravond gearriveerd en riep me al vanmorgen direct op de matje dat ik moest komen. Jij zal maar verschijnen. Hi hi... ook wel typisch voor haar met haar eigen sterke willetje en ik bent bereid om erin mee te gaan, natuurlijk tot op een bepaald hoogte. (dit met een knipoog allemaal natuurlijk)

Ik kwam bij hun aan en er waren brandend kaarsjes voor Boeddha en maankoeken als offer. Een glaasje whisky en wierook. Allemaal in een altaartje geformuleerd om dankbaarheid te tonen voor een veilig en voorspoedig goed afgelopen reis. En erna aten we het gewoon op. Beetje als de monniken die dan na de offerhanden de offers verorberen.

Lees meer

Kookboekrecensie: Het Franse Brasserie Kookboek

[g]Schrijver Daniel Galmiche

Uitgever voor Nederland: Kosmos

Ruim 200 pagina’s

Heston Blumenthal op de voorkant van dit boek: ‘Dit boek staat vol inspirerende recepten die je eigen keuken in een oogwenk de allure en sfeer van een Franse brasserie geven.’[g] Hij is geboren in Lure Frankrijk en opgegroeid met de producten van de Biologische Boerderij van zijn grootouders, de schrijver van dit boek, Daniel Galmiche.

Zijn kunde en kunnen heeft hij internationaal verworven. Onder andere werkte hij in gerenommeerde hotels in Zweden, Singapore, Portugal en Schotland. In Londen was hij chef onder Michel Roux in Le Gavroche.

Lees meer

Shoarma van A-Z

Je zelf altijd afgevraagd; “Hoe doet ze dat?” Zelf Shoarma maken

Ingrediënten

600 g varkensvlees van de nek of schouderlappen (vlees moet iets vet zijn) Snij het vlees in zo dun mogelijke plakjes. Je kan ook lamsvlees of kip gebruiken.

VOOR MARINADE:

1 t piment

1/2 t cayennepeper

1 t gemberpoeder

1/2 theel. kaneel

Lees meer

Kooktechnieken en begrippen

Altijd fijn om te weten. Aanbraden Het snel om en om bakken van vlees dan blijven de vleessappen bewaard.

Abricoteren Het bestrijken met warme gezeefde abrikozenjam of andere jam

Afschuimen Het met een schuimspaan verwijderen van schuim van een bouillon zodat er een heldere vloeistof achterblijft.

Afgieten Het verwijderen van een te veel aan vocht

Afkoelen Het koud laten worden van gebak

Au bain marie Het verwarmen en bereiden in een kom of een pan, geplaatst op een pan met warm of heet water.

Bakken Het in een open pan op hoog vuur bruin en gaar maken van vlees en of wild. Of het in de oven gaar maken d.m.v hete lucht tussen 140-250 graden.

Lees meer

Kruiden . laat u verassen door de toepassingen.

De kruiden en specerijen staan in alfabetische volgorde AJWAIN ZAAD:

Deze kleine zaadjes lijken op selderzaad. Ze worden van India tot Ethiopië gekweekt en worden vooral in Indische gerechten (brood, snacks, hartige schotels) gebruikt.

ALSEM:

Een kruid met een bittere smaak en geur dat weinig gebruikt wordt. Bloemen (net voor het opengaan geoogst) en bladeren vers of gedroogd bij wildsausen.

AMCHUR:

Gedroogd mangopoeder. Kan in plaats van citroen, limoen of tamarinde worden gebruikt.

ANGELICA:

Een grote plant met een lekkere geur. De stengels en de zaden worden in gebak gebruikt en in de bereiding van likeur.

Lees meer

Kruiden en Specerijen. veelal voor de Aziatische keuken

Dit is best interessant. Amandel of Sin Zjen

Boomvrucht als ingredient.

--------------------------------------------------------------------------------

Amandelgeest

Amandelgeest is een sterk geconcentreerd amandelessence.

--------------------------------------------------------------------------------

An tsj′oen tan

Kwartelei

--------------------------------------------------------------------------------

Lees meer

brood bakken

In het weekend maak ik graag een brood. Volkoren of wit. Nu zag ik een video over brood bakken zonder te kneden. Dat vind ik wel heel bijzonder. Het kneden heeft juist een ontspannende werking! Om dat het kan, zullen we maar zeggen!

Lees meer

De box van HelloFresh

Smulwebkok Anneke test samen met haar gezin een box van HelloFresh. Hier kun je een HelloFresh box met 50% korting van Smulweb bestellen »

Dit is haar verslag: Stipt op tijd wordt er aangebeld en worden er door een vriendelijke chauffeur 2 dozen afgeleverd. Spannend hoor, wat zit er inÂ…?

Allerlei heerlijkheden komen er tevoorschijn: granaatappel, pastinaken, knoflookbolletjes, gemengde sla en veldsla en nog veel meer. Er zit een boekje bij met een duidelijke omschrijving van de inhoud, wetenswaardigheden over de producten en duidelijke recepten.

Lees meer

TWEE nieuwe KOOKGROEPEN op Smulweb

Kook- of webgroepen zijn ideaal om goede recepten en artikelen over een bepaald thema (die vaak populair zijn) overzichtelijk te bundelen en te bewaren. Het voordeel daarvan is dat je, indien je iets wilt maken of iets zoekt wat je elders niet goed, of snel, kunt vinden, in zo’n kookgroep met bepaald thema wel kunt vinden mits goed bijgehouden door de beheerder. Ik zal het nog één keer proberen uit te leggen: bij een kookgroep met een bepaald thema kun je je aansluiten mits dat thema je aanspreekt. Indien je je aansluit/aanmeld kun je overal bij, overal kijken en er zelfs je eigen artikelen/recepten in posten. Boven staan balkjes, het dashboard, daar kun je op klikken. Als je op “recepten” klikt zie je in een oogwenk het aantal recepten die erin staan, artikelen idem. Links kun je verfijnen. Zoek je iets met komkommer of met biefstuk dan tik je dat trefwoord links in de open ruimte in en zo vind je heel snel alles met betrekking tot dat trefwoord. Kortom als je weet hoe het werkt allemaal erg praktisch.

Lees meer

15 x Heerlijke gerechten met Bonen

Bonen zijn het hele jaar door verkrijgbaar zijn het geen geen spercie dan zijn het wel bruine,witte,tuin,kidney,of wat al niet meer .Er is zoveel lekkers mee te maken salade′s stoofschotels,ovenschotels , of een koude schotel .Lekker met aardappelen rijst .Ik heb er maar eens 15 op papier gezet .Msschien kan je er iets mee of breng ik je op een idee om een iets anders met bonen te maken .

Lamsrack-met-bonensalade

Mediterrane-bonensalade

Bonte-bonenschotel-met-gekruide-tomatensaus

Bruine-bonenschotel-met-rijst-en-rookworst

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten