Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: november 2013

Zó maak je reuzel

Reuzel is het zachte niervet van het varken. Eenmaal gesmolten splitst de varkensreuzel in gesmolten vet en de niet-smeltbare deeltjes, de bekende kaantjes. Lekker om je varkensvlees in te braden of om varkensrillettes van te maken. Liefhebbers smeren het op brood, al dan niet met stroop. Heb je reuzel over? Ook te gebruiken – handig! – als smeermiddel bij krakende scharnieren of om je borst mee in te smeren tijdens barre schaatstochten.

1. kopen

Vraag de slager om niervet. Snijd de reuzel in lange repen en vervolgens in blokken (circa 2,5 x 2,5 cm) of laat je slager dat doen. Door de niervet eerst in blokjes te snijden (of zeer grof te malen, 14 mm plaat), laat het vet beter olie los.

Lees meer

Uitgekookt!

Uitgekookt! duikt in de scheikundige, biologische en natuurkundige processen die tijdens het koken plaatsvinden, om de antwoorden te achterhalen op vragen als ′waarom zakt mijn soufflé in, lijkt mijn biefstuk wel een schoenzool′? Als je goed kijkt naar de kaft van dit boek zie je een cavia die zijn hoofd door de letter ‘o’ steekt. Op de titelpagina zie je ‘m weer. Zullen we met dit boek gaan leren hoe je cavia’s bereidt???

Deze diertjes worden immers in Bolivia, Peru en Ecuador gewoon gegeten. Maar nee, het ‘exotische’ van dit boek zit hem niet in de recepten, maar in het kijkje in de keuken achter de kookprocessen. Laat ik de ondertitel citeren: ‘Waarom de cavia niet in de magnetron mag en andere verhelderende inzichten uit de keuken.’

Lees meer

Bieten koken

In deze les leer je bieten koken. Dit is niet moeilijk als je er maar de tijd voor neemt.

Een video instructie vind je op http://www.kokenmetdorus.nl/les_bieten_koken.php

Meer lessen over het werken met groenten vind je op http://www.kokenmetdorus.nl/cursus_groenten.php 1. Snijd het loof van de knollen af. Het loof kun je gebruiken in andere gerechten als vervanger van snijbiet.

2. Borstel de knollen met een afwasborstel schoon onder de kraan.

3. Doe ze in een pan met water en breng ze aan de kook.

4. Als het water kookt temper je het vuur en laat de knollen gedurende ongeveer 35 minuten garen (het water moet zachtjes borrelen).

Lees meer

Geskiedenis van Sosaties

Interessanthede oor sosatie se herkoms Sosaties vir braaidag is erfenis op ’n stokkie

Sosaties kom al so ‘n lang pad met ons koskultuur – en is nogals eksoties vir ons ou volkie. Eeue gelede al in die Ou Kaap het herberge bekend gestaan as“sosatie-en-ryshuise”. Dis onseker presies waar die term sosatie oorspronklik vandaan kom. Mens mag dalk dink dit kom van die Indonesiese satay, maar tog nie, want die soet gekookte kerriemarinade van sosaties onderskei ‘n sosatie van satay. Dit is moontlik afgelei van die Maleise woord sesatie (vleis-op-’n-stokkie), of ’n aanpassing van die Indonesiese term vir maalvleis, sasati.

Lees meer

KOOKCLUB2006 viert Sinterklaas

5 December, Sinterklaasavond ! In Nederland is het al een hele lange traditie dat op 5 december “pakjesavond” wordt gevierd. En die traditie moeten we houden !

Maar ken je ook het verhaal van “Zwarte” Piet?

Sinterklaas kwam tijdens één van zijn lange wandeltochten op een slavenmarkt terecht. Hij zag daar een weeskind dat te koop was. Het jongetje kwam uit Ethiopië en heette Pieter. Sinterklaas maakte een praatje met hem en kocht hem vrij.

Pieter sprong toen “een paar gaten in de lucht” en werd de knecht van Sinterklaas. Dus hieruit blijkt maar weer dat ook onze Pieten het heel leuk vinden om de cadeaus te verdelen. (uit “De smaak van december”, uitgave van AH)

Lees meer

Tonijn

Tonijn staat regelmatig in de belangstelling. Dat tonijn een verzamelnaam is voor een aantal soorten oceaanvissen weten veel mensen niet. Van de twintig mondiale tonijnsoorten worden slechts vijf voor consumptie gevangen. Skipjack, geelvintonijn, grootoogtonijn, Albacore tonijn en blauwvin tonijn. De tonijn is zeer geschikt om rauw te eten. Sashimi is de vorm die bij de meeste mensen het meest bekend is. Hier vindt u enkele aanbiedingen van onze ONLINE VERSMARKT om kennis te maken met het gemak van deze nieuwe service: Verse vis vanuit IJmuiden, 5 dagen per week, binnen 24 uur thuisbezorgd in Nederland en België!

Lees meer

Dorade

De dorade is zilvergrijs met een grote zwarte vlek bij het begin van de zijlijn, die doorloopt op de bovenzijde van de kieuwdeksels.De dorade wordt maximaal 70 cm lang. De gemiddelde lengte is 35 cm.

De dorade heeft een stevige, volle smaak en is gegrild het lekkerst. Hier vindt u enkele aanbiedingen van onze ONLINE VERSMARKT om kennis te maken met het gemak van deze nieuwe service: Verse vis vanuit IJmuiden, 5 dagen per week, binnen 24 uur thuisbezorgd in Nederland en België!

Lees meer

Oestermes

Dit handige mes maakt het een stuk makkelijker om de oester veilig en snel open te kunnen maken. Hier vindt u enkele aanbiedingen van onze ONLINE VERSMARKT om kennis te maken met het gemak van deze nieuwe service: Verse vis vanuit IJmuiden, 5 dagen per week, binnen 24 uur thuisbezorgd in Nederland en België!

Lees meer

Levende Kreeft

Kreeft uit de mooie wateren van Nova Scotia. Met kreeftenkorven wordt de kreeft gevangen. Na de vangst worden de kreeften per vliegtuig naar Europa gevlogen. 36 uur na vangst komen de kreeften aan bij de kreeftenparken op Yerseke. Daar worden ze eerst verwaterd en kunnen ze tot rust komen. Direct uit het water. Verser kan niet. Hier vindt u enkele aanbiedingen van onze ONLINE VERSMARKT om kennis te maken met het gemak van deze nieuwe service: Verse vis vanuit IJmuiden, 5 dagen per week, binnen 24 uur thuisbezorgd in Nederland en België!

Lees meer

Kabeljauw - hollands

Het visvlees van de kabeljauw is stevig maar laat makkelijk los als de vis gaar is. De smaak van kabeljauw is fijn en eindeloos te combineren en kan goed worden gebakken, gegrild, gestoofd of gekookt. Hier vindt u enkele aanbiedingen van onze ONLINE VERSMARKT om kennis te maken met het gemak van deze nieuwe service: Verse vis vanuit IJmuiden, 5 dagen per week, binnen 24 uur thuisbezorgd in Nederland en België!

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten