Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Maand: mei 2012

tip voor het braden van natriumarm vlees

natriumarme kruiden voor vlees bij de boter i.p.v. op het vlees. verwarm de boter of olie in de pan en doe er de natriumarme vleeskruiden en/of andere kruiden erbij even roeren (niet laten verbranden) en dan het vlees erbij, even aanbraden en omdraaien.Verder gewoon gaar braden.Wees niet te zuinig met de kruiden.

De smaak van het natriumarme komt beter tot zijn recht.EET SMAKELIJK.

Lees meer

over sla

was alles maar zo eenvoudig als sla Over Sla.

Ik denk, dat sla misschien wel de meest gegeten groente is. Je eet immers iets met sla of iets met groente en daarbijÂ… jawel: sla. En ondanks de duizenden recepten die er over geschreven worden, gaat het bijna nooit over sla. Het gaat altijd over heel erg veel toevoegingen en achteraf ook nog een beetje over sla. Sla wordt Grieks, Mediterraan of Toscaans, wordt goedgemaakt met krokante croutons of gaat zelf als goedmakertje op een broodje smurrie. Gewoon sla is uit en ga ik nu met dit artikel weer even helemaal in maken (proberen).

Lees meer

Gedroogde stelen van champignons

Gooi vanaf nu nooit meer champignonstelen weg, maar droog ze! Wanneer je voor een gerecht champignons nodig hebt, verwijder dan voorzichtig de stelen. Wanneer je de steel zo dicht mogelijk op de hoed vasthoudt, kun je hem eenvoudig losdraaien.

Leg de stelen op een schoteltje en zet ze op de verwarming (en in de zon).

Na ongeveer 3 dagen zijn de steeltjes mooi gedroogd. Het kan geen kwaad om de stelen langer te laten drogen, want ze zijn een lange tijd houdbaar nu.

Als je je vlees aangebraden hebt, voeg ze dan toe aan de pan en braadt ze nog een poosje mee voordat je vocht toevoegt om het vlees af te blussen. De jus wordt hier lekker donker en smakelijk door! Ook zijn ze een heerlijke toevoeging bij het trekken van een groentenbouillon. Doordat het vocht verdampt is, geven ze snel veel smaak af!

Lees meer

Uitgekookt

Iedere zichzelf respecterende stad doet tegenwoordig aan culinaire evenementen. Recent schreef Ad Wijgerde iets over het Tilburgse Hap Stap Festival, een laagdrempelig festival, binnenkort start Taste of Amsterdam, een groots evenement waar de “zware jongens” aan meewerken en in de hoofdstad van mijn provincie hebben we Uitgekookt. Men noemt dit HET culinaire event van Utrecht.

Stichting Uitgekookt stelt zich als doel om Utrecht culinair te promoten. Het evenement wordt elk jaar geopend met een Culinair Business Event en wordt gevolgd door drie particuliere dagen waarbij (zoals de organisatie het verwoordt) een keur aan restaurants en proeverijen hun culinaire kunsten vertonen. “Eat local, think local en duurzaamheid” waren de principes die het uitgangspunt vormden voor het evenement dat dit jaar alweer voor de vijfde keer plaatsvond in het Utrechtse Park Lepelenburg. Opvallend is dat men tegenwoordig graag gebruik maakt van Engelse termen, dat maakt de boel kennelijk “sexy”Â…. Om nog even op die voet door te gaan; met het thema “Urban Food” werd dit jaar het platteland naar de stad gehaald. Door de deelnemende bedrijven werd en/of wordt gekookt met (een aantal) regionale producten, bij voorkeur biologische en producten afkomstig van zogenaamde “Urban Food Projects”. Dit zijn kleinschalige wijkprogramma’s waarbij braakliggend terrein wordt omgezet in privétuinen. Een voorbeeld hiervan is biologische Moestuin Maarschalkerweerd. Een ander thema dat men deze keer graag tot uitdrukking wilde brengen is het koken volgens het “no waste” principe. Dit betekent koken met het gehele product. Ter verduidelijking: een koe wordt van kop tot staart gebruikt, van aardappels worden ook de schillen benut enzovoort; no waste- geen afval.

Lees meer

Mijn Gehaktballen Mei 2011- Mei 2012

Elk maand 2-3 gehaktbal recepten bereiden is niks mis mee.. goedkoop, heerlijk en makkelijk zo een balletje. Hier zijn mijn 30 gehaktballetjes van de afgelopen jaar. Ik zat vroeger voor mijn geboorte zo bovenop de bol van de aarde en ik keek naar beneden.. en ik zei tegen mezelf, Ah! .. gehaktbal, daar wil ik naar toe.

