Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: augustus 2012

stevia en steviarecepten / honingkruid

Stevia en natuurlijk alternatief voor suiker Stevia of honingkruid

Stevia rebaudiana of honingkruid is een plant die van oorsprong uit subtropisch en tropisch Zuid- en Centraal-Amerika komt. De plant komt nog in het wild voor op de hoogvlakte in het grensgebied tussen Brazilië en Paraguay. De plant wordt daar door de oorspronkelijke bewoners de Guarini-indianen al eeuwenlang gebruikt als zoetmiddel voor dranken als maté en medicinale drankjes en in kruidenextracten.

De indianen wisten ook dat Stevia nog andere bijzondere eigenschappen heeft. Het heeft een genezende werking bij bijvoorbeeld hoge bloeddruk en huidaandoeningen.

Lees meer

Eetbare paddenstoelen, de herfst doet zo zijn intrede en dan zijn ze er weer

Het wordt weer herfst, de dagen worden korter, de nachten worden weer langer en koeler en in tuinen van mensen, maar vooral in het bos wordt de bodem weer vochtiger. Dit zijn ideale omstandigheden voor de schimmels om weer lekker wild te gaan groeien. Als we straks in onze tuinen kijken of door het bos gaan wandelen als de bladeren gaan kleuren dan is de kans groot dat je ze weer overal tegenkomt. Jawel de paddenstoel. Wie vind ze nou niet leuk om te bekijken en bovendien kun je er ook leuk mee koken. Ze smaken lekker en er zijn er die heerlijke smaken prijsgeven. Hieronder in dit artikel kun je wat informatie vinden over dit thema en heb er ook nog wat lekkers ingezet. Veel leesplezier.

Lees meer

Jeugd sentiment een recept uit mijn verleden.

Sorbetijs van een beroemd restaurant uit Overveen! In mijn tijd als kok heb ik een redelijke bibliotheek aan kookboeken bij elkaar gekocht en gekregen waar ik veel plezier van gehad heb. Helaas ben een langzaam aan een flink aantal boeken kwijt geraakt of door schade moeten wegdoen. Gelukkig bestaat er tegenwoordig zoiets als internet waar je op diverse verkoopsites kan struinen naar boeken.

Ik had een aantal favoriete boeken waaruit ik inspiratie haalde en soms letterlijk het recept uit heb overgenomen. In opdracht van Gist-brocades te Delft is in 1986 een prachtige serie kookboeken uitgekomen waarvan ik "koken in een duinpan" had gekregen. Het boekje bestaat uit 25 prachtige recepten van het restaurant De Bokkedoorns te Overveen. De indeling is naar seizoen geschreven dus in ieder jaargetijde wordt er gewerkt met producten die dat seizoen te verkrijgen zijn. Helaas is mijn exemplaar in 1999 bij tussen de oude kranten verdwenen na een hele leuke avond koken bij een meisje waar ik toen hoteldebotel verliefd op was. Na een aantal flessen rose en een brakke dag erna bleek zij het boekje per ongeluk bij de oude kranten gelegd te hebben. Ik was zo gek op haar dat mij het mij toen weinig kon schelen op dat moment maar wij heb het altijd jammer gevonden dat het boekje weg was.

Lees meer

15 x Heerlijke borrelhapjes

Ook altijd zo’n moeite met het verzinnen wat we bij een verjaardag bij de borrel of feestje op tafel zetten .Ik werd gevraagd om daar eens over na te denken en er een 15 x aan te besteden .Nou dit is hem geworden ,ik hoop dat ik voor een ieder iets erbij geplaatst heb waar je allemaal wel iets mee kan .Deze lekkere gerechtjes kunnen bij een binnen en of een buitenfeestje .

Pittig-gekruide-gehaktballetjes

Gevulde-eieren-10-variaties-maken

borrelhapje-rauwe-ham-met-tomaat-feta-en-olijven

Champignon-hapjes-met-boursin

Lees meer

Vergeten groenten tuin toch nog succesvol !

Op 27 maart 2011 heb ik op smulweb dit artikel geplaatst ( https://www.smulweb.nl/artikelen/175632/Vergeten-groenten-tuin-het-gat-in-de-markt )

Er is veel belangstelling voor geweest, dus jullie verdienen het vervolg. Na het biologisch smulwebdiner, heb ik toch enige veranderingen toegepast. ( dank voor de adviezen !) Het is jammer dat de natuur zelf een tikkie in de war is of is het gewoon

een verschuiving van seizoenen ? Wie het weet mag het zeggen. De vergeten groentetuin is begin dit jaar opnieuw helemaal leeggehaald en omgespit.

Lees meer

Koffie doen op een eerste date?

Is koffie een no-go voor een eerste date? Koffie doen op een eerste date?