Er zijn weinig vlees soorten en bereidingen die mij zo fascineert als die van de eenvoudige gehaktbal. Ze zeggen altijd: “Kip het meest veelzijdige stukje vlees.” Maar volgens mij is gehakt nog veel veelzijdiger. Als ik gehakt een menselijke trekje moeten geven, zou ik zeggen dat ik heb een “gehaktbal” karakter. Eenvoudig en eerlijk, geen poespas. Een gehaktbal is een recht toe recht aan bal vlees. Wat je erin stopt, geeft het resultaat. Niks meer en niks minder. En niet te vergeten de sausje erbij waar we allemaal zo mee zondigen, want de vet zit vaak niet in de bal, maar in de jus.

Lees meer

15 x Heerlijke Franse gerechten

Om alvast in de vakantie stemming te komen .De voorpret kan alvast beginnen totdat je over een paar weekjes deze richting op rijdt .Nu even aandacht voor de Franse keuken .Hier is het toch allemaal begonnen met vele smaaksensaties top koks en hetzelfde geldt voor de restaurants .Een diversiteit aan gerechten van hele goede maar ook echt hele vreemde tot super gerechten met veel smaak .Ga hieronder eens even kijken of er iets voor je bij zit .

Gratin-dauphinois

Remoulade-saus

Provenaalse-groentetaart

Lees meer

Een Barbecue-party: een zomers- en bijzonder sociaal gebeuren; het allerleukste en lekkerste op een rij

Een barbecue(veelal afgekort: BBQ of bbq; vaak foutief als "barbeque" geschreven) is een gebruiksvoorwerp waarmee men vlees en andere voedingsproducten kan bereiden door deze te roosteren. Deze kooktechniek wordt ook wel grillen genoemd. Barbecueën wordt vaak aangegrepen voor een sociaal gebeuren. Vaak worden er gasten uitgenodigd. De combinatie van het buiten eten, zomers weer en bewegingsvrijheid zorgt ervoor dat veel mensen barbecueën als een aangename bezigheid ervaren.

Vaak worden de warmte en het vuur van een barbecue, die nodig zijn om te roosteren, gemaakt door houtskool (al dan niet als briketten) aan te steken. Er zijn tegenwoordig ook elektrische barbecues en gasbarbecues, die (binnen} kunnen worden gebruikt.

Lees meer

Fotoreportage IENS Proeversevenement 2012

IENS Proeversevenement 2012 We waren uitgenodigd voor het Proeversevenement dat jaar voor het eerst word georganiseerd door IENS, de restaurant recensie site, speciaal voor “trouwe proevers”. De locatie was op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam in een stukje fabriekshal verbouwd tot kantoor van IENS.

Het was een mooie zomerdag dus we besloten vroeg te vertrekken en de fietsen mee te nemen naar Amsterdam. Heerlijk om s’ochtends nog even lekker langs de Amstel en de grachtengordel te fietsen.

Lees meer

Buitengewoon in het land

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat ik in de krant een enthousiast geschreven verhaal las over de start van “Buitengewoon in het land”. "Buitengewoon in het land" is de Nederlandse versie van het Amerikaanse concept: "Outstanding in the field" dat bedacht en ontworpen is door landschapskunstenaar Jim Denevan; een restaurant zonder muren op natuurlocaties . In de zomermaanden wordt steeds op een andere locatie een zogenaamd “sharing diner” georganiseerd in samenwerking met regionale producenten, landeigenaren en restaurateurs die het verschil willen maken. “Het verschil maken” betekent vrij vertaald: Het promoten van en werken met hoogwaardige, duurzame, ecologische dan wel biologische producten. Het “Buitengewoon in het land”concept is in Nederland gelanceerd door het gerenommeerde catering-en eventsbedrijf Grand Catering. Quote : “Bij al onze bedrijfsbeslissingen streven we naar een zorgvuldige balans tussen people, planet en profit; winst voor de organisatie, maar ook voor het milieu en de mensen binnen en buiten Grand Catering. Sinds 1 oktober 2009 cateren we klimaatneutraal.” Ik werd vrijwel meteen één van de “likers” op facebook en volgde Buitengewoon in het land ook door middel van de nieuwsbrieven die men verstuurt. Afgelopen seizoen vielen de geplande diners jammer genoeg steeds op dagen die niet pasten in onze agenda. Maar dit jaar, het tweede jaar voor “Buitengewoon” namen wij samen met vrienden deel aan het openlucht diner dat op 18 mei plaatsvond in Baambrugge en wel bij biologische Boerderij Lindenhoff.

Lees meer

Monsanto-medewerkers weren GMO-voedsel

Monsanto, ‘s werelds grootste promotor van genetisch gemodificeerde levensmiddelen, lijkt tegenstrijdig bezig te zijn. In de eigen personeelskantine zijn genetisch gemodificeerde producten namelijk verboden. Het uiterst omstreden bedrijf Monsanto, dat met uiterst sluwe methoden de wereld verovert, om ons voedsel te beheersen en daarnaast patenten heeft op genetisch gemanipuleerde zaden, blijkt niet zo heel erg te geloven in haar eigen voedsel..! Het bedrijfsrestaurant van haar vestiging in Engeland heeft geen, van GM-zaden afkomstig, voedsel op het menu staan...!

Lees meer
Oudere posts
Home Recepten