Er zijn mensen die vinden dat koffie drinken voor een eerste date een echte no-go is. Het is zogenaamd te goedkoop en niet date waardig. Maar wij vinden koffie misschien wel de beste, casual manier om elkaar wat beter te leren kennen.

Koffie drinken op een eerste date is laagdrempelig en kan heel spontaan zijn als je net van te voren een plek en tijd afspreekt. Een groot voordeel is dat wanneer het niet klikt je zo weg bent, een kopje koffie drinken duurt immers geen uren. En mocht het wel gezellig zijn, ach dan breid je het uit met een lekkere lunch of een luxe diner.

Lees meer

Kookboekverslag: De eetbare tuin, lekker eten uit eigen tuin

De eetbare tuin, lekker eten uit eigen tuin

Alys Flowler

€22,50 Karakter Uitgevers "De eetbare tuin" is niet een standaard kookboek. Gelukkig maar, voor een echte Smulwebber is een kookboek meer dan alleen maar een naslagwerk om recepten uit te halen.

In de eetbare tuin toont de vindingrijke Alys Fowler, presentatrice van BBC`s Gardeners World en The Edilble Garden, aan dat er een manier is om van het goede leven en de natuur te genieten - zelfs als je in de stad woontÂ…Naast tips, adviezen en wijze raad voor het verbouwen van je eigen groente en fruit, geeft Fowler haar succesrecepten voor het verwerken van alle verse ingrediënten uit eigen tuin. "De eetbare tuin" van deze engelse, roodharige schoonheid leest vlot en is op aanstekelijke wijze geschreven.

Lees meer

Glencore baas: ′We′ll make a killing out of food crisis.′

De controversiele uitspraak is er een van Gary Mahoney, de baas van Glencore, een bedrijf dat handelt in commodities zoals graan en soyabonen, de grondstoffen van voedsel. ′Vrij vertaald, betekent het: We maken moorddadige winst vanwege de voedselcrisis.′ Een artikel van The Independent′ op: http://www.independent.co.uk/news/world/politics/well-make-a-killing-out-of-food-crisis-glencore-trading-boss-chris-mahoney-boasts-8073806.html Ik heb het artikel in het Nederlands vertaald. De Verenigde Naties, hulporganisaties en de Britse regering hebben de krachten gebundeld om ′s werelds grootste grondstoffen handelsonderneming, Glencore, aan te vallen nadat het bedrijf de huidige wereldwijde voedselcrisis en de stijgende prijzen op de wereldmarkt als een "goede" zakelijke kans omschreef.

Lees meer

Geschiedenis van Vegetarisch eten

Over ruim een maand, op 4 oktober, is het weer zover; Dierendag. Een mooi moment om eens te kijken naar de geschiedenis van het vegetarisch eten. Over ruim een maand, op 4 oktober, is het weer zover; Dierendag. In veel huishoudens wordt dan het dagelijks stukje vlees overgeslagen en een vegetarisch gerecht op tafel gezet. Een mooi moment om eens te kijken naar de geschiedenis van het vegetarisch eten.

Al vanaf de 800 jaar voor Christus, is er reeds bewijs van het vegetarisme . In Hindoeïstische en Boeddhistische geschriften wordt al melding gemaakt om geen ‘Geen geweld te gebruiken tegen dieren’. Deze geboden hadden vooral met het geloof in reïncarnatie te maken. Na de dood kon je namelijk wel eens terugkeren op Aarde als een dier. En om nu je eigen overleden familie of vrienden op te eten Â…

Lees meer

Nieuwe, lekkere, kookgroep ′KAAS′ op Smulweb, deze was er nog niet, dus doe mee.

Koken met kaas wie doet het nou niet? Kaas is een smaakmaker, kaas is universeel, kaas lusten alle Nederlanders en kaas is ergens ook Hollands, toch.

Veel mensen kopen kaas en niet alleen voor op brood, maar verwerken het ook in warme of koude gerechten. Denk aan de tomatensalade met Mozarella, een klassieker. De Parmezaan, Pecorino, blauwschimmelkaas of roomkaas door de pasta en natuurlijk onze eigen belegen Goudse kaas. Of wat dacht je van ‘Old Amsterdam’, nog meer smaak ! Elk land heeft zo wel zijn eigen kaas(jes) en traditie. We eten ze ook graag op ons kaasplankje of als we wat gezelligs te vieren hebben. Kaas is perfect om vanalles mee te doen en helemaal om mee te koken want het heeft smaak! Dus laten we hier onze verhalen, recepten en andere dingen gaan bundelen. Lijkt me een prima idee en nieuw op Smulweb. Kijk dus in de recepten en de artikelen en pluk eruit wat je lekker vind. Leuker kunnen we het niet maken.

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